zupa - 39132 przepisów (strona:113/2609)

Zupa kurkowa 142

gdzie borowiki rosną jak nasiane, bez komarów... no dobra, mrówki mogą być;) Ech, zgodziłabym się nawet na sporadyczne komary, ale żeby grzybów było chociaż trochę. Chcecie przepis na najlepszą zupę w kurek? Oto jest! Takiej zupy nie powstydziłby się żaden kucharz, a kto wie, czy któryś nie skorzysta w przyszłości z przepisu;) Sekretem tej zupy jest wstępne przesmażenie kurek(...)maśle, dzięki czemu stają się jeszcze bardziej aromatyczne, a zupa nabiera wyjątkowego smaku. U nas zjadacze zup dzielą się na dwie frakcje - jedni wolą zupę zabielaną śmietaną, drudzy lubią widzieć, co w zupie pływa. Chcąc sprostać gustom jednych i drugich nie dodaję śmietany do zupy w garnku, gdyż śmietanę zawsze można dodać, ale wyjąć już nie;) Kto chce, może zabielić

Obiad gotowy
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 151

Jedna z moich ulubionych zup, podaję ją z cienkim makaronem, zamiennie z ryżem. Zupa, którą chyba każdy zna, każdy lubi! Nie może być inaczej! W moim rodzinnym domu Babcia przygotowywała ją na dwa sposoby: - z dwudniowego rosołu bądź świeżą przygotowaną od postaw pomidorową. Każda wersja była wspaniała, każda smakowała wyjątkowo, a już najlepsza była na drugi dzień kiedy wszystkie składniki(...)się przegryzły a smak był znacznie głębszy i bardziej wyrazisty. Wywar mocno mięsno-warzywny załatwiał cały smak zupy, niepotrzebne były dziś stojące na półkach polepszacze, kostki i inne.. Takie zupy pamiętam i do takich często wracam w swoim domu. Przenoszę te smaki i świetnie sobie radzę. Smakują każdemu, chętnie sięgamy po kolejny talerz gorącej domowej zupy. Zupę pomidorową przygotowuję

Zasmakuj Kuchni
Zupa krem ze szparagów –z tahiną i cytryną 168

Wiecie, że nie jestem kuchennym ortodoksem – ale szczerze nie znoszę wszechobecnych zup szparagowych zagęszczanych ziemniakami, śmietaną czy innymi rozmywającymi smak dodatkami jak na przykład mąka. To nie kartoflanka, żeby ziemniaki grały w zupie-krem główne skrzypce ! A jeśli dodacie je do delikatnych szparagów tak właśnie się stanie. Śmietana też je zabija – jest za bardzo oczywista, tłumi ich naturalny smak(...)mąka… No cóż, nie ma prostszego zagęstnika, prawda?   Ale tahina i cytryna… Nie pomyślelibyście o tym, prawda? W połączeniu ze szparagami to kosmos na podniebieniu! Zróbcie tą zupę na zakończenie szparagowego sezonu – długo o niej nie zapomnicie a za szparagami zatęsknicie jeszcze bardziej. Cała praca nad tą zupą to dosłownie pół godziny – a kończymy z daniem godnym przynajmniej

Karo in the Kitchen
Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem 154

wiem jakie jest pochodzenie tej zupy. Przepis dostałam od Izy - mojej koleżanki z redakcji. Ponieważ zawierał składniki, które są bardzo często używane na Bliskim Wschodzie i na Półwyspie Indyjskim, więc po przetłumaczeniu na język angielski natychmiast przesłałam go do Shehryara, Asimy i Panchami. Byłam przekonana, że po doświadczeniach z sernikiem krakowskim, kluskami na parze i ogórkowej z kaszą jaglaną, będą(...)mieli okazję spróbować kolejnej potrawy rodem z kraju nad Wisłą. A tutaj zonk ! Okazało się, że zarówno w Indiach, jak i w Pakistanie przygotowuje się bardzo podobne zupy. Poniżej znajdziecie więc dwa warianty. Zarówno komosa ryżowa ( quinoa) jak i tandoori masala oraz inne indyjskie przyprawy są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata. Na zdjęciach zupa z przepisu Izy. Zupa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska) 204

