głos) Zupa krem z warzyw i żółtej soczewicy jest lekkostrawną oraz sycącą propozycją obiadu. Doprawiona odrobiną harissy jest lekko pikantna, co dodaje jej charakteru. Zupę krem najlepiej serwować z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Oczywiście podana z odrobiną kwaśnej śmietany smakuje najlepiej. Możecie zupę także ozdobić ziarnami dyni czy słonecznika i dowolnymi ziołami. Niech poniesie Was fantazja 🙂 Smacznego! Zobacz też: Zupa(...)krem z pieczonych pomidorów Zupa krem z selerem naciowym i pomarańczą Zupa krem z pora i batata Przepis na zupę krem z warzyw i żółtej soczewicy Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 40 minut Składniki łyżka masła 3 ząbki czosnku cebula 2 łyżki harissy (takiej w tubce) 250 g obranej marchewki 200 g obranego selera korzeniowego 200 g żółtej soczewicy
Kuchnia BazyliiSmaczna, pożywna, gęsta i sycąca meksykańska zupa z kurczakiem. To jeden z moich ulubionych przepisów na szybki i smaczny posiłek z dodatkiem kurczaka. Idealnie smakuje, świetnie rozgrzewa i jest pyszna nawet po odgrzaniu. Meksykańska zupa z kurczakiem to fajny pomysł na obiad na 2-3 dni. Po odgrzaniu smakuje nawet lepiej niż pierwszego dnia, ponieważ smaki się przegryzają. Taką zupę(...)meksykańską można serwować nie tylko na obiad, ale również podczas domowych uroczystości. Zapraszam na przepis! MEKSYKAŃSKA ZUPA Z KURCZAKIEM – PRZEPIS Składniki 500 g fileta z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli 1 papryka czerwona 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka
Alle Dobre!Zupa serowo-porowa z mięsem mielonym i ziemniakami to propozycja na fajny i rozgrzewający obiad. Dodatek ziemniaków w zupie oraz mielonego mięsa sprawiają, że zupa jest sycąca i taka dość „konkretna”. Podając na obiad taką zupę, nie trzeba już szykować drugiego dania Zupa porowo-serowa z mięsem mielonym to zdecydowanie „nasze smaki”. Mam nadzieję(...)Gotujemy przez około 20-25 minut (lub krócej/dłużej; do miękkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy usmażone mięso. Pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony mieszamy ze śmietanką i chochelką zupy. Gdy się połączą dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, szczyptą ostrej papryki oraz solą i pieprzem. Podgrzewamy jeszcze 2-3 minutki. Podajemy posypane posiekaną natką
Smaki Na TalerzuGrzybowe szaleństwo trwa... i niech się nie kończy;) Zupa borowikowa ze świeżych grzybów smakuje wspaniale. Można ugotować ją również z innych leśnych grzybów, np koźlarzy, kurek, kozaków, maślaków lub podgrzybków (z tych ostatnich będzie miała nieco ciemniejszy kolor). Do zupy zazwyczaj wykorzystuję grzyby nieco większe, bardziej mokre, które nie nadają się do suszenia. Ja lubię zupę bardzo gęstą, pełną grzybów(...)moim rodzinnym domu grzybową zawsze jedliśmy ze śmietaną. A Wy jak lubicie?? Polecam również przepisy na inne pożywne zupy: Juszka grzybowa z fasolą i rybą Zupa grzybowa z mrożonych grzybów Rosyjska zupa solanka Barszcz a'la ukraiński Zupa z serkiem topionym i pieczarkami Krupnik na żeberkach Najlepsza grochówka Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach Zupa borowikowa
Obiad gotowysmaki! Proste, niesamowicie aromatyczne i przenoszące mnie w inne obszary naszego świata. Dziś zapraszam w kulinarną podróż do Tajlandii, bo to właśnie czerwona tajska pasta curry jest bazą tej zupy. Pasta super łączy się z mlekiem kokosowym i bulionem, więc wystarczy kilka dodatków, ryżowy makaron, krewetki lub kurczak, a nawet warzywa lub tofu, właściwie dodajcie to co macie w lodówce(...)kalafiora Pad thai z tofu Czerwone curry z indykiem i kalafiorem Makaron smażony z kurczakiem Zielone curry z warzywami Tofu teriyaki Nasi Goreng z kalafiorem Szybkie curry z krewetkami ZUPA CURRY Z KREWETKAMI Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: – 15-20 krewetek – 3 ząbki czosnku – 1 mała cebula – 1-2 cm świeżego imbiru
