zupa - 39309 przepisów (strona:143/2621)

Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku 240

obiega końca szósty i ostatni tydzień mojego detoksu na diecie warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej , dlatego dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na prosty wywar warzywny. Zupy są moim zdaniem bardzo ważną częścią tej diety i warto je przygotowywać, ponieważ są rozgrzewające i pożywne. Proponowany przeze mnie wywar warzywny stanowi doskonałą bazę nie tylko do zup i sosów(...)więcej, niż 30 minut. W dodatku, z pozostałych po jego przecedzeniu warzyw, możemy przygotować warzywne frytki. Mój sposób ich przygotowania znajdziecie w przepisie Wywar warzywny, czyli prosta baza do zup (dieta dr Dąbrowskiej) Do przygotowania wywaru będziecie potrzebować: 2 litry wody 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 małe cebule lub 1 duża 2 ząbki czosnku ½ korzenia selera ½ łodygi pora przyprawy

Okiem Blondynki by McBlondi
Szczaw – poznaj wyjątkowe właściwości tego niedocenianego przysmaku! 206

Szczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a to duży błąd! Szczaw bowiem, jest bardzo zdrowy – zawiera witaminy, mikro- i makroelementy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie można też zapomnieć o jego wyjątkowych właściwościach kulinarnych – odpowiednio podany na pewno zatrze złe wspomnienia(...)znaleźć pod tym linkiem: https://akademiasmaku.pl/vademecum/dlaczego-warto-jesc-szczaw,596 . Pomysły na dania ze szczawiu Szczaw jest rośliną bardzo uniwersalną pod względem kulinarnym. Sprawdzi się zarówno jako dodatek, jak i główny składnik zup, sosów czy sałatek. Najpopularniejszym daniem ze szczawiu jest z pewnością wspomniana na początku zupa. Odpowiednio doprawiona, podana z jajkiem i chrupiącą grzanką jest idealnym pomysłem na lekki wiosenny lub letni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Top 10 najlepszych przepisów na wiosnę – nowalijki 165

Składniki: jajko wszystkie smardze z danego roku, które wyrosły na mojej działce (całe dwa) – pokrojone na plasterki masło do smażenia minimalna ilość soli i pieprzu Pełny przepis tutaj. 6. Zupa z rzeżuchy Jeśli po świętach zostało wam dużo rzeżuchy, która robiła za dekorację stołu, a teraz nie wiemy, co z nią zrobić, to mam pyszny pomysł. Zupa z rzeżuchy jest(...)domu kiełki. Rosną same! To od nich zaczyna się wiosna. Jednocześnie gości na naszych stołach głównie na Wielkanoc. Jaka szkoda. To przecież najlepszy dodatek do kanapek i do… zupy! Składniki na 4 porcje zupy z rzeżuchy: pęczek włoszczyzny – obranej 2 cebule i 2 ząbki czosnku – obrane po pół łyżeczki lubczyku, ziaren pieprzu i ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe

Ugotowane pozamiatane
Najlepsza zupa meksykańska! 218

Zupa meksykańska To prawdziwa uczta dla wielbicieli kuchni meksykańskiej. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca i łatwa w przygotowaniu zupa dla miłośników ostrych smaków. Niebo w gębie…a może raczej piekło Oczywiście jeśli chcemy uzyskać łagodniejszą wersję tej pysznej zupki, możemy pominąć lub zmniejszyć ilość ostrych przypraw, wówczas taki obiad mogą zjeść również dzieci 🙂 Polecam!     SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego(...)fasoli 1 szklanka przecieru pomidorowego – najlepiej pikantnego Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, oregano, kmin rzymski, chilli (Ewentualnie 2 łyżki mąki lub trochę śmietanki do zaciągnięcia zupy)   *** W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Następnie wrzucamy mięso mielone i smażymy często mieszając przez około 10 minut *** *** Podsmażone mięso zalewamy

Blog z Apetytem
Wegetariańska zupa ogórkowa (bezglutenowa) 165

Przedstawiam przepis na popularną zupę ogórkową , ale wegetariańską, ponieważ bezmięsne zupy bardzo przypadły mi do gustu po mojej przygodzie z weganizmem . Moja zupa jest wegetariańska , ponieważ użyłam do niej śmietanki . Zupa jest bardzo prosta i niezwykle smaczna, ogromnie polecam Zupa jest oczywiście bezglutenowa . * * * Składniki (proporcje dla 6 osób): 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki (korzenie) 1/3 korzenia selera kawałek pora(...)przyprawy np. majeranek i lubczyk, gotujemy pod przykryciem około 15 minut. 4. Gdy zupka się gotuje to ścieramy ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach. 5. Dodajemy ogórki do zupy i jeszcze chwilkę gotujemy. Dodajemy około 1 łyżeczki soli, lub trochę więcej, sypiemy pieprz. Następnie, gdy zupa jest zdjęta z ognia, to dodajemy śmietankę, mieszamy, sypiemy bardzo dużo koperku, mieszamy

