Prosta i smaczna zupa grzybowa , której nie powinno zabraknąć na wigilijnej kolacji. Ugotowaniu jej nie potrzeba poświęcać wiele uwagi, dlatego można ją robić w trakcie przygotowywania innych potraw. Dla uzyskania klarownego wywaru warto przelać go przez gęste sitko, dzięki temu nasza zupa grzybowa będzie bardzo ładnie i uroczyście prezentowała się na talerzu. Składniki na zupę grzybową 50-70 g suszonych(...)Gotować kolejne 30 minut. Warzywa i grzyby wyjąć z wywaru, przelać go przez gęste sitko, żeby pozbyć się wszelkich drobinek. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, włożyć z powrotem do zupy, doprawić solą i pieprzem do smaku. Idealnie do zupy grzybowej będą pasowały uszka – najlepiej własnoręcznie zrobione. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wigilijna zupa grzybowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyroku dynia na dość długo zagościła w naszej kuchni i została wykorzystana m.in. do zrobienia zupy dyniowej z pomarańczą . Jak każda zupa dyniowa, tak i ta jest łatwa i prosta do wykonania, a o bogactwie smaku decydują dodane podczas gotowania przyprawy. Tym razem oprócz standardowych przypraw: imbiru i chili dodaliśmy także kozieradkę, kardamon, kolendrę i kminek, co w połączeniu(...)sokiem z pomarańczy nadało zupie głębszego smaku i bogatszego aromatu. Składniki na zupę dyniową z pomarańczą 400 g miąższu z dyni 1 marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 cebula 1 pomarańcza 2 cm świeżego imbiru 1 kawałek papryczki chili 1 szczypta kozieradki 1 szczypta kardamonu 1 szczypta kolendry 1 szczypta kminku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia
niecodziennikparyZupa krem z fasoli jest niesłychanie prostym i bardzo sycącym daniem. Ma przy tym elegancki wygląd i aksamitną konsystencję. Czas: 20 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Zupa krem z fasoli to po prostu zupa z fasoli, albo inaczej fasolowa, tyle tylko, że zrobiona ciut inaczej Zupa krem z fasoli to alternatywny sposób na klasyczną zupę fasolową(...)intensywny fasolowy smak, ale jest bardziej elegancka i można ją podać na proszony obiad. Bardzo ładny efekt daje polanie zupy paprykową oliwą. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, zamiast pieprzu dodaj słodkiej papryki. Zupa krem z fasoli nadaje się też do innych modyfikacji: zamiast mleka kokosowego możesz użyć zwykłej śmietany, albo nawet jogurtu, choć tu trzeba uważać, żeby zupa nie stała
Niedzielny kucharzUwielbiam pyszne zupy. Taka właśnie jest zupa-krem brokułowa. Tak szybko została zjedzona, że następnym razem zrobię podwójną porcję. Nie dość, że pyszna, to jeszcze gotowa dosłownie w pół godzinki, zagęszczona serkiem topionym i podana z domową bagietką czosnkową. Możecie podać z ulubionymi dodatkami, u mnie akurat była to świeżutka, pachnąca domowa bagietka. Zupę dodatkowo udekorowałam rzeżuchą. Zróbcie koniecznie taką(...)zupę. Warto :) Potrzebujemy: Na zupę: 50 dag różyczek brokuła ( świeży lub mrożony ) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 1 łyżka masła lub margaryny 5 dag dowolnego serka topionego bulion warzywny według uznania pieprz czarny mielony do smaku sól do smaku lubczyk suszony według uznania pietruszka suszona według uznania Dodatkowo: domowa bagietka lub inne dodatki Wykonanie pysznej zupy
