zupa - 39805 przepisów (strona:152/2654)

Zupa cebulowa na czwórniaku 91

procentowego lub gorącego do picia. A jednak wychodzić na zewnątrz trzeba, choćby dla zdrowotności. Po powrocie przydaje się coś, co szybko zaspokoi głód i dobrze rozgrzeje. Stąd pomysł na zupę cebulową w polskim stylu. W polskim, bo smak z patelni zbierałam za pomocą miodu pitnego, a konkretnie czwórniaka własnej roboty 😊😋😋 Składniki : Bulion 2 duże marchewki 2 pietruszki pół selera(...)ziemniaki liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki sól pieprz Zupa cebulowa gorący bulion 1 kg obranej cebuli olej do smażenia 200 ml miodu pitnego (czwórniaka) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe pół łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz polski ser długodojrzewający (np. Bursztyn, Rubin itp.) grzanki natka pietruszki Składniki na bulion obrać i wypłukać. Można podzielić

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa krem kalafiorowo-serowa z grzankami. PRZEPIS 92

Kalafior i ser to świetne połączenie, więc zanim po raz pierwszy spróbowaliśmy tej zupy, już wiedzieliśmy, że będzie pyszna. Wszyscy u nas bardzo ją lubią – obowiązkowo z domowymi grzankami. Przepis na zupę krem kalafiorowo-serową Składniki: około 2 litrów bulionu mięsnego lub warzywnego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 mały kalafior , 250 gramów sera żółtego – najlepszy będzie cheddar(...)kopiasta łyżka mąki pszennej, ćwierć kostki masła, pół pęczka natki pietruszki, sól, pieprz. Jak zrobić zupę krem kalafiorowo-serową? W garnku rozgrzej masło , przeszklij na nim posiekaną cebulę, pod koniec dodaj także posiekany czosnek. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby połączyła się z masłem – powstanie zasmażka, Powoli wlej ciepły, ale nie gorący bulion, cały czas mieszając trzepaczką, zagotuj. Dodaj

Kulinarna Polska
Krupnik 231

Krupnik to bardzo popularne polskie danie, zaliczane to najbardziej tradycyjnych zup. Najbardziej popularny jest krupnik na rosole, gotowany na mięsie drobiowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smak domowego krupniku pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy szykowała go moja babcia, smakował obłędnie. Oczywiście odtworzenie tego przepisu w stosunku 1 do 1 jest oczywiście niemożliwe, ponieważ tak, jak gotowały nasze babcie, nie gotuje nikt(...)rodzaj mięsa wybierzemy, jakich przypraw użyjemy, czy w jakich proporcjach dobierzemy warzywa. Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na domowy krupnik, który gości w naszym domu bardzo często. Zupa ta dzięki zawartości kaszy i mięsa jest bardzo sycąca i pożywna. Dodatkowo rozgrzewająca i aromatyczna, zapraszam na przepis! PRZEPIS NA KRUPNIK Składniki 2 litry wody 700 g drobiu (u mnie pałki

Przepiski.pl
Krem z pieczonego kalafiora 86

znowu krem. Ostatnio jakoś dobrze nam wchodzą. Poza tym jest jesień, beznadziejna pogoda, sami wiecie. Ja w sumie zupy jadam najchętniej jesienią i zimą, ale pisałam już tutaj o tym tyle razy, że nie będę kontynuowała tematu. Skąd pomysł na kalafiora? Znikąd tak naprawdę. Po prostu miałam go w lodówce. Gotowane i pieczone, jako danie główne, już trochę nam się(...)znudziły. Stanęło na zupie. I klasycznie na początku miała być zwyczajna kalafiorowa. Miałam ochotę jednak na coś nowego. Postanowiłam więc upiec kalafiora i zmiksować go na śmierć. Spodziewałam się, że zupa będzie raczej smaczna. Lubię surowego kalafiora, upieczonego jeszcze bardziej. Nie było więc innej opcji. Krem z pieczonego kalafiora wyszedł bardzo smaczny. Bardzo. Wrócę do niego niebawem, głównie za sprawą

Kardamonovy
KREM Z OGÓRKÓW KISZONYCH NA KOŚCIACH 147

ostatnim poście zachwalałam Wam zupę krem z ziemniaków z boczkiem oraz fakt, iż zupę krem można zrobić praktycznie z każdych warzyw. Dziś, dla potwierdzenia swoich słów proponuję zupę krem z ogórków kiszonych, którą przygotowałam na wędzonych kościach wołowych. Taki dodatek do zupy krem z ogórków kiszonych powoduje, że ma ona pełniejszy, intensywniejszy smak, który mnie osobiście kojarzy się z ogórkową(...)ugotowanych warzyw dodaję podzielona na ćwiartki ogórki kiszone oraz wodę po ogórkach, gotuję dodatkowe 7-8 minut (od chwili ponownego zagotowania). Zestawiam z ognia. Najlepiej jeszcze mocno ciepłą zupę miksuję na gładki krem - ostrożnie, aby się nie poparzyć. Można odczekać także dłuższą chwilę, a następnie zupę ponownie podgrzać przed podaniem.  Doprawiam pieprzem do smaku - sól, biorąc pod uwagę słoność