Kawa z mlekiem
Zupa gołąbkowa 173

Zupa gołąbkowa to danie bardzo syte i pożywne. W zasadzie można by ją zakwalifikować do dania jednogarnkowego, gdyż zupa bardzo gęstnieje gdy nieco postoi. Oczywiście nabiera smaku z czasem, więc świetnym pomysłem jest ugotowanie jej wieczorem i podanie na drugi dzień na obiad. Dla wszystkich wielbicieli gołąbków to taka opcja nieco szybsza w wykonaniu. Nie trzeba parzyć kapusty, obsmażać(...)dusić. Z podanych proporcji wychodzi spory gar zupy. Dla mojej rodziny to obiad na dwa dni więc jeżeli macie zmniejszą rodzinę to polecam ugotować zupę z połowy porcji. Miseczka pełna treściwej zupy z mięsem mielonym, kapustą i ryżem zaspokoi wasz apetyt na dłuższy czas. Zupa gołąbkowa 500 g mięsa mielonego (szynka, łopatka) 2 cebule pół główki średniej kapusty białej

Pieguskowa Kuchnia
Ramen w 3 minuty – OYAKATA Kurczak po japońsku 251

płaty wodorostów nori i algi kombu, smażony, gotowany bądź pieczony boczek, gotowane solone mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe, prażone orzechy ziemne, masło orzechowe, pastę sezamową, pastę chili itd. itp. etc. Zupy z makaronem instant w takiej postaci, jak znamy je dziś, powstały w roku 1958. Ich wynalazca, Momofuku Ando, chciał w ten sposób zwalczyć niedobory żywnościowe po wyniszczającej Japonię wojnie(...)chleba – ale chleb nie był dla Japończyków produktem prostym, tak naturalnym i zakorzenionym w tradycji kulinarnej jak makaron. To Momofuku Ando wymyślił maszynowy sposób produkcji makaronu i zamykania smaku zup w dwóch malutkich saszetkach i zupy w kubkach, które wystarczyło zalać gorącą wodą. Przez Japończyków zupy instant zostały okrzyknięte największym wynalazkiem XX wieku.   Dzisiaj mamy ogromny wybór produktów

Karo in the Kitchen
Zupa cebulowa 104

Dziś zapraszam na zupę cebulową. Nie gości ona w mojej kuchni zbyt często. Traktuję ją jako danie od święta. A to błąd, bo jest niezwykle prosta, za to smakiem odwdzięczas się wręcz boskim. Sekret tkwi w przyprawach i ich odpowiednim doborze oraz dodatku białego wina. Spróbujcie! Kilka razy zupę cebulową próbowałam we Francji. Była wspaniała, przygotowana na aromatycznym bulionie, jednak(...)mnie zbyt ciężka na skutek sporej ilości zapieczonego na wierzchu sera, a serwowana jeszcze z frytkami. A co nam będzie potrzebne do przygotowania tej pysznej zupy? Składniki na bulion ( 500 g wołowiny, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 1 suszony podgrzybek) 4 cebule białe 2 cebule czerwone garść tymianku 1/2 szklanki

Raj dla Podniebienia
Rosół z odzysku – szybki rosół na korpusie pieczonego kurczaka 560

Przy przepisach na wybitnie ‚kurczakowe’ zupy, czyli bulion drobiowy i na złoty rosół , używam mięsa pieczonego kurczaka. Ostatniego dużego, zagrodowego kurczaka jedliśmy przez trzy dni – pierwszego dnia na ciepło, chrupiącego, zaraz po upieczeniu. Drugiego dnia – jak prawie zawsze – piersi kurczaka wykorzystałam w sałatce. A na trzeci dzień czekał na nas ten „rosół z odzysku” – ugotowany na pieczonym korpusie kurczaka(...)gotową mieszanką przypraw do kurczaka. Dobrane w niej przyprawy – sól, cukier, czarny pieprz, czosnek, imbir, kolendra, majeranek, rozmaryn i papryka – wydobywają ze smaku mięsa to, co najlepsze. Do zrobienia zupy potrzebny jest zarówno sam korpus – z pieczoną skórką, szyją i okrawkami mięsa, jak i soki z blaszki które wypłynęły z kurczaka podczas pieczenia. To nie tylko sam tłuszcz – on zbierze

Karo in the Kitchen
Wegetariańska zupa ogórkowa (bezglutenowa) 167

Przedstawiam przepis na popularną zupę ogórkową , ale wegetariańską, ponieważ bezmięsne zupy bardzo przypadły mi do gustu po mojej przygodzie z weganizmem . Moja zupa jest wegetariańska , ponieważ użyłam do niej śmietanki . Zupa jest bardzo prosta i niezwykle smaczna, ogromnie polecam Zupa jest oczywiście bezglutenowa . * * * Składniki (proporcje dla 6 osób): 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki (korzenie) 1/3 korzenia selera kawałek pora(...)przyprawy np. majeranek i lubczyk, gotujemy pod przykryciem około 15 minut. 4. Gdy zupka się gotuje to ścieramy ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach. 5. Dodajemy ogórki do zupy i jeszcze chwilkę gotujemy. Dodajemy około 1 łyżeczki soli, lub trochę więcej, sypiemy pieprz. Następnie, gdy zupa jest zdjęta z ognia, to dodajemy śmietankę, mieszamy, sypiemy bardzo dużo koperku, mieszamy

Kawa z mlekiem
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 307

Aromatyczna zupa pho, chiński makaron, tortille, ravioli i pierogi – zobaczcie co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka, żeby nic się nie zmarnowało. Hej Kochani! Minęły trzy tygodnie od startu naszego bloga, do czego przymierzaliśmy się od roku, czyli od kiedy zaczęliśmy planować jedzenie i gotować na cały tydzień, ale wciąż przesuwaliśmy moment premiery. Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy nas zmotywowali(...)małego przeglądu przepisów na to co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Codziennie przez tydzień będziemy też wrzucać szczegółowe przepisy na te dania. Orientalny rosół a la zupa pho na bulionie z kości Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka? Zupa a la pho na bulionie z kości to idealny patent by wykorzystać szkielet pieczonej kury. W dobrej kuchni

Niedzielny kucharz
Zupa czekoladowa deserowa idealna na Święta 158

Zupa czekoladowa deserowa idealna na Święta. Ale nie tylko! Zwłaszcza jeśli jesteście łasuchami. Wbrew pozorom zupa czekoladowa deserowa wcale nie jest „aż tak słodka”. Jeśli użyjecie czekolady gorzkiej i deserowej będzie naprawdę idealna. Zupa czekoladowa deserowa to zupa na specjalne okazje – właśnie takie, jak pachnące Święta Bożego Narodzenia! Na pewno zjednoczy wszystkich przy stole w pełnym zachwycie(...)zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę deserową Wedla w kawałkach oraz gałkę i cynamon. Mieszać do rozpuszczenia. Przykryć folią – ale uwaga – nie garnek, tylko powierzchnię zupy! Odstawić na około 2 godziny do schłodzenia (można odczekać do 24h). Chałkę pokroić na kromki. Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni – lekko zbrązowić. Schłodzić

Pociąg Do Kuchni
Aksamitna zupa krem z kasztanów jadalnych 187

Sezonowo i smacznie – dziś przepis na aksamitną zupę krem z kasztanów jadalnych. W sklepach już pojawiły się kasztany – jeśli nigdy ich nie próbowaliście, to nastał na to właściwy czas! Nie zwlekajcie. Kupujcie kasztany, pieczcie, gotujcie i cieszcie się ich wyjątkowym smakiem. Możecie zjeść je po prostu w wersji pieczonej, ale możecie spróbować także mojej zupy. Nie jest(...)dzień, więc tym bardziej polecam Wam zaszaleć. Zainspirowana przepisem i zdjęciami Ani z bloga Kuchennymi Drzwiami , kiedy tylko spotkałam kasztany jadalne – nie mogłam się im oprzeć. Oczywiście zupę zrobiłam po swojemu. Nieskromnie mówiąc, wyszła mi absolutnie fantastyczna. To zupełnie inny smak zupy kremu, niż dotychczas mi znane – lekko słodki i jednocześnie słony, moim zdaniem świetnie komponuje się

Dietolog
Berlińska zupa ziemniaczana 167

oknem już od dłuższego czasu jesień. Dni coraz krótsze, temperatura coraz niższa, a słońce oglądamy tylko chwilowo pomiędzy jednym deszczem, a drugim. W taką pogodę najlepiej smakują zupy. Zupa jeżeli jest dość konkretna to zarówno potrafi nasycić jak i rozgrzać. Na dzisiaj przygotowaliśmy berlińską zupę ziemniaczaną. Czemu berlińską? pewnie dlatego, że są w niej parówki, a to przecież przysmakiem Berlina(...)starczy tego pisania przejdźmy do przepisu. Przepis Składniki: 1,25 kg ziemniaków 2 cebule łyżka masła 125g boczku, lub szynki pokrojonej w kostkę pół kilo mieszanki mrożonej na zupę łyżka bulionu w proszku 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 500 kilo parówek pół pęczka pietruszki Oczywiście może ktoś powiedzieć, a czemu mrożonki, czemu bulion w puszcze… mrożonki dlatego

KasiaiKrzysiu.pl
Zupa krem z kukurydzy 204

Zupa krem z kukurydzy jest moją propozycją szybkiej kolacji na jesienne wieczory. Zupę przygotowuje się około 20 minut, jest wspaniale rozgrzewająca oraz sycąca. Dodatkowo posiada piękny kolor, dzięki któremu wspaniale prezentuje się w naczyniu. Zupę oczywiście możecie podawać ulubionymi dodatkami, jak grzanki, pestki dyni, pestki słonecznika czy też z groszek ptysiowy. Aby podkręcić smak zupy, dodatkowo, zamiast śmietany, dodałam(...)przepadają za ostrymi smakami, zalecam zmniejszyć proporcje przypraw o połowę Po pierwszej łyżce nie czuć pikanterii, ale uwydatnia się ona po chwili. Zobacz także przepisy na inne zupy krem: Zupa krem z batatów i papryki Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem cebulowa Przepis na krem z kukurydzy Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 20 minut Składniki łyżka masła średnia

Kuchnia Bazylii