Zimą jem zupy prawie codziennie, bo w tej formie warzywa smakuję mi teraz najlepiej. Rzadko są to jednak kremy - mój Mąż nie jest fanem ich gładkiej konsystencji. Jednak preferencje Męża muszą czasem ustąpić mojej kulinarnej wenie - w końcu to ja rządzę w kuchni ;) Zupy-kremy mają tę niezaprzeczalną zaletę, że robi się je naprawdę szybko. Wymarzyłam sobie aksamitny, gęsty(...)ziemniaczany krem przełamany intensywnym pietruszkowym pesto i zaraz musiałam go przygotować. Zaczęłam od podsmażenia cebuli, pora oraz czosnku, które potem oddały zupie swój intensywny, lekko słodkawy smak. Dodałam ziemniaki i bulion, a gdy się gotowały - zmiksowałam pesto. Natka pietruszki oraz orzechy włoskie według mnie bardzo dobrze łączą się z ziemniakami. Pesto pietruszkowe zresztą uwielbiam na równi z tym bazyliowym - pasuje
Chilli Czosnek i OliwaZUPA POMIDOROWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 👌😋 Jak w domu przygotować zupę pomidorową z mleczkiem kokosowym - sprawdzony przepis krok po kroku. Czas na solidną porcję pomidorówki - z makaronem, ryżem lub ciecierzycą...to kwestia smaku z czym lubicie najbardziej 💓💓 Zupa ta ma bardzo delikatny, lekko słodkawy smak. Można oczywiście zaostrzyć smak przyprawiając ją pieprzem cayenne lub chilli. Subtelna nuta kokosa sprawi(...)pewno pokochacie tą zupę 👍👍❤ Polecam przepis na tą szybką i łatwą w przygotowaniu zupę pomidorową na bazie soku pomidorowego i mleczka kokosowego. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! 😁 Ślicznie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 2 jabłka 2 cebule 2 łyżki masła sklarowanego 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 1 litr dobrego soku pomidorowego puszka mleczka kokosowego około
Moja Książka Kucharskanaszym stole przynajmniej raz w tygodniu króluje zupa z roślin strączkowych, która zastępuje nam posiłek mięsny i jest doskonałym źródłem białka. Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na jedn ą z takich zup, która jest przykładem na to, że zimowe menu wcale nie musi być nudne(...)przygotowania zupy wykorzystałam oprócz popularnej marchewki i ziemniaka, kasz ę bulgur, jarmuż, ciecierzyc ę , czerwon ą fasol ę oraz ciecierzyc ę. Zupa jest bardzo pożywna, bogata w wartości odżywcze, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Polecam Wam serdecznie :) SKŁADNIKI 100 g kaszy bulgur 100 g jarmużu 50 g czerwonej fasoli (ugotowanej) 50 g czerwonej
La grande e la piccola cuocaRozgrzewająca zupa boczniakowo pieczarkowa na bazie gęstego koncentratu pomidorowego Winiary. Zupa jest lekka, aromatyczna lekko ostra. Podaję ją z szaszłykami z naleśników pomidorowych zrobionych też na bazie koncentratu. Moja porcja zupy okazała się za mała bo tak rodzinie smakowała. szaszłyki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 5 łyżek pomidorowa koncentrat z przyprawami Winiary 3 łyżki wody gazowanej szczypta soli(...)szklanki mleka 2 łyżki oleju 100 g sera feta koperek świeży zupa: 200 g pieczarek 250 g boczniaków 1 cebula 1 por biała część 1 marchewka 1 kawałek selera 1 kawałek papryczki chili 250 ml pomidorowa koncentrat z przyprawami Winiary sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 ząbki czosnku 2 ziela angielskie 2 liście laurowe natka pietruszki Szaszłyki: Do wysokiego
wesoła kuchniaDzisiejsza zupa jest dowodem na to, że upodobania w kwestii smaku i tekstury się zmieniają. W rodzinnym domu większość zup była gotowana na mięsie, doprawiana i zagęszczana śmietaną. Dodatku mięsnego nie lubię do dziś, ale przez długie lata nie wyobrażałam sobie zupy bez śmietany. Zup w postaci papek nie znosiłam, a ostatnio odkrywam je na nowo i chętnie wyciągam blender(...)wszystko zmiksować i uzyskać jednolity kolor. Ten sposób podania powoduje, że nie trzeba używać śmietany. Zupa jest zatem zdrowsza, a w przypadku pieczarkowej śmietana nie zabija smaku grzybów. Zupę najlepiej jest przygotować wieczorem, a następnego dnia zmiksować, zagotować i podawać. Składniki (na 3 porcje): 0,7 l wody 2 ziemniaki 2 marchewki pietruszka kawałek selera ok. 8 cm pora chili
