zupa - 39132 przepisów (strona:114/2609)

Letnia zupa z fasolki szparagowej 180

Zupa jest „letnia” w tym sensie, że najlepiej wychodzi z użyciem fasolki dostępnej głównie o tej porze roku. Nieco gorzej jest natomiast w przypadku jej postaci mrożonej. Wynika to choćby z faktu, że świeżą fasolkę możemy spokojnie pogotować przez pewien czas, nawet jeśli nie przesadnie długi, w którym uwolni swój aromat do wywaru. W wersji mrożonej czas gotowania musi być(...)ktoś woli zieloną, to nie ma najmniejszego problemu. Generalnie, jest to przepis z kategorii prostych, lekkich i przyjemnych. Z niewyszukanych składników bardzo łatwo przygotujemy kolorową, lekką, łagodną i zdrową zupę. Bazujemy na dość standardowym wywarze mięsno-warzywnym , do którego dodajemy stopniowo kolejne warzywa, zależnie od potrzebnego czasu ich gotowania. Raczej nie polecamy żadnych „przyspieszaczy” w rodzaju kostki bulionowej – akurat

Kulinarna Pokusa
Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 148

Uwielbiam zupy kremy, na szczęście Dominik też jest ich wielkim fanem, więc gdy tylko wpada mi do głowy jakiś pomysł, to od razu biorę się za gotowanie. Tak właśnie powstało to cudo! :)   Dominik najbardziej lubi mój krem z dyni, na ostro, rozgrzewający - idealny na jesień... latem też warto jeść zupy krem, ale z wykorzystaniem innych warzyw. Ta pyszna zupka(...)ciecierzycą, ale śmiało można podać ją w nieco łagodniejszym wydaniu. No i ta prażona ciecierzyca - niebo w gębie! Świetnie sprawdzi się jako przekąska pomiędzy posiłkami i jako dodatek do zup czy sałatek. Przyznam, że nie przepadam za groszkiem ptysiowym, który szybko rozmięka w zupie i sprawia, że jest jeszcze gęstsza. Ciecierzyca pozostaje cudownie chrupiąca, jest bardzo zdrowa i można przyprawić

Cooking Monster
Zupy na lato 208

Istnieją zupy, które świetnie sprawdzą się w upalne dni. Nie tylko łatwo zdobędziemy do nich niezbędne składniki, ale również nie zgrzejemy się przy przygotowaniu i jedzeniu. Chłodniki to zupy, które szczególnym powodzeniem cieszą się właśnie latem. W słoneczne, upalne dni nikt nie ma ochoty na gorące dania, które rozgrzewają nas jeszcze bardziej. Chłodniki nie tylko nie podniosą temperatury naszego ciała(...)również pragnienia. Nie obciążą naszego żołądka i nie sprawią, że zrobi nam się jeszcze bardziej gorąco. Najbardziej popularny jest chłodnik litewski z botwiną, choć równie dużym powodzeniem cieszą się zupy z owoców sezonowych. Równie dobrym pomysłem na letnie dni jest gazpacho . Zupa ta może być zielona lub czerwona. Zieloną przygotujemy z zielonej papryki, cukinii lub ogórka, a czerwoną z pomidorów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy 129

Piotrek z zadowoleniem oświadczył, że ugotował grochówkę z ciecierzycy. Ja nazwałam tę zupę Ciecierzówką, gdyż grochówka jest z grochu, a z ciecierzycy to może być tylko Ciecierzówka, albo zupa z ciecierzycy Zupę faktycznie można porównać do grochówki, wygląda prawie tak samo, a smakiem też niewiele od niej odbiega, gdyż przyprawiona jest podobnie. Ciecierzyca w tej zupie jest chrupiąca(...)rozgotowana, a zupa jest smaczna, rozgrzewająca i sycąca jak przystało na zupę z warzyw strączkowych. Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy Składniki: 250g suchych ziaren ciecierzycy 2 łyżki ziaren soczewicy 250 g żeberek wieprzowych 250 g wędzonego boczku 2 cienkie kiełbasy wędzone 2 marchewki 1 pietruszka kawałeczek selera 3 ziemniaki 1 łyżka otartego suszonego majeranku 2 listki laurowe 1 cebula sól

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegańska zupa chrzanowa 161

Kolejna odsłona wegańskich pomysłów na Wielkanoc. Poprzednio zajadaliśmy się kanapkami z bezjajeczną pastą z ciecierzycy , dzisiaj proponujemy zupę chrzanową, która jest niezwykle sycąca. Taka potrawa nie gości na polskich stołach zbyt często i szczerze przyznamy, że to nasza pierwsza tego typu zupa. Smak nas nie zawiódł, więc przepis leci na bloga, aby inni również mogli spróbować! :) Wegańska zupa chrzanowa Przepis(...)chrzanem. Dodajemy odrobinę gorącego bulionu do miski i ponownie mieszamy. Następnie całą zawartość miski wlewamy do garnka z bulionem cały czas mieszając. 4. Dodajemy majeranek, sól i pieprz. 5. Zupa w takim wydaniu jest bardzo rzadka - musimy ją zagęścić. W tym celu mieszamy w oddzielnym kubku 2 łyżeczki mąki pszennej z 2-3 łyżkami zimnej wody. Bardzo dokładnie rozbijamy wszelkie

Bananowe Pole
Zupa pieczarkowa i "Napisz na priv" 149

Pisałam już o tym, że nie przepadam za zupami, ale zdarza mi się je gotować od czasu do czasu. Na tygodniu naszło mi na wspominki i nabrałam ochoty na zupę w maminym stylu, czyli ze śmietaną. A że wciąż nie przechodzi mi smak na pieczarki, głównym składnikiem były właśnie one. Składniki : ziemniak marchew pietruszka kawałek selera mała cebula lub szalotka(...)woda z warzywami. Ponownie doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć moc palnika. Obraną cebulę wbić na widelec i piec w płomieniu palnika (dotyczy to szczęśliwców posiadających kuchenki gazowe). Dodać do zupy. Gdy ziemniaki i pieczarki zmiękną, zahartować śmietanę - dodać łyżkę zupy, wymieszać; dodać kolejną łyżkę zupy, wymieszać i jeszcze raz dodać zupę, ale tym razem 2 łyżki, wymieszać. Zahartowaną śmietanę dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa gołąbkowa 196

dodać mięso mielone i całość podsmażać, aż cebula i mięso staną się delikatnie złociste. Mięso z cebulą doprawić solą i pieprzem do smaku. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę i seler, talarki pora, zalać 3 litrami zimnej wody, dodać vegetę i gotując na średnim ogniu doprowadzić do zagotowania. Do zagotowanej zupy dodać pokrojoną kapustę, podsmażone(...)nieugotowany/surowy) ryż i gotować na średnim ogniu przez około 25 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać mąkę ziemniaczaną, chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i dobrze wymieszać. Zestawić z ognia. Zupę przyprawić majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych

Gospodyni Miejska
Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa z wołowiną i zacierkami 150

imą w moim domu królują eintopfy. Gotowane w jednym garze, pełne warzyw i mięsa — przez co bardzo treściwe i zastępujące cały obiad. Takie zupy wykazują również silne właściwości rozgrzewające, na żołądku robi się ciepło i przyjemnie, a zima staje się jakby lżejsza. Do jednych z moich ulubionych zup tego rodzaju należy gulyásleves , czyli węgierska zupa gulaszowa. Pełna papryki, szlachetnej wołowiny(...)dużą ilością skubanych zacierek. W moim domu była przygotowywana zimową porą, odkąd pamiętam. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie — podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak — tak rzecze madziarska tradycja i trudno się z nią nie zgodzić. Bardzo ważny jest również dodatek papryki w proszku, koniecznie słodkiej i wędzonej. Nauczony

Food Square
Zupa z soczewicy czerwonej – zupa dahl 132

Dzisiaj kolejna odsłona zupowego cyklu. Zupa z czerwonej soczewicy – dahl. Zupa to element kuchni indyjskiej. Niezwykle smaczna, sycąca, na długo zaspokoi nawet największego głodomora. Może być jedzona z chlebkami naan czy grzankami. Miska takiej zupy z soczewicy to samodzielne danie. Możecie je wzbogacić mlekiem kokosowym. My lubimy ją w wersji ostrej, więc nie żałujemy przypraw. W zależności od tego(...)długo będziecie gotować zupę, soczewica w niej będzie bardziej wyrazista lub też bardziej rozgotowana, tworząc zupę -krem. Taka zupa idealna jest na zimę, bo doskonale rozgrzewa dzięki przyprawom. Pierwszy raz jedliśmy ją w knajpce wegetariańskiej. Trochę się bałam, ale zupełnie niepotrzebnie. Zupa okazała się przepyszna, a ta z tego przepisu z powodzeniem jej dorównuje. Jeśli macie

Mieszam w Garnku
Zupa grzybowa 111

roku nie miałam jeszcze okazji, żeby iść na grzyby. Ale od mamy dostałam słoik suszonych podgrzybków. Długo zastanawiałam się co z nich zrobić. No i padło na zupę grzybową z ziemniaczanymi kluskami. Można ją zrobić na bulionie mięsnym jak również na bulionie warzywnym. No obu smakuje wyśmienicie. Moje zupy są zawsze z dużą ilością warzyw bo takie uwielbiamy. Ale wiem(...)każdy lubi warzywa w zupie, więc można ugotować bulion a potem warzywa wyjąć i wykorzystać do czegoś innego.   Zamiast klusek można ugotować makaron, chociaż według mnie zupa grzybowa najlepiej smakuje z ziemniaczanymi kluskami.   Zresztą przekonajcie się sami.   Zapraszam!!!   Składniki na bulion warzywny:   3 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, wegeta (ilość wedle uznania), sól, pieprz