Harira to narodowa marokańska zupa, gęsta od różnych strączków, słodka od pomidorów i kusząca aromatem korzennych przypraw. Taki idealny jednodaniowy posiłek - treściwy, pożywny i bardzo zdrowy. Tradycyjną harirę przygotowuje się na baranich kościach i mięsie, ja jednak przedstawię Wam szybką wersję wegetariańską. W Maroku harirę gotuje się w okresie Ramadanu i jada po zachodzie słońca - pozwala zaspokoić pierwszy głód(...)łuskanych grochem, a nawet bobem. Jak to już zwykle bywa, próżno jest szukać jednego "słusznego" przepisu na harirę, bo każdy region czy nawet kucharz szczyci się własnym. Czasem do zupy dodaje się ziemniaki, ryż lub makaron vermicelli - wtedy staje się bliźniaczką dla tej egipskiej zupy  o nieco innym zestawie aromatycznych przypraw. Harira smakuje jeszcze lepiej następnego dnia, gdy smaki

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z soczewicy z moghrabieh i mlekiem kokosowym 125

Wydawać by się mogło, że zupa z soczewicy, to proste danie o oczywistym smaku. Gotuję ją tak często, że muszę zmieniać recepturę, aby nam się nie znudziła. Bazą zupy jest soczewica i włoszczyzna, a o ostatecznym efekcie decydują dodatki. Tym razem wybrałam mleko kokosowe, imbir, kumin, liście limonki kaffir, smaki które są najbardziej wyczuwalne.  Dzięki tym dodatkom zupa nabrała(...)indyjskiego charakteru.  Bardzo ciekawym składnikiem tej zupy jest moghrabieh, makaron z mąki durum. Nazywany jest też grubym kuskusem i niestety dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron. Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. moghrabieh (makaron z mąki durum) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora (biała

Codziennik Kuchenny
Zupa z kurczakiem, groszkiem i batatami 136

Zupa z kurczakiem to moja ulubiona zupa o tej porze. Rozgrzewa i syci, a przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów, z kokosowym mlekiem czy z makaronem . Dzisiaj jadę z moim najmłodszym na parę dni do Sztokholmu. Miałam wiele spraw do załatwienia, więc zupa z kurczakiem okazała się szybkim obiadem. Wczoraj mieliśmy turbulencje w ruchu kolejowym. Mam nadzieję(...)Lubię podróżować pociągiem. Laptop, kawa i około 500 km w niecałe 3,5 godziny. Szybko, tak szybko, że muszę zjeść tabletkę. Choroba lokomocyjna to rodzinna niedyspozycja. Lepiej żeby zupa została w żołądku…ha, ha… Tak więc jutro będę pisać do Was ze Sztokholmu. Ciekawe co mój najstarszy syn wymyśli tym razem? Sztokholm jest piękny i ma tyle

codojedzenia
Zupa czosnkowa z pianką 137

Zupa o bardzo czosnkowym smaku. Lekka i bardzo dobra na jesienną porę, dzięki leczniczym właściwością czosnku. Myślę, że jest to świetny pomysł na zaskakujące danie – śnieżnobiała pianka na pewno zachwyci wielu Waszych gości. Czas wykonania: 50 min Ilość porcji: 6 Składniki: 1 l bulionu warzywnego 5 ząbków czosnku 100 g serka topionego(...)wymieszać do momentu, aż się rozpuści. Czosnek przecisnąć przez praskę i zawinąć go w gazie lub przełożyć do zaparzacza. Pakunek umieścić w zupie i gotować około 15 minut. Gotową zupę doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać ubitą śmietankę kremówkę, którą wcześniej należy zahartować, dodając do niej odrobinę gorącej zupy. Dzięki

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa ryżowa z kurczakiem 114

książką. A to codziennie ubieranie się w warstwy i przebijanie przez miasto różnymi środkami komunikacji jest dość uciążliwe. Czekam na wiosnę, oglądam zdjęcia z ubiegłego lata i gotuję zupy. A przede wszystkim gotuję esencjonalne rosoły. Niedawno np. ugotowałam cały gar wywaru do zupy pho ( 10 godzin na ogniu) z anyżem, cynamonem i imbirem. Zupa dała nam moc i karmiła(...)przez tydzień – Emilka pokochała jedzenie makaronu pałeczkami. Gotuję też klasyczny rosół z włoszczyzną, który potem stanowi bazę do różnych zup ale coraz często też eksperymentuję z orientalnymi przyprawami. Moja dzisiejsza propozycja czyli zupa ryżowa jest właśnie na bazie takiego rosołu – gotowanego na drobiu ale z dodatkiem anyżu, goździków i pnącza imbiru. Zupa jest delikatna i nadaje się

