zupa - 39741 przepisów (strona:117/2650)

Słodycz Pomidorowej 174

Dziś jedna z moich ulubionych zup Pomidorowa. Zupę tą wzbogaciłam smakiem poprzez dodanie odrobiny cukru. Ten sposób zdradził mi pewien bardzo dobry kucharz. Makaron rurki nie gotowałam osobno, gotowałam go w zupie.   Polecam spróbować- Warto.  Pomidorowa z Makaronem.  Składniki: 2 litry wody 2 pałki z kurczaka ze skórą 250 g makaronu - ja dodałam rurki 2 obrane(...)passata Sposób przygotowania:  Do 2 litrów wody wrzucam pałki z kurczaka najlepiej delikatne ale ze skórką , ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę oraz seler. Przyprawy i zioła sprawią że zupa będzie przypominała nam wiosnę w ogrodzie. Na małym ogniu gotuję zupę, aż mięso będzie odchodziło od kości. Wywar przecedzam przez sito, tak by została sam aksamitny wywar Mięso obieram

Gotowanie Patki
Zupa kurkowa 167

cebula, śmietana i masło – to bardzo popularne połączenie składników i smaków, które w tej czy innej formie przewija się przez różne dania. Wg przepisu poniżej przygotujemy je w postaci zupy. Zupa z kurek to jedno z najbardziej znanych, „flagowych” dań późnego lata i wczesnej jesieni, chociaż wychodzi dobrze również przez cały rok z kurek mrożonych . Przygotowana na bulionie – niekoniecznie(...)smaku. Jest również łatwa i mało czasochłonna w przygotowaniu, więc nie powinni z nią mieć problemów nawet mało doświadczeni czy też narzekający na ogólny brak czasu domowi kucharze. Zupa kurkowa 2015-09-11 14:26:30 Zupa z kurek to jedno ze sztandarowych dań późnego lata i wczesnej jesieni, chociaż wychodzi dobrze również przez cały rok z kurek mrożonych. Zapisz

Kulinarna Pokusa
Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy 136

Dzień dobry, Ta zupa ujęła mnie prostotą przygotowania. Już tak mam, że nie lubię się męczyć przy robieniu zupy, a szczególnie cenię przepisy, do których nie trzeba dodawać bulionu. Kostek rosołowych nie używam, a trudno nazwać przepis szybkim, gdy wcześniej trzeba do niego ugotować wywar. Dzisiejsza zupa powstała na bazie pomidorów i ciecierzycy, które wraz z czosnkiem i przyprawami piecze(...)się, a następnie miksuje w blenderze, uzyskując gładki i treściwy krem. Pieczone pomidory są pyszne i słodkie i mogą stanowić świetną bazę nie tylko do zup, ale też np. sosów do makaronu czy tego dipu do wszystkiego . Pieczony czosnek nadaje zupie głębi, a świeża bazylia świeżości. Zupę możecie jeść na ciepło, ale równie świetnie będzie smakować na zimno. Polejcie porcję

Chilli Czosnek i Oliwa
ZUPA KORZENNA – GOTHIC – zupa z warzyw korzeniowych i soczewicy 254

Gothica. Nie jest to danie aż tak słynne jak Gulasz Thekli czy potrawka z chrząszcza, ale warto zapoznać się z każdą kulinarną propozycją oferowaną przez tę legendarną grę. Zupa korzenna podawana jest w Dolinie Górniczej, ma zielony kolor i kosztuje 3 bryłki rudy. Prawdopodobnie gotowana jest z korzeni roślin, których w Gothicu nie brakuje. Obstawiamy, że dorzucali tam smoczy(...)ostatnie brzmią dość egzotycznie, dlatego w przepisie podaliśmy łatwiej dostępne składniki, ale jeśli macie czas i ochotę to jak najbardziej polecamy poszukać tych nietypowych warzyw i dodać je do zupy, bo znacznie urozmaicą jej smak. Soczewicę dodaliśmy dla koloru i ciekawszej tekstury. Zupa dobrze nadaje się na chłodniejsze dni, gdyż dobrze rozgrzewa i jest bardzo sycąca. Nie przedłużając: drodzy fani

Nerds Kitchen
ZUPA MARCHEWKOWA 202

ZUPA MARCHEWKOWA Uzależniająca, aksamitna i kremowa - Zupa Marchewkowa z młodej marchewki z prażonym słonecznikiem. Robi się ją bardzo łatwo i równie szybko.  Zupa jest sycąca i tak pyszna, ze ciężko odejść od garnka, żeby jej nie wyjeść prosto z niego(...)Mimo tego, że przygotowałam ją na wodzie, jest niezwykle aromatyczna, treściwa i pełna smaku. Zresztą większość moich zup robię na wodzie z dodatkiem zrumienionej na oliwie cebulki. I zupy smakują rewelacyjnie (oczywiście nie mówię tu o rosole czy np. gulaszowej ;)).  Ale wracając do naszej