IzabelawkuchniZupa ogórkowa to jedna z bardziej popularnych tradycyjnych polskich zup, a przygotowana z ogórków ukiszonych samodzielnie latem smakuje jeszcze lepiej. A wiadomo, jak to z klasyką bywa - co dom, to przepis 😉 Ta zupa to dla mnie wspomnienie dzieciństwa - pyszny, lekko kwaskowy i bardzo charakterystyczny smak, zawsze była jedną z moich ulubionych zup. W moim rodzinnym domu zupa ogórkowa zawsze(...)występowała w wersji z ziemniakami, choć wiem, że istnieje także wersja z ryżem - kiedyś z ciekawości na pewno spróbuję taką zrobić. Ale dziś klasycznie, z ziemniaczkami. Zupa ogórkowa z ziemniakami - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 2 ćwiartki z kurczaka, 2,5l wody, 2 marchewki, 2 pietruszki, 5 średnich ziemniaków, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
Z notatnika dietetykaZupa ziemniaczana po bułgarsku to pomysł na szybki obiad, tani, pożywny i bardzo smaczny. Kiedy nie wiem co zrobić na obiad nastawiam zupę – podsmażam na oleju lub maśle cebulkę, wlewam wodę, dodaję sól, liść laurowy i ziele angielskie. Potem idzie marchewka i co tam jeszcze mam z włoszczyzny, kilka ziemniaków, czasami łyżka kaszy np pęczaku i to już jest baza(...)pyszną zupę ziemniaczaną. Może się gotować jak jest, można nadać jej charakteru przez dodatki. Ja wymyśliłam sobie zupę ziemniaczaną po bułgarsku – dodałam paprykę czerwoną i chili a także paprykę w proszku, pomidory i przyprawiłam czubrycą zieloną i tadaaam – fajna zupa gotowa! Polecam! PRZEPIS ZUPA ZIEMNIACZANA PO BUŁGARSKU Składniki na zupę ziemniaczaną po bułgarsku: 700g ziemniaków 2 marchewki 1 cebula
Dorota Smakujeznam tradycji podawania zupy grzybowej na Wigilię. Pojawiła się raz, ale nie mam akurat z tym świątecznym wieczorem miłych wspomnień... Jednak sama zupa grzybowa przy każdej innej okazji - jak najbardziej! Tu pojawiła się przy okazji przygotowywania farszu do uszek, które tradycyjnie lepię jakieś 2-3 tygodnie przed świętami. W tym roku przeliczyłam się nieco z ilością i nie pytajcie(...)lesie rosły pieczarki, to miałabym więcej odwagi ;) Składniki i proporcje dobrane są tak, że spokojnie powinno starczyć na ok. 6 porcji. Dzięki wodzie, w której gotowały się grzyby, zupa ma intensywny kolor i aromat. Jeśli nie zrobiłabym zupy grzybowej, to pewnie zamroziłabym ten wywar po grzybach i na jego bazie powstałby sos do świątecznej pieczeni. Tak przynajmniej robiłam
bistro mamaKremowa zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na naszą ulubioną kremową zupę pieczarkową. Serwuję ją najczęściej jesienią i zimą. Zupy krem, to idealne rozgrzewające danie, które można przygotować dosłownie w kilka minut. Wystarczy mieć dobrej jakości blender, dzięki któremu możemy wszystko dokładnie i szybko zmiksować. U mnie sprawdza się blender ręczny Kernau KSHB(...)którym mogę z łatwością przygotować nie tylko zupy krem, ale też np. zdrowy domowy shake z mrożonych owoców. Więcej na temat używanego przeze mnie blendera możecie przeczytać pod przepisem. A wracając do mojej kremowej zupy pieczarkowej… to szczerze Wam ją polecam. W przepisie do zagęszczenia użyłam mąki, ale jeśli nie możecie jej jeść ze względu na dietę, to polecam
Słodkie okruszkiRozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa rybna z dorsza oraz łososia, z dodatkiem warzyw - pora, marchewki, pietruszki oraz świeżych liści szpinaku. Dodatkowo, dla podkręcenia smaku zupa zawiera papryczkę chili oraz świeży, tarty imbir, stąd jej właściwości rozgrzewające. Idealnie sprawdzi się podczas mroźnych dni. Zupa ma wspaniały aromat i pyszny, trochę orientalny smak. Podajmy ją z makaronem ryżowym, którego nie trzeba wcześniej(...)gotować - wystarczy zalać gorącą zupą i poczekać kilka minut, aż zmięknie. P.S. Przepis mojego autorstwa. Składniki: ok. 300-350 g świeżego łososia ok. 300 - 350 g świeżego dorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 1 duża marchewka 1 pietruszka garść świeżych liści szpinaku 1 papryczka chili ok. 3 cm świeżego imbiru 1 limonka 2 łyżki sosu sojowego (bez glutenu
