Zupa krem z kiszonej kapusty Pyszna, aromatyczna, pikantna zupa z kiszonej kapusty. Prosty sprawdzony przepis na smaczną zupę krem z kiszonej kapusty i warzyw. Zupa krem z kapusty to danie proste i smaczne, idealne na obiad w poniedziałek. Krem z kapusty można przygotować wykorzystując rosół. Doskonale też się sprawdzi swojska wędzona lub biała kiełbasa czy boczek pieczony. Jeżeli nie wiesz(...)obiad, wypróbuj przepis na zupę krem z kiszonej kapusty. Z czym podawać zupę krem z kiszonej kapusty? Co zrobić z kiszonej kapusty na obiad Wszyscy znamy zalety kiszonej kapusty, jej właściwości i dobro w niej zawarte. Najzdrowsza kapusta jest spożywana ta na surowo. Surówka z kiszonej kapusty do obiadu, to prawdziwa bomba witaminowa. Nie ma co się oszukiwać, kapusta poddana
Dieta moja pasjaKlasyczne zupy lubi większość z nas, ale nie każdy wie, jak je w prosty i szybki sposób przygotować. Dzisiaj mam dla Was przepis na zupę pieczarkową , która zachwyci każdego! Była już zupa krem z pieczarek , a teraz nadszedł czas na jej siostrę, która ma w sobie kawałki warzyw i makaron. Zupa pieczarkowa z makaronem Pieczarki są najbardziej powszechnymi i dostępnymi(...)grzybami w Polsce. Właśnie z tego powodu zupa pieczarkowa jest tak bardzo powszechna i przez wielu lubiana. W sklepach znaleźć można zazwyczaj dwie odmiany pieczarek. Najlepiej sprawdzają się pieczarki brązowe, ponieważ ich smak i aromat jest bardziej intensywny niż w przypadku białej, najbardziej popularnej odmiany. Jeśli nie masz dostępu do brązowych pieczarek, to nic się nie martw, zupa pieczarkowa
BlendmanChłodnik na bazie kefiru i jogurtu naturalnego z bukietem świeżych, chrupiących warzyw. Chłodnik z botwinką, buraczkami, ogórkiem gruntowym, rzodkiewkami i koperkiem. Orzeźwiająca zupa botwinkowa na zimno, prosto z lodówki. W trakcie upałów przyrządzanie zupy nie przysporzy kłopotów, pochłania niewiele pracy w kuchni, po przygotowaniu schłodzi nas zamiast ogrzać. Chłodnik jest zupą lekką, świeżą, małokaloryczną. Koniecznie musi być podany z jajkiem(...)ugotowanym na twardo, które bardzo pasuje do smaku botwinkowej zupy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Chłodnik z botwinki z jajkiem na twardo 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 80 kcal Chłodnik z botwinki z buraczkami. Zimna zupa na bazie kefiru i jogurtu naturalnego
ProstePesto.plTylko jedno słowo „gaspacho”, a brzmi jak cały poemat. Super prosta zupa-krem, chłodnik, znana na całym świecie, pożywna, zdrowa, z łatwo dostępnych składników, kremowa, lekka, chłodna… Eh długo by gadać. Czas przygotowania: 10 minut Studzenie: 30 minut Liczba porcji: 2 Poziom trudności: łatwe Hiszpańskie przysłowie mówi „De Gaspacho no hay empacho”- dobrych rzeczy nigdy nie jest za dużo(...)Dobrego gaspacho na pewno nie. Prosta jak tylko może być kuchnia ludzi biednych, a równocześnie sycąca i zdrowa zupa urzeka smakiem, konsystencją i przyjemnie chłodzi, co w upały jak w tym roku jest cechą nie do przecenienia. Najstarszy chłodnik świata Gaspacho jest jedną z najstarszych potraw świata, sięgająca korzeniami do czasów starożytnych i Rzymu z okresu podboju półwyspu Iberyjskiego. Przyznają
Niedzielny kucharzZupa ze szparagami – kuchnia galicyjska Lokalizacja: Lwów Kolejny raz zapraszam Was do kuchni lwowskiej sprzed 200 lat. Tym razem serwuję zupę ze szparagami, która jest typowym przykładem zupy z tamtych czasów. Czytając przepisy na różnego rodzaju zupy, które umieszczono w słynnej publikacji pt. „Książka kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych(...)postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów (…)” zauważymy, że początkiem XIX wieku często serwowano zupy w postaci wywaru z warzyw lub innych składników typu raki czy żółwie, który następnie wzbogacano jednym z wielu rodzajów bulionów gotowanych specjalnie do tego celu, a ostatecznie podbijano mąką uprażoną na tłuszczu. Taka zupa była często samą polewką lub też dodawano do niej kawałki najważniejszego
Trzeci talerzZupę jarzynową robię przez okrągły rok, jednak najbardziej lubię przygotowywać ją w okresie letnim, gdyż wtedy mogę użyć świeżych warzyw. Warzywa, po które sięgam najczęściej to marchew, pietruszka, kalafior, brokuł, ziemniaki, fasolka szparagowa oraz zielony groszek. W zupie zazwyczaj lądują te warzywa, które w danym momencie mam dostępne w domu. Jarzynówkę doprawiam śmietanką i podaję ze świeżymi ziołami takimi(...)koperek, natka pietruszki lub szczypiorek. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Zupa Składniki na zupę jarzynową. 12 dkg marchwi 6 dkg korzenia pietruszki 15 dkg fasolki szparagowej 20 dkg kalafiora 30 dkg ziemniaków 2 duże zielone cebule 1 łyżka masła 2 łyżeczki soli 1.5 l wody 3/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 120 ml śmietanki
