zupa nic - 1526 przepisów (strona:60/102)

Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami 155

Gotowe kulki możemy obtaczać w mielonych orzechach, herbatnikach czy kakao. Trufle przechowujemy w lodówce do 3 dni. Składniki na te małe cuda macie zapewne w lodówce. Więc nie pozostaje nic jak zabrać się do roboty. Drukuj Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami Składniki 1 kostka masła 3 paczki herbatników szklanka bakalii 1/2-2/3 szkl. cukru 4 żółtka 3 łyżki kakao(...)kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. 4.9 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/czekoladowe-trufle-orzechami-herbatnikami/ MieszamWGarnku   Artykuł Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Nadziewana kalarepa 192

obiad, obrałam, wykroiłam zdrewniałe części, krótko obgotowałam i były już gotowe do nadziewania farszem z mięsa mielonego, marchewki i natki pietruszki. Wydrążone części kalarepki zamroziłam, wykorzystam je do zupy. Podczas duszenia kalarepek powstał delikatny sos, doprawiony, zagęszczony i posypany świeżym koperkiem idealnie dopełnił danie z kalarepą. Całość wyszła bardzo pyszna i zdrowa. Składniki: kilka kalarepek 0,5 kg zmielonej łopatki(...)pół szklanki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej pół pęczku koperku Sposób przygotowania: Kalarepki umyć. Jeśli są stare, łykowate i zdrewniałe należy je obrać ze skórki, jeśli jest młoda, nic nie trzeba robić. Ściąć wierzchnią warstwę, tzw. kapelusz. Kalarepy wydrążyć łyżeczką, uważając by nie uszkodzić wierzchniej warstwy. Kapelusze również nieco wydrążyć. Kalarepy wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować kilka

na moim stole...
Andrzejkowe szybkie przysmaki 224

Dzisiejsza noc upłynie wielu z nas na zabawie. Będzie to chyba najbardziej tajemnicza noc ;) Andrzejki obchodzą duzi i mali. Już dzieci w przedszkolu bawią się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Strogonow- Boeuf Stroganow 153

ogórek kiszony, mało popularny dodatek w innych krajach a szkoda, bo nadaje fajnego charakteru daniu. A poza tym my, Polacy, lubimy przecież na bogato I nie ma w tym nic złego, żeby przejmować dania z innych kuchni i przerabiać je pod swój smak. A jest to danie rosyjskie, które spopularyzowano w całej Europie w XIX w. Część nacji(...)zwykle z wołowej polędwicy i serwowany w postaci gęstej potrawki – gulaszu z chlebem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Czasem możemy strogonowa spotkać w wersji nieco rzadszej, podobnej bardziej do zupy. Danie to jest popularne nawet w Japonii czy Brazylii. Spotkacie również naprawdę różne warianty tego dania jak choćby z kurczaka czy nawet krewetek. Dlaczego je lubię? Bo średnim nakładem pracy

Mieszam w Garnku
Ogórki małosolne- wiosna w słoiku! 221

wypływają. Muszą być stale zalane.   Ja lubię kisić ogórki w dużych, przeźroczystych szklanych słoikach. Widać wtedy dobrze w jakim są stanie i czy w słoiku nie dzieje się nic złego. Pamiętajcie o tym, żeby słoiki nie stały bezpośrednio w świetle czy w pobliżu kaloryfera – optymalna temperatura dla kiszenia to 18-22⁰C a bakterie pomagające w procesie kiszenia(...)cała zawartość słoika była zakryta. Te ogórki u mnie nigdy długo nie stoją. Po 2-3 dniach są chrupane do kanapek lub półhurtem do obiadu, potem utopione w botwinkowej zupie. Jeśli chcecie przerwać proces fermentacji, czyli sprawić żeby zostały małosolne a nie ukwaszone, zakręćcie słoik i wstawcie go do lodówki. Jeśli jak ja jesteście amatorami małosolnych, tak czy siak – długo

Karo in the Kitchen
Niespodzianka 167

garnek też używamy dość często do np. gotowania makaronów. Natomiast garnek największy  jest o pojemności 6,6 litra jak na razie używamy go najmniej do np. przygotowania zup, ale na pewno będzie  się świetnie sprawdzał na przygotowywanie posiłków  dla większej ilości osób. Garnki bardzo dobrze się spisują, dania są długo ciepłe. Jest to dobry patent dla małych(...)gotowanie ryżu, wcześniej musieliśmy odmierzać przy pomocy miarki. Szklane pokrywy to dobre uzupełnienie dla całości, ponieważ bez podnoszenia pokrywki widzimy  jak się zachowuje nasza potrawa podczas gotowania (czy nic się nie przypala,  rozgotowuje itp.). Nam bardzo podobała się opcja że można je używać na kuchni indukcyjnej tym bardziej, że zamierzamy taką właśnie mieć

