Witam Was cieplutko :) Dzisiaj przychodzę do Was z pyszną propozycją na lekki, a zarazem sycący obiad. Przygotowałam moją ulubioną zupę ogórkową, ale przygotowałam ją bez śmietany, jak to robiłam do tej pory. Dzięki temu zupa zyskała lekkości. Warzywa przesmażyłam na niewielkiej ilości masła, przez to zupa wyszła bardziej aromatyczna. Ostatnio do zup bardzo często przesmażam warzywa, jeśli jeszcze(...)suszone warzywa i przyprawy i co ważne nie zawiera glutaminianu sodu. Do tej pory unikałam stosowania Vegety w mojej kuchni, ale tą akurat będę stosować. Dodam, że do zupy jako dodatek przygotowałam pyszne pulpeciki z kaszy jęczmiennej i warzyw. Takie pulpeciki to ciekawe urozmaicenie dla zwykłej ogórkowej. Do takiej zupy nie potrzeba już drugiego dania. Bardzo polecam Wam ten przepis
IzabelawkuchniZupy te są u mnie często wybierane do tygodniowego menu – w domu czy u rodziców gotuję pyszne, zdrowe i kolorowe zupy o konsystencji gładkiej, z warzyw korzeniowych szczególnie. Stawiam na wszelakie kremowe mixy warzywne, na podstawach dobrego domowego bulionu, lekkich przypraw i zdrowych dodatków. Uwielbia je cała moja rodzina. Zapraszam na krem z jasnych warzyw m.in.: kalafiora, ziemniaków, kalarepy(...)pietruszki z dodatkiem śmietanki, szczypty cynamonu i gałki muszkatołowej. Nie potrzeba grzańca – rozgrzewa, rozwesela, smakuje i uśmiech wywołuje. Smacznego! Zupa krem z jasnych warzyw SKŁADNIKI: 2 duże selery (1500 g) 4 duże pietruszki (830 g) 4 ziemniaki (860 g) 1 kalarepa (280 g) 2 małe cebulki (85 g) 1 opakowanie mrożonego kalafioru (450 g) 3 ząbki czosnku 3 pory
Zasmakuj KuchniZupa grzybowa to zupa na którą tak samo mocno czeka jak na karpia. To właśnie w ten jeden wieczór zupa grzybowa smakuje wyjątkowo. Zupa jest aromatyczna, ale zarazem delikatna a także pyszna. U mojego męża natomiast nie je się zupy grzybowej w Wigilię co dla mnie zawsze jest zaskoczeniem. Bo jak to... wigilijny stół bez zupy grzybowej? Nie może być(...)zupy idealnie nada się krajanka czterojajeczna Arc Pol. Składniki: 100 g suszonych grzybów 130 g marchewki 65 g pietruszki 60 g selera 4 ziela angielskie 1 cebula 2 liście laurowe sól pieprz 2 łyżki masła makaron Arc Pol czterojajeczny 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki Suszone grzyby zalać wodą. Odstawić na kilka godzin do namoczenia się grzybów. Po tym czasie
Kuchnia w oparachZupa wprost idealna na jesienne kaprysy pogodowe! Buro i ponuro za oknem, Deszcz siąpi, mokro wszędzie. No i temperatura nie rozpieszcza. Aby przetrwać te "uroki" jesiennej aury , zwykle sięgam w tym okresie po sycące, gorące zupy jako główny posiłek dnia . Ostatnimi czasy pomysły w tym zakresie czerpię głównie z bardzo ciekawej książki Wydawnictwa M pt. Zdrowe zupy . Wydana(...)niej jak wykorzystać sezonowe produkty i przemienić je w gar pysznego płynu, by zachować zdrowie i witalność przez cały rok. Zapraszam do podejrzenia recenzji, jaką wcześniej publikowałam: Pikantna zupa z dyni z imbirem i kardamonem oraz recenzja książki "Zdrowe zupy" - warto spojrzeć, choćby ze względu na piękne, książkowe ilustracje. Przepis jakim się ostatnio zainspirowałam i wzięłam "pod lupę
Grunt to przepis!wkawiarence.pl Lato to słońce, duuuużo słońca. Warto ten kolor przenieść również do kuchni. Polecam Wam pyszne danie – zupa z cukinii i fasolki szparagowej. Najbardziej słoneczna zupa świata ! Coś więcej na jej temat? Można ją gotować przez cały rok, jednak latem kosztuje grosze. Bo cukinia tania, a i fasolka kosztuje zaledwie 6 zł. Garść tradycyjnych warzyw i przypraw + kurkuma(...)serwujemy na stole – obiad w kolorze słońca ! Zupa z cukinii i fasolki ma ten dodatkowy plus, ze ma oryginalny smak i zdradzę Wam, że z pewnością zaskoczycie nią swoich gości! Nietypowy leciutki posmak z Dalekiego Wschodu uzyskamy dzięki kurkumie. Jest elegancka, bez dwóch zdań, unikalna dzięki walorom smakowym i słonecznej barwie. No i nie mogę zapomnieć też, że zdrowa
