Rosół z koguta. Rosół: klasyka polskiej kuchni Rosół to jedna z najbardziej klasycznych i uniwersalnych zup w polskiej kuchni. Jest to klarowny bulion, zwykle gotowany na bazie mięsa drobiowego, wołowego lub, rzadziej, jagnięcego, wzbogacony o aromatyczne warzywa i przyprawy. Rosół charakteryzuje się bogatym i głębokim smakiem oraz złotą, przezroczystą barwą. Rosół to klasyka polskiej kuchni, która od wieków gości(...)Rosół podaje się najczęściej jako pierwsze danie, często z makaronem lub ziemniakami. Jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu w wielu polskich domach. Stanowi też podstawę do innych zup i sosów. Tradycyjnie uważany za posiłek wzmacniający i pomocny w rekonwalescencji, rosół jest bogaty w kolagen i minerały, które są wydobywane z kości podczas długiego gotowania. Uważa się, że ma właściwości wzmacniające odporność
Moja Książka KucharskaZupa grzybowa z kładzionymi kluseczkami - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Rymanów, powiat krośnieński Na Podkarpaciu zupy gotowane na suszonych grzybach zwykle podawane są jako polewki na prażonej mące lub na zakwasie na barszcz. Zupa grzybowa z okolic Rymanowa bynajmniej nie jest polewką. To bogata zupa, pełna warzyw, zabielana śmietaną i podawana z kładzionymi kluseczkami. Będzie doskonałym wyborem zarówno na codzienny(...)świąteczny obiad. Przepis pochodzi z publikacji: Kulinarne podróże z „Jasiem Wędrowniczkiem”. Zupa grzybowa z kładzionymi kluseczkami - kuchnia podkarpacka Składniki: garść suszonych grzybów 1 marchew 1 pietruszka 1/2 selera 1/3 pora 2 l rosołu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany sól pieprz Kluseczki: 3 jajka 50 ml mleka 15 dag mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli Zupa: Grzyby zalewamy zimną
Trzeci talerzDziwne połączenie? Może. Zupę pomidorową z wędzoną papryką miałam okazję kiedyś jeść w hiszpańskiej restauracji. I od razu wiedziałam, że kiedyś coś podobnego będę miała u siebie na blogu. Co do fasoli, dodałam ją dość spontanicznie. Jej termin ważności prawie się kończył i to tyle. Wyszło super. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 750 ml passaty pomidorowej 5 ziemniaków(...)paprykę, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem i passatą, dodajemy oregano, sól i pieprz. Gotujemy jakieś 10 minut. 2 minuty przed końcem wrzucamy odcedzoną fasolę. Ja przed podaniem skropiłam jeszcze zupę dodatkową porcją oliwy. Podobne przepisy: Kremowa pomidorowa z jarzynami z rosołu Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki Gęsta zupa pomidorowa z ryżem Zupa pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem Zupa pomidorowa
Kardamonovyprzecież urodziny w kwietniu. Jeny, ale walnę grilla. Chyba, że (jak co roku) spadnie obfity śnieg. A kij, żaden śnieg nie popsuje mi urodzinowego grilla. Wracając jednak do tytułowej zupy, chciałam napisać jak fantastyczną sprawą są mrożonki. Są mrożone w sezonie, więc warzywa i owoce smakują bardzo dobrze. Cenowo też są w miarę przystępne. Jak mam w lutym kupić świeży(...)zielone szparagi. Tak. W lutym. Nie, dziękuję. Jeżeli więc najdzie mnie ochota na groszek w lutym, kupuję mrożonki. Paczka, którą ostatnio kupiłam, wylądowała w koszyku właśnie z myślą o zupie. Mój ostatni krem z groszku robiłam tak dawno, że w sumie nie pamiętałam jak smakował. Byłam więc średnio na jeża do niego przekonana (mimo, że naprawdę wierzę w mrożonki). Zupa
Kardamonovyczerwcu żal nie korzystać z darów ogrodu w postaci sezonowych warzyw i owoców. Zajadajmy się teraz szparagami! Smok poleca je w wydaniu zupa krem szparagowo-selerowa. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/06\/zupa-krem-szparagowo-selerowa-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/06\/zupa-krem-szparagowo-selerowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/06\/zupa-krem-szparagowo-selerowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 cebula,\r","1 z\u0105bek(...)u00f3\u0142 selera,\r","1 kostka roso\u0142owa warzywna ,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","lubczyk,\r","ok 500ml wody,\r","100ml \u015bmietanki 18%,\r","odrobina oliwy"],"name":"Zupa krem szparagowo-selerowa","recipeCategory":"warzywa, zupy","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 i czosnek obra\u0107 i pokroi\u0107 drobno.\r","Zeszkli\u0107 na oliwie.\r","Selera obra\u0107. Szparagi