Słodko-Słony Świat Ilony
Tajska zupa krewetkowa 291

Być może niektórzy z Was pamiętają nasz przepis na wietnamską zupę krewetkową . Ci którzy nie pamiętają, albo po prostu go nie widzieli – stanowczo powinni do niego zajrzeć Dziś jednak proponujemy tajską odmianę takiej zupy. Między oboma przepisami są istotne podobieństwa, w szczególności wspólna jest większość składników. Również w sensie technicznym niewiele się one od siebie różnią. Jednak kilka tylko różnic(...)sprawia, że w smaku, a w dużej mierze też w wyglądzie, to dość różne zupy. W szczególności tajska zupa krewetkowa zawiera takie składniki jak grzyby shitake, pszenny chiński makaron, kafir, sok z limonki czy olej sezamowy, a na koniec warto udekorować ją i uzupełnić jej smak świeżymi liśćmi kolendry. Siłą rzeczy musimy więc otrzymać coś odmiennego. Osoby niechętne pałeczkom możemy

Kulinarna Pokusa
Staroczeska kartoflanka z kurkami 157

zupa jest popularna oczywiście nie tylko na terenach Bohemii, ale we wszystkich sąsiadujących krainach. Kolejny przykład na to, że pyszne jedzenie nie zna granic. Znajdziemy więc zupę ziemniaczaną z podsmażonymi kurkami na polskim i czeskim Śląsku, Morawach, Łużycach i Bawarii. Wydawać by się mogło, że to zwykła kartoflanka, ale wystarczy pierwsza łyżka, by się przekonać jak wykwintnym i delikatnym jest(...)daniem. Nic dziwnego, że wiele cenionych, ekskluzywnych restauracji nie tylko z tradycyjną kuchnią ma w swoim menu taką lub inną wersję tej zupy. Moim zdaniem wcale nie tylko dzięki kurkom, bo z powodzeniem można zastąpić je suszonymi grzybami lub nawet pieczarkami. To aksamitność ziemniaków i podsmażonych warzyw nadają tej zupie szlachetność i smak, a kurki są po prostu doskonałym zwieńczeniem

Kuchnia Prezydentowej
Wietnamska kwaśna zupa z łososiem (Canh chua ca hoi) 207

Canh Chua (dosłownie " kwaśna zupa ") jest zupą regionalna Delty Mekongu południowego Wietnamu . Ta prosta i niezwykle smaczna zupa występuje w wielu odmianach. Do jej przygotowania używa się przeróżnych gatunków ryb, występujących w rzece Mekong oraz bulionu, któremu kwaśny smak nadaje proszek z tamaryndowca i pomidory. Ważnym składnikiem są też kiełki fasoli i kawałki ananasa, czasem dodaje się też inne warzywa(...)aromatów cytryny i kminku. Co ciekawe, w Polsce również jest to niezwykle popularna roślina! Tyle, że w... akwarystyce! :)             Zupę zdarzyło mi się jeść dwa razy w wietnamskiej knajpce "White Ginger" w Monachium, przy czym za drugim razem właśnie tą zupą świętowałam świeżo zdany niemiecki egzamin maklerski, więc byłam

Kuchnia Prezydentowej
Zupa pieczarkowa zabielana 207

Zupa pieczarkowa zabielana... Aromatyczna i pachnąca grzybami.  Z pływającymi plasterkami pieczarek. Przyprawiona czosnkiem i majerankiem. Z dodatkiem natki pietruszki. Zabielona słodką śmietanką. Podana z makaronem. Smacznego! Składniki: 700 g pieczarek; 250 ml słodkiej śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 12% (w kartoniku, takiej do kawy); 1,5 bulionu (u mnie 1,5 l gorącej, przegotowanej wody + 2 kostki bulionowe(...)Podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem przełożyć z patelni do granka. Wlać bulion i gotować na średnim ogniu, aż pieczarki będą miękkie. Śmietankę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietankę wlać do zupy. Zupę zagotować.  Dodać majeranek, natkę pietrszuki. Doprawić solą i sporą porcją pieprzu. Zdjąć z ognia. Podawać gorącą z ugotowanym makaronem

Gospodyni Miejska
Zaskakujące i naprawdę spektakularne – grillowane pomidory 179

połowy jest też ważne bo pozwala odrzucić nam nadmiar soków i ziaren, które mogą nam przeszkadzać w przygotowaniu sosów. Mówiąc o pomidorach z grilla nie można zapomnieć o zupie pomidorowej przygotowanej na nich. Grillowane pomidory do zupy są znacznie lepsze niż te tradycyjnie blanszowane we wrzącej wodzie oraz te z puszki. Aby przygotować pomidory do zupy należy je przeciąć(...)grillować w dużej temperaturze przy zamkniętym piekarniku grilla przez około 3-5 minut lub do momentu aż skórka pomidorów się rozluźni. Po tym czasie pomidory będą gotowe do zupy. Wystarczy pozwolić im się wystudzić, zdjąć skórkę, będzie można z nich dosłownie wycisnąć sok i nasiona. Teraz tylko pozostało nam wymieszać pomidory przy pomocy blendera dodać trochę ziół i przypraw

