wczoraj wspominałam kulebiak okazał się świątecznym hitem, a że miałam farsz na jeszcze jeden to dorobiłam do niego zupę. Ot taka zwykła grzybowa zupa, ale jeżeli się posłuchacie i zrobicie ją dokładnie według przepisu to już nigdy nie spojrzycie na pieczarki tak samo. Gałka muszkatołowa i odrobina oliwy truflowej uszlachetnia smak zwykłych pieczarek, do tego stopnia, że nie zawahałabym się(...)podać tej zupy na uroczystym obiedzie. składniki na 4 porcje: 500 g pieczarek 200 g boczniaków* można pominąć lub dodać więcej pieczarek czy też suszonych podgotowanych borowików 1-2 cebule 200 g mleka kokosowego z puszki kilka ząbków czosnku płaska łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka soli pół łyżeczki czarnego pieprzu łyżeczka oliwy truflowej 3 -4 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie : W dużym
greenscarfZupa krem z brokuła i kalafiora to bardzo prosta, szybka i tania zupa. Jej zaletą jest to, że jest lekkostrawna, ale sycąca, więc można ją zjeść nie tylko na obiad, ale także na podwieczorek bądź kolacje. Zupa może być jednym z posiłków ludzi będących na diecie, ponieważ ma mało kalorii, a zawiera wszystko co jest potrzebne dla naszego organizmu, czyli(...)same cenne witaminy, które są zawarte w brokule i kalafiorze oraz natce pietruszki. Dodatkowo jest ugotowana na skrzydełkach, które wnoszą tłuszcze, jednak nasz organizm też potrzebuje tłuszczy. Zupa nie ma ziemniaków, bo przecież nie każda zupa musi mieć ziemniaki, bez nich też jest smaczna ! Zupę można wzbogacić dodając kleks śmietany lub jogurtu naturalnego. Składniki: 2 skrzydełka
Kuchnia PaulettesCiekawa jestem ile osób spojrzy na ten przepis i pomyśli: "eee tam, zwykła taka zupa... Szkoda czasu". A ciekawe ile osób spojrzy i powie: "o, zupa! Jak dawno nie było jej na stole!" - i poleci do kuchni, żeby ugotować. Czasem się zastanawiam co jest szybciej zrobić: zupę, czy ślęczeć nad mięsem mielonym albo schabowym i formować lub ubijać kotlety(...)może na jedno wychodzi? A może jednak wcale na jedno nie wychodzi? :) Zupa jest na pewno po tysiąckroć zdrowsza (dooobra, pomijam już te kostki rosołowe...). Ale warzywa do zupy obiera się szybko, a poza tym zupa zawiera dużo błonnika. Tak więc dzisiaj zwykła nie-zwykła zupa jarzynowa zabielana zrobiona w ciągu niecałej godziny od momentu wejścia do kuchni
Szczęśliwa kuchniarazem chciałbym się podzielić przepisem na zupę cebulową. Nigdy nie miałem odwagi takiej spróbować w restauracji i pewnego dnia postanowiłem spróbować taką zupę zrobić samemu. Od tamtej pory jestem jej fanem i robiię ją regularnie. Muszę Cię jednak uprzedzić: to danie jest zajebiście czasochłonne. Ale efekt (o ile niczego się nie spieprzy) całkowicie rekompensuje poświęcony na przygotowania czas. Składniki(...)dobry garnek. Musisz być pewien, że nic do niego nie przywrze. Rozpuść w nim całe masło i wrzuć cebulę. Musisz zeszklić całą cebulę. Tylko tego nie sp***dol, bo zupa wyjdzie do dupy! Ostrożnie operuj ogniem, jeśli zacznie delikatnie przywierać, zmniejsz go. To i tak zajmie dużo czasu, więc nie ma sensu ponaglać. W międzyczasie ogarnij bulion – jak mięso
manslogblogDziś będzie lekko, zdrowo i zielono. Jeśli Twoja wybranka się odchudza, to ta zupa będzie w sam raz dla niej. Uwaga: Poniższy przepis zawiera migdały, które są silnym alergenem. Jeśli chcesz je podać, upewnij się, że nikogo nimi nie zabijesz. Jeśli okazało się, że ktoś z „odbiorców” jest uczulony, migdały możesz zastąpić chlebem. Nie dodawaj go do gotowania(...)pierwszej części migdałów, ale pokrój w kostkę i upraż, aby posypać nim zupę na koniec. Składniki: 2 brokuły duża garść migdałów, obranych ze skóry i rozdzielonych wzdłuż na pół 1 mała cebula (duża szalotka byłaby najlepsza) 1 udko z kurczaka 1 mała marchewka 1 mała pietruszka dwie łyżki śmietany 12% płaska łyżka masła sól, pieprz ziele angielskie, liście laurowe. pieprz
