zupa - 39309 przepisów (strona:122/2621)

Zupa gołąbkowa / Cabbage roll soup 286

Gdzieś kiedyś rzucił mi się w oczy przepis na zupę gołąbkową, jednak niestety nie zwróciłam wtedy na nią należytej uwagi. Ostatnio spoglądając na zawartość mojej lodówki i zastanawiając się co zrobić na obiad ze składników które w niej jeszcze się ostały, jakoś pomyślałam właśnie o niej. Okazało się, że mam wszystko co potrzeba na gołąbki, więc tym bardziej na zupę(...)gołąbkową:). Podsmażyłam więc mięso mielone z kiełbaską i cebulką, dorzuciłam posiekaną kapuchę, bulion i pomidory i wyszła przepyszna! Taki smak gołąbków w zupie, aż nie mogłam się sobie nadziwić, że nie przymierzyłam się do czegoś takiego wcześniej. Zupa wychodzi gęsta, z ryżem, mięsem i kapustą, jeżeli lubisz bardziej płynne zupy, dodaj więcej bulionu. Teraz rozważam nad zupą hamburgerową, lazaniową

karmelowy
"Nasiona warzyw strączkowych na talerzu" - podsumowanie akcji 151

wędzonym łososiem ; blog: Gawron w rosole Pieczone faszerowane bataty z pomidorami i cieciorką ; blog: Two Broke Sisters Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami ; blog: Czerwień i błękit Zupa krem z topinambura i ciecierzycy ; blog: La grande e la piccola cuoca Ciecierzyca z burakiem szpinakowym i toskańskim jarmużem ; blog: Smakołyki Angeli Humus - deep z cieciorki ; blog: Smaki Prowincji Coś(...)Orientalna ciecierzyca z pieczarkami i kuskusem ; blog: Kulinarne odsłony Pati Ciecierzyca w pomidorach à la fasolka po bretońsku ; blog: Mops w kuchni Hummus tradycyjny z ciecierzycy ; blog: Pati gotuje Zupa krem z białych warzyw z ciecierzycą ; blog: Smaczne-zdrowe Bataty i ciecierzyca w garam masala ; blog: Smaczne opowieści GROCH Groszek z marchewką i dynią ; blog: Czerwień i błękit Zupa grochowa

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa grzybowa z brie / Mushroom and brie soup 163

Jakiś czas temu udało mi się dostać w świetnej promocji mrożone leśne grzyby i spożytkowałam je w postaci pysznej zupy z serem brie, dzięki któremu zupa stała się niesamowicie aksamitna i kremowa. Ostatnio serów u mnie dużo na blogu, co tylko potwierdza fakt, że są bardzo wszechstronne w wykorzystaniu. Można je jeść same, zapiekać, rozpuszczać w zupach, no wszystko. Uwielbiam(...)sery W tej zupie też sprawdził się doskonale, polecam ją bo jest absolutnie przepyszna. Można zupę zmiksować przed podaniem i powstanie przyjemna zupa krem, ja jednak zostawiłam grzyby nietknięte, zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa grzybowa z brie (4-6 porcji) Składniki: 700 g grzybów, najlepiej mieszanki leśnych i pieczarek, pokrojonych na ćwiartki 2 łyżki masła 1 duża

karmelowy
Zupa grzybowa z brie / Mushroom and brie soup 141

Jakiś czas temu udało mi się dostać w świetnej promocji mrożone leśne grzyby i spożytkowałam je w postaci pysznej zupy z serem brie, dzięki któremu zupa stała się niesamowicie aksamitna i kremowa. Ostatnio serów u mnie dużo na blogu, co tylko potwierdza fakt, że są bardzo wszechstronne w wykorzystaniu. Można je jeść same, zapiekać, rozpuszczać w zupach, no wszystko. Uwielbiam(...)sery W tej zupie też sprawdził się doskonale, polecam ją bo jest absolutnie przepyszna. Można zupę zmiksować przed podaniem i powstanie przyjemna zupa krem, ja jednak zostawiłam grzyby nietknięte, zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa grzybowa z brie (4-6 porcji) Składniki: 700 g grzybów, najlepiej mieszanki leśnych i pieczarek, pokrojonych na ćwiartki 2 łyżki masła 1 duża