W KawiarenceZupy dzielą się na długo i wolno gotowane oraz na zrobione na szybko. Letnie minestrone zalicza się do tych drugich. Bogate w smak sezonowe warzywa naprawdę nie potrzebują długiego pichcenia. Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania : 20 minut Poziom trudności : Super łatwe Liczba porcji : 2 Minestrone oznacza lekką, warzywną zupę od włoskiego minestra – zupa oraz minestrare – podawać. Piękne(...)daniu jest to, że nie ma jednego przepisu, czy zestawu składników jakie powinna zawierać. Po prostu to jedno z tych dań robionych z tego co jest pod ręką. Zupa ma starożytne korzenie, pochodzi z czasów, kiedy Rzym był małą, biedą wioską, zagubioną gdzieś w środkowych Włoszech. Minestrone zaliczane jest do dań „cucina povera” – kuchni biedaków, potraw robionych naprędce, niewyszukanych
Niedzielny kucharzZupa krem z białych warzyw Zupa krem z białych warzyw to pyszna propozycja na bardzo gęstą, kremową zupę. Zupa jest sycąca i pożywna, a do tego bardzo smaczna i aromatyczna dzięki gałce muszkatołowej. Zupa krem z białych warzyw świetnie sprawdzi się jako obiad w chłodniejsze dni Zachęcam do przygotowania Przepis na 4-5 porcji dania Zupa krem z białych(...)gotować na małej mocy palnika do miękkości wszystkich składników dolewając bulion w razie potrzeby. Wsypać gałkę muszkatołową, dodać sok z cytryny, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Zupę zmiksować na krem, dodać śmietankę ( jeśli zupa jest zbyt gęsta należy rozcieńczyć ją bulionem warzywnym ). Zupa krem z białych warzyw jest gotowa do podania Artykuł Zupa krem z białych warzyw pochodzi
WSZYSTKO SMACZNETylko jedno słowo „gaspacho”, a brzmi jak cały poemat. Super prosta zupa-krem, chłodnik, znana na całym świecie, pożywna, zdrowa, z łatwo dostępnych składników, kremowa, lekka, chłodna… Eh długo by gadać. Czas przygotowania: 10 minut Studzenie: 30 minut Liczba porcji: 2 Hiszpańskie przysłowie mówi „De Gaspacho no hay empacho”- dobrych rzeczy nigdy nie jest za dużo. Dobrego gaspacho(...)pewno nie. Prosta jak tylko może być kuchnia ludzi biednych, a równocześnie sycąca i zdrowa zupa urzeka smakiem, konsystencją i przyjemnie chłodzi, co w upały jak w tym roku jest cechą nie do przecenienia. Najstarszy chłodnik świata Gaspacho jest jedną z najstarszych potraw świata, sięgająca korzeniami do czasów starożytnych i Rzymu z okresu podboju półwyspu Iberyjskiego. Przyznają się do niego
Niedzielny kucharzjestem wielbicielem zup, za to mąż nie wyobraża sobie dnia bez zupy. Małżeństwo ze mną jednak zweryfikowało jego chcieć lub nie. Zupy codziennie nie ma i mieć nie będzie. Chciałam mu jednak zrobić niespodziankę i przygotowałam zupę meksykańską z naleśnikiem. Zupa pogodziła miłość do naleśników i zupę, która jest gęsta dzięki mięsu. Do przygotowania naleśnika użyłam MLEKOVITA wydojone bez laktozy(...)Mleko jest idealne dla osób, które nie tolerują laktozy. Przy zupie jednak wykorzystałam masło Polskie Extra MLEKOVITA . Osobiście zaskoczyłam się smakiem mleka ponieważ produkty bez laktozy mają inny smak niż tradycyjne mleko z laktozą. Chociaż nadal smak jest inny to w daniu całkowicie nie przeszkadzało mi to. ZUPA: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżka masło Polskie Extra Mlekovita
Kuchnia w oparachzupy większość z nas nie lubi w dzieciństwie. Tak było też ze mną, jadłam ale nie był to mój smak, a razem z rodzeństwem zdecydowanie wybieraliśmy inne potrawy. Aż w dorosłym życiu czasem przychodzi ochota właśnie na domowy krupnik. Dziś zrobiłam go tradycyjnie z kurczakiem, choć w moim domu mama gotowała go raczej na żołądkach. A Ty lubisz krupnik? Lubiłeś(...)dzieciństwie? Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy: – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica
nietylkopasta.plZupa ogórkowa z kiszonych ogórków to jedna z klasycznych polskich potraw, której nie mogło zabraknąć także i na moim blogu. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 – 6 porcji Składniki: 300 g ogórków kiszonych bez wody 100 ml wody z ogórków 1 l bulionu sól, pieprz (opcjonalnie) 2 łyżki mąki(...)zalać podsmażone ogórki bulionem i gotować przez kolejne 20 minut. W między czasie w oddzielnym garnku należy ugotować ryż i dodać go do zupy. Zupę można zagęścić mąką. Aby to zrobić należy w 1/2 szklanki zupy rozpuścić 2 łyżki mąki i wymieszać z zupą. Do zupy można także dodać
KuchniaWeDwoje.plTradycyjnie zupa czosnkowa przygotowywana jest z dużą ilością śmietany. Ja mam własny patent na pyszną zupę czosnkową, której nie musimy w ogóle zabielać. Ugotowane i zblendowane ziemniaki nadają zupie doskonałą konsystencję i delikatny smak. Jeśli chcemy dodatkowo lekko zagęścić i złagodzić jej charakter możemy dodać do zupy mleko owsiane. Zupę czosnkową można podać dziecku, które skończyło 10 miesięcy(...)chwilę razem smażymy. Wlewamy przygotowany wcześniej wywar warzywny i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotowujemy i gotujemy całość do miękkości ziemniaków (około 15 minut). Dodajemy 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej. Zupę blendujemy na gładko. Na koniec jeszcze próbujemy zupę i doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Gotowe! Zupę czosnkową można podać z grzankami czosnkowymi. Ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Wystarczy
Dieta bez mlekaPyszna i bardzo delikatna w smaku zupa z białych warzyw jest łatwa do wykonania i nie wymaga od nas dużo pracy. Głównym składnikiem i dominującym smakiem jest korzeń selera. Niektórzy wolą zupy krem, ja jednak częściej gotuję takie, w których można poczuć smak poszczególnych warzyw i dodatków. Tym razem również w zupie są tarte i krojone warzywa, chociaż krem(...)pewno byłby szybszy do zrobienia. Tak czy tak, smak zupy pozostaje bez zmian, jedynie zmienia się jej konsystencja. Nie zapomnijcie dodać imbiru, gdyż bardzo przyjemnie podkreśla smak selera i dodaje świeżości. W chłodne jesienne i zimowe dni zupa w moim domu jest konieczna, gdyż świetnie rozgrzewa i syci, a do tego jeszcze wszystkim smakuje. Mam nadzieję, że również lubicie zupy
Kuchcik gotujezrobioną na aromatycznym bulionie z warzyw, orientalnych przypraw i – szkieletu oraz kostek z upieczonego w niedzielę kurczaka. Rosół można wykorzystać na wiele sposobów, np. jako bazę do innych zup lub sosów. Zupa pho to tylko jeden z patentów na zagospodarowanie pysznych pozostałości z pieczystego. W tym tygodniu codziennie będziemy Wam podrzucać pomysły na to, co można zrobić z resztek(...)marnować, a już na pewno nie szkielet upieczonego kurczaka, kaczki, czy gęsi, pełen smaków i aromatów, który może stać się podstawą pysznego, zdrowego, pachnącego przyprawami rosołu i wielu innych zup. Nie wyrzucamy obranych z mięsa kostek i korpusów, ale ponownie je przetwarzamy, zamieniając w smakowite dania. Po upieczeniu drobiu, obrany z mięsa szkielet zawsze wykorzystujemy do przygotowania bulionu. Czasem gotujemy
Niedzielny kucharzLekka, niskokaloryczna i bardzo smaczna zupa ogórkowa to jedna z chętniej jedzonych zup w moim domu. Jesienią i zimą bardzo często ją gotuję, gdyż w tym okresie kiszone ogórki smakują najbardziej. Zupę ogórkową, aby była ona bardziej treściwa i sycąca, należy gotować na wywarze z mięsa np. z żeberek, ale przyznam, że często na szybko robię wersję mniej(...)kaloryczną i dodaję tylko do niej masło. Do zupy ogórkowej najważniejsze jest użycie dobrej jakości kiszonych ogórków, które kisiły się w sposób naturalny, a nie sztucznie przyśpieszany. Zimą nasz organizm potrzebuje więcej witamin, a to właśnie kiszone ogórki zawierają ich sporą ilość. Starajmy się regularnie jeść ogórki kiszone, które zawierają dużo witaminy C, B, E, a także powstającej w procesie
Kuchcik gotuje