było tym razem. Ostatnio miałam kłopoty ze zdrowiem i nareszcie po 4 tygodniach udało mi się z tego wyjść. Gotowałam w tym czasie takie potrawy, które „stawiają na nogi”. Zupę koperkową z żółtkami już dla Was gotowałam tutaj a dzisiaj jest inna koperkowa. Z lanymi kluseczkami. To takie przypomnienie dzieciństwa. Zupa jest dietetyczna a zarazem bardzo pożywna(...)Najpierw ugotowałam pyszny rosół a na jego bazie właśnie zupę koperkową i do tego smaczne, zapomniane, bo dawno nie robione lane kluski... Składniki: 1,5 l rosołu czystego (lub bulion drobiowy ) 2 pęczki koperku sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżka masła 200 g gęstej śmietany (18%) Do lanych klusek
Kuchnia u KrysiZupa powinna znaleźć się w naszym menu codziennie. Jest w czym wybierać. W zależności od pory roku, albo upodobań domowników gotujemy zupy gęste, zawiesiste, pożywne, sycące. Są też zupy lekkie, buliony, rosołki z dodatkami lub bez. Są też zupy kremy... No właśnie, ja dzisiaj proponuję Wam lekką, ale treściwą i gęstą zupę krem, którą przygotowałam ze zmiksowanych brokułów(...)zupa nadaje się idealnie nie tylko na obiad, ale również na kolację. Spróbujcie... polecam Składniki: 1 brokuł (ok. 500 g) 1 łodyga selera naciowego 1,5 l bulionu z drobiu wg tego przepisu * 25 g masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula (duża) 50 g płatków migdałów 150 ml białego wina sól morska pieprz
Kuchnia u KrysiZupa krem z kukurydzy to niesamowite połączenie smaków słodkiego (kukurydza), pikantnego (chili) i nieco egzotycznego (reszta przypraw). Wszystko zamknięte w aksamitnym kremie. Przygotowanie zupy krem z kukurydzy jest proste i szybkie. W naszej wersji (wariacje na temat Gordona Ramsay’a) krem jest delikatny, gęsty, ale nadal wiadomo, że jest to zupa, a nie pasta czy coś o konsystencji nieco(...)roztopionych lodów ;) Zupa krem z kukurydzy może być bardzo prosta i po prostu „kukurydziana” (wersja amerykańska, gdzie kukurydzę wielbią), ale podrasowana przyprawami na styl meksykański lub kolonialny. Zupę krem z kukurydzy można podawać i na ciepło i na zimno. Składniki: 3 kolby kukurydzy (poza sezonem 1 puszka kukurydzy konserwowej, ale w sezonie – koniecznie świeża!) 2-3 średnie
Pociąg Do KuchniDacie wiarę, że Dominik nie lubi pomidorowej? Postanowiłam przekonać go do zmiany zdania tym przepisem. :) Zupa pomidorowa to chyba jedna z najpopularniejszych i najbardziej ukochanych przez Polaków zup. Kochają ją dzieci i dorośli, nic dziwnego - jest pyszna i bardzo zdrowa! Pomidory i wszystkie przetwory z nich zrobione zawierają mnóstwo likopenu, który chroni nasz organizm przed nowotworami. Latem można przygotować(...)zupę ze świeżych, soczystych pomidorów, a w pozostałe pory roku sięgnąć po passatę czy koncentrat - każda wersja będzie pyszna! :) Zupa pomidorowa: 2 duże udka z kurczaka - ok. 600 g (można użyć także porcji rosołowej) 1 cebula 1 średnia marchewka 200 g mrożonej włoszczyzny w paskach (może być też świeża) 2 łodygi selera naciowego 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku
Cooking MonsterUwielbiam wszelkie zupy warzywne-kremy. Są sycące, nie potrzeba do nich dużo składników, ani nie ma przy nich dużo roboty. Później wystarczy 5 minut podgrzewania zupki i nasze brzuszki zaleje fala ciepłej sytości Dzisiaj zupa brokułowa z grzankami. Oczywiście, zupę możecie zrobić na kilka sposobów. Ja zwykle zagęszczam ją dodają 1-2 ziemniaki. Niektórzy dodają do zupy śmietanę lub śmietanę(...)rozrobioną z mąką. Jakoś mi to nie podchodzi, więc pozwolicie, że przy zupie zostanę przy swoich ziemniakach i taki też będzie przepis Do zupy możecie dodać groszek ptysiowy, grzanki, kaszę czy makaron. Wasz wybór, co najlepiej Wam w tego rodzaju zupach smakuje. Drukuj Zupa brokułowa - zupa krem z brokuła window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 duży brokuł 1 l bulionu
