można też czasem inaczej. Niedziela wielkanocny i poniedziałek wielkanocny to zapewne czas rodzinnego obiadu, który chcielibyście by wypadł jak najsmaczniej. Zebrałam dla was tutaj kilka inspiracji zarówno na zupy jak i na drugie dania – mam nadzieję, że znajdziecie tu coś dla siebie. ZUPY do Zupy wielkanocne – przep Barszcz biały Wegetariański barszcz biały Żurek wielkanocny Zupa krem chrzanowa Zupa(...)pokrzywy Zupa krem z warzyw z pieczonym łososiem i karmelizowanym porem Zupa koperkowa z jajkiem i kaszą kuskus Rosół kolagenowy Rosół z wolnowaru Zupa krem z pietruszki i gruszki Zupa z zielonych warzyw w 15 minut Zupa z rzodkiewek Wegańskie flaczki sojowe Zupa z podagrycznikiem Oszczędny Żurek Żurek grzybowy DRUGIE DANIA Biała kiełbasa pieczona Biała kiełbasa pieczona z warzywami Biała
Dorota SmakujeKrzanówka - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Żurawica, gmina Żurawica, powiat przemyski Zupy chrzanowe to podkarpacki specjał, który w różnych zakątkach regionu przygotowywany jest na różne sposoby. Z reguły zupy te gotuje się na mięsnym wywarze i podaje z kiełbasą i gotowanym jajkiem. Składnikiem, który nadaje smak zupie, jest oczywiście świeży, tarty chrzan, choć czasem używa się też chrzanu marynowanego. Często zupy chrzanowe(...)zaprawia się zakwasem na barszcz, który zagęszcza i zakwasza zupę. Krzanówka z Żurawicy zaprawiana jest serwatką, co sprawia, że smak zupy jest delikatniejszy, choć nie pozbawiony kwaśnego posmaku. Zupa jest syta i bogata zarówno w warzywa, jak i w dodatki mięsne. Sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na co dzień. Przepis na krzanówkę Koła Gospodyń Wiejskich z Żurawicy
Trzeci talerzZupa z kapusty to nie jest coś nadzwyczajnego - popularna jest przecież zupa z białej kapusty czy mój faworyt - kapuśniak z kiszonej kapusty. Rzadko jednak na stołach spotyka się zupę z czerwonej kapusty. A szkoda, bo jest to zupa prosta do przygotowania i bardzo zdrowa. Czerwona kapusta zawiera niewiele kalorii (zaledwie 31 kcal na 100g), a jest za to bogata(...)fosfor, magnez, miedź, potas czy żelazo. Jest także doskonałym źródłem antyoksydantów chroniących przed uszkodzeniami w naszych komórkach oraz błonnika, który wpływa na zdrowie jelit. A co, gdyby połączyć dwie zupy - z białej i czerwonej kapusty? Zostało mi pół główki jednej i pół główki drugiej kapusty, więc zrobiłam z nich jedną zupę. Dlatego dziś na obiad proponuję taki mix kapuściany. Zupa
Z notatnika dietetykaJedna najlepszych zup i przy tym najprostszych do zrobienia. Wystarczy udusić ziemniaki i pora. Zupa doskonale sprawdza się i jako chłodnik i jako gorące danie. Czas przygotowania: 25 minut Poziom trudności : bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Potrawy, jak ludzie, mają swoje historie, często zupełnie zmyślone. Jedna z najpiękniejszych legend dotyczy zupy Vichyssoise, z ziemniaków i porów, bardzo prostej do zrobienia(...)poddawanej najczęściej jako chłodnik. Chłodnik z przypadku Miała powstać w ten sposób, że Ludwik XV, król Francji uwielbiał zupę ziemniaczaną, ale panicznie bał się, że zostanie otruty, dlatego, zanim zabrał się do jedzenia pół dworu musiało spróbować zupy. Kiedy wreszcie danie docierało na królewski stół, zupa była już zupełnie przestudzona. Król stwierdził wtedy, że jako chłodnik smakuje pną równie dobrze
Niedzielny kucharzZalewajka z pieczarkami i kiełbasą to prosta do zrobienia zupa, którą można podać na pyszny obiad dla całej rodziny. W towarzystwie chrupiącej bułki zapewni uczucie sytości na długo, więc nie potrzeba już drugiego dania. Świetnie sprawdzi się jesienią i zimą, kiedy właśnie takie sycące i rozgrzewające posiłki są najbardziej potrzebne. Jak zrobić domową zalewajkę? Kiełbasę i boczek gotujemy(...)litrach wody. Następnie wyjmujemy je, a do garnka wrzucamy ziemniaki i wlewamy żur. W międzyczasie smażymy cebulę, czosnek i pieczarki. Kiedy ziemniaki będą miękkie do zupy dodajemy pieczarki, cebulę, pokrojoną kiełbasę i boczek. Zupę przyprawiamy i gotowe! Składniki na zalewajkę z pieczarkami i kiełbasą: 500 ml zakwasu na żur 2 l wody 500 g białej kiełbasy surowej
e-PrzepisyKulinarneurządzenie przetestuje na wiele sposobów. Z pomocą blendera 4SWISS całe lato na moim talerzu gościły pyszności: wszelakie lody, mrożone musy, z jego pomocą powstawały ciasta, gofry, naleśniki, pyszne zupy krem, powidła, dżemy, mąki i proteinowe szejki. Blender w kuchni to taka podstawa, myślę, że dzisiaj chyba nikt sobie nie wyobraża sprawnego gotowania bez dobrego blendera. No właśnie co oznacza(...)posiłku, następnie wylać na patlenie i za 2 minuty mieć gotowy posiłek. Blender posiada dwa pojemniki o różnej wielkości , jeden mniejszy drugi większy. Ten większy używam do przygotowywania zup, sosów czy mleka roślinnego. Mniejszy super się sprawdza do robienia lodów, kruszenie lodu na drinka, masła orzechowego czy pesto. Moc blendera jest absolutnie wystarczająca do wykonania wszelakich dań