Cooking for Emily
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem 119

Kremowa zupa z czerwonej soczewicy to ulubiona zupa mojego męża. To doskonały pomysł na zupę, dla tych którzy są znudzeni tradycyjnymi zupami i poszukują nowych i ciekawych smaków. Pieczona papryka nadaje zupie oryginalnego smaku, a orientalne przyprawy nadają jej doskonałego aromatu. Prażony słonecznik to idealny dodatek do zupy. Zamiast słonecznika możemy również dodać prażone migdały, które są również znakomitym dodatkiem.Smacznego(...)mielona pół łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, słonecznik 1/4 szklanki, Sposób przygotowania: Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju w garnku, w którym będziemy robić zupę. Kiedy cebulka zacznie się rumienić, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, kolendrę, kmin rzymski oraz kurkumę i chwile podsmażamy, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Następnie zalewamy cebulkę z przyprawami

kulinarne odsłony pati
Krem z pieczarek 131

Pieczarkowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa, ale odkąd zrobiłam ten krem, to nie wiem którą z tych zup kocham bardziej! <3 Pieczarki mogłabym pochłaniać w ilościach niebotycznych, a gdy przyszła jesień postanowiłam z nich przyrządzić zupę krem. Kiedyś już mierzyłam się pieczarkami w takiej zupie i efekt mnie nie zadowolił. Zupa była zbyt gęsta i mdła. Kolejne podejście(...)tematu pozwoliło mi wyeliminować poprzednie błędy i doprowadzić całość do perfekcji. Wyszło niesamowicie - polecam! Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek

Cooking Monster
Krem z pieczarek 170

Pieczarkowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa, ale odkąd zrobiłam ten krem, to nie wiem którą z tych zup kocham bardziej! <3 Pieczarki mogłabym pochłaniać w ilościach niebotycznych, a gdy przyszła jesień postanowiłam z nich przyrządzić zupę krem. Kiedyś już mierzyłam się pieczarkami w takiej zupie i efekt mnie nie zadowolił. Zupa była zbyt gęsta i mdła. Kolejne podejście(...)tematu pozwoliło mi wyeliminować poprzednie błędy i doprowadzić całość do perfekcji. Wyszło niesamowicie - polecam! Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek

Cooking Monster
Tajska zupa z dyni z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym – kremowa 118

Uwielbiamy wszystko co z dyni Dzisiaj zupa z dyni, ale orientalna. Ma charakterystyczną kremową konsystencję, doskonale rozgrzewa dzięki dodatkowi curry, smakuje nutką cytrynową dzięki trawie cytrynowej, pachnie niesamowicie dzięki mleczku kokosowemu, ma niesamowity kolor dzięki dynii właśnie. Wszystkie te smaki w jednym talerzu, niezwykle sycącej zupy dyniowej. Zapraszam! Do zupy użyłam zwykłej dynii, którą wcześniej podpiekłam w piekarniku do miękkości(...)Dynię obieram dopiero po upieczeniu, bo zdjęcie z niej skóry, kiedy jest surowa, wymaga niekiedy nie lada siły. Zupa jak to zupy dyniowe lub zupy-krem jest bardzo sycąca. Jeśli podacie ją z grzankami, wystarczy za cały obiad. Uwaga, jeśli dodacie trawę cytrynową i następnie będziecie całość blendować, porobią się mało apetyczne nitki w zupie. Warto trawę zawinąć w kawałek

Mieszam w Garnku
Letnia zupa z fasolki szparagowej 180

Zupa jest „letnia” w tym sensie, że najlepiej wychodzi z użyciem fasolki dostępnej głównie o tej porze roku. Nieco gorzej jest natomiast w przypadku jej postaci mrożonej. Wynika to choćby z faktu, że świeżą fasolkę możemy spokojnie pogotować przez pewien czas, nawet jeśli nie przesadnie długi, w którym uwolni swój aromat do wywaru. W wersji mrożonej czas gotowania musi być(...)ktoś woli zieloną, to nie ma najmniejszego problemu. Generalnie, jest to przepis z kategorii prostych, lekkich i przyjemnych. Z niewyszukanych składników bardzo łatwo przygotujemy kolorową, lekką, łagodną i zdrową zupę. Bazujemy na dość standardowym wywarze mięsno-warzywnym , do którego dodajemy stopniowo kolejne warzywa, zależnie od potrzebnego czasu ich gotowania. Raczej nie polecamy żadnych „przyspieszaczy” w rodzaju kostki bulionowej – akurat

Kulinarna Pokusa