Weekendy w domu i ogrodzieCześć Dzisiaj będzie przepis na bardzo smaczną zupę. Kapuśniak (my z babcią i z mamą na taką zupę mówiłyśmy kapuśniak, a tata zawsze na kapuśniak ze świeżej kapusty mówił parzybroda) wszystkim tak zasmakował, że na pewno na stałe zagości na naszym stole. Chociaż nie dodałam mięsa i przygotowałam zupę na bulionie drobiowym, to i tak kapuśniak wyszedł gęsty i pożywny(...)zielem angielskim, kurkumą i niezbyt dużą ilością soli przełóż do garnka. Całość zalej wodą i gotuj na niezbyt dużym ogniu przez mniej więcej 15 minut. Po tym czasie do zupy dodaj marchewkę i pietruszkę i gotuj całość dalej przez następne 15 minut. W tym czasie obierz, umyj i pokrój w kostkę o średniej wielkości ziemniaki. Następnie do zupy dodaj kartofle
blog.moje-pasje.infoDzisiaj zapraszam Was na pyszną zupę! Harira to narodowa marokańska zupa, w której głównymi składnikami są soczewica i ciecierzyca. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej oraz mięsnej. Moja dzisiejsza wersja tej zupy jest bezmięsna, ale jeśli nie wyobrażacie sobie zupy bez mięsa, to polecam dodać jagnięcinę lub baraninę. Tradycyjnie zupa podawana jest z daktylami, jednak ja nie przepadam za połączeniami(...)słodko, słonymi, więc pominęłam ten składnik. Poza tym przed podaniem należy ją skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Nazwa tej zupy pochodzi od arabskiego harr- czyli gorący. Zapraszam na przepis, który jest idealny na porę jesienno- zimową... Składniki: soczewica czerwona 1 szklanka, ciecierzyca sucha 1 szklanka, cebula 1 szt, pietruszka korzeń 1 szt, marchew
kulinarne odsłony patiDomowa zupa ogórkowa, to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Bywała dość często i zawsze równie pyszna. Podstawą jest dobry wywar (u mnie mięsny i koniecznie nagotowany na żeberkach wieprzowych) i pyszne, najlepiej domowe ogórki kiszone, musi ich być dużo, wszak zupa musi być baaardzo ogórkowa. Ja dodatkowo dodaję jeszcze wodę od tychże ogórków. Choć u mnie śmietanę dodawało się od razu(...)garnka, ja zaniechałam tego sposobu, jako, że nie wszyscy lubią u mnie zupy zabielane, znalazłam kompromis, kto chce dodaje sobie śmietanę na talerzu. Nie wszyscy również preferują u mnie zupę mocno kwaśną (ja taką uwielbiam), tak więc do garnka dodaję trochę wody od ogórków (tak do smaku), a większą jej ilość dolewam sobie na talerz. Tak więc każdy
Smaczne Zdrowezłote kolory, inne światło słońca, inaczej kładące się jego promienie na parkiecie… Moja jesień pachnie mi pomarańczą, imbirem, goździkami…, w kuchni zaczynają królować obowiązkowe o tej porze zupy. Pękate dynie w zieleniaku kuszą, więc targam jedną z nich i gotuję pyszną zupę dyniową, która nie tylko zachwyca smakiem, ale i urzeka kolorem… Zupa ma przepiękny kolor(...)lekkim przestudzeniu usuwamy z dyni skórkę, przekładamy wszystko do miksera i rozdrabniamy na mus. Do czystego bulionu dodajemy mus dyniowo – marchewkowy, czosnek przeciskamy przez praskę prosto do zupy, dodajemy przyprawy – tarty imbir, kolendrę oraz gałkę. Do gotującej się zupy wlewamy mleczko kokosowe wraz ze znajdującą sie w puszce śmietanką kokosową. Doprawiamy solą. Pokrojony w paski boczek podsmażamy
Raj dla Podniebieniadworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych zup gulaszowych. W tytule posta celowo dodałam opis "rumuńska zupa gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso(...)sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis), placków ziemniaczanych czy klusek na parze. Na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy. Zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku, w kraju hrabiego Draculi, noszą nazwę ciorbă. Składniki - proporcje dla 3-4 osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzas zakończyć erę pasternaku z minionego sezonu w mojej spiżarni. Świetnym rozwiązaniem