cookpl
Studencka zupa pomidorowa - pomidorówka z ryżem dla bardzo głodnych i leniwych 207

wykonać ją w wersji podstawowej albo na bogato. Więc, jeżeli zawartość portfela pozwala nam na kupienie 2 udek lub 2 skrzydełek z kurczaka oraz włoszczyzny - zróbmy to, jeśli nie - nic się nie stanie, a będzie równie smacznie.. Składniki: - 1,5 l wody   - 500g przecieru pomidorowego - 1,5 łyżki koncentratu bulionu warzywnego lub bio kostka (w najlepszym wypadku(...)wkładamy tylko ryż i gotujemy całość do jego miękkości. Mięso wyjmujemy, dodajemy przecier i zagotowujemy. Jeżeli dodajemy śmietanę/jogurt do garnka - pamiętajmy o wcześniejszym wymieszaniu ich z kilkoma łyżkami zupy w osobnym naczyniu, a następnie stopniowym dolewaniu do zupy, by uniknąć ich zwarzenia. Doprawiamy solą i pieprzem oraz chili wedle uznania. Możemy dodać kawałki mięsa do zupy. Jeżeli nie używamy

Be Fit Be Strong
Miodówki marynowane w occie jabłkowym 366

Miodówki to nic innego jak maślaki pstre . Moja Babcia mówiła na nie jakubki, a słyszałam jeszcze inne nazwy - m.in. hubanki, bagniaki, pociechy, muchowiki czy siniaki. Znam jakubki od dawna. Zbierałam je już prawie samodzielnie jako dziecko, podczas wakacji w Mikoszewie, bo kiedy raz je poznasz, nie pomylisz z żadnymi innymi. Rzadko spotykam zaczerwione miodówki i bardzo sobie je cenie(...)konsystencję. Pięknie pachną, nie tylko świeże, ale też suszone. Rozglądajcie się za tymi uroczymi grzybkami pod sosnami, bo występują właśnie w ich sąsiedztwie. Maślaczki pstre są świetne do zupy - uwielbiam krupnik z dodatkiem jakubków ! Małe jakubki idealnie nadają się do zamarynowania. Pozostają jędrne i są bardzo smaczne. Tym razem zamarynowałam je w zalewie z octu jabłkowego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sos tysiąca wysp – sos do mięsa, sałatek, dip 128

znajomemu, właścicielowi hotelu w tej okolicy. Wkrótce sos pojawił się w oficjalnym menu hotelowym. Historii związanych z sosem jest pewnie kilkanaście, ale ta brzmi całkiem przyjemnie Nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić Was na sosik. Drukuj Sos tysiąca wysp – sos do mięsa, sałatek, dip window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 8 łyżek majonezu szczypta soli i pieprzu łyżeczka soku(...)mieszamy. Próbujemy i dodajemy ewentualnie cukier. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/sos-tysiaca-wysp-sos-miesa-salatek-dip/ BosowKuchni Artykuł Sos tysiąca wysp – sos do mięsa, sałatek, dip pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Krem marchewkowo-selerowy 153

Jako, że marchewka działa wspaniale na skórę, oczy i przyspiesza opaleniznę postanowiłam zrobić coś szybko i zdrowo przede wszystkim. Krem. Zupa. Marchewka kojarzy się z bardzo słodkim smakiem , seler, koperek i czosnek należą do tych bardziej wytrawnych. Po połączeniu ich smaki się delikatnie łamią..a efekt końcowy zadowoli nie tylko dziecko ale i smakosza. Zmodyfikowałam przepis z książki kucharskiej(...)chodzi o korzeń, bulwę a nie selera naciowego. Na 6 dużych marchewek, pół selera wystarczy -sól,pieprz,oliwa z oliwek -koperek - 4 ząbki czosnku , bez obaw nie będzie nic czuć ale efekt końcowy będzie. -woda Do garnka wkładamy marchewkę i selera pokrojone niedbale w kostkę, czosnek. Dodajemy wody ale tylko tyle ,by zaledwie pokryła nasze jarzyny, ..w razie czego

Z Kuchni Do Kuchni
Klasyczna pomidorowa z nutą cynamonu 165

Ostatnio tym miejscem zawładnęły ciasta, ale to nie tak jak myslicie. Ja czasami,a nawet często gotuje. Czym smakuje Wasz poniedziałek?  Mój obiadowy początek tygodnia

U Fiolki
PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 188

Idę z rana dość wcześnie opustoszałą ulicą. Marzną już dłonie, nosek kostnieje, uszy sztywnieją. Do zimy tuż, tuż. Czekam na pierwsze mrozy i te cudowne malowidła

W kuchni Karmel-itki
Kuchnia azjatycka w restauracji – łatwiej niż myślisz 139

szczególności woka, który powinien być wykonany ze stali węglowej. Jest to uniwersalne naczynie, w którym można smażyć, smażyć na głębokim tłuszczu, a nawet używać do gotowania czy przyrządzania zup. Kolejną ważną kwestią dotyczącą kuchni azjatyckiej jest jej pewnego rodzaju konserwatyzm. Wielu szefów kuchni lubi modyfikować klasyczne przepisy i dodawać do nich swoje autorskie pomysły. Nie ma na to miejsca(...)obecnie bez kłopotu można kupić oryginalne azjatyckie produkty i składniki, do dyspozycji jest również sprzedaż internetowa, dzięki której można w ciągu kilku-kilkunastu dni ściągnąć produkty z krajów dalekowschodnich. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby na bazie gotowych już przepisów tworzyć swoje własne wariacje na temat dań i oferować je klientom, jako autorskie propozycje. Pojedyncze dania azjatyckie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 244

marzą początkujący spowiednicy (...). Jestem właśnie w takim stanie, lecz nie przerywaj lektury, nie będą to wynurzenia z gatunku tych, że zawsze wieczorem przebieram się potajemnie w damską skórzaną bieliznę (...). Nic z tych rzeczy, chciałbym Ci jedynie donieść, że bardzo, bardzo lubię marchewkę.  Dlaczegóż to potrzebowałeś chwili aż tak szczególnej - spytasz z troską - by wyznać rzecz równie błahą(...)robi się przerażające marchwiane zupki, by ładnie rosły, a dorosłym wciskana jest surówka z marchwi w ramach restauracyjnych zestawów obowiązkowych. I to wszystko, nie licząc jeszcze obecności marchwi w zupach jarzynowych. A ja marchew kocham.  Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków, czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout, ossobuco

KUCHARNIA
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 178

pudełeczka dyni. To nie jest lista moich zakupów.  Ani relacja z wizyty na straganie. To po prostu zamrożone lato i trochę jesieni, które wciąż trzymam w zamrażarce. To nic wielkiego, jestem pewna, że i Wy tak macie. Ale przecież mamy wiosnę! I choć wczoraj na pobliskiej górze było u mnie prawie pół metra śniegu, wiem, że to tylko(...)ciastem  z rabarbarem. Na chłodnik jednak za zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki w zamrażarce. Ogrzewam się zupą z dyni, pocieszam malinowym ciastem i gotuję rabarbarowy kompot. To zdecydowanie moje ulubione porządki. Jedyne, na jakie zawsze mam ochotę. Szykując się na wiosenno-letnie smaki ogrzewam się ich wspomnieniami

KUCHARNIA
Trudna miłość. Elżbietańska tarta marchewkowa. 160

wynurzenia z gatunku tych, że zawsze wieczorem przebieram się w damską skórzaną bieliznę, potajemnie słucham płyt zespołu Ich Troje, a sens istnienia odkrywam w lekturze książek Williama Whartona. Nic z tych rzeczy, chciałbym Ci jedynie donieść, że bardzo, bardzo lubię marchewkę. Dlaczegóż to potrzebowałeś chwili aż tak szczególnej - spytasz z troską - by wyznać rzecz równie błahą i normalną? Spieszę(...)się przerażające marchwiane zupki, by ładnie rosły, a dorosłym wciskana jest surówka z marchwi w ramach restauracyjnych zestawów obowiązkowych.  I to wszystko, nie licząc jeszcze obecności marchwi w zupach jarzynowych.  A ja marchew kocham.  Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków, których słodycz naturalnie łagodzi kwasowość czerwonego wina, czym bez marchwi byłaby włoska minestra

KUCHARNIA
Placki ziemniaczane z drobiowym gulaszem 369

Placki po węgiersku to jedno z moich ulubionych dań. Nie zawsze jednak mam czas i możliwości  kupienie ładnej wołowiny gulaszowej i zrobienia takiego prawdziwego gulaszu. Nic mnie jednak nie zniechęci pomimo to od zrobienia czegoś podobnego. Placki to pryszcz. A smaczny gulasz można szybciutko zrobić nawet z piersi kurczaka. Czas : 1 godzina Składniki: 8  średnich ziemniaków(...)kurczaka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 cebule 3 pomidory pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku 1 łyżeczka brązowego cukru przyprawa do sosów i zup w płynie  cukru brązowego 1,5 szklanki wody Obrać i pokroić cebulę. W garnku o grubym dnie rozgrzać kilka łyżek oleju i zeszklić cebulę . Mięso pokroić w drobną kostkę

Buniabaje w kuchni