karmelowy
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robi zdjęcia Małgosia z bloga Ósmy kolor tęczy + Linkowe Party 166

kolor tęczy , autorkę nastrojowych zdjęć w stylu, który nazwałabym melancholijno-babcinym :) Małgosia dostarczyła mi dużo świetnego materiału, zobaczycie więc m.in., jak wygląda jej domowe studio, jak stylizuje zupy oraz jak osiąga w postprodukcji matowe wykończenie swoich zdjęć.  Małgosia jest bardzo skromną osobą. Gdy zaprosiłam ją do wpisu gościnnego, zastanawiała się, czy się nadaje, a przecież robi przepiękne(...)lubię, czy raczej wybrać coś, co bywa problematyczne, lubi płatać figle i przyprawiać młodych fotografów o bóle głowy. W końcu zdecydowałam się na coś pośredniego - na zupę. Mają one to do siebie, że bywają nudne, nijakie, bez wyrazu, prawda? Ich płynna konsystencja i brak wyraźniej struktury sprawia, że zdjęcia zup bywają nieciekawe i bez charakteru i zupełnie nie oddają smaku

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa rybna z sosem Mojo Verde Canario 197

Zupy rybne i owoce morza kochamy i uwielbiamy ;) i nie trzeba jakichś szczególnych talentów kulinarnych żeby ugotować sobie gar aromatycznej i rozgrzewającej zupy, która zadowoli najbardziej wymagające kubki smakowe. Podstawa to dobre produkty, w tym świeże ryby i bulin, najlepiej ugotowany na białych rybach i rybich szkieletach po wcześniejszym oczyszczeniu i usunięciu skrzeli i oczu. Do wywaru można dodać owoce(...)morza, a pod koniec gotowania kilka pancerzyków krewetek lub kraba, uzyskamy wówczas bardziej złożony smak. Po 20 minutach gotowania przelewamy bulion przez sito i mamy bazę do naszej zupy.  Jeśli nie macie wywaru rybnego możecie użyć warzywnego, choć rybny byłby lepszy.  Do zupy dodajemy drobno posiekane warzywa, a kilka minut przed końcem gotowania  owoce morza

SzczyptaSmaQ
Zupa miso z tofu i kapustą pekińską 138

Zupa miso z tofu i kapustą pekińską Czym jest zupa miso ? W skrócie jest to taki odpowiednik naszego rodzimego rosołu z wkładką. To co wyróżnia ten azjatycki rosół na tle innych zup, to tytułowa pasta miso. Dzięki występującym w paście bakteriom mlekowym wspiera pracę jelit. Pokarm jest łatwiej trawiony i lepiej wchłaniany. Wspomaga również układ odpornościowy w walce z wirusami(...)dlatego zupa miso jest zalecana podczas przeziębienia i grypy. Ważne jednak jest to, żeby zupy po dodaniu pasty miso nie zagotować! Inaczej jej magiczne właściwości uciekną, a nam zostanie jedynie gar pysznej i aromatycznej zupy. Jeśli chcesz podgrzać zupę, to jedynie na małym ogniu. Przepis na zupę miso jest bardzo prosty i myślę, że nie ma osoby, która by spartoliła