na to będzie przygotowanie zupy kremowej z pasternaku i jabłek. Nie jest to klasyczna zupa krem, bowiem dodajemy do niej mleko kokosowe i pastę curry. Ponadto kolendra i kmin rzymski w kremie zapewnią nam wspaniałą podróż kulinarną. Moja propozycja to mieszanka kuchni polskiej, która znana jest z bogactwa(...)zup, ze wspaniałą kuchnią azjatycką, w której bez curry się nie obędzie. Możecie też spróbować moich frytek z pasternaku. Są wyjątkowo pyszne. Film Składniki – zupa krem z pasternaku i jabłek 500-600 g pasternaku 1 l bulionu pasta curry 150 g mleka kokosowego 3 jabłka szara reneta 1 średni ziemniak cebula kmin rzymski mielony pieprz i sól kolendra olej
Kuchennyviral.plMimo, że lubię kalafiora – najbardziej tego pieczonego w całości lub na surowo – nie lubię tradycyjnej kalafiorowej zupy. Rozmemłany, przeźroczysty, wygotowany kalafior nie jest ani smaczny, ani elegancki. To kolejna moja zupa z kalafiora w której kalafior jest, a jakby go nie było Zagęszcza zupę, oddaje swój pieczony, orzechowy smak i dostaje serowego kopa od pikantnego cheddara. Kalafiora myjemy, osuszamy, oczyszczamy(...)wsypujemy suszony tymianek – smażymy chwilę razem, do momentu aż czosnek straci ostry zapach. Wlewamy rosół i mleko. Przekładamy do rondla upieczone różyczki kalafiora (zostawcie kilka do dekoracji!). Gotujemy zupę pod przykryciem, na małym ogniu, przez 20 minut. Po tym czasie całość miksujemy i wsypujemy starty cheddar – jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy, czy zupy nie trzeba dopieprzyć albo dodatkowo
Karo in the KitchenPyszna zupa z kurek w sezonie grzybowym chociaż raz musi pojawić się na moim stole. Zupa kurkowa jest lekka i bardzo łatwa do zrobienia, a do tego jeszcze wspaniale smakuje. Jak czyścić kurki? Bardzo lubię kurki, gdyż są smacznymi grzybami, w których bardzo trudno jest znaleźć niechcianych lokatorów, jak to bywa często w innych grzybach. Odkryłam świetny sposób czyszczenia(...)należy ich długo moczyć, gdyż stracą smak. Wiecie, że grzyby można zamrażać, ale przed mrożeniem należy je ugotować, jeśli tego nie zrobicie, grzyby po rozmrożeniu będą gorzkie. U mnie zupa z kurek ugotowana jest tylko na masełku, które świetnie wydobywa z grzybów smak, ale jeśli lubicie zupy bardziej kaloryczne, ugotujcie ją na kawałku kurczaka lub innego delikatnego w smaku mięsa
Kuchcik gotujeogórkowy jeszcze się nie skończył. Czy już m acie już zrobione ogórki w słoikach? Ja mam. Zrobiłam różne. Konserwowe , kiszone , koreczki z ogórków ... a ostatnio zrobiłam ogórki na zupę . Kiedy kupowałam duże ogórki, właśnie takie na zupę do słoików, kupiłam również ogórki na mizerię. Bo były smaczne. Zawsze kupuję z jednego sprawdzonego źródła. Ogórków kupiłam trochę za dużo, więc(...)zrobiłam z nich zupę. Tak, właśnie zrobiłam zupę z ogórków świeżych, gruntowych z dużą ilością koperku z dodatkiem serka topionego... Zupa wyszła pyszna, delikatna w smaku. Taka, jaką chciałam, żeby była. Składniki: 500 g ogórków świeżych gruntowych 1,5 l bulionu warzywnego 2 – cebule 4 ziemniaki 1 serek topiony (100 g) 2 łyżki masła klarowanego 1 duży ząbek czosnku
Kuchnia u KrysiWszędzie na blogach zrobiło się już świątecznie, a ja zapraszam na pyszną zupę rybną, idealną na wielkopiątkowy postny posiłek. To moja ulubiona zupa rybna, gdyż nie ma specyficznego dla ryb ostrego zapachu i smaku, a kawałki ryby, które się w niej znajdują są soczyste i miękkie. W konsystencji i kolorze przypomina węgierską zupę gulaszową. Najsmaczniejsza jest na niedużych okonkach(...)użyłam mrożonych filetów ze szczupaka, którego mąż złowił jeszcze jesienią. Ta zupa rybna nie przypadkowo nosi taką nazwę. Kłobuk to leśny czort, diablik, demon o wyglądzie czarnego koguta. Postać z warmińskich i mazurskich bajek.Opiekun domu, jeśli gospodarze dbali o niego i wystawiali mu za próg talerz z jajecznicą smażoną na słoninie. W ludowych wierzeniach był on wielkim smakoszem i żarłokiem
Pieguskowa Kuchnia