manslogbloguginającymi się od warzyw i owoców o obcych nazwach, ale o zawrotnych cenach, zamiast sięgnąć po pyszną i polską Panią Marchewkę, z której można wyczarować takie pyszności jak dzisiejsza zupa marchewkowa krem . Czym to jest spowodowane, że ludzie nie sięgają po pospolitą marchewkę? Czy na złą godzinę trafiłem? A może rzeczywiście ludzie wolą to co drogie i brzmi obcojęzycznie(...)Coś czuję, że marchewka, gdyby była oznakowana nazwą „Carrot” z cenówką zamiast 0,69zł /kg – 6,90zł/kg, budziłaby większe zainteresowanie Wróćmy jednak do tematu dzisiejszego wpisu. Zupa marchewkowa to jedna z moich ulubionych zup. Obecnie słoiczki z przyprawami i szafki z jedzeniem mam zapełnione po brzegi, więc mogłem pozwolić sobie na mniej oszczędną w składnikach wersję zupy
Blendmanchętnie zatrzymałabym bukiet z czerwonych liści, by nie przywoływać zimy. By jak najdłużej utrzymać swój zachwyt nad jesienią, zabieram Was w kilka miejsc, gdzie zainspirujemy się fantastycznymi przepisami na zupy (w tym moje ulubione zupy krem), będzie trochę o blogowaniu i nie zabraknie akcentu Halloween. To zaczynamy! KULINARNIE Sami powiedzcie, czy teraz nie jest najlepszy czas na wprowadzenie do kuchni(...)więcej przepisów na zupy? Bo w ten ziąb rozgrzeją lepiej niż nie jeden koc. I duża frajda z przygotowywania. Uwielbiam testować nowe przepisy w kuchni. Kiedyś nie przepadałam za gotowaniem zup, no chyba, że chodzi o pomidorówkę lub jarzynową. W moim domu zupy się jadło, ale już krem nie był taki popularny. Nic nie pływa, nie ma w co się
Pink Envelopewiem co się dzieje, ale nachodzi mnie ostatnio ochota na odczarowywanie nielubianych przeze mnie zup, i tak już pokochałam krupnik, teraz czas na fasolówę. Zamarzyła mi się ta zupa z wędzonym aromatem. Jak to u mnie bywa, krótka lista składników a efekt wow. Polecam tą zupę, bo cudownie rozgrzewa i syci, smakowała u mnie wszystkim, czyli przedział wiekowy(...)kuminu łyżeczka pieprzu ziołowego świeży rozmaryn 50 ml oleju roślinnego do smażenia (4 łyżki) Nie wiem co się dzieje, ale nachodzi mnie ostatnio ochota na odczarowywanie nielubianych przeze mnie zup, i tak już pokochałam krupnik, teraz czas na fasolówę. Zamarzyła mi się ta zupa z wędzonym aromatem. Jak to u mnie bywa, krótka lista składników a efekt wow. Polecam
greenscarfLubicie zupy? Ja muszę się przyznać, że średnio. Jednak zawsze kiedy nadchodzi jesień, zaczyna robić się ponuro i zimno, talerz ciepłej zupy sprawia mi dużą przyjemność. Dzisiaj chciałam wam przypomnieć o krupniku, bardo polskiej zupie. Dal jednych będzie to miłe wspomnienie dzieciństwa, dla innych po prostu smaczny, rozgrzewający posiłek. mięso na wywar
Polska ZupaInspiracją do przygotowania dzisiejszej zupy był krem z kukurydzy podawany w Gringo Bar. Trafiłam do tam trochę przypadkowo, prowadzając dziecko na zajęcia. Na próbę zamówiliśmy quesadillę z kurczakiem i salsą mango-chili oraz burrito chili con carne - tyle część męska rodziny. Nie byłam głodna, nie zamówiłam jedzenia. Jednak Panowie Kucharze nie pozwalają pozostać obojętnym wobec ich kuchni i podają klientom(...)taki jak w Gringo Barze. Szanuję autorskie pomysły szefa kuchni i mimo, że po spróbowaniu wiem, jakich użył składników podaję przepis, który jest tylko inspiracją a nie kopią pierwowzoru. Zupa jest lekko słodka, a po dodaniu sosu zyskuje jeszcze ciekawszy charakter. Krem z kukurydzy smakuję dzieciom, jest łagodny i słodki. Sos malinowy poprawia jeszcze jego atrakcyjność, ale w wersji