naRuszcie
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą 286

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą to idealna zupa na Wielkanoc, ale nie tylko. Sprawdzi się także na codzienny obiad. Wbrew pozorom jest bardzo delikatna (ja nie przepadam za chrzanem, a bardzo mi posmakowała), w dodatku robi się ją wyjątkowo prosto. To krem z białych warzyw, lekko zakwaszony octem z wyraźną (ale nie dominującą) nutą chrzanu. Tak jak tradycyjny żurek podałam(...)chrzanówkę z jajkami i kiełbasą, ale bez kiełbasy zupa może być smaczną propozycją na wielkanocny stół wegetariański. Zupa chrzanowa – chrzanówka (6 porcji): 1 litr esencjonalnego, domowego bulionu warzywnego 400 g ziemniaków (waga po obraniu, ok. 4-5 średnich sztuk) 125 g selera (waga po obraniu, ok. 1/4 dużej sztuki) 2-3 pory (tylko białe części) 2 ząbki czosnku

Poezja smaku
Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini 273

opiekaniu i aromatycznej od przypraw. Daję Wam słowo - groch włoski posypany solą i ulubionymi przyprawami (np. papryką) jest lepszy i zdrowszy niż chipsy i orzeszki! A podany z aksamitną zupą-krem świetnie zastąpi groszek ptysiowy czy grzanki. Siłą dzisiejszej zupy jest różnorodne i niebanalne przybranie. Kwaśno-orzechowy sos tahini pięknie przełamuje słodkawą marchewkę, ciecierzyca dodaje treści i chrupkości, a natka(...)pietruszki oraz za'atar bardzo ładnie dopełniają "a'la libańskiego" charakteru dania. Przyznam się, że mój Mąż nie przepada za gładkimi zupami i początkowo był sceptycznie nastawiony do tej potrawy. Jednak chrupiąca ciecierzyca i wielość innych "dosmaczaczy" ostatecznie go do niej przekonała. Myślę, że fajnie jest podać poszczególne dodatki w małych miseczkach na stół i pozwolić gościom, aby sami doprawiali

Chilli Czosnek i Oliwa
KWASITKO, ZUPA SŁODKO-KWAŚNA NA GOLONKACH 285

Zupa, która zagościła u nas dzięki moim Teściom. Wcześniej nigdy jej nie jadłam. Mnie bardzo odpowiada jej kwaskowy posmak. Nie bywa u nas zbyt często tylko przy okazji gotowania golonek. A więc tradycyjnie raz, niekiedy dwa razy do roku. Ja mój przepis troszkę zmodyfikowałam, odchudziłam i rozrzedziłam. Walory smakowe pozostają te same, a zawsze jakoś tak lżej, ja zresztą preferuję(...)raczej rzadkie zupy. Najlepiej zupę przygotować na drugi dzień po gotowaniu golonek, wówczas ze schłodzonego wywaru łatwiej zdjąć tłuszcz (ja zbieram prawie cały, zupa ma mieć tylko posmak golonek, nie ma być tłusta). Ja zagęszczam swoją skrobią kukurydzianą ale można użyć mąki orkiszowej lub pszennej, wówczas zupa będzie bardziej biała, taka mleczna. Tę zupę podajemy z gotowanymi ziemniakami. Ja uwielbiam

Smaczne Zdrowe
Czernina (Soplicowa czarna polewka) ! 186

Soplicy, Horeszkowie odmówili dziewkę!    Że mnie, Jackowi, czarną podano polewkę!"   -  A. Mickiewicz  "Pan Tadeusz". uwielbiam tę zupę, ale jeśli ktoś się jej boi albo brzydzi to proszę tylko przeczytać ten post jako kulinarną ciekawostkę. Chętnie poznam innych blogerów, którzy jedli bądź nawet robili czerninę? :) Moi rodzice pochodzą ze Zduńskiej Woli z woj. łódzkiego (dawne sieradzkie(...)odkąd pamiętam mama zawsze gotuje czerninę. Kiedyś tata hodował kaczki i co niedzielę na naszym stole była Soplicowa zupa. Dziś hodowli nie ma, a żywe kaczki kupuje sporadycznie. Mój tata sam spuszcza krew z kaczki, ale zaprawioną octem krew można kupić u jakiegoś gospodarza. Od dziecka jadam tę zupę, może dlatego mnie nie obrzydza bo nauczyli mnie rodzice ją wielbić

Bon Appetit Małgorzaty
Żurek na zakwasie 211

kiełbasy o wadze około 250 g + ewentualnie olej do podsmażenia; 250 - 500 ml domowej roboty zakwasu na żurek ; Łyżeczka majeranku; 1/2 łyżeczki cukru; 125 ml gęstej, kwaśnej śmietany do zup o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka mąki pszennej; 3 łyżki startego chrzanu ze słoiczka; Sól; Pieprz; 1/2 natki pietruszki; Jaja ugotowane na twardo - 1 jajko na 1 talerz zupy. Sposób(...)Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę i selera obrać. Wszystkie jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i 2 obrane i zmiażdżone ząbki

Gospodyni Miejska