MeCooksBotwinka z ziemniakami i jajkiem Botwinka - pyszna zupa z botwiny z zimniakami, koperkiem i jajkiem. Pyszna botwinka z ziemniakami i koperkiem . Zupa botwinkowa zabielana śmietaną z dodatkiem przecieru pomidorowego i pokrojonego w kostkę pomidora, podawana z jajkiem na twardo. Botwinka to klasyczna wiosenna zupa z młodej botwinki, jest bardzo szybka, łatwa do wykonania(...)smakuje niesamowicie. Składniki są proste i niedrogie. Ugotowanie zupy botwinkowej zajmuje około 30 minut, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Do przygotowania botwinki potrzeba niewielu głównych składników, są to: pęczki młodej, świeżej botwinki ziemniaki posiekany koperek marchewka bulion jarzynowy albo z kurczaka Do zupy z botwiny można dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, śmietanę, ulubione
Moja Książka KucharskaZupa czosnkowa z pianką o bardzo czosnkowym smaku. Lekka i bardzo dobra na jesienną porę, dzięki leczniczym właściwością czosnku. Myślę, że jest to świetny pomysł na zaskakujące danie – śnieżnobiała pianka na pewno zachwyci wielu Waszych gości. Czas wykonania: 50 min Ilość porcji: 6 Składniki: 1 l bulionu warzywnego 5 ząbków czosnku 100 g serka topionego 200 ml śmietanki(...)gotującego bulionu wrzucić pokrojony serek topiony i wymieszać do momentu, aż się rozpuści. Czosnek przecisnąć przez praskę i zawinąć go w gazie lub przełożyć do zaparzacza. Pakunek umieścić w zupie i gotować około 15 minut. Gotową zupę doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać ubitą śmietankę kremówkę, którą wcześniej należy zahartować, dodając do niej odrobinę gorącej zupy. Dzięki śmietance
KuchniaWeDwoje.plZupa ogórkowa z kiszonych ogórków to jedna z klasycznych polskich potraw, której nie mogło zabraknąć także i na moim blogu. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 – 6 porcji Składniki: 300 g ogórków kiszonych bez wody 100 ml wody z ogórków 1 l bulionu sól, pieprz (opcjonalnie) 2 łyżki mąki 30 ml śmietanki kremówki 100 – 200 g ryżu(...)czasu, aż ogórki zmiękną. Następnie zalać podsmażone ogórki bulionem i gotować przez kolejne 20 minut. W między czasie w oddzielnym garnku należy ugotować ryż i dodać go do zupy. Zupę można zagęścić mąką. Aby to zrobić należy w 1/2 szklanki zupy rozpuścić 2 łyżki mąki i wymieszać z zupą. Do zupy można także dodać odrobinę śmietany kremówki. Krok po kroku
KuchniaWeDwoje.plSzybka zupa pomidorowa. Delikatna i kremowa szybka zupa pomidorowa na rosole. Ta domowa, szybka zupa pomidorowa jest łatwa do wykonania i smakuje fantastycznie. Może być także przygotowana w wersji wegańskiej, jeżeli użyjemy rosołu z warzyw. Przepis na pomidorową opiera się na prostych składnikach i klasycznym smaku. Nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne, jest niedrogie(...)sezonowych, świeżych pomidorów latem, albo pomidorów z puszki w zimie. Prosty przepis na klasyczną pomidorówkę, którą zrobisz dosłownie w mgnieniu oka. Domowa, szybka do zrobienia zupa pomidorowa jest doskonała na każdy dzień tygodnia. Zrobiona od podstaw w mniej niż 30 minut. Zdrowa, niskokaloryczna, wypełniona niesamowitymi smakami pomidorówka, którą można zrobić na wiele różnych sposobów. Oto kilka
Moja Książka KucharskaJedna z moich ulubionych zup. I koniecznie z drobnym makaronem. Przymierzałam się jeszcze do lanych klusek, ale makaron jak zwykle wygrał. Zupę robiłam na bazie, zrobionego przez kolegę D, wywaru wołowego, dlatego skład krótki. I to nie tak, że nie chce mi się rozpisywać, po prostu wiem, że jak ktoś w opisie zobaczy, że gotowałam zupę 3 godziny(...)porcji) Makaron gotujemy al dente. Do bulionu wrzucamy poszatkowany koperek i starte na dużych oczkach: marchew i pietruszkę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy 5 minut. Ja tę zupę podaję w ten sposób, że na talerz nakładam makaron, potem dolewam zupę i na koniec dodaję łyżeczkę jogurtu. Nie polecam dodawania makaronu do zupy, jeżeli będziecie ją jeść
KardamonovyZupa ziemniaczano - jarzynowa Dziś na pierwsze danie poleca się zupa ziemniaczano - jarzynowa . Jest prosta w przygotowaniu, tania, pożywna i pyszna - idealna na obiad na chłodne dni. Moja zupa ziemniaczano jarzynowa w zimowej wersji zawiera również masło i mąkę, które powodują, że zupa jest gęsta i bardzo sycąca. Podsmażone warzywa nadają jej wspaniałego smaku. Aby nie było za tłusto, warto(...)razem zwykłe ziemniaki wymieszałam ze słodkim ziemniakiem, dodałam fasolkę szparagową i włoszczyznę. Wypróbujcie też wersji z fasolą, papryką, brokułami lub kalafiorem. Jeśli nie spożywacie krowiego mleka, w zupie sprawdzi się również mleko kokosowe, które nada całości egzotycznego charakteru. Zupa ziemniaczano - jarzynowa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, koniecznie wypróbujcie. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów
Lekcje w kuchni