Mieszam w GarnkuEksperymentów zupowych ciąg dalszy. Nadal szukam, gotuję i próbuję. Dzisiaj kolejne kremowe odkrycie. Zupa z pora według Marysi . Zauważyłam,że zupy w formie kremu znacznie bardziej mi smakują i może nawet przełamują moją zupową niechęć. Może to dobra metoda na takich zupowych niejadków jak ja... A więc do dzieła... :) Aaaa... jeśli się obawiacie wyraźnego specyficznego "cebulowego(...)zapachu po tej zupie , to bez obaw - pora przed dodaniem do zupy trzeba zeszklić na patelni, a dzięki temu nie jest tak cuchnący, a zupa jest naprawdę smaczna. KREM Z PORA Z PESTKAMI DYNI Składniki: 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży por 3 ziemniaki 1/2 szklanki mleka olej rzepakowy lub słonecznikowy sól
Bon appetit mon amieSmaczne, zdrowe, kolorowe..Kolejna odsłona cyklu zupy na niedzielę. W końcu kiedy jak nie w weekend mogę znaleźć czas na małe kuchenne eksperymenty. W tygodniu zwykle nie mam tyle czasu, żeby gotować wymagające czasu zupy, więc to właśnie w weekendy zaprzyjaźniam się z nowymi smakami kremowych zup. Dzisiaj w menu prosty krem z czerwonej soczewicy. Soczewica niedawno powróciła(...)łask podobnie jak wspomniany przed tygodniem topinambur. Często używana jest w kuchni wegetariańskiej, zawiera dużo białka, więc z powodzeniem zastępuje mięso. Jest idealna nie tylko do zup albo sałatek, ale można zrobić z niej też np. pasztet (przepis tutaj ). Dodatkowym plusem soczewicy jest, to że daje poczucie sytości, więc zmniejsza apetyt na przekąski między posiłkami. oczewica czerwona , która jest najpopularniejsza
Bon appetit mon amieZupa krem brokułowa…Zupę można ugotować na przysłowiowym gwoździu. Do pysznej brokułowej niewiele potrzeba. Bardzo lubię zupy, ale z brokułów zawsze gotuję krem. Zupa krem brokułowa niewiele różni się od brokułowej z boczkiem czy kremu brokułowego z kurkami . Podałam ją z pokruszoną fetą, chili, pietruszką i dymką. Smak dobrej zupy…wszystko zależy od bulionu i dodatków. Zupa krem(...)brokuła na różyczki. Marchewkę i pasternak pokrój w kostkę. Wsyp warzywa do garnka, dodaj natkę i zalej bulionem. Gotuj do miękkości, około 20 minut. Zdejmij garnek z kuchni, zmiksuj zupę na krem. Postaw z powrotem na kuchni. Dopraw krem solą, pieprzem, dodaj masło i zagotuj. Napełnij miseczki gorącą zupą. Posyp serem feta, dymką i cienko pokrojoną chili. Ja jeszcze doprawiłam
codojedzeniaMinestrone to najpopularniejsza włoska zupa. Jej nazwa pochodzi od słowa minestra , czyli zupa. Minestrone jest pełne warzyw i bardzo pożywne. Nie ma jednego obowiązującego przepisu na tę zupę. W zależności od regionu Włoch oraz od pory roku gotuje się ją z różnych warzyw. W wersji, którą ja gotuję od czasu do czasu, króluje czerwona fasola, kukurydza, groszek i oczywiście pomidory(...)koniec gotowania do zupy dodaje się czerstwy chleb pokrojony w kosteczkę, co nadaje zupie gęstość, a jednocześnie pozwala na sensowne wykorzystanie nadmiaru chleba. Przepis, który nieco zmodyfikowałam, znalazłam w książce „Męskie gotowanie” i tak też odbieram tę zupę, jako męską – jest sycąca, a bogactwo warzyw zrównoważone jest odrobiną wędzonego boczku. Składniki: 1,5 l rosołu 1 puszka krojonych pomidorów
Trzeci talerzLekka zupa, zdrowa i świeża dzięki mięcie. Znakomita przekąska lub lekkie danie dla tych co na diecie. Masło? I owszem! Na diecie nie można całkowicie eliminować tłuszczu. Jest potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i przyswajania wapnia z nabiału. Zupa ta nazywa się oryginalnie Yayla, pochodzi z Turcji i jest przysmakiem tamtejszych górali i pasterzy. Zaraz po ugotowaniu zupa jest troszkę(...)mniej gęsta niż po odstaniu. Chcesz bardziej gęstą zupę, odstaw ją na 15-20 min. Zgęstnieje. Miętę z masłem można już w rondlu wymieszać z zupą, jeśli nie mamy gości i nie staramy się o efektowne podanie. Ja tego nie zrobiłam, aby zachować biel zupy bez kropeczek suszonej mięty. Przypomina wtedy żurek. Miętą z masłem polałam zupę na talerzu
Sztuka gotowania w/g SamiryPikantna zupa meksykańska podana w obowiązkowym towarzystwie chrupiących, domowych czipsów z tortilli i pomidorowej salsy Pico de Gallo wg. Gordona Ramsay’a. Pyszny, rozgrzewający obiad lub kolacja. Zupa meksykańska jest prosta i szybka do przygotowania. Swoją pikantność zawdzięcza papryczkom chipotle. Chipotle to poddana procesowi wędzenia papryka chilli z popularnej w Meksyku odmiany Jalapeno, która w wyniku wędzenia nabiera delikatnego(...)aromatu dymu, a jednocześnie staje się bardziej ostra od tradycyjnej papryki Jalapeno. Ja używam papryczek chipotle sprzedawanych w puszce ( takich ). Pikantność zupy meksykańskiej łagodzi dodatek awokado, sera Cheddar (w oryginale użyto ser Lancashire) oraz łyżka salsy ułożona na wierzchu zupy. Składniki zupy meksykańskiej: (4 porcje) 2 łyżki oliwy (używam olej rzepakowy) 1 duża czerwona cebula (dałam 2 małe) 2 ząbki
Moja DelicjaWitam serdecznie Za oknem sroga zima więc na obiad idealnie nadaje się zupa meksykańska która jest syta i mocno rozgrzewająca. Zupa meksykańska jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna więc polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego 2 papryki czerwone 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej 1 puszka 400 g fasoli czerwonej 2 średnie cebule (około(...)papryka ostra 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej olej do smażenia oraz 2 litry wywaru warzywno-mięsnego lub rosołu Link do filmu z przygotowania: Zupa meksykańska https://www.youtube.com/watch?v=KCrXOr_wyVA Przygotowanie: Do przygotowania zupy możemy użyć wywaru warzywno-mięsnego lub rosołu. Przykładowy wywar: Do garnka daję na przykład ćwiartkę kurczak lub dwie mniejsze, można użyć skrzydełek
Uwaga Babcia GotujeAromatyczna, warzywna, pikantna, rozgrzewająca i sycąca zupa - tak można nazwać Minestrone. Zupa ta jest jednym z najczęściej przygotowywanych dań we Włoszech i choć my w Polsce mamy swoją jarzynówkę , to warto sięgnąć czasem po coś troszkę innego. Na tą zupę nie ma określonej receptury, każdy daje do niej warzywa zgodne z sezonem. Ważne by było pikantnie oraz aromatycznie jak przystało(...)włoską kuchnię. W odróżnieniu do naszej jarzynówki, tę zupę uzupełnia się dodatkiem np. makaronu. Ja dodałam do niej makaron tortellini bo uważam, że świetnie nadaje się do tej akurat zupy - mało tego, uzupełnia ją w mięso którego w samej zupie brak. Można jednak dać makaron z innym farszem, lub całkiem inny makaron a nawet ryż. Przepis własny. Składniki na garnek
Poezja Smaków - blog kulinarnyDzisiaj zapraszam na jedną z moich ulubionych zup. Kapuśniak z kiszonej kapusty, gotowany na żeberkach jest zupą idealną na jesienne i zimowe dni. Składniki: 1 kg żeberek 1,5 kg kapusty kiszonej 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 30 ziaren pieprzu 1 por pół selera 1 marchewka 1 pietruszka sól do smaku 1 czubata łyżeczka kminku mielonego(...)pora, seler, marchewkę, pietruszkę i gotujemy 40 minut. Po tym czasie wyciągamy włoszczyznę. Wyciągamy mięso, czekamy aż przestygnie, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przed wrzuceniem do zupy przepłukać wodą. Soku z kapusty
Smak mojego domuDomowej kuchni czar Moją ulubioną zupą z domu rodzinnego jest botwinka . Zawsze gdy pojawiam się w „domowych pieleszach” moja Rodzicielka ma zadanie bojowe ugotować gar tego specjału tylko dla mnie. I wara każdemu, kto się do tego gara dobierze przede mną! Zawsze lamentowałam na stosunkowo krótki sezon zupy botwinkowej. Odkryciem był wiec dla mnie patent na mrożenie świeżych pęczków botwinki(...)Pęczki te należy posiekać nożem na drobne kawałki – siekać wszystko: liście, łodyżki i małe buraczki – przełożyć do torebek foliowych i zamrozić w zamrażarce do późniejszego wykorzystania. Zupa botwinkowa na tak przechowywanym głównym składniku jest równie dobra, jak ta na świeżych pęczkach. W ten sposób botwinka króluje w kuchni przez cały rok! Składniki na porcje dla 5-6 osób: WYWAR
Grunt to przepis!