Bardzo Gruby SmokZupa pomidorowa z komosą ryżową to moja propozycja na ciekawe podanie tej zupy, ale też na pobicie żelaza w dietach przy anemii. Komosa ryżowa jest znana ze swoich wspaniałych właściwości w tym z zawartości żelaza właśnie. Natomiast zupa pomidorowa to u nas zupa która zawsze po prostu musi być w lodówce bo młodsza dzieciarnia tylko ją jada i to codziennie(...)Teraz kiedy mamy już pyszne pomidory, to właśnie ze świeżych pyszna zupa wychodzi. PRZEPIS ZUPA POMIDOROWA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ Składniki: zupa: 2 kg pomidorów 2 duże cebule 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy 5 marchewek 1 pietruszka 1 plaster selera 1 plaster papryki czerwonej sól pieprz cukier 10szt ziela angielskiego 100g śmietany 12% 1 szkl suchej komosy ryżowej
Dorota Smakujemożna też czasem inaczej. Niedziela wielkanocny i poniedziałek wielkanocny to zapewne czas rodzinnego obiadu, który chcielibyście by wypadł jak najsmaczniej. Zebrałam dla was tutaj kilka inspiracji zarówno na zupy jak i na drugie dania – mam nadzieję, że znajdziecie tu coś dla siebie. ZUPY do Zupy wielkanocne – przep Barszcz biały Wegetariański barszcz biały Żurek wielkanocny Zupa krem chrzanowa Zupa(...)pokrzywy Zupa krem z warzyw z pieczonym łososiem i karmelizowanym porem Zupa koperkowa z jajkiem i kaszą kuskus Rosół kolagenowy Rosół z wolnowaru Zupa krem z pietruszki i gruszki Zupa z zielonych warzyw w 15 minut Zupa z rzodkiewek Wegańskie flaczki sojowe Zupa z podagrycznikiem Oszczędny Żurek Żurek grzybowy DRUGIE DANIA Biała kiełbasa pieczona Biała kiełbasa pieczona z warzywami Biała
Dorota SmakujeKrzanówka - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Żurawica, gmina Żurawica, powiat przemyski Zupy chrzanowe to podkarpacki specjał, który w różnych zakątkach regionu przygotowywany jest na różne sposoby. Z reguły zupy te gotuje się na mięsnym wywarze i podaje z kiełbasą i gotowanym jajkiem. Składnikiem, który nadaje smak zupie, jest oczywiście świeży, tarty chrzan, choć czasem używa się też chrzanu marynowanego. Często zupy chrzanowe(...)zaprawia się zakwasem na barszcz, który zagęszcza i zakwasza zupę. Krzanówka z Żurawicy zaprawiana jest serwatką, co sprawia, że smak zupy jest delikatniejszy, choć nie pozbawiony kwaśnego posmaku. Zupa jest syta i bogata zarówno w warzywa, jak i w dodatki mięsne. Sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na co dzień. Przepis na krzanówkę Koła Gospodyń Wiejskich z Żurawicy
Trzeci talerzZupa z kapusty to nie jest coś nadzwyczajnego - popularna jest przecież zupa z białej kapusty czy mój faworyt - kapuśniak z kiszonej kapusty. Rzadko jednak na stołach spotyka się zupę z czerwonej kapusty. A szkoda, bo jest to zupa prosta do przygotowania i bardzo zdrowa. Czerwona kapusta zawiera niewiele kalorii (zaledwie 31 kcal na 100g), a jest za to bogata(...)fosfor, magnez, miedź, potas czy żelazo. Jest także doskonałym źródłem antyoksydantów chroniących przed uszkodzeniami w naszych komórkach oraz błonnika, który wpływa na zdrowie jelit. A co, gdyby połączyć dwie zupy - z białej i czerwonej kapusty? Zostało mi pół główki jednej i pół główki drugiej kapusty, więc zrobiłam z nich jedną zupę. Dlatego dziś na obiad proponuję taki mix kapuściany. Zupa