Codziennik KuchennyZupa kimchi pochodzi z kuchni koreańskiej, jest pikantnym kapuśniakiem przygotowanym na bazie kiszonej kapusty kimchi. Ma wyjątkowy pikantno-kwaśny smak, który zachwyci osoby lubiące ogniste potrawy. Mój przepis jest kompilacją kilku koreańskich receptur na zupę kimchi. Starałam się, aby zupa nie była piekielnie ostra i możliwa do ugotowania w polskich warunkach. Pominęłam trudno dostępne składniki, mimo tego charakter zupy pozostał(...)czego nie znajdziecie na sklepowej półce jest kimchi. Można zamówić je na wynos w restauracji ( koreańskiej , japońskiej) lub ukisić samodzielnie. Przepis na kiszoną kapustę pekińską zamieściłam tutaj . Jeśli lubicie zupy z mięsem, można dodać chudej karkówki wieprzowej lub schabu, ja użyłam wędzonego boczku. Zupę kimchi podaje się z dodatkiem gotowanego ryżu lub w wersji polskiej - z bagietką. Składniki
Codziennik Kuchennysklepach internetowych, ekologicznych lub dużych sieciach handlowych. Makaron konjac nie ma smaku i jest niskokaloryczny (6,4 ka / 100 g). Zachęcam do wypróbowania tego produktu. O pozostałych składnikach zupy nie będę się rozpisywać, bo zapewne są doskonale znane wielbicielom kuchni azjatyckich. Ramen podaje się z każdym rodzajem bulionu: drobiowym, wołowym, grzybowym, rybnym, wegetariańskim. W mojej wersji zupy połączyłam bulion warzywny(...)pastą miso. Do ramen dodaje się dowolne ulubione składniki, w ilości również dowolnej. Z mojego doświadczenia wynika, że zupa lepiej smakuje z dodatkiem kilku wyrazistych w smaku składników niż gdy doda się ich kilkanaście;) Jedyne o czym należy wiedzieć i pamiętać przygotowując ramen, to że jest to zupa, której się nie gotuje. Składniku zupy umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzącym
Codziennik KuchennyJedna z moich ulubionych – lekka, prosta w przygotowaniu, pikantna, pełna aromatycznych przypraw tajska zupa z kurczakiem i papryką. Kto jeszcze nie próbował musi koniecznie nadrobić, zwłaszcza, że bez problemu znajdziecie wszystkie składniki w większym sklepie i przygotujecie ją sami w domu. Ta tajska zupa idealnie nadaje się na obiad, czy kolację i jest świetnym lekarstwem na przeziębienie. Nie obawiaj(...)się dodawać papryczki chilli – mleczko kokosowe skutecznie łagodzi ostry smak całej zupy. Składniki Ilość porcji: 4 1 l bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego 400 g fileta z piersi kurczaka 200 g ryżu 150 g papryki czerwonej 50 g cebuli 20 g świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 limonka 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pasty curry, zielonej
ale PyszniePaździernik, to czas, kiedy po letniej przerwie zaczynam gotować zupy, a jedną z moich ulubionych jest zupa pieczarkowa z makaronem. Latem rzadko gotuję zupy, ale kiedy naprawdę czuć już jesień w powietrzu, jakoś tak naturalnie mi to przychodzi :) A jak czuję zapach jesieni w powietrzu? Zapach skoszonej trawy ostatni raz przed zimą, charakterystyczny zapach jabłek leżących pod drzewami i nadgryzionych(...)paskudnej chandrze i zmęczeniu, które niestety czasem przychodzą, gdy dni są krótkie i ciemne. W tym czasie też, jak już wspomniałam na początku, dużo częściej niż latem gotuję zupy. Gęste, rozgrzewające, z ostrymi przyprawami, ale też takie zwykłe, ponadczasowe, tradycyjne. Dziś pokażę Wam jedną z moich ulubionych zup dzieciństwa - pieczarkową. U mnie zupa pieczarkowa zawsze jest z cienkim makaronem
Posadzone i zjedzonerazem zapraszam Was do spróbowania słonecznej, przepysznej soupe au pistou czyli zupy z pesto, z której słynie Prowansja, choć wywodzi się ona z Genui. Przyznam, że nie jadam zbyt często zup, ale tę pokochałam od razu. Można ją jeść o każdej porze roku, choć najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią, ponieważ przyrządza się ją ze świeżych warzyw: białej i zielonej(...)niej również pora, marchewkę, seler naciowy, paprykę, świeży groszek, a także drobny makaron, choć ja osobiście wolę ją z ziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto, dodając do niej warzywa, które lubicie. Zupa ta jest bardzo pożywna, dlatego można ją serwować jako danie główne. Bon appétit! Dla 4 osób Czas przygotowania: ok. 20 minut
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska