zupa - 39741 przepisów (strona:116/2650)

Zupa ryżowa z kurczakiem 134

książką. A to codziennie ubieranie się w warstwy i przebijanie przez miasto różnymi środkami komunikacji jest dość uciążliwe. Czekam na wiosnę, oglądam zdjęcia z ubiegłego lata i gotuję zupy. A przede wszystkim gotuję esencjonalne rosoły. Niedawno np. ugotowałam cały gar wywaru do zupy pho ( 10 godzin na ogniu) z anyżem, cynamonem i imbirem. Zupa dała nam moc i karmiła(...)przez tydzień – Emilka pokochała jedzenie makaronu pałeczkami. Gotuję też klasyczny rosół z włoszczyzną, który potem stanowi bazę do różnych zup ale coraz często też eksperymentuję z orientalnymi przyprawami. Moja dzisiejsza propozycja czyli zupa ryżowa jest właśnie na bazie takiego rosołu – gotowanego na drobiu ale z dodatkiem anyżu, goździków i pnącza imbiru. Zupa jest delikatna i nadaje się

Cooking for Emily
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem 142

Kremowa zupa z czerwonej soczewicy to ulubiona zupa mojego męża. To doskonały pomysł na zupę, dla tych którzy są znudzeni tradycyjnymi zupami i poszukują nowych i ciekawych smaków. Pieczona papryka nadaje zupie oryginalnego smaku, a orientalne przyprawy nadają jej doskonałego aromatu. Prażony słonecznik to idealny dodatek do zupy. Zamiast słonecznika możemy również dodać prażone migdały, które są również znakomitym dodatkiem.Smacznego(...)mielona pół łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, słonecznik 1/4 szklanki, Sposób przygotowania: Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju w garnku, w którym będziemy robić zupę. Kiedy cebulka zacznie się rumienić, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, kolendrę, kmin rzymski oraz kurkumę i chwile podsmażamy, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Następnie zalewamy cebulkę z przyprawami

kulinarne odsłony pati
Krem z pieczarek 158

Pieczarkowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa, ale odkąd zrobiłam ten krem, to nie wiem którą z tych zup kocham bardziej! <3 Pieczarki mogłabym pochłaniać w ilościach niebotycznych, a gdy przyszła jesień postanowiłam z nich przyrządzić zupę krem. Kiedyś już mierzyłam się pieczarkami w takiej zupie i efekt mnie nie zadowolił. Zupa była zbyt gęsta i mdła. Kolejne podejście(...)tematu pozwoliło mi wyeliminować poprzednie błędy i doprowadzić całość do perfekcji. Wyszło niesamowicie - polecam! Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek

Cooking Monster
Krem z pieczarek 201

Pieczarkowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa, ale odkąd zrobiłam ten krem, to nie wiem którą z tych zup kocham bardziej! <3 Pieczarki mogłabym pochłaniać w ilościach niebotycznych, a gdy przyszła jesień postanowiłam z nich przyrządzić zupę krem. Kiedyś już mierzyłam się pieczarkami w takiej zupie i efekt mnie nie zadowolił. Zupa była zbyt gęsta i mdła. Kolejne podejście(...)tematu pozwoliło mi wyeliminować poprzednie błędy i doprowadzić całość do perfekcji. Wyszło niesamowicie - polecam! Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek

Cooking Monster
Tajska zupa z dyni z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym – kremowa 144

Uwielbiamy wszystko co z dyni Dzisiaj zupa z dyni, ale orientalna. Ma charakterystyczną kremową konsystencję, doskonale rozgrzewa dzięki dodatkowi curry, smakuje nutką cytrynową dzięki trawie cytrynowej, pachnie niesamowicie dzięki mleczku kokosowemu, ma niesamowity kolor dzięki dynii właśnie. Wszystkie te smaki w jednym talerzu, niezwykle sycącej zupy dyniowej. Zapraszam! Do zupy użyłam zwykłej dynii, którą wcześniej podpiekłam w piekarniku do miękkości(...)Dynię obieram dopiero po upieczeniu, bo zdjęcie z niej skóry, kiedy jest surowa, wymaga niekiedy nie lada siły. Zupa jak to zupy dyniowe lub zupy-krem jest bardzo sycąca. Jeśli podacie ją z grzankami, wystarczy za cały obiad. Uwaga, jeśli dodacie trawę cytrynową i następnie będziecie całość blendować, porobią się mało apetyczne nitki w zupie. Warto trawę zawinąć w kawałek

Mieszam w Garnku
Letnia zupa z fasolki szparagowej 218

Zupa jest „letnia” w tym sensie, że najlepiej wychodzi z użyciem fasolki dostępnej głównie o tej porze roku. Nieco gorzej jest natomiast w przypadku jej postaci mrożonej. Wynika to choćby z faktu, że świeżą fasolkę możemy spokojnie pogotować przez pewien czas, nawet jeśli nie przesadnie długi, w którym uwolni swój aromat do wywaru. W wersji mrożonej czas gotowania musi być(...)ktoś woli zieloną, to nie ma najmniejszego problemu. Generalnie, jest to przepis z kategorii prostych, lekkich i przyjemnych. Z niewyszukanych składników bardzo łatwo przygotujemy kolorową, lekką, łagodną i zdrową zupę. Bazujemy na dość standardowym wywarze mięsno-warzywnym , do którego dodajemy stopniowo kolejne warzywa, zależnie od potrzebnego czasu ich gotowania. Raczej nie polecamy żadnych „przyspieszaczy” w rodzaju kostki bulionowej – akurat

Kulinarna Pokusa
Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 177

Uwielbiam zupy kremy, na szczęście Dominik też jest ich wielkim fanem, więc gdy tylko wpada mi do głowy jakiś pomysł, to od razu biorę się za gotowanie. Tak właśnie powstało to cudo! :)   Dominik najbardziej lubi mój krem z dyni, na ostro, rozgrzewający - idealny na jesień... latem też warto jeść zupy krem, ale z wykorzystaniem innych warzyw. Ta pyszna zupka(...)ciecierzycą, ale śmiało można podać ją w nieco łagodniejszym wydaniu. No i ta prażona ciecierzyca - niebo w gębie! Świetnie sprawdzi się jako przekąska pomiędzy posiłkami i jako dodatek do zup czy sałatek. Przyznam, że nie przepadam za groszkiem ptysiowym, który szybko rozmięka w zupie i sprawia, że jest jeszcze gęstsza. Ciecierzyca pozostaje cudownie chrupiąca, jest bardzo zdrowa i można przyprawić

Cooking Monster
Zupy na lato 235

Istnieją zupy, które świetnie sprawdzą się w upalne dni. Nie tylko łatwo zdobędziemy do nich niezbędne składniki, ale również nie zgrzejemy się przy przygotowaniu i jedzeniu. Chłodniki to zupy, które szczególnym powodzeniem cieszą się właśnie latem. W słoneczne, upalne dni nikt nie ma ochoty na gorące dania, które rozgrzewają nas jeszcze bardziej. Chłodniki nie tylko nie podniosą temperatury naszego ciała(...)również pragnienia. Nie obciążą naszego żołądka i nie sprawią, że zrobi nam się jeszcze bardziej gorąco. Najbardziej popularny jest chłodnik litewski z botwiną, choć równie dużym powodzeniem cieszą się zupy z owoców sezonowych. Równie dobrym pomysłem na letnie dni jest gazpacho . Zupa ta może być zielona lub czerwona. Zieloną przygotujemy z zielonej papryki, cukinii lub ogórka, a czerwoną z pomidorów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy 158

Piotrek z zadowoleniem oświadczył, że ugotował grochówkę z ciecierzycy. Ja nazwałam tę zupę Ciecierzówką, gdyż grochówka jest z grochu, a z ciecierzycy to może być tylko Ciecierzówka, albo zupa z ciecierzycy Zupę faktycznie można porównać do grochówki, wygląda prawie tak samo, a smakiem też niewiele od niej odbiega, gdyż przyprawiona jest podobnie. Ciecierzyca w tej zupie jest chrupiąca(...)rozgotowana, a zupa jest smaczna, rozgrzewająca i sycąca jak przystało na zupę z warzyw strączkowych. Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy Składniki: 250g suchych ziaren ciecierzycy 2 łyżki ziaren soczewicy 250 g żeberek wieprzowych 250 g wędzonego boczku 2 cienkie kiełbasy wędzone 2 marchewki 1 pietruszka kawałeczek selera 3 ziemniaki 1 łyżka otartego suszonego majeranku 2 listki laurowe 1 cebula sól

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegańska zupa chrzanowa 190

Kolejna odsłona wegańskich pomysłów na Wielkanoc. Poprzednio zajadaliśmy się kanapkami z bezjajeczną pastą z ciecierzycy , dzisiaj proponujemy zupę chrzanową, która jest niezwykle sycąca. Taka potrawa nie gości na polskich stołach zbyt często i szczerze przyznamy, że to nasza pierwsza tego typu zupa. Smak nas nie zawiódł, więc przepis leci na bloga, aby inni również mogli spróbować! :) Wegańska zupa chrzanowa Przepis(...)chrzanem. Dodajemy odrobinę gorącego bulionu do miski i ponownie mieszamy. Następnie całą zawartość miski wlewamy do garnka z bulionem cały czas mieszając. 4. Dodajemy majeranek, sól i pieprz. 5. Zupa w takim wydaniu jest bardzo rzadka - musimy ją zagęścić. W tym celu mieszamy w oddzielnym kubku 2 łyżeczki mąki pszennej z 2-3 łyżkami zimnej wody. Bardzo dokładnie rozbijamy wszelkie

Bananowe Pole
Zupa pieczarkowa i "Napisz na priv" 179

Pisałam już o tym, że nie przepadam za zupami, ale zdarza mi się je gotować od czasu do czasu. Na tygodniu naszło mi na wspominki i nabrałam ochoty na zupę w maminym stylu, czyli ze śmietaną. A że wciąż nie przechodzi mi smak na pieczarki, głównym składnikiem były właśnie one. Składniki : ziemniak marchew pietruszka kawałek selera mała cebula lub szalotka(...)woda z warzywami. Ponownie doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć moc palnika. Obraną cebulę wbić na widelec i piec w płomieniu palnika (dotyczy to szczęśliwców posiadających kuchenki gazowe). Dodać do zupy. Gdy ziemniaki i pieczarki zmiękną, zahartować śmietanę - dodać łyżkę zupy, wymieszać; dodać kolejną łyżkę zupy, wymieszać i jeszcze raz dodać zupę, ale tym razem 2 łyżki, wymieszać. Zahartowaną śmietanę dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa gołąbkowa 220

dodać mięso mielone i całość podsmażać, aż cebula i mięso staną się delikatnie złociste. Mięso z cebulą doprawić solą i pieprzem do smaku. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę i seler, talarki pora, zalać 3 litrami zimnej wody, dodać vegetę i gotując na średnim ogniu doprowadzić do zagotowania. Do zagotowanej zupy dodać pokrojoną kapustę, podsmażone(...)nieugotowany/surowy) ryż i gotować na średnim ogniu przez około 25 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać mąkę ziemniaczaną, chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i dobrze wymieszać. Zestawić z ognia. Zupę przyprawić majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych

Gospodyni Miejska
Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa z wołowiną i zacierkami 175

imą w moim domu królują eintopfy. Gotowane w jednym garze, pełne warzyw i mięsa — przez co bardzo treściwe i zastępujące cały obiad. Takie zupy wykazują również silne właściwości rozgrzewające, na żołądku robi się ciepło i przyjemnie, a zima staje się jakby lżejsza. Do jednych z moich ulubionych zup tego rodzaju należy gulyásleves , czyli węgierska zupa gulaszowa. Pełna papryki, szlachetnej wołowiny(...)dużą ilością skubanych zacierek. W moim domu była przygotowywana zimową porą, odkąd pamiętam. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie — podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak — tak rzecze madziarska tradycja i trudno się z nią nie zgodzić. Bardzo ważny jest również dodatek papryki w proszku, koniecznie słodkiej i wędzonej. Nauczony

Food Square
Zupa z soczewicy czerwonej – zupa dahl 155

Dzisiaj kolejna odsłona zupowego cyklu. Zupa z czerwonej soczewicy – dahl. Zupa to element kuchni indyjskiej. Niezwykle smaczna, sycąca, na długo zaspokoi nawet największego głodomora. Może być jedzona z chlebkami naan czy grzankami. Miska takiej zupy z soczewicy to samodzielne danie. Możecie je wzbogacić mlekiem kokosowym. My lubimy ją w wersji ostrej, więc nie żałujemy przypraw. W zależności od tego(...)długo będziecie gotować zupę, soczewica w niej będzie bardziej wyrazista lub też bardziej rozgotowana, tworząc zupę -krem. Taka zupa idealna jest na zimę, bo doskonale rozgrzewa dzięki przyprawom. Pierwszy raz jedliśmy ją w knajpce wegetariańskiej. Trochę się bałam, ale zupełnie niepotrzebnie. Zupa okazała się przepyszna, a ta z tego przepisu z powodzeniem jej dorównuje. Jeśli macie

Mieszam w Garnku
Zupa grzybowa 139

roku nie miałam jeszcze okazji, żeby iść na grzyby. Ale od mamy dostałam słoik suszonych podgrzybków. Długo zastanawiałam się co z nich zrobić. No i padło na zupę grzybową z ziemniaczanymi kluskami. Można ją zrobić na bulionie mięsnym jak również na bulionie warzywnym. No obu smakuje wyśmienicie. Moje zupy są zawsze z dużą ilością warzyw bo takie uwielbiamy. Ale wiem(...)każdy lubi warzywa w zupie, więc można ugotować bulion a potem warzywa wyjąć i wykorzystać do czegoś innego.   Zamiast klusek można ugotować makaron, chociaż według mnie zupa grzybowa najlepiej smakuje z ziemniaczanymi kluskami.   Zresztą przekonajcie się sami.   Zapraszam!!!   Składniki na bulion warzywny:   3 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, wegeta (ilość wedle uznania), sól, pieprz

Passion of Cooking