SMYKWKUCHNIZupa krem fasolowo-marchewkowa łączy w sobie smak typowej zupy fasolowej z nutą słodyczy z marchewki i jabłka. To mało typowe połączenie zasmakuje wszystkim łasuchom. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/04\/zupa-fasolowo-marchewkowa-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/04\/zupa-fasolowo-marchewkowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/04\/zupa-fasolowo-marchewkowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["3 z\u0105bki czosnku,\r","5 marchewek(...)u00f3\u0142 \u0142y\u017ceczki tymianku,\r","p\u00f3\u0142 \u0142y\u017ceczki lubczyku,\r","2 li\u015bcie laurowe,\r","3 ziarna ziela angielskiego,\r","oliwa\r","s\u00f3l, pieprz."],"name":"Zupa krem fasolowo-marchewkowa","recipeCategory":"warzywa, zupy","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Poddusi\u0107 na oliwie przeci\u015bni\u0119ty przez prask\u0119 czosnek,\r","Obra\u0107 jab\u0142ka i marchewk\u0119
Bardzo Gruby SmokOceń ten przepis Zupa szpinakowa jest bardzo aromatyczna, esencjonalna, smaczna i zdrowa a do tego łatwa do przygotowania. Bez wątpienia to kolejne uniwersalne danie, które sprawdzi się na każdym etapie diety. Można ją podawać z różnorodnymi, ulubionymi dodatkami w zależności od preferencji smakowych czy właśnie celu diety, a tym samym makro jakie chcemy osiągnąć. W związku z tym do zupy(...)pestki dyni , olej MCT , oliwę extra virgin lub smakową. Świetnie sprawdzi się także z dodatkiem sera feta, mozzarelli, ricotty, ale i śmietanki kokosowej u osób unikających nabiału. Składniki – zupa szpinakowa 120 g szpinaku świeżego 1 ząbek czosnku 30 g cebuli 10 ml oliwy z oliwek 450 ml bulionu drobiowego (u mnie gotowy bulion drobiowy naturalny pasteryzowany Rosolove) sól himalajska
Ola la LCHFprzepis nie został jeszcze oceniony) Zupa krem z selerem naciowym i pomarańczą jest ciekawą mieszanką smaków, którą z pewnością polubią fani szukający prostych przepisów z nutką nowoczesności. Seler naciowy dodaję zupie odrobinę goryczki, a pomarańcza słodkości. To wszystko idealnie się komponuje z klasycznymi warzywami jak papryka i marchew. W tej zupie znajdziecie masę witamin! Podana z kleksem śmietany oraz świeżą(...)kolendrą smakuje wyjątkowo. Idealna na każdą okazję. Smacznego! Zobacz też: Zupa krem z pieczonych pomidorów z mascarpone Zupa krem z pieczonej dyni Zupa krem z pora i batata Przepis na zupę krem z selerem naciowym i pomarańczą Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 30 minut Składniki 3 ząbki czosnku 1 seler naciowy 3 marchewki 2 papryki czerwone lub żółte
Kuchnia BazyliiZupa Azteca to pyszna, tradycyjna meksykańska zupa z Tortillą, awokado i serem. Oczywiście dobrze by było mieć ser meksykański 😉 Tortilla w Meksyku to tak jak bagietka francuska. Szybko traci swoją świeżość i aby jak najmniej zmarnować jedzenia, we Francji powstała zupa Cebulowa, na którą przepis znajdziesz tutaj , a w Meksyku powstała Sopa Azteca. Dokładnie nie wiadomo kiedy i gdzie powstała(...)zupa Azteca. Jest szczególnie popularna w środkowej części kraju, w okolicach Mexico City. Możliwe, że powstała w stanie Tlaxcala, na wschód od stolicy. Zupa, jak i cała kuchnia meksykańska to połączenie Kuchni tubylczej i prehiszpanskiej, którzy kolonizowali ten region od XVI wieku. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, zapraszam na moją wersję Soup Azteca. PS. Zupa jest, choć
RafalCookZupa pomidorowa to jedna z lepszych zup podana na naszym stole. Znajdziesz tu przepis na ekspresową pomidorową bez mięsa, na wywarze warzywnym. Tradycyjna zupa na koncentracie pomidorowym, delikatnie zabielona śmietanką. Zupę podaję z krótkim makaronem lub ryżem. Na talerzu dekoruję danie koperkiem lub natką. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę pomidorową bez mięsa. SKŁADNIKI: 3 marchewki(...)ziele. Warzywa smażę minutę, po czym zalewam bulionem – 1500 ml. Porada. Jeśli chcesz to dobry moment, by dołożyć 4 podudzia z kurczaka lub 1 sporą ćwiartkę z kurczaka. Zupę gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw (i gotowości mięsa, jeśli zdecydowałeś się dodać). Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy, chwilę gotuję. Wlewam 80 ml śmietanki 18%. Możesz zastąpić
Zasmakuj Kuchni