razem coś dla miłośników zup, ale i fast foodów oraz sera, czyli zupa cheesburgerowa. Pyszna i sycąca a do tego szybka i prosta w przygotowaniu. Bazę stanowi oczywiście bulion, ale i dobrej jakości ser (mam mega wybór w e.Leclerc Radom , gdzie właściciel rodowity Francuz dba o najlepszy serowy asortyment) . Do tego tradycyjne składniki, jakie lądują w hamburgerze: mielone mięso wołowe(...)bekon, ogórek kiszony, cebula oraz u mnie papryka lub pomidor i szczypiorek. Na koniec odpowiednie przyprawy, w tym musztarda i ketchup albo sos pomidorowy i mamy znakomitą zupę na co dzień, ale i od święta. Składniki – zupa cheesburgerowa: 1,5 litra bulionu 150 g żółtego sera dobrej jakości 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego 100 g boczku
Ola la LCHFZupa gulaszowa Zupa gulaszowa. Składniki: 500 g mięsa wołowego na gulasz (np. udziec, pręga bez kości) 2 łyżki smalcu 100 g wędzonego boczku 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 3 papryki kolorowe 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżka papryki słodkiej suszonej 4 liście laurowe(...)drobny makaron. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Przedstawiam Wam najlepszy i najprostszy przepis na zupę gulaszową. Sprawdzony w kuchennych bojach 1000 razy, ponieważ te danie często nam towarzyszy, chociażby na otwarciu placu imienia mojego dziadka Jacka Kuronia (link) . Zupa gulaszowa
kuron.com.plDziś delikatna w smaku zupa warzywna z zielonym groszkiem i ryżem. Można dodać do niej śmietanę lub śmietankę słodką, wrzucić świeżo skrojony koperek lub szczypiorek, który orzeźwi smak zupy. Polecam smaczną i zdrową zupę, szczególnie z myślą o najmłodszych (dla nich odpowiednio mniej doprawiamy:). Smacznego! SKŁADNIKI: 3 marchwie 2 pietruszki 2 ziemniaki ćwiartka selera ćwiartka kapusty 1 mała opalona(...)mniejszym ogniu. Po kilku minutach wrzucam zielony groszek, doprawiam vegetą. Ryż gotuję krócej 5 minut niż na opakowaniu napisane. Odcedzam. Gdy warzywa będą miękkie hartuję śmietanę i dodaję do zupy (do szklanki wlewam trochę gorącej zupy i dodaję śmietanę, mieszam do rozpuszczenia, wtedy wlewam powoli do zupy w garnku ciągle mieszając). Dodaję ugotowany ryż. Doprawiam zupę do smaku i dodaję
Zasmakuj KuchniZupa z kaszą i grzybami (wigilijna) - kuchnia podkarpacka Prezentując tradycyjne podkarpackie zupy wigilijne wybierałam zupy kwaśne, na bazie zakwasu na barszcz, lub na wodzie z kiszonej kapusty. Tym razem prezentuję łagodną zupę grzybową z kaszą gryczaną. Zupę gotuje się na wywarze z warzyw, a ponieważ podawana jest w Wigilię, krasi się ją cebulką podsmażoną na oleju lnianym. Przepis(...)regionalny specjał pochodzi z gminy Stary Dzików, od pań Z Koła Gospodyń Wiejskich z Cewkowa-Woli. Został opublikowany w „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”. Zupa z kaszą i grzybami (wigilijna) - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 szklanka suszonych grzybów (około 60- 70 g ) 1 litr wywaru warzywnego 2-4 łyżki kaszy gryczanej sól i pieprz Do okraszenia
Trzeci talerzKapuśniak z kiszonej kapusty, to obowiązkowa do przygotowania zupa w sezonie jesienno-zimowym. Świetna na przeziębienia i jesienną szarówkę. Ugotowana na mięsnym wywarze, z dużą ilością warzyw i przypraw, jest sycąca, aromatyczna i rozgrzewająca. Można dodatkowo podawać z pieczywem. Jeśli chcecie przechować zupkę na późniejsze dni, wystarczy przelać bardzo gorącą zupę do słoików ( wyjętych prosto ze zmywarki lub wyparzonych wrzątkiem(...)zbieramy tworzącą się szumowinę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 40 minut. Marchew, seler i pietruszkę dokładnie myjemy (można obrać, ale nie jest to konieczne) i w całości dodajemy do zupy. Cebulę w łupinie opalamy nad ogniem i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 30 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy
cool and mintydania się powtarzają w ciągu dwóch – trzech tygodni, to nie dla mnie. Dobra to co ? Zaczynamy wspólne gotowanie, pamiętajcie ma być smacznie i szybko. Zaczniemy od pysznej gęstej zupy pomidorowej na którą teraz jest zdecydowanie sezon. Zupa z pieczonych pomidorów z dodatkiem fety i ziół ( dla 4 osób ) 1 kg pomidorów lima 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku pieprz(...)mieszamy warzywa i dodajemy do nich suszone warzywa, dokładnie mieszamy. Nasze warzywa będą poważnie bulgotać i zaczną się przypiekać. Wyciągamy warzywa przekładamy do garnka i miksujemy. Ja do zblendowania zupy użyłam blendera firmy Kenwood . Blender poradził sobie ze zblendowaniem pomidorów i ich skórek tak że nic nie było wyczuwalne. Jeśli zupa nam wyjdzie za gęsta, dolej trochę wody i zagotuj
Kuchnia na wzgórzudworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych zup gulaszowych. W tytule posta celowo dodałam opis "rumuńska zupa gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso(...)sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis), placków ziemniaczanych czy klusek na parze. Na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy. Zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku, w kraju hrabiego Draculi, noszą nazwę ciorbă. Nazwa kolozsvári gulyás pochodzi od miasta Cluj-Napoca (węg. Kolozsvár) leżącego w północno-zachodnim Siedmiogrodzie (Rumunia) Składniki
Cztery Fajerymile wspominać. Od przyszłego tygodnia ruszamy z remontem nowego, wymarzonego domu, więc będzie się działo. Emocji także nie zabraknie, ale liczę na te pozytywne 😊 Dzisiaj zapraszam Was na zupę, która powstała na początku lata. Wtedy nie zdążyłam jej opublikować, a późniejsze upały nie sprzyjały takim przepisom. Teraz, u progu nadchodzącej jesieni, ten przepis wydaje się być idealny. Składniki(...)smaku około 15 cm średniej grubości pora 3 średnie ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 średnie marchewki 1-1,5 litra wody (w zależności jak gęsta ma być zupa) ulubiony makaron - ja użyłam ok. 150 g spaghetti Jak przygotować zupę? Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki lub drobniej. Papryczkę chilli przekroić, usunąć nasionka
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup w Polsce. Przepisów na nią znajdziecie tyle, ile kucharek. Dziś proponuję wam moją wersję zupy ze świeżych pomidorów. Choć jej przygotowanie jest pracochłonne, to naprawdę warto. Taką zupę możecie podać nawet maluchowi, który skończył 9. miesiąc życia. Zupa ze świeżych pomidorów świetnie smakuje zarówno na ciepło (z dodatkiem makaronu czy ryżu(...)piórka cebulę. Gdy trochę się zarumieni dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Po kilku minutach dodajemy na patelnię dwie łyżki mąki i zasmażamy całość. Gdy mąka się zarumieni dodajemy chochlę zupy i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do zupy pomidorowej i ostatni raz zagotowujemy. Gotowe
Dieta bez mlekaZupa jagodowa to tradycyjna zupa wakacyjna. Ta zupa przypomina mi wakacje z babcią na wsi. Przypomina mi wspólne wypady do lasu aby zebrać słodkie owoce. To beztroskie dzieciństwo kiedy podkradałam jagody z nadzieją, że babcia nie zauważy, że w słoiku ich nie przybywa. Często zupę jagodową podaję ze słodką śmietanką. Wtedy zupa smakuje jak pierogi z jagodami. Zupę podałam(...)ugotować al dente. Jagody umyć. Do garnka wlać wodę, cukier raz jagody. Gotować do momentu aż smak będzie wystarczająco jagodowy. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/3 szkl wody. Dolać do zupy, wymieszać. Podgrzać. Dosypać cukier waniliowy oraz cynamon. Zupę podać z makaronem i słodką śmietanką. A Wy lubicie zupy owocowe? Może macie swój ulubiony przepis? Podzielcie się owocowymi smakami. Wpis powstał
Kuchnia w oparachZupa fasolkowa Zupa fasolkowa to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu zupa z wykorzystaniem fasolki szparagowej. Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, aromatyczna dzięki dodatkowi czosnku niedźwiedziego i kurkumy, a całość zabielona śmietaną. Pyszna zupa idealna na ciepłe dni Polecam wypróbować Przepis na 3-4 porcje dania Zupa fasolkowa SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 2 cebule 2 marchwie(...)zieloną fasolkę szparagową. Dodać liście laurowe, kurkumę i czosnek niedźwiedzi. Gotować na małej mocy palnika do miękkości składników. Doprawić do smaku solą, wsypać posiekany koperek. Śmietankę zahartować małą ilością zupy, a następnie przelać do garnka i zagotować. Zupa fasolkowa jest gotowa do podania. Artykuł Zupa fasolkowa pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE
WSZYSTKO SMACZNEZupa fasolkowa Zupa fasolkowa to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu zupa z wykorzystaniem fasolki szparagowej. Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, aromatyczna dzięki dodatkowi czosnku niedźwiedziego i kurkumy, a całość zabielona śmietaną. Pyszna zupa idealna na ciepłe dni Polecam wypróbować Przepis na 3-4 porcje dania Zupa fasolkowa SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 2 cebule 2 marchwie(...)zieloną fasolkę szparagową. Dodać liście laurowe, kurkumę i czosnek niedźwiedzi. Gotować na małej mocy palnika do miękkości składników. Doprawić do smaku solą, wsypać posiekany koperek. Śmietankę zahartować małą ilością zupy, a następnie przelać do garnka i zagotować. Zupa fasolkowa jest gotowa do podania. Artykuł Zupa fasolkowa pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE
WSZYSTKO SMACZNEtalerzu. Zajrzyjmy do zielonego menu Agaty, która wzbogaciła je dzisiaj o kolejną potrawę. Bardzo klasyczną, smakowitą jak zawsze i uniwersalną. Dobrze jest rozpocząć weekend w lżejszym tonie, również żywieniowym. Zupa zamiast drugiego dania Porowa zupa to idealne danie na piątek. Bardzo sycące, więc z powodzeniem zastąpi nam drugie danie. Poza tym warto tę zupę włączyć do menu dziecięcego. Witaminy(...)pysznym o tej porze roku szczypiorkiem. Sugeruje też, że zamiast sera cheddar możemy użyć zwykłej goudy. A jeśli nie mamy blendera czy malaksera, ugotowany por możemy przetrzeć przez sitko. Zupa porowa z ziemniakami i grzankami Składniki na 4-5 porcji: 1 duży por (250 g białej części pora) 1 kostka ekologicznego wywaru warzywnego bez dodatku oleju palmowego 3 szklanki wody
KulinarneImpresje.plPrzygotowanie zupy z pieczarek jest proste, a składniki dostępne są w sklepach przez cały rok. Zupa jest delikatna w smaku i aromatyczna. Obiad bez zupy jest niepełny i pomimo zjedzenia drugiego dania, zawsze czuje się jakiś niedosyt. Zupę pieczarkową można zrobić na wywarze z warzyw lub mięsa, jednak ja bardzo lubię lżejszą jej wersję i przygotowuję na samym maśle(...)nich więcej smaku i aromatu. Pieczarkowa musi być ze śmietaną, która oprócz smaku dostarcza nam również nieco tłuszczu, dlatego nie gotuję jej już na mięsie. Składniki: (na 2 litry zupy) 300 g pieczarek 2 małe marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego 1 łyżeczka
Kuchcik gotujeWiosenna zupa, czyli jaka? Lekka, delikatna, z sezonowych warzyw. I taka właśnie jest moja zupa szparagowa. Aż się nie chce wierzyć, że powstała ze zdrewniałych końcówek szparagów. Z reguły końcówek szparagów się nie je, bo są twarde i łykowate. Jednak w środku znajduje się jeszcze sporo ukrytego smaku, który można zamienić w pyszną zupę. Szkoda go marnować. Wywar ze szparagów(...)może być też użyty do przygotowania risotto ze szparagami . Risotto dobrze znacie, więc pora pokazać Wam, jak szybko powstaje moja zupa szparagowa. Do zupy proponuję banalnie proste dodatki. Tak na prawdę dobre będzie wszystko to, co lubicie. U mnie jest to jajko, rzodkiewka, gotowane szparagi i trochę zieleniny. Ze względu na cukrzycę, rzadko jadam zupy z makaronem. Jeśli jednak macie
Dietolog