W kuchni Karmel-itki
Zupa z fasolki szparagowej 102

Zupa z fasolki szparagowej to jedna z prostszych i smaczniejszych zup. Koniecznie z dodatkiem ziemniaków i zabielana śmietaną. Nie wymaga dużo pracy a smakuje praktycznie wszystkim Więcej przepisów na zupy znajdziecie tutaj . Przepis na zupę z fasolki szparagowej Składniki 0,5 kg ziemniaków 350 g fasolki szparagowej litr bulionu warzywnego 4 łyżki śmietanki 30% (48 g) 2 łyżki śmietany(...)łyżeczki pieprzu opcjonalnie maggi lub vegeta do smaku Czas przygotowania:  20 min + 25 minut gotowania Ilość : 2 litry zupy, czyli 8 porcji po 250 ml Przygotowanie Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę . Następnie odcinamy końcówki fasolki szparagowej i kroimy ją na mniejsze kawałki około 1,5 cm . Warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy 25 minut na średnim ogniu. Ugotowaną

WegePrzepis
Zupa z grzybów leśnych na białym winie w 2 wydaniach 135

żadnego spaceru po lesie nie wracam z pustymi rękami, a w kuchni unoszą się same apetyczne aromaty grzybów i ziół. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na pyszną zupę grzybową, którą można zaserwować w dwóch odsłonach: z całymi grzybami oraz w postaci kremu. Ja jestem akurat team #zupakrem, ale szanuję wybory innych. Przyznam Wam, że lubię tę porę roku(...)wydaje mi się taka schyłkowa… że coś się kończy. I w wielu przypadkach tak właśnie jest. Bywa niekiedy smutno i przykro, ale na takie momenty najlepsza na świecie zupa grzybowa robi robotę. A jak ją przygotować? A bardzo proszę: Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 30 dag wędzonego boczku 1 kg grzybów 1 średnia cebula 5-6 średnich ziemniaków

Kate's Kitchen
Zupa z kurek 92

Zupa z kurek to kwintesencja późnego lata czy też wczesnej jesieni. Bardzo prosta do przygotowania i przepyszna. Podsmażona na maśle cebulka, drobno pokrojona włoszczyzna, ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie i oczywiście najważniejszy punk programu – kurki. To można by rzecz pyszna zupa ziemniaczana z delikatnymi grzybami. Ja dodatkowo dodałam do niej kukurydzę okrojoną z kolby, garstkę kaszy orkiszowej grubej(...)posiekane zioła: natkę, szczypiorek i koperek. PRZEPIS ZUPA Z KUREK Składniki: 300g lub więcej kurek 2 cebule mały kawałek pora 3 marchewki 1 kolba kukurydzy 2 łyżki masła 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 1 kg ziemniaków 2 łyżki kaszy grubej orkiszowej lub pęczak 3 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany ulubionej – ja dziś miałam kremówkę sól pieprz 1 łyżka

Dorota Smakuje
Zupa krem z pomidorów 93

Zupa krem z pomidorów Przepis na pyszną zupę krem z pomidorów. Fit krem pomidorowy, najlepszy na lekki obiad bez mięsa. Aby przygotować zupę krem najlepiej wykorzystać słodkie pomidory. Najlepsze są odmiany pomidorów bawole serce, pomidory rzymskie i śliwkowe. Takie słodkie pomidory są mięsiste, mają mało pestek i idealnie nadają się na zupę i przetwory. Zupa krem z pomidorów jak zrobić(...)Pomysł na lato, obiad bez mięsa, przepis na pomidory z fetą. Krem z pomidorów to fit zupa wegetariańska, a także danie bezglutenowe. Krem z pomidorów z czym podawać? Krem z pomidorów Zupa krem z pomidorów można przygotować na ciepło albo na zimno. Czysty krem z pomidorów jest daniem bezmięsnym, wegetariańskim. Można też przygotować krem z pomidorów na rosole. Najlepszy krem

Dieta moja pasja
Botwinka z młodą kapustą – przepis na pyszną zupę z botwiny 82

Botwinka z młodą kapustą, koperkiem i marchewką, podana z jajkiem gotowanym na twardo i młodymi ziemniaczkami to prawdziwie pyszna, lekka, ale sycąca zupa, idealna na późnowiosenny i letni obiad. Jest bardzo smaczna, aromatyczna i delikatna. Robi się ją szybko i nie wymaga zbyt dużo pracy. Mi najlepiej smakuje przygotowana z pozostałości niedzielnego rosołu drobiowego, ale możecie wykorzystać również wywar warzywny(...)wtedy będzie całkowicie wegetariańska. Zupa jest jeszcze lepsza dzień lub dwa po ugotowaniu, dlatego najlepiej ugotować jej większą ilość, a zaoszczędzony czas wykorzystać na aktywność na świeżym powietrzu.   Składniki na botwinkę z młodą kapustą (4 porcje): pęczek botwiny pół główki młodej kapusty 2 młode marchewki korzeń pietruszki 1,5 l bulionu (drobiowy lub warzywny) 2 łyżki soku z cytryny

e-PrzepisyKulinarne