nietylkopasta.plZupa krem z pieczonych pomidorów to pyszne zwieńczenie lata. Skorzystajcie z sezonu i przygotujcie ten wspaniały krem. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a także bardzo smaczna – słodko – kwaśna w smaku. Aromat letnich pomidorów jest genialny, a smak przepyszny. Jeśli posiadacie pomidory z własnej hodowli, koniecznie wykorzystajcie je do przygotowania tej zupy. Najlepiej połączyć ze sobą kilka odmian(...)pomidorów, zarówno malinowych, śliwkowych czy koktajlowych. Zobacz też: Zupa krem z selerem naciowym i pomarańczą Zupa krem z pieczonych pomidorów z mascarpone Zupa krem z pieczonej dyni Domowe grzanki ziołowe Przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1,5 Składniki 1,5 kg świeżych pomidorów prosto z pola połowa główki czosnku cebula oliwa
Kuchnia BazyliiDziś zapraszam na zupę cebulową. Nie gości ona w mojej kuchni zbyt często. Traktuję ją jako danie od święta. A to błąd, bo jest niezwykle prosta, za to smakiem odwdzięczas się wręcz boskim. Sekret tkwi w przyprawach i ich odpowiednim doborze oraz dodatku białego wina. Spróbujcie! Kilka razy zupę cebulową próbowałam we Francji. Była wspaniała, przygotowana na aromatycznym bulionie, jednak(...)mnie zbyt ciężka na skutek sporej ilości zapieczonego na wierzchu sera, a serwowana jeszcze z frytkami. A co nam będzie potrzebne do przygotowania tej pysznej zupy? Składniki na bulion ( 500 g wołowiny, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 1 suszony podgrzybek) 4 cebule białe 2 cebule czerwone garść tymianku 1/2 szklanki
Raj dla PodniebieniaCzernina inaczej nazywana czarną polewką, to specyficzna polska zupa, ponieważ jej głównymi składnikami są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika, czasem także prosiaka. W staropolskim jadłospisie była podprawiana mąką i zakwaszana octem. Podawano ją z podrobami, gruszkami, gotowanymi łazankami lub kluseczkami. Może występować w wersji na słodko z suszonymi śliwkami i jabłkami lub na ostro z pikantnymi przyprawami korzennym(...)ocet. Składniki te są zmieszane z krwią, aby zapobiec jej skrzepnięciu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Print Czernina czyli czarna polewka 5 from 1 vote Recipe by Przepis czytelnika Course: Zupa Cuisine: Polska Difficulty: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Servings 4 servings Prep time 30 minutes 60 40 minutes Calories 210 kcal Jedni ją uważają za kwintesencję zupy z podrobów. Inni
ProstePesto.plZupa makaronowa z jajkiem i pak choi Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, włożyć plastry imbiru i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażać, aż czosnek zacznie pachnieć ok. 1 min. ciągle mieszając. Następnie do garnka wlać bulion, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, filet z kurczaka przekrojony na pół i sos sojowy, doprowadzić do wrzenia(...)garnka, gotować 5 min. W tym czasie umyć kapustę, łodygi pokroić na grubsze plastry, zostawiając nieco łodygi przy liściu. Jajka wybić do miseczek i delikatnie bez skorupek włożyć do zupy z daleka od siebie, aby białko się ścięło (można to zrobić w osobnym garnku, zagotować wodę, zmniejszyć ogień do minimum, zamieszać wodę aby powstał wir i w ten wir delikatnie
ememe kitchenDziś zapraszam na zupę cebulową. Nie gości ona w mojej kuchni zbyt często. Traktuję ją jako danie od święta. A to błąd, bo jest niezwykle prosta, za to smakiem odwdzięczas się wręcz boskim. Sekret tkwi w przyprawach i ich odpowiednim doborze oraz dodatku białego wina. Spróbujcie! Kilka razy zupę cebulową próbowałam we Francji. Była wspaniała, przygotowana na aromatycznym bulionie, jednak(...)mnie zbyt ciężka na skutek sporej ilości zapieczonego na wierzchu sera, a serwowana jeszcze z frytkami. A co nam będzie potrzebne do przygotowania tej pysznej zupy? Składniki na bulion ( 500 g wołowiny, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 1 suszony podgrzybek) 4 cebule białe 2 cebule czerwone garść tymianku 1/2 szklanki
Raj dla PodniebieniaApetycznie wyglądająca, soczyście zielona zupa z zielonego groszku , to coś co musisz ukręcić na obiad! Podana w towarzystwie podsmażonych pomidorków koktajlowych, świeżej bazylii i dobrej jakości oliwy z oliwek, to prawdziwy SZTOS! Zupa krem z zielonego groszku Po mrożone warzywa sięgam bardzo sporadycznie, ponieważ… wolę świeże warzywa. Wyjątkiem od tej reguły jest zielony groszek. Jest to obecnie jedyne warzywo(...)które moja ręka nurkuje w odmętach marketowej zamrażarki, ponieważ tylko w takiej formie można dorwać zielony groszek przez cały rok i cieszyć się smakiem m.in. dzisiejszej zupy. Jeśli do przygotowania zupy chcesz użyć groszku z puszki, to… WYBIJ TO SOBIE Z GŁOWY. Groszek konserwowy nie nadaje się na zupę. To właśnie świeży/mrożony groszek nadaje zupie pięknego koloru
Blendmanpyszna zupa należy do tych dań którymi swobodnie nasycisz się bez podawania kolejnego dania. To zatem super propozycja na obiad oraz kolację na ciepło. Dodałam do niej zarówno soczewicę jak i ciecierzycę już gotową, ugotowaną, choć możesz pokusić się o jej ugotowanie wcześniej z suchego produktu. Możesz przygotować też wegańską wersję tego dania. Użyj wtedy bulionu warzywnego a tradycyjny gęsty(...)babki kwiat 30,00 zł Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE 59,00 zł Dodaj do koszyka Zapraszam do innych moich przepisów na zupy kremy: Krem z marchewki i batatów Orientalna zupa dyniowa Pikantna zupa dyniowa Krem z kalafiora z pistacjami Krem z zielonych szparagów Krem z pora z jabłkiem Krem z pomidorów caprese Zupa
nietylkopasta.plZupa chińska z kurczakiem to przepis na rozgrzewającą zupą w stylu orientalnym. Można ją przygotować na dwa sposoby – jednym z nich jest wersja z kurczakiem, drugim wersja bez niego. Do przygotowania tej zupy możecie wykorzystać dowolny makaron typu chińskiego – może to być makaron noodle, makarony ryżowy, albo ramen z mąki pszennej. Zanim zaczniemy jednak przygotowanie tej zupy, musimy(...)Najczęściej są one mrożone zaraz po zebraniu, więc bez dodatków konserwantów. Jeśli chodzi o makaron, to wykorzystajcie dowolny, taki jak lubicie. Ja w domu miałem makaron z mąki pszennej. Zupa chińska z kurczakiem – przepis Na rozgrzany olej wkładamy pastę curry i ją smażymy 10- 15 sekund. Następnie na patelnię wkładamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy go z każdej strony
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rodzinę, z którą spędzali czas, przy okazji gotując coś popularnego w kuchni polskiej i niemieckiej. Nasza niemiecka znajoma Erika kilka razy gotowała soljankę jak ją nazywała. Solanka to niepowtarzalną zupa, tradycyjnie przyrządzaną w Rosji i na Ukrainie. Solanka pochodzi z kuchni rosyjskiej, ale zyskała uznanie również Niemców pochodzących ze Wschodnich Niemiec. Solankę szczególnie chętnie zjadało się w takich krajach związkowych(...)Brandenburgia, Saksonia, Turyngia czy Meklemburgia-Pomorze Przednie. Popularność solanki na niemieckich terenach sięgała czasów przed upadkiem muru berlińskiego, kiedy to wojska radzieckie stacjonowały w NRD, a zupę można było zamówić we wschodnioniemieckich restauracjach. Wtedy bardzo mi ta zupa smakowała. Dzisiejsza soljanka jest więc według receptury, którą gotowano w DDR. Ale najpierw kilka słów o nazwie tej zupy, gdyż stosuje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię