Krupnik to tradycyjna polska zupa przygotowana na bazie wywaru mięsnego z kaszą jęczmienną i włoszczyzną. Zupa ta jest niezwykle popularna i gości na naszych stołach od wieków. Bardzo pożywna i niezwykle sycąca a co najważniejsze – bardzo pyszna i prosta w przygotowaniu. Dzięki tym cechom krupnik to królowa polskich zup. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Przepis na delikatny krupnik(...)u0142o","pietruszka","seler","s\u00f3l","ziemniaki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-06-12T10:30:52+01:00","prepTime":"PT10M","cookTime":"PT1H30M","totalTime":"PT1H40M","recipeCategory":["Zupy"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"230 cal"},"recipeIngredient":["600 g ciel\u0119ciny (na przyk\u0142ad mostek)","2.5 litra wody","1 szklanka kaszy j\u0119czmiennej grubej
ProstePesto.plMłodą kapustę uwielbiam w każdej postaci. Surowa czy na ciepło, zawsze pyszna. Chrupiąca, miękka i pełna smaku. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszna i aromatyczna zupę z dodatkiem młodej kapusty. Mam nadzieje, ze i Wam ona bardzo posmakuje. SKŁADNIKI: ŚREDNIA GŁÓWKA MŁODEJ KAPUSTY. 2 ŚREDNIE CEBULE 1 ZĄBEK CZOSNKU 1 ZIELONA PAPRYKA 3 – 4 ŁODYGI SELERA NACIOWEGO(...)NICH KAPUSTĘ. DOBRZE WYMIESZAĆ I DALEJ SMAŻYĆ, AZ KAPUSTA TROCHĘ ZMIĘKNIENIE. NASTĘPNIE DODAĆ STARTY CZOSNEK I CAŁOŚĆ ZALAĆ CIEPŁYM BULIONEM I DOPRAWIĆ SOLA I PIEPRZEM. GARNEK PRZYKRYĆ POKRYWKA I ZUPĘ GOTOWAĆ 20 MINUT. PO TYM CZASIE DO ZUPY DODAĆ POMIDORY ( W SEZONIE MOŻNA POMIDORY Z PUSZKI ZASTĄPIĆ ŚWIEŻYMI POMIDORAMI). DOPRAWIĆ CUKREM I OSTRA PAPRYKA. GARNEK PONOWNIE PRZYKRYĆ I ZUPĘ GOTOWAĆ
Pani M - kuchnia smakowitaZdaję sobie sprawę, że ta zupa raczej nie podbije internetu, bo co tu dużo pisać - zupa z pokrzyw to raczej potrawa niszowa. Dla znawców, koneserów powiedziałabym. Jeśli jednak po przeczytaniu przepisu pobiegniecie na najbliższą łąkę (tylko pamiętajcie, by nie przy drodze, najlepiej z dala od samochodów;) by narwać ze dwie garści pokrzyw, jestem pewna, że za rok znów będziecie wyczekiwać(...)moment, by z młodych listków ugotować sobie porcję tej dobrej i zdrowej zupy. Pierogi z pokrzywami mało kogo nie zaskakują, a jeszcze mniejsze zdziwienie wywołuje herbata pokrzywowa. Dlaczego więc zupa miałaby być pozostawać nieznana i niejadana? Dla wielu zmorą dziecięcego menu był szpinak ( wątróbka i brukselka), ale też wielu po latach odkryło jego smak na nowo, zajadając pierogi czy naleśniki
Obiad gotowyKrem z selera. Gęsta, pożywna zupa to świetny pomysł na obiad nie tylko zimową porą. Smaczna zupa zawsze cieszy się popularnością w moim domu. Krem z selera to najprostsza zupa jaką można ugotować. Do jej przygotowania potrzeba niewiele produktów, które zawsze mam pod ręką. Uwielbiam wszystkie potrawy z selera, dlatego seler zawsze mam w lodówce. Przyrządzam z niego surówki(...)dodaję do bulionów jako jeden ze składników tak zwanej włoszczyzny. Zupa z selera jest pyszna i zdrowa. Aż nie wierzę, że napisałam pyszna, ale taka jest prawda. Wciąż odkrywam smaki, które kiedyś mi w ogóle nie podchodziły. Co prawda seler nie jest moim najnowszym odkryciem ale wciąż nie mogę zrozumień jak nie można lubić to warzywo zarówno na surowo
codojedzeniaWiosenne przeboje kulinarne Zupa z liści rzodkiewki Zupa szczawiowa Oszczędny Żurek Zupa grysikowa Kryzysowa zupa cebulowa Zupa z pokrzywy Zupa krem z kalafiora i pokrzywy Jak zbierać pokrzywę Zupa brokułowa – dieta dr Dąbrowskiej Zupa krem chrzanowa Krupnik kryzysowy Zupa krem z groszku Sałatka ziemniaczana z jajkiem i mniszkiem lekarskim Koktajl z rzeżuchą Jak wyhodować kiełki w domu – metoda w słoiku