Kuchnia MagdaLenymnie ta cała zabawa z gotowaniem kapusty, odkrajaniem twardych kawałków, i formowaniem gołąbków. Strasznie dużo z tym roboty. Żeby jednak mieć ten sam smak przy mniejszym nakładzie pracy robię zupę o smaku gołąbków. To zupa pomidorowo-kapuściana z małymi klopsikami i ryżem. Czyli wszystko co w gołąbkach, ląduje w zupie. Mniej pracy a poza tym w taką pogodę zupy(...)najlepsze. Ta jest tak pożywna, że zastępuje cały obiad. Zupa pomidorowo-kapuściana o smaku gołąbków 1/4 główki białej kapusty 2 łyżki oleju 2 litry wywaru warzywnego ( albo mięsnego) 2 marchewki (można użyć wcześniej ugotowanej z wywaru) 100 g ryżu ( najlepiej w torebce) mała puszka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku KLOPSIKI 500 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowe) 1 cebula
Smaczny zeszytOpis Zupa krem z kurek: Zupa krem z kurek to sycąca, pyszna i aromatyczna zupa, która zasmakuje każdemu. Jest sezon na grzyby kurki, więc obowiązkowo trzeba przygotować z nich pyszną zupę. Jest delikatna, zdrowa (ze względu na dodatki warzyw), kremowa i bardzo rozgrzewająca. Sukcesem tej zupy jest minimalizm składników, dzięki któremu w kremie triumf święcą kurki ze swoim lekko pikantnym(...)bardzo wykwintnym smakiem. Najlepszy smak zupy jest wtedy, kiedy używamy świeżo zebranych grzybów. Jednak takie rarytasy mogą trwać maksymalnie do późnej jesieni, ale to już zależy od pogody i ich urodzaju. Jednak kiedy nadejdzie nas ochota na zupę poza sezonem, możemy ją bez problemy wykonać z mrożonych grzybów. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki: 50 dkg kurek
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneLekka warzywna zupa z kalafiorem i fasolką w roli głównej. Pamiętam z dzieciństwa jak moja babcia takie zupy zaciągała zasmażką. Chciałam sobie przypomnieć smaki dzieciństwa. Zupę tak naprawdę ugotujecie w 30 minut. Kurczaka i kalafior dodaje na końcu bo one szybko dojdą, a kalafior lubię jak jest chrupiący a nie rozgotowany. zupa: 1 cebula 1 kawałek selera korzeń(...)ziela angielskie natka pietruszki 1 korzeń pietruszki 1 pierś z kurczaka sól, pieprz czarny i czerwony 2 ziemniaki olej rzepakowy zasmażka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła Zupa: Pierś z kurczaka kroję w małą kostkę. Posypuje solą, pieprzem. Warzywa wszystkie obieram i myję. Kalafior dziele na różyczki małe, fasolkę kroję na trzy części. Marchewkę na plastry. Seler
wesoła kuchniaZupa gołąbkowa z klopsikami Gęsta, pożywna i przepyszna zupa z ryżem, kapustą, klopsikami i przecierem pomidorowym. Inspirowana znanymi i lubianymi gołąbkami. Palce lizać! Składniki: 1/3 główki białej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 niewielka marchewka 1,5 – 2 litra wody lub bulionu 1 szklanka przecieru pomidorowego lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego 100g białego ryżu Przyprawy: sól(...)przez chwilę ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy dalej, przez około 15 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut *** *** Całość doprawiamy
Blog z Apetytem