Z notatnika dietetykaJedna najlepszych zup i przy tym najprostszych do zrobienia. Wystarczy udusić ziemniaki i pora. Zupa doskonale sprawdza się i jako chłodnik i jako gorące danie. Czas przygotowania: 25 minut Poziom trudności : bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Potrawy, jak ludzie, mają swoje historie, często zupełnie zmyślone. Jedna z najpiękniejszych legend dotyczy zupy Vichyssoise, z ziemniaków i porów, bardzo prostej do zrobienia(...)poddawanej najczęściej jako chłodnik. Chłodnik z przypadku Miała powstać w ten sposób, że Ludwik XV, król Francji uwielbiał zupę ziemniaczaną, ale panicznie bał się, że zostanie otruty, dlatego, zanim zabrał się do jedzenia pół dworu musiało spróbować zupy. Kiedy wreszcie danie docierało na królewski stół, zupa była już zupełnie przestudzona. Król stwierdził wtedy, że jako chłodnik smakuje pną równie dobrze
Niedzielny kucharzZalewajka z pieczarkami i kiełbasą to prosta do zrobienia zupa, którą można podać na pyszny obiad dla całej rodziny. W towarzystwie chrupiącej bułki zapewni uczucie sytości na długo, więc nie potrzeba już drugiego dania. Świetnie sprawdzi się jesienią i zimą, kiedy właśnie takie sycące i rozgrzewające posiłki są najbardziej potrzebne. Jak zrobić domową zalewajkę? Kiełbasę i boczek gotujemy(...)litrach wody. Następnie wyjmujemy je, a do garnka wrzucamy ziemniaki i wlewamy żur. W międzyczasie smażymy cebulę, czosnek i pieczarki. Kiedy ziemniaki będą miękkie do zupy dodajemy pieczarki, cebulę, pokrojoną kiełbasę i boczek. Zupę przyprawiamy i gotowe! Składniki na zalewajkę z pieczarkami i kiełbasą: 500 ml zakwasu na żur 2 l wody 500 g białej kiełbasy surowej
e-PrzepisyKulinarneDzisiaj podzol się z Wami przepisem na pyszna jesienna zupę z kurek. Pyszna i bardzo łatwa do zrobienia zupa, przyprawiona aromatycznymi ziołami. Amatorom tych pysznych grzybów na pewno posmakuje. Składniki: 500 g kurek 4 szalotki lub 2 cebule 1 lyzka oliwy z oliwek 1 lyzka masła 750 ml wywaru drobiowego 1/2 szklanki śmietany 18% 3 listki szałwii 3 gałązki tymianku(...)zaczną puszczać wodę wetrzeć do nich czosnek i dodać zioła. Ponownie podsmażyć 2 minuty. Następnie całość zalać wywarem, doprawić solą i pieprzem do smaku i doprowadzić do wrzenia. Kiedy zupa się zagotuje, gotować ja jeszcze 10 – 15 minut. Gotową zupę ściągnąć z grzania i za pomocą ręcznego blendera, ostrożnie ja zblendować , do uzyskania odpowiedniej dla siebie konsystencji. Na koniec
Pani M - kuchnia smakowitaurządzenie przetestuje na wiele sposobów. Z pomocą blendera 4SWISS całe lato na moim talerzu gościły pyszności: wszelakie lody, mrożone musy, z jego pomocą powstawały ciasta, gofry, naleśniki, pyszne zupy krem, powidła, dżemy, mąki i proteinowe szejki. Blender w kuchni to taka podstawa, myślę, że dzisiaj chyba nikt sobie nie wyobraża sprawnego gotowania bez dobrego blendera. No właśnie co oznacza(...)posiłku, następnie wylać na patlenie i za 2 minuty mieć gotowy posiłek. Blender posiada dwa pojemniki o różnej wielkości , jeden mniejszy drugi większy. Ten większy używam do przygotowywania zup, sosów czy mleka roślinnego. Mniejszy super się sprawdza do robienia lodów, kruszenie lodu na drinka, masła orzechowego czy pesto. Moc blendera jest absolutnie wystarczająca do wykonania wszelakich dań
SMYKWKUCHNIZupa krem fasolowo-marchewkowa łączy w sobie smak typowej zupy fasolowej z nutą słodyczy z marchewki i jabłka. To mało typowe połączenie zasmakuje wszystkim łasuchom. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/04\/zupa-fasolowo-marchewkowa-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/04\/zupa-fasolowo-marchewkowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/04\/zupa-fasolowo-marchewkowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["3 z\u0105bki czosnku,\r","5 marchewek(...)u00f3\u0142 \u0142y\u017ceczki tymianku,\r","p\u00f3\u0142 \u0142y\u017ceczki lubczyku,\r","2 li\u015bcie laurowe,\r","3 ziarna ziela angielskiego,\r","oliwa\r","s\u00f3l, pieprz."],"name":"Zupa krem fasolowo-marchewkowa","recipeCategory":"warzywa, zupy","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Poddusi\u0107 na oliwie przeci\u015bni\u0119ty przez prask\u0119 czosnek,\r","Obra\u0107 jab\u0142ka i marchewk\u0119
Bardzo Gruby Smok