Ogórki kiszone są bogate w bakterie fermentacji mlekowej głownie Lactobacillus i Streptococcus, a co więcej wspomagają prawidłową pracę jelit! Zupa ogórkowa to doskonały posiłek w okresie jesienno-zimowym, gdyż właśnie o tej porze roku brakuje świeżych warzyw. Składniki: 100g piersi kurczaka 50g suchej kaszy kuskus 400g ogórków kiszonych 100ml wody z ogórków 10g suszonej włoszczyzny przyprawy: sól, pieprz
Truskawkowa FiestaŚródziemnomorska zupa z ciecierzycą i listkami młodego szpinaku w roli głównej. Szybka i pożywna, nie wymaga długiego gotowania. Idealnie pasuje do niej starty twardy ser np. włoski parmezan lub grecki graviera. Składniki: 2 łyżki oliwy duża czerwona cebula marchewka 3 łodygi selera naciowego duża marchewka szklanka passaty pomidorowej puszka ciecierzycy 2 duże garście liści świeżego szpinaku sól, suszone płatki
wyzwania kuchenneprzyprawami. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do wywaru dodajemy starty chrzan, podsmażony boczek, roztarty z solą czosnek. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i zabielić zupę. Zagotować chwilę, aby mąka straciła smak surowizny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami na twardo, ziemniakami ugotowanymi osobno i ewentualnie można dodać parzonej białej kiełbasy lub kawałek wiejskiej
Kulinarne przemyslenianią upiekliśmy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew. Pozostałą część sosu wstawiliśmy do lodówki. Następnego dnia po odgrzaniu zmiksowaliśmy soczewicę, grzyby, trochę, upieczonych ziemniaków i marchewki. Dodaliśmy do zupy pozostałe ziemniaki i marchew oraz kilka usmażonych, zachowanych z poprzedniego dnia boczniaków i tym sposobem wegetariański gulasz był gotowy. Tu znajdziesz przepis na wegetariańską musakę . Składniki: 1 szklanka soczewicy
Niedzielny kucharzmojprzepisna.pl | Chłodnik z miętową nutą Stragany pękają w szwach od botwinek, rzodkieweczek, szczypiorków i koperków dodajcie jeszcze do tego świeżego ogóreczka, kilka listków mięty i powstanie Wam całkiem fajna zupa na upalne dni. Chłodnik. Mój chłodnik jest wzbogacony smakiem mięty, myślę że świetnie się dogadują. Polecam Składniki na garnek o pojemności 2-3 litry: 1 pęczek botwinki 2 pęczki rzodkiewki
moj przepis nawłoszczyzny i kości wędzonych. Po zebraniu szumowin dodałem opłukane połówki grochu, listki laurowe i ziele angielskie. Kiełbasę pokroiłem w kostkę. Przesmażyłem, dodałem cebulę. Zrumienione składniki wrzuciłem do garnka z zupą. Na koniec dodałem pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Dodałem przyprawy i czosnek. Gotowałem do miękkości warzyw
R'n'G Kitchenmojprzepisna.pl | Chłodnik z miętową nutą Stragany pękają w szwach od botwinek, rzodkieweczek, szczypiorków i koperków dodajcie jeszcze do tego świeżego ogóreczka, kilka listków mięty i powstanie Wam całkiem fajna zupa na upalne dni. Chłodnik. Mój chłodnik jest wzbogacony smakiem mięty, myślę że świetnie się dogadują. Polecam Składniki na garnek o pojemności 2-3 litry: 1 pęczek botwinki 2 pęczki rzodkiewki
moj przepis naczasu do czasu przychodzi ochota na konkretną zupę po której nie będziemy chodzić głodni. Pełną mięska, rozgrzewającą. Taka jest właśnie prezentowana kwaśnica, która przywodzi na myśl górskie wędrówki. Najlepiej oczywiście smakuje w górach, po długim trekkingu, ale gdy będziemy tęsknić za jej smakiem - ten przepis bardzo warto przyrządzić. Naprawdę warto. Smacznego! Składniki: 500 g surowych żeberek wieprzowych
psgotujemyRozgrzewająca, gęsta zupa z soczewicy i papryki na mleczku kokosowym z dodatkiem pomidorowego przecieru, aromatyczna, rozgrzewająca i pożywna, doprawiona pikantnymi przyprawami. Użycie czerwonej soczewicy jest kluczem do sukcesu. Gotuje się szybko. Polecam przygotowanie jej na klarowanym maśle ghee dzięki czemu zyska na niebanalnym smaku. Orientalne danie które sprawdzi się na bezmięsny obiad. Bardzo polecam, zapraszam w kulinarną
Wanilia i KardamonGęsta, treściwa zupa z dużą ilością warzyw to moja dzisiejsza propozycja na pyszny obiad. Lekko pikantna z aromatycznymi przyprawami idealna na zimny, pochmurny dzień. Składniki: 500 g kiełbasy wiejskiej 4 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 300 g pieczarek 1 duża marchewka
magiczna kuchnia KasiZupa gulaszowa z karkówką i kaszą z dodatkiem warzyw to pomysł na pyszny sycący obiad jednogarnkowy. Z powodzeniem zastąpi drugie danie. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem. 5 porcji 600 gramów karkówki 2 średniej wielkości papryki mogą być w różnych kolorach 1 średnia cebula 100 g 250- 300 gramów pieczarek 1 mała puszka pomidorów krojonych 50-60 gramów kaszy jęczmiennej
Andzia Pichcipół jajka, natkę pietruszki i limonkę. Następnie wlać rosół wraz z warzywami. Podawać od razu. Uwagi: Ja gotuję udka z kurczaka zamiast korpusu lub skrzydełek, bo w pierwszy dzień zupę podaję z mięsem kaczym, a w następnym z mięsem z kurczaka
Passions hobbies lifegodzinę (od czasu do czasu mieszając). 3) Przyprawiamy wędzoną solą, wrzucamy tymianek i dusimy kolejne 20-30 minut. Wyciągamy tymianek, możemy obrać gałązki i wrzucić kilka listków do zupy. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. 4) Szwedzka grochówka najlepiej smakuje z dodatkiem wegańskiego boczku, łyżeczką musztardy i chrupkim skandynawskim pieczywem posmarowanym wegańskim
Roślinożerni urlopowiczeunikniemy. Po drugie, domowa kostka bulionowa to esencja smaku sama w sobie . Dodaje aromatu wielu daniom. >> Zobacz też: pomysły na obiad To dodatek do zup , sosów pomidorowych, śmietanowych czy grzybowych, a także gulaszów i pieczonego mięsa. W jednej kostce masz ulubione przyprawy i przetarte warzywa, a nie wzmacniacze smaku, sól i konserwanty. Przepis na domową kostkę rosołową W tym przepisie
RozdomowionaPopularna polska zupa, którą można ugotować na rosole "z niedzieli". Świetne lekarstwo na bolącą głowę po imprezie. Artykuł Flaki wołowo – drobiowe pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją