Zupa meksykańska To prawdziwa uczta dla wielbicieli kuchni meksykańskiej. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca i łatwa w przygotowaniu zupa dla miłośników ostrych smaków. Niebo w gębie…a może raczej piekło Oczywiście jeśli chcemy uzyskać łagodniejszą wersję tej pysznej zupki, możemy pominąć lub zmniejszyć ilość ostrych przypraw, wówczas taki obiad mogą zjeść również dzieci 🙂 Polecam! SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego(...)fasoli 1 szklanka przecieru pomidorowego – najlepiej pikantnego Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, oregano, kmin rzymski, chilli (Ewentualnie 2 łyżki mąki lub trochę śmietanki do zaciągnięcia zupy) *** W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Następnie wrzucamy mięso mielone i smażymy często mieszając przez około 10 minut *** *** Podsmażone mięso zalewamy
Blog z ApetytemPrzedstawiam przepis na popularną zupę ogórkową , ale wegetariańską, ponieważ bezmięsne zupy bardzo przypadły mi do gustu po mojej przygodzie z weganizmem . Moja zupa jest wegetariańska , ponieważ użyłam do niej śmietanki . Zupa jest bardzo prosta i niezwykle smaczna, ogromnie polecam Zupa jest oczywiście bezglutenowa . * * * Składniki (proporcje dla 6 osób): 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki (korzenie) 1/3 korzenia selera kawałek pora(...)przyprawy np. majeranek i lubczyk, gotujemy pod przykryciem około 15 minut. 4. Gdy zupka się gotuje to ścieramy ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach. 5. Dodajemy ogórki do zupy i jeszcze chwilkę gotujemy. Dodajemy około 1 łyżeczki soli, lub trochę więcej, sypiemy pieprz. Następnie, gdy zupa jest zdjęta z ognia, to dodajemy śmietankę, mieszamy, sypiemy bardzo dużo koperku, mieszamy
Kawa z mlekiemZupa gołąbkowa to danie bardzo syte i pożywne. W zasadzie można by ją zakwalifikować do dania jednogarnkowego, gdyż zupa bardzo gęstnieje gdy nieco postoi. Oczywiście nabiera smaku z czasem, więc świetnym pomysłem jest ugotowanie jej wieczorem i podanie na drugi dzień na obiad. Dla wszystkich wielbicieli gołąbków to taka opcja nieco szybsza w wykonaniu. Nie trzeba parzyć kapusty, obsmażać(...)dusić. Z podanych proporcji wychodzi spory gar zupy. Dla mojej rodziny to obiad na dwa dni więc jeżeli macie zmniejszą rodzinę to polecam ugotować zupę z połowy porcji. Miseczka pełna treściwej zupy z mięsem mielonym, kapustą i ryżem zaspokoi wasz apetyt na dłuższy czas. Zupa gołąbkowa 500 g mięsa mielonego (szynka, łopatka) 2 cebule pół główki średniej kapusty białej
Pieguskowa Kuchniapłaty wodorostów nori i algi kombu, smażony, gotowany bądź pieczony boczek, gotowane solone mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe, prażone orzechy ziemne, masło orzechowe, pastę sezamową, pastę chili itd. itp. etc. Zupy z makaronem instant w takiej postaci, jak znamy je dziś, powstały w roku 1958. Ich wynalazca, Momofuku Ando, chciał w ten sposób zwalczyć niedobory żywnościowe po wyniszczającej Japonię wojnie(...)chleba – ale chleb nie był dla Japończyków produktem prostym, tak naturalnym i zakorzenionym w tradycji kulinarnej jak makaron. To Momofuku Ando wymyślił maszynowy sposób produkcji makaronu i zamykania smaku zup w dwóch malutkich saszetkach i zupy w kubkach, które wystarczyło zalać gorącą wodą. Przez Japończyków zupy instant zostały okrzyknięte największym wynalazkiem XX wieku. Dzisiaj mamy ogromny wybór produktów
Karo in the KitchenDziś zapraszam na zupę cebulową. Nie gości ona w mojej kuchni zbyt często. Traktuję ją jako danie od święta. A to błąd, bo jest niezwykle prosta, za to smakiem odwdzięczas się wręcz boskim. Sekret tkwi w przyprawach i ich odpowiednim doborze oraz dodatku białego wina. Spróbujcie! Kilka razy zupę cebulową próbowałam we Francji. Była wspaniała, przygotowana na aromatycznym bulionie, jednak(...)mnie zbyt ciężka na skutek sporej ilości zapieczonego na wierzchu sera, a serwowana jeszcze z frytkami. A co nam będzie potrzebne do przygotowania tej pysznej zupy? Składniki na bulion ( 500 g wołowiny, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 1 suszony podgrzybek) 4 cebule białe 2 cebule czerwone garść tymianku 1/2 szklanki
