zupa - 39132 przepisów (strona:149/2609)

Epicka zupa brokułowa 72

cóż to był za wspaniały obiad… Dzisiejsza EPICKA zupa brokułowa , to jak dla mnie najlepsza zupa z brokułami, jaką miałem okazję jeść. Kremowa i aromatyczna. W smaku wyczuwalne są nuty serowe dzięki użyciu płatków drożdżowych i papryki wędzonej… Prawdziwy HICIOR! Epicka zupa brokułowa Jeśli nawet nie jesteś fanem brokułów, to ta zupa Cię do nich z pewnością przekona(...)smaków, jędrne warzywa… Jest tak wyśmienita, że ciężko znaleźć słowa, które chociaż w najmniejszym stopniu oddały by jej wyjątkowość. Koniecznie musisz ją ukręcić. Zastanawiasz się z czym podać zupę? Polecam Ci własnej roboty chlebek z pesto , który również jest moim ideałem domowego pieczywa. Ewentualnie możesz również zrobić grzanki do zupy lub bułeczki czosnkowe . Zupa z brokułami – KĄCIK PORAD

Blendman
Zapiekana zupa cebulowa z grzankami i serem 61

Zapiekana zupa cebulowa z grzankami i serem to klasyka francuskiej kuchni. Ta zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a w restauracjach w Polsce uchodzi z coś wykwintnego. Podstawą tej zupy jest dobry bulion warzywny, białe wytrawne wino i dobry twardy ser. Do podania zupy potrzebujemy również niewielkich naczyń – flaczarek, które można umieścić w piekarniku. Składniki 700g cebuli świeży tymianek(...)bagietka Bardzo ważne w tej potrawie jest aromatyczny bulion, więc przygotujcie go dzień wcześniej. Pieczywo możecie wykorzystać również, takie czerstwe, ważne jest aby nie nasiąkało zbyt szybko wodą. Zapiekana zupa cebulowa z grzankami i serem [PRZEPIS] Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem. Następnie dodajemy cebulę i smażymy na wolnym ogniu przez 5 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa serowa z pieczarkami, mięsem mielonym i grzankami 75

Zupa serowa z pieczarkami, mięsem mielonym i grzankami Kremowa, bogata w składniki i bardzo aromatyczna zupka, której ciężko się oprzeć. Jest tak smaczna i wyrazista, że trudno poprzestać na jednej miseczce. Fajnie sprawdzi się także jako ciepłe danie na przyjęciu. Polecam!     Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 1 por 250g pieczarek(...)całość pod przykryciem przez około 5 minut *** *** Całość zalewamy bulionem (lub wodą), zagotowujemy, zmniejszam ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut *** *** Następnie dodajemy serki topione i mieszamy *** *** Zupę gotujemy na małym ogniu i cały czas mieszamy, aż serki całkowicie się rozpuszczą *** *** Na końcu zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, paprykę oraz gałką muszkatołową *** *** Przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy

Blog z Apetytem
Rosół z indyka - najsmaczniejszy, domowy przepis 54

skrzydła, szyi i golonki z indyka. Rosół jest bogaty, esencjonalny i aromatyczny. Można go przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić w hermetycznych pojemnikach, następnie wykorzystać do zrobienia pysznego sosu, zupy lub gulaszu. Rosół z indyka doskonale smakuje od razu po przygotowaniu, podawany z makaronem, ugotowaną marchewką i posiekaną, świeżą natką pietruszki. Wypróbowany, łatwy przepis na zdrowy rosół z indyka. Sycący(...)pyszny, że ma szansę zdobyć stałe miejsce w Twoim menu. Przygotuj go raz, zawekuj albo zamroź, by oszczędzić mnóstwo czasu. Rosół z indyka. Oto kilka innych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać: Zupa jarzynowa ze śmietaną>>> Zupa z soczewicy zielonej>>> Zupa buraczkowa>>> Zupa kalafiorowa z serem

Moja Książka Kucharska
Zupa minestrone 75

Zupa minestrone to najpopularniejsza i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch, której nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra , czyli zupa. Nie ma "jedynego słusznego" przepisu na tę zupę - jej skład bazuje na aktualnie dostępnych sezonowych warzywach i może różnić się w zależności od regionu Włoch. Bazą zupy są warzywa, głównie cukinia, fasolka szparagowa, marchew, zielony groszek czy szpinak. Podawać(...)można ją na różne sposoby: z drobnym makaronem, grzankami czy ryżem. Najważniejsze w minestrone są jednak warzywa, które powinny zostać chrupkie - al dente. Zupa minestrone - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: 5 marchewek, 2 cukinie, 400g fasoli jaś, 1/2 małej kapusty włoskiej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 200g drobnego makaronu, łyżka oregano, 3 łyżki przyprawy do zup