Dorota SmakujeKrem z dyni i soczewicy / Creamy Pumpkin Lentil Soup Krem z dyni i soczewicy / Creamy Pumpkin Lentil Soup Dziś zapraszam na pyszną i rozgrzewającą zupę krem z dyni i soczewicy. Moja zupa dyniowa jest pełna aromatycznych, indyjskich przypraw: curry, kurkumy, kminu rzymskiego i papryki. Będzie idealnym posiłkiem na chłodne, jesienne dni. Do kremu z dyni możecie też dodać mleczka kokosowego(...)albo kokosowej śmietanki, zastępując nimi zwykłą śmietanę. Wtedy zupa dyniowa nabierze nowego, egzotycznego smaku. Smacznego:) Polecam też inne moje zupy dyniowe: zupę z dyni i marchewki, zupę z dyni i papryki, krem z dyni piżmowej Do przygotowania mojego kremu z dyni i soczewicy użyłam fantastycznych produktów BIO, które otrzymałam w paczce niespodziance od firmy Polskie Młyny:) Przepis na krem
Lekcje w kuchniKryzysowa zupa cebulowa to moja propozycja na bardzo smaczną i sycącą zupę. To zupa również bardzo tania, z łatwo dostępnych składników, takich które mamy zwykle w kuchni i spiżarni. Danie idealne kiedy dopinamy domowy budżet, nie mamy czasu czy możliwości zrobić zakupów. Danie dla studenta. Najtrudniejszym elementem jest oczywiście obranie i posiekanie sporej ilości cebuli… Jakie są wasze sposoby(...)płakać nad cebulą? PRZEPIS NA KRYZYSOWA ZUPA CEBULOWA Składniki na kryzysowa zupa cebulowa (ok 2,5 litra): 1,5 kg cebuli 1 łyżka masła 6 łyżek oleju 1 kg ziemniaków 1 łyżka mąki 1 łyżka włoszczyzny suszonej liść laurowy 6 szt ziela angielskiego sól pieprz Jak zrobić zupa cebulowa z grzanką: Najpierw cebulę obieramy i siekamy. Potem dusimy na roztopionym
Dorota Smakujejesteśmy w świecie inspiracji kulinarnych. Tak było i tym razem, gdy podczas przechadzki po sadzie, zerwaliśmy wiśnie, maliny i czarne porzeczki – słodko-kwaśne trio idealnie nadające się na zupę owocową w upalne dni. Składniki na zupę owocową 600 g owoców (wiśnie, maliny, czarna porzeczka) 1,5 l wody cukier 2 łyżki kisielu wiśniowego lub malinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)opłukać. Wiśnie wydrylować, porzeczki oderwać od łodyżek. Do zimnej wody wrzucić wszystkie owoce i gotować 10 minut. W tym czasie rozrobić kisiel w 100 ml wody i wlać do zupy. Ponownie zagotować i chwilę jeszcze zostawić na ogniu. Zupę posłodzić według uznania. Zupę owocową podawać (na ciepło lub zimno) z oddzielnie ugotowanym makaronem lub gęstą kaszą manną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
niecodziennikparyZupa jagodowa to z pewnością wspomnienie z dzieciństwa nie jednego z nas. U mnie zawsze podawało się ją na gorąco z makaronem, u Bartka zaś na zimno i z kaszą manną. Dzisiaj na śniadanie swoją zupę jagodową podgrzałam i zabieliłam łyżeczką słodkiej śmietany, a Mój Mężczyzna pozostał wierny swoim wspomnieniom z dziecięcych lat. Jak widać niektóre rzeczy się nie zmieniają(...)Składniki na zupę jagodową 300 g jagód 1 l wody 3 łyżki cukru 2 czubate łyżki kisielu wiśniowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jagody przebrać, szybko opłukać. Do garnka wlać wodę, wsypać jagody i cukier. Zagotować. W połowie szklanki zimnej wody rozprowadzić kisiel, wlać go do gotujących się owoców. Zupę ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Zupę jagodową można podawać gorącą
niecodziennikparyWreszcie rozpoczął się sezon na papryki i ich ceny spadły, tak więc można kupować je w większej ilości i używać jako główny składnik dań. Na początek ugotowaliśmy zupę paprykową o pięknym pomarańczowym kolorze. Ma bardzo przyjemny, delikatny, paprykowy smak, który przypadnie do gustu także dzieciom. Zupa z papryki podana z makaronem lub szpeclami stanowi nie tylko smaczny, ale również sycący(...)obiad. Składniki na zupę z papryki 1 kg czerwonej papryki 750 ml gorącego rosołu 1 duża cebula 3 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: słodka lub kwaśna śmietana makaron lub szpecle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Papryki umyć, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć
niecodziennikparyZupa dyniowa z gruszką jest jesienną propozycją dla zapracowanych i głodnych osób, które nie mają czasu na długie stanie przy kuchence. Jej przygotowanie można jeszcze przyspieszyć, podsmażając surową dynię, zamiast podpiekać ją w piekarniku. Nam połączenie dyni i gruszki bardzo zasmakowało, zupa dyniowa z gruszką jest słodka, aromatyczna i rozgrzewająca. Składniki na zupę dyniową z gruszką 500 g dyni Hokkaido(...)chili. Smażyć, aż składniki będą miękkie i szkliste. Dodać dynię, jeszcze 2 minuty pozostawić na ogniu. Do garnka dolać ok. 1,5 litra wody, gotować 20-25 minut, zblendować. Zupę dyniową z gruszką podawać na gorąco np. ze skarmelizowaną gruszką, podprażonymi ziarnami dyni oraz czarnuszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa dyniowa z gruszką pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyZupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to propozycja na zdrową i pożywną zupę. W tym przepisie pokazujemy, w jaki sposób przygotować wegańską wersję zupy na bazie wywaru z warzyw. Wystarczy do niego dodać obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, a po ugotowaniu dodać świeże listki bazylii i zblendować. Tak przygotowana zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest lekką, aromatyczną i sycącą(...)usunąć nasiona. Tak przygotowane pomidory wrzucić do gotujących się warzyw i gotować 10-15 minut. Odstawić z ognia, dodać bazylię, zblendować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Zupę pomidorową ze świeżych pomidorów podawać z ulubionym makaronem lub ryżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyKilka dni temu, podczas pieczenia mięsa upiekliśmy także czerwone buraczki z zamiarem ugotowania zupy krem z pieczonych buraków . Z racji zimowej aury za oknami, postanowiłam, że będzie to rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków , nie zabrakło w niej więc chili od #vegetanatur, świeżego imbiru oraz szczypty cynamonu. Wyjątkowego koloru i smaku zupa krem z pieczonych buraków nabrała po dodaniu do niej(...)soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy. Udostępnij Zupa krem z pieczonych buraków – składniki 3 czerwone buraki 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1 łyżka masła 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur pikantna z chili 1 cm świeżego imbiru 1 / 4 łyżeczki cynamonu 2 pomarańcze sól, pieprz
niecodziennikparyOpis Zupa krem z białych szparagów : Zupa krem z białych szparagów to bardzo delikatna wiosenna zupa. Zupa ta jest bardzo lekka, ale i pożywna. Możesz się nią najeść do syta i nadal czuć się lekko i swobodnie. Szparagi mają liczne właściwości i wartości odżywcze, a przy tym mało kalorii. Białe szparagi rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło(...)mogą wytwarzać żadnego barwnika. Są średniej grubości i charakteryzują się delikatnym i łagodnym smakiem oraz są twardsze od zielonych. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki : 500 g białych szparagów 2 łyżeczki masła 750 ml wody 2 łyżki mąki pszennej 125 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% 1 żółtko Sól, pieprz, szczypta cukru Opis przygotowania: Szparagi dokładnie myjemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneZupa ruska - kuchnia podkarpacka Podkarpacie to bogaty kulturowo region, w którym przeplatają się różne tradycje kulinarne – od staropolskich, przez galicyjskie, kresowe, żydowskie, po huculskie, łemkowskie i bojkowskie. Na lokalną tradycję wywarła wpływ również ludność pochodzenia rusińskiego, tzw. Zamieszańcy, zwani też Ruskimi, którzy osiedli na północ od Krosna, zakładając i zasiedlając kilka miejscowości. Być może to w ich regionalnej kuchni należy(...)szukać źródeł tradycji przyrządzania przez gospodynie z okolic Błażowej zupy zwanej ruską albo zacierką. Ruska zupa to proste danie złożone z ziemniaków, skubanych klusków i mleka. Zupę tę przygotowuje się szybko, a składniki na nią dostępne są cały rok. W regionie podawano ją głównie na śniadanie lub na kolację, jako samodzielne, syte danie. Zwyczaj jadania ruskiej zupy w okolicach Błażowej
Trzeci talerz