Raj dla PodniebieniaPrzy przepisach na wybitnie ‚kurczakowe’ zupy, czyli bulion drobiowy i na złoty rosół , używam mięsa pieczonego kurczaka. Ostatniego dużego, zagrodowego kurczaka jedliśmy przez trzy dni – pierwszego dnia na ciepło, chrupiącego, zaraz po upieczeniu. Drugiego dnia – jak prawie zawsze – piersi kurczaka wykorzystałam w sałatce. A na trzeci dzień czekał na nas ten „rosół z odzysku” – ugotowany na pieczonym korpusie kurczaka(...)gotową mieszanką przypraw do kurczaka. Dobrane w niej przyprawy – sól, cukier, czarny pieprz, czosnek, imbir, kolendra, majeranek, rozmaryn i papryka – wydobywają ze smaku mięsa to, co najlepsze. Do zrobienia zupy potrzebny jest zarówno sam korpus – z pieczoną skórką, szyją i okrawkami mięsa, jak i soki z blaszki które wypłynęły z kurczaka podczas pieczenia. To nie tylko sam tłuszcz – on zbierze
Karo in the KitchenPrzedstawiam przepis na popularną zupę ogórkową , ale wegetariańską, ponieważ bezmięsne zupy bardzo przypadły mi do gustu po mojej przygodzie z weganizmem . Moja zupa jest wegetariańska , ponieważ użyłam do niej śmietanki . Zupa jest bardzo prosta i niezwykle smaczna, ogromnie polecam Zupa jest oczywiście bezglutenowa . * * * Składniki (proporcje dla 6 osób): 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki (korzenie) 1/3 korzenia selera kawałek pora(...)przyprawy np. majeranek i lubczyk, gotujemy pod przykryciem około 15 minut. 4. Gdy zupka się gotuje to ścieramy ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach. 5. Dodajemy ogórki do zupy i jeszcze chwilkę gotujemy. Dodajemy około 1 łyżeczki soli, lub trochę więcej, sypiemy pieprz. Następnie, gdy zupa jest zdjęta z ognia, to dodajemy śmietankę, mieszamy, sypiemy bardzo dużo koperku, mieszamy
Kawa z mlekiemAromatyczna zupa pho, chiński makaron, tortille, ravioli i pierogi – zobaczcie co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka, żeby nic się nie zmarnowało. Hej Kochani! Minęły trzy tygodnie od startu naszego bloga, do czego przymierzaliśmy się od roku, czyli od kiedy zaczęliśmy planować jedzenie i gotować na cały tydzień, ale wciąż przesuwaliśmy moment premiery. Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy nas zmotywowali(...)małego przeglądu przepisów na to co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Codziennie przez tydzień będziemy też wrzucać szczegółowe przepisy na te dania. Orientalny rosół a la zupa pho na bulionie z kości Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka? Zupa a la pho na bulionie z kości to idealny patent by wykorzystać szkielet pieczonej kury. W dobrej kuchni
Niedzielny kucharzZupa czekoladowa deserowa idealna na Święta. Ale nie tylko! Zwłaszcza jeśli jesteście łasuchami. Wbrew pozorom zupa czekoladowa deserowa wcale nie jest „aż tak słodka”. Jeśli użyjecie czekolady gorzkiej i deserowej będzie naprawdę idealna. Zupa czekoladowa deserowa to zupa na specjalne okazje – właśnie takie, jak pachnące Święta Bożego Narodzenia! Na pewno zjednoczy wszystkich przy stole w pełnym zachwycie(...)zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę deserową Wedla w kawałkach oraz gałkę i cynamon. Mieszać do rozpuszczenia. Przykryć folią – ale uwaga – nie garnek, tylko powierzchnię zupy! Odstawić na około 2 godziny do schłodzenia (można odczekać do 24h). Chałkę pokroić na kromki. Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni – lekko zbrązowić. Schłodzić
Pociąg Do KuchniSezonowo i smacznie – dziś przepis na aksamitną zupę krem z kasztanów jadalnych. W sklepach już pojawiły się kasztany – jeśli nigdy ich nie próbowaliście, to nastał na to właściwy czas! Nie zwlekajcie. Kupujcie kasztany, pieczcie, gotujcie i cieszcie się ich wyjątkowym smakiem. Możecie zjeść je po prostu w wersji pieczonej, ale możecie spróbować także mojej zupy. Nie jest(...)dzień, więc tym bardziej polecam Wam zaszaleć. Zainspirowana przepisem i zdjęciami Ani z bloga Kuchennymi Drzwiami , kiedy tylko spotkałam kasztany jadalne – nie mogłam się im oprzeć. Oczywiście zupę zrobiłam po swojemu. Nieskromnie mówiąc, wyszła mi absolutnie fantastyczna. To zupełnie inny smak zupy kremu, niż dotychczas mi znane – lekko słodki i jednocześnie słony, moim zdaniem świetnie komponuje się
Dietologoknem już od dłuższego czasu jesień. Dni coraz krótsze, temperatura coraz niższa, a słońce oglądamy tylko chwilowo pomiędzy jednym deszczem, a drugim. W taką pogodę najlepiej smakują zupy. Zupa jeżeli jest dość konkretna to zarówno potrafi nasycić jak i rozgrzać. Na dzisiaj przygotowaliśmy berlińską zupę ziemniaczaną. Czemu berlińską? pewnie dlatego, że są w niej parówki, a to przecież przysmakiem Berlina(...)starczy tego pisania przejdźmy do przepisu. Przepis Składniki: 1,25 kg ziemniaków 2 cebule łyżka masła 125g boczku, lub szynki pokrojonej w kostkę pół kilo mieszanki mrożonej na zupę łyżka bulionu w proszku 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 500 kilo parówek pół pęczka pietruszki Oczywiście może ktoś powiedzieć, a czemu mrożonki, czemu bulion w puszcze… mrożonki dlatego
KasiaiKrzysiu.plZupa krem z kukurydzy jest moją propozycją szybkiej kolacji na jesienne wieczory. Zupę przygotowuje się około 20 minut, jest wspaniale rozgrzewająca oraz sycąca. Dodatkowo posiada piękny kolor, dzięki któremu wspaniale prezentuje się w naczyniu. Zupę oczywiście możecie podawać ulubionymi dodatkami, jak grzanki, pestki dyni, pestki słonecznika czy też z groszek ptysiowy. Aby podkręcić smak zupy, dodatkowo, zamiast śmietany, dodałam(...)przepadają za ostrymi smakami, zalecam zmniejszyć proporcje przypraw o połowę Po pierwszej łyżce nie czuć pikanterii, ale uwydatnia się ona po chwili. Zobacz także przepisy na inne zupy krem: Zupa krem z batatów i papryki Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem cebulowa Przepis na krem z kukurydzy Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 20 minut Składniki łyżka masła średnia
Kuchnia BazyliiZupy to zazwyczaj tanie i szybkie dania. Dodatkowo są one zdrowe. Właśnie taką zupę pragnę Wam dzisiaj przedstawić. Zupa krem z brokuła i pora nie potrzebuje zagęszczaczy – śmietany, czy też mąki – jest gęsta sama w sobie! Zapraszam do zapoznania się z przepisem i wypróbowania, jeśli przepis zainteresuje Cię // Składniki: 1 brokuł(...)pokrój. Do garna daj wodę, pokrojoną łodygę brokuła oraz pora z cebulą. Całość gotuj około 20 minut. Następnie dodaj różyczki i gotuj 10 – 15 minut. Teraz całość zblenduj. Zupę gotuj jeszcze przez około 5 minut, W międzyczasie dopraw. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka
Via GustoOstatnio u nas często królują zupy, zresztą bardzo je lubimy. Możemy je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Trochę nam się już przejadły te stare, sprawdzone zupy, więc zaczęłam eksperymentować z nowymi smakami. Może już znacie tę zupę, ja robiłam ją pierwszy raz... Zupa ze świeżych zielonych ogórków. Jest delikatna i lekka, pachnąca ogórkiem i koperkiem - idealna na wiosnę. Trochę(...)zmodyfikowałam ją pod siebie, gdyż nie jest to do końca zupa krem - ogórki nie są zblendowane, tylko starte na tarce i dokładnie czuć je podczas jedzenia. Osobiście wolę bardziej takie zupy, ale jeśli komuś przeszkadzają takie farfocle w zupie polecam zblendować 😉 Dla mnie ta zupa jest doskonała - zakochałam się w niej i na pewno na stałe zagości w moim menu
Kuchnia MagdaLenyponiedziałek kupić piękną, długą suknię w kolorze indygo… Od tej pory skończyło się jedzenie smażonych kotletów czy innych wysokokalorycznych rzeczy . W domu teraz w pełni czas na zupy, o co wcale nie trudno biorąc pod uwagę super sezon i dużą dostępność warzyw. U mnie nie sprawdzają się żadne diety, głodówki, detoksy czy inne takie rzeczy Kocham jeść i niestety(...)potrafię sobie odmawaić tej przyjemności. Ale zupy są świetną alternatywą i wcale nie trzeba się martwić, że nie można się najeść do syta. Dzisiaj mam dla was przepsi na zupę ze słodkich ziemniaków. Bataty zawierają dużo związków mineralnych takich jak: wapń, fosfor, żelazo, potas, jod, chlor oraz magnez. Warto po nie sięgać. Można je serwować naprawdę na wiele sposobów, jednym
kuchniabellissima.wordpress.com