Z notatnika dietetyka
Zupa z dyni, marchewki i imbiru 40

złote kolory, inne światło słońca, inaczej kładące się jego promienie na parkiecie… Moja jesień pachnie mi pomarańczą, imbirem, goździkami…, w kuchni zaczynają królować obowiązkowe o tej porze zupy. Pękate dynie w zieleniaku kuszą, więc targam jedną z nich i gotuję pyszną zupę dyniową, która nie tylko zachwyca smakiem, ale i urzeka kolorem… Zupa ma przepiękny kolor(...)lekkim przestudzeniu usuwamy z dyni skórkę, przekładamy wszystko do miksera i rozdrabniamy na mus. Do czystego bulionu dodajemy mus dyniowo – marchewkowy, czosnek przeciskamy przez praskę prosto do zupy, dodajemy przyprawy – tarty imbir, kolendrę oraz gałkę. Do gotującej się zupy wlewamy mleczko kokosowe wraz ze znajdującą sie w puszce śmietanką kokosową. Doprawiamy solą. Pokrojony w paski boczek podsmażamy

Raj dla Podniebienia
Zupa cebulowa na czwórniaku 59

procentowego lub gorącego do picia. A jednak wychodzić na zewnątrz trzeba, choćby dla zdrowotności. Po powrocie przydaje się coś, co szybko zaspokoi głód i dobrze rozgrzeje. Stąd pomysł na zupę cebulową w polskim stylu. W polskim, bo smak z patelni zbierałam za pomocą miodu pitnego, a konkretnie czwórniaka własnej roboty 😊😋😋 Składniki : Bulion 2 duże marchewki 2 pietruszki pół selera(...)ziemniaki liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki sól pieprz Zupa cebulowa gorący bulion 1 kg obranej cebuli olej do smażenia 200 ml miodu pitnego (czwórniaka) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe pół łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz polski ser długodojrzewający (np. Bursztyn, Rubin itp.) grzanki natka pietruszki Składniki na bulion obrać i wypłukać. Można podzielić

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa krem kalafiorowo-serowa z grzankami. PRZEPIS 55

Kalafior i ser to świetne połączenie, więc zanim po raz pierwszy spróbowaliśmy tej zupy, już wiedzieliśmy, że będzie pyszna. Wszyscy u nas bardzo ją lubią – obowiązkowo z domowymi grzankami. Przepis na zupę krem kalafiorowo-serową Składniki: około 2 litrów bulionu mięsnego lub warzywnego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 mały kalafior , 250 gramów sera żółtego – najlepszy będzie cheddar(...)kopiasta łyżka mąki pszennej, ćwierć kostki masła, pół pęczka natki pietruszki, sól, pieprz. Jak zrobić zupę krem kalafiorowo-serową? W garnku rozgrzej masło , przeszklij na nim posiekaną cebulę, pod koniec dodaj także posiekany czosnek. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby połączyła się z masłem – powstanie zasmażka, Powoli wlej ciepły, ale nie gorący bulion, cały czas mieszając trzepaczką, zagotuj. Dodaj

Kulinarna Polska
Krupnik 197

Krupnik to bardzo popularne polskie danie, zaliczane to najbardziej tradycyjnych zup. Najbardziej popularny jest krupnik na rosole, gotowany na mięsie drobiowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smak domowego krupniku pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy szykowała go moja babcia, smakował obłędnie. Oczywiście odtworzenie tego przepisu w stosunku 1 do 1 jest oczywiście niemożliwe, ponieważ tak, jak gotowały nasze babcie, nie gotuje nikt(...)rodzaj mięsa wybierzemy, jakich przypraw użyjemy, czy w jakich proporcjach dobierzemy warzywa. Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na domowy krupnik, który gości w naszym domu bardzo często. Zupa ta dzięki zawartości kaszy i mięsa jest bardzo sycąca i pożywna. Dodatkowo rozgrzewająca i aromatyczna, zapraszam na przepis! PRZEPIS NA KRUPNIK Składniki 2 litry wody 700 g drobiu (u mnie pałki

Przepiski.pl
Krem z pieczonego kalafiora 61

znowu krem. Ostatnio jakoś dobrze nam wchodzą. Poza tym jest jesień, beznadziejna pogoda, sami wiecie. Ja w sumie zupy jadam najchętniej jesienią i zimą, ale pisałam już tutaj o tym tyle razy, że nie będę kontynuowała tematu. Skąd pomysł na kalafiora? Znikąd tak naprawdę. Po prostu miałam go w lodówce. Gotowane i pieczone, jako danie główne, już trochę nam się(...)znudziły. Stanęło na zupie. I klasycznie na początku miała być zwyczajna kalafiorowa. Miałam ochotę jednak na coś nowego. Postanowiłam więc upiec kalafiora i zmiksować go na śmierć. Spodziewałam się, że zupa będzie raczej smaczna. Lubię surowego kalafiora, upieczonego jeszcze bardziej. Nie było więc innej opcji. Krem z pieczonego kalafiora wyszedł bardzo smaczny. Bardzo. Wrócę do niego niebawem, głównie za sprawą

Kardamonovy