Passion of Cooking
Słodycz Pomidorowej 150

Dziś jedna z moich ulubionych zup Pomidorowa. Zupę tą wzbogaciłam smakiem poprzez dodanie odrobiny cukru. Ten sposób zdradził mi pewien bardzo dobry kucharz. Makaron rurki nie gotowałam osobno, gotowałam go w zupie.   Polecam spróbować- Warto.  Pomidorowa z Makaronem.  Składniki: 2 litry wody 2 pałki z kurczaka ze skórą 250 g makaronu - ja dodałam rurki 2 obrane(...)passata Sposób przygotowania:  Do 2 litrów wody wrzucam pałki z kurczaka najlepiej delikatne ale ze skórką , ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę oraz seler. Przyprawy i zioła sprawią że zupa będzie przypominała nam wiosnę w ogrodzie. Na małym ogniu gotuję zupę, aż mięso będzie odchodziło od kości. Wywar przecedzam przez sito, tak by została sam aksamitny wywar Mięso obieram

Gotowanie Patki
Zupa kurkowa 141

cebula, śmietana i masło – to bardzo popularne połączenie składników i smaków, które w tej czy innej formie przewija się przez różne dania. Wg przepisu poniżej przygotujemy je w postaci zupy. Zupa z kurek to jedno z najbardziej znanych, „flagowych” dań późnego lata i wczesnej jesieni, chociaż wychodzi dobrze również przez cały rok z kurek mrożonych . Przygotowana na bulionie – niekoniecznie(...)smaku. Jest również łatwa i mało czasochłonna w przygotowaniu, więc nie powinni z nią mieć problemów nawet mało doświadczeni czy też narzekający na ogólny brak czasu domowi kucharze. Zupa kurkowa 2015-09-11 14:26:30 Zupa z kurek to jedno ze sztandarowych dań późnego lata i wczesnej jesieni, chociaż wychodzi dobrze również przez cały rok z kurek mrożonych. Zapisz

Kulinarna Pokusa
Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy 110

Dzień dobry, Ta zupa ujęła mnie prostotą przygotowania. Już tak mam, że nie lubię się męczyć przy robieniu zupy, a szczególnie cenię przepisy, do których nie trzeba dodawać bulionu. Kostek rosołowych nie używam, a trudno nazwać przepis szybkim, gdy wcześniej trzeba do niego ugotować wywar. Dzisiejsza zupa powstała na bazie pomidorów i ciecierzycy, które wraz z czosnkiem i przyprawami piecze(...)się, a następnie miksuje w blenderze, uzyskując gładki i treściwy krem. Pieczone pomidory są pyszne i słodkie i mogą stanowić świetną bazę nie tylko do zup, ale też np. sosów do makaronu czy tego dipu do wszystkiego . Pieczony czosnek nadaje zupie głębi, a świeża bazylia świeżości. Zupę możecie jeść na ciepło, ale równie świetnie będzie smakować na zimno. Polejcie porcję

Chilli Czosnek i Oliwa
ZUPA KORZENNA – GOTHIC – zupa z warzyw korzeniowych i soczewicy 218

Gothica. Nie jest to danie aż tak słynne jak Gulasz Thekli czy potrawka z chrząszcza, ale warto zapoznać się z każdą kulinarną propozycją oferowaną przez tę legendarną grę. Zupa korzenna podawana jest w Dolinie Górniczej, ma zielony kolor i kosztuje 3 bryłki rudy. Prawdopodobnie gotowana jest z korzeni roślin, których w Gothicu nie brakuje. Obstawiamy, że dorzucali tam smoczy(...)ostatnie brzmią dość egzotycznie, dlatego w przepisie podaliśmy łatwiej dostępne składniki, ale jeśli macie czas i ochotę to jak najbardziej polecamy poszukać tych nietypowych warzyw i dodać je do zupy, bo znacznie urozmaicą jej smak. Soczewicę dodaliśmy dla koloru i ciekawszej tekstury. Zupa dobrze nadaje się na chłodniejsze dni, gdyż dobrze rozgrzewa i jest bardzo sycąca. Nie przedłużając: drodzy fani

Nerds Kitchen
ZUPA MARCHEWKOWA 170

ZUPA MARCHEWKOWA Uzależniająca, aksamitna i kremowa - Zupa Marchewkowa z młodej marchewki z prażonym słonecznikiem. Robi się ją bardzo łatwo i równie szybko.  Zupa jest sycąca i tak pyszna, ze ciężko odejść od garnka, żeby jej nie wyjeść prosto z niego(...)Mimo tego, że przygotowałam ją na wodzie, jest niezwykle aromatyczna, treściwa i pełna smaku. Zresztą większość moich zup robię na wodzie z dodatkiem zrumienionej na oliwie cebulki. I zupy smakują rewelacyjnie (oczywiście nie mówię tu o rosole czy np. gulaszowej ;)).  Ale wracając do naszej

Słodko-Słony Świat Ilony