Blendman
Zupa brokułowa z cheddar 155

Zimno i mokro! Na taką pogodę pasuje zupa brokułowa z cheddar. Zazwyczaj przyrządzam brokułowy krem . Moje dzieci jednak miały ochotę na brokułową w całości. Bardzo smaczna zupa brokułowa! Naturalnie zielona….Dodaję brokuły pod koniec gotowania zupy tak aby zachowały swój soczysty zielony kolor. Brokuły podobnie jak i inne zielone warzywa szybko tracą swój naturalny kolor pod wpływem wysokiej temperatury(...)zupie jest to nieuniknione. Po kilku minutach brokuły i tak będą “wypłowiałe”. Całe szczęście, że smak zupy na tym nie cierpi! Zupa brokułowa Składniki: 1 świeży brokuł, 500 g 3 ziemniaki 3 marchewki 1 pietruszka 2 l bulionu z kurczaka 200 ml śmietanki 2 łyżki oliwy 1 cebula sól do smaku po ½ łyżeczce białego i czarnego pieprzu szczypta

codojedzenia
Samotna, zimowa, brukselkowa zupa, której nie musisz jeść sam 181

nich – Brukselka, jest teraz dostępna. Dziś więc moja sentymentalna opowieść z dzieciństwa o tym „małym” zimowym warzywie. Pamiętam, że kiedy dorastałem, częstym gościem na naszym stole była zupa jarzynowa o śmiesznej nazwie „Śmieciówka”. Nigdy nie zapytałam mamy skąd jej nazwa, ale jakoś skojarzyłam, że prawdopodobnie stąd, że była wykonana z przypadkowych warzyw, które akurat mieliśmy pod ręką. Prawdziwa(...)zupa z pozostałości warzyw i ze skrawków mięsa, które w innym wypadku mogłyby „iść do śmieci”. Zwykle składała się z podwiędniętej włoszczyzny, którą moja mama trzymała w dużym plastikowym wiadrze pod kuchennym blatem. Jak na Polkę przystało, dodawała do niej na ziemniaki oraz w zależności od pory roku warzywa sezonowe. Najczęściej kalafiora i fasolkę szparagową – jeśli mieliśmy szczęście

Jem więc Jestem
Zupa piwna z serem i kiełbasą 169

Zupa piwna z serem i kiełbasą – gęsta, kremowa, idealna na zimne dni. Zupa piwna z serem i kiełbasą ma lekko wyczuwalną goryczkę na końcu języka od piwa, ale jednocześnie ma delikatną słodycz od jabłek. Dobrze podsmażona kiełbasa jest świetnym akcentem zupy piwnej z serem. Zupa piwna z serem i kiełbasą to danie kuchni niemieckiej, która rzadko się(...)pojawia. A niemieckie zupy w ogóle stanowią rzadkość. Jednak właśnie zupa piwna z serem i kiełbasą, razem z krupnikiem na suszonych śliwkach, jest tradycyjną niemiecką zupą. Składniki: 350 ml piwa jasnego 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 115g śmietany kremówki (ewentualnie minimum 18%) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 85g sera typu cheddar 50g mąki 6 łyżek masła 2 łyżki

Pociąg Do Kuchni
Zupa rybna z pomidorami 172

Zupa rybna z pomidorami – przypominające węgierską zupę halaszle. My przedstawiamy ją w wersji wigilijnej, czyli z karpia (wersja zupy rybnej z pomidorami – halaszle – jest właśnie na rybach słodkowodnych), ale można ją z powodzeniem przygotować na rybach morskich. Zupa rybna z pomidorami jest bardzo lekka (nie zaciągamy jej ani mąką, ani śmietaną), esencjonalna (na rybnym wywarze), delikatnie słodkawa(...)pomidorów i lekko pikantna. Taka wersja zupy rybnej z pomidorami z pewnością odmieni świąteczny stół, ale także zupełnie bez okazji zabierze Was nad jezioro lub morze. Nasza zupa rybna z pomidorami oprócz wspomnianej kuchni węgierskiej jest także wariacją na temat kuchni włoskiej dzięki tymiankowi i bazylii. Składniki: ok. 1 kg ryby (w przypadku zupy wigillinej – 1 karp) z głową

Pociąg Do Kuchni
Ramen wieprzowo-wołowy, na żeberkach i goleni, z grzybami 250

Jesteśmy fanami dalekowschodnich zup w każdej odsłonie. Czy to tom yum khai , czy miso-shiru czy ramen – na jesieni i w zimie to one rządzą na naszych talerzach. O ile dwie pierwsze cudnie rozgrzewają i sycą lekko, o tyle ramen to już dla nas pełne danie obiadowe – zawiesisty bulion podaję zawsze z grubym japońskim makaronem udon, jajkiem i mięsem(...)garnku zagotowujemy wodę i na bulgoczący wrzątek wrzucamy oczyszczone żeberka – gotujemy je 4 -5 minut na bardzo dużym ogniu. Takie potraktowanie wieprzowego mięsa ograniczy wydzielanie szumowin w trakcie gotowania zupy i sprawi, że ramen zostanie klarowny. Odcedzamy mięso, wodę po blanszowaniu wylewamy. Mięso wołowe oczyszczamy wilgotnym ręcznikiem z ewentualnych resztek kości po krojeniu. Na dużym ogniu rozgrzewamy patelnię z grubym

Karo in the Kitchen
RECENZJA - Zupy odchudzające :) 183

książkę, zachęcającą do zmiany dotychczasowego "niezdrowego" stylu życia i zamienia go na pełnowartościowe posiłki, które nie tylko smakują, ale i ciekawie urozmaicają codzienny jadłospis. Tym razem głównym tematem są zupy, a dokładnie "Zupy odchudzające". Zainteresowanych zachęcam do zapoznania się z pozostałymi recenzjami lektur tej autorki, które znajdziecie u mnie  TUTAJ , a tymczasem zapraszam do przeczytania opinii o "Zupach odchudzających(...)Magdalenę Makarowską jest wydana bardzo estetycznie, barwnie, zachęcająco. Mnóstwo kolorowych zdjęć, przejrzysta i czytelna treść to cechy, które charakteryzują tę pozycję.  Głównym tematem poruszanym w owej lekturze są zupy, które niekiedy są zapominane i nie cenione za walory odżywcze. Zaczynając jednak od początku. Autorka przytacza kilka istotnych informacji dotyczących zasad prawidłowego odżywiania się. Porusza tematykę jelit, flory bakteryjnej, probiotyków

Zdrowie na języku :P
Szczawiowa wiosna na talerzu 132

szukam szczawiu. Nigdy nie smakuje tak, jak wiosną, gdy jest młody, świeży i kruchy. Świetnie sprawdza się do sałatki, na kanapkę zamiast sałaty, ale ja wiosną najbardziej czekam na zupę. Jest to jedno z tych dań, które przyrządzane i podawane jest w sposób wieloraki. Subtelny kwaśny smak szczawiu pozwala poszaleć i zestawić go z pikantną kiełbaską czy słodyczą jajka. Moja(...)wersja jest dość klasyczna i sycąca. To jakby pierwsze i drugie danie w jednym, choć na dwóch talerzach. Zupa dobrze smakuje uwarzona na rosole. W polskich domach króluje on na stołach podczas niedzielnych obiadów. Następnego dnia, zamiast sztampowo tworzyć z rosołu pomidorówkę- czemu nie zaszaleć i nie przerobić go na szczawiową? Jeśli wywar gotuję od początku to staram się żeby

Pichceniomania
Chrzanimy tę zupę 134

Dzisiaj propozycja w związku z nadchodzącą zimą, Jest to bardzo sycąca, rozgrzewająca zupa chrzanowa, która gości na naszym stole od kilku lat. Przepis pochodzi z programu Roberta Makłowicza. Zupa jest tak  prosta, że nawet nowicjuszowi w kuchni powinna się udać, a jak twierdzi moja chrześnica, karmiąca nią już także swoją kilkuletnią córeczkę, nie jest dobra, jest pyszna! Tym samym(...)można powiedzieć, że nieskomplikowana receptura  na zupę chrzanową przeszła na kolejne pokolenie :). Jej zaletą jest bardzo szybki czas przygotowania. Praktycznie potrzeba tyle czasu ile gotują się ziemniaki, plus jakieś 15 minut, obejmujące krojenie składników. Potrzeba: 30 dag boczku wędzonego 4-5 ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 1 ziarno ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 3 łyżki śmietany 1 duża

I tu będę miała takie te