rehabilituję się, oto przepis. 😉 2 - 3 jajka szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny mąka Oraz: rosół natka pietruszki szklanka wody Zimny rosół przecedzamy, aby tam nic w nim nie było z czasu gotowania, dodajemy wodę. Z wodą nie będzie tak słony i intensywny w smaku. Ustawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Rosół się grzeje(...)delikatną fakturę, ale jak tam kto woli. I to wszystko, podajemy posypane natką, tak jak przy zwykłym makaronie. Takie kluseczki gotowane na wodzie, są fajnym dodatkiem do innych zup, sosów, a także jako dodatek do drugiego dania. Prosta potrawa, nawet banalnie prosta, a daje tyle możliwości
Dieta moja pasjaReceptura wyewoluowała od zwyczajnego minestrone. Przedpotowa można wręcz rzecz. Historyczna. Robiona naście razy. Do kwietnia niesfotografowana. W tym czasie zdążyły zapełnić się turystami główne aleje trzech
U FiolkiReceptura wyewoluowała od zwyczajnego minestrone. Przedpotowa można wręcz rzecz. Historyczna. Robiona naście razy. Do kwietnia niesfotografowana. W tym czasie zdążyły zapełnić się turystami główne aleje trzech
Fiolka w kuchniwykonalne. Po drugie, warto z wielu powodów. Posiłki to jeden z podstawowych rytuałów podczas, których z dala od telefonów i tabletów możemy usiąść z bliskimi i porozmawiać lub posiorbać zupę w ciszy. Samo gotowanie daje dużo satysfakcji. Robisz coś z niczego. Jeśli tylko jesteś dobrze przygotowana/przygotowany to samo mieszanie w garnkach, dosypywanie, podsmażanie i cały taniec z tym związany staje(...)zawsze tak to widziałam. Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się dość późno, bo na studiach. Rozumiem zagubienie, które pojawia się u początkujących i przekonanie, że temat kogoś przerasta. Nic tak mnie nie irytowało jak odpowiedź "na oko", kiedy pytałam o ilość jakiegoś składnika lub czas gotowania. Wprawa wymaga doświadczenia. Nie ma najmniejszego sensu wymagać od siebie wyczucia, kiedy dopiero
W kuchni wieczoremlata temu również w lipcu żar napierdzielał z nieba tak, że odechciewało się wszystkiego! Tak już chyba mi zostało, że w tak upalnych dniach nie mam apetytu na nic ciężkiego, gorącego do jedzenia. I powracam myślami właśnie do Polańczyka, do chłodnika, który jest rewelacyjną alternatywą jako obiad w gorące i bezlitościwe dni. Chłodnik z jajkiem w koszulce(...)śmietanę oraz wodę z ogórków małosolnych. Dorzucamy pokrojone i posiekane produkty, łącznie z ostudzonymi burakami, Odstawiamy do schłodzenia (może być nawet do zamrażarki). W oczekiwaniu na schłodzenie się zupy, ale tuż przed samym podaniem zupy, gotujemy 100 ml czystej wody ze 100 ml wody z ogórków małosolnych, która nam zakwasi ten roztwór. Do wrzącej wody wbijamy jajko i gotujemy
Right Behind The Kitchenworeczek 100 gram, pieprz mielony - do smaku, papryka czerwona słodka 1 łyżeczka, mleko 3,2% 1/2 litra Z TYCH SKŁADNIKÓW SĄ 2 POTRAWY I SOK DO PICIA = nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania(...)rosołową, kucharka, gotować do miękkości ryżu, pod koniec wlać mleko, wsypac pieprz, paprykę z resztek przygotowałam 2 potrawy: placki ziemniaczano-warzywne "zobacz TUTAJ" i sok do picia "zobacz TUTAJ" - zupa jest lekka, aromatyczna, smaczna .........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędniach wyświetlacz zmienia swój kolor na czerwony. Niestety ja jeszcze tego nie miałam okazji spraktykować:) Po co nam właściwie taki dzbanek? Głównym zadaniem takiego dzbanka jest filtrowanie wody, czyli nic innego jak oczyszczanie wody, usuwanie z niej m.in. żelaza - czyli powszechnie znanej rdzy, manganu, wapnia i magnezu, które podczas gotowania tworzą osad. Poza tym woda z dodatkiem żelaza(...)osad na naszych kubkach, metaliczny posmak wody oraz mętny żółty kolor wody. Samo filtrowanie wody trwa zaledwie kilka minut, zaś smak wody zmienia się diametralnie! Kawa, herbata a nawet zupa przygotowana na przefiltrowanej wodzie smakuje zupełnie inaczej. Najbardziej podoba mi się to, że na kubkach nie ma osadu a w czajniku nie ! I śmiało możemy napić się "karnówki" bez uprzedniego
Z miłości do słodkościupalne dni nic nie cieszy bardziej, niż zimny drineczek! I nie uwierzę, że nie! Moim zdaniem powinni to zalegalizować w porze lunchu, przecież wydajność w pracy i tak nie może już bardziej spaść! ;) Dziś klasycznie, Gin LUBUSKI & tonic + cytryna + obowiązkowo ogórek - bo wiadomo, zdrowy, oczyszcza, wygładza, upiększa... :) Dodajcie jeszcze ziarna pieprzu i kostki lodu. A później(...)bezceremonialnie zróbcie sobie dolewkę! :) Knuję jeszcze przepis na chłodnik z wkładką Ginu! Jesteście ciekawi? To dopiero będzie zupa! ;) Jakie są Wasze sposoby na przetrwanie tych upałów? Udostępniajcie, niech orzeźwienie idzie w świat
Spektrum Smakuinną drużyną, 2: to konkurencja na zupę rybną, 3:to konkurencja na kanapkę rybną. Bardzo nam było miło jak Karol powiedział, że nasza kanapka wraz z zupą najbardziej mu smakowała. Jednak przyznam, że wybór był bardzo trudny, gdyż każda drużyna poradziła sobie rewelacyjnie. Po wyczerpujących konkurencjach w spartańskich warunkach, przy wspólnym stole mieliśmy możliwość skosztować naszych dań przy(...)Hotelu, gdzie przy wspólnej kolacji mieliśmy możliwość bliżej się poznać i spędzić bardzo miło wieczór. Następnego dnia poranek spędziliśmy na wędkowaniu, mimo, że ryby nie chciały brać i nic nie złowiliśmy to i tak była świetna zabawa, po której udaliśmy się w wir zwiedzania Stawów Milickich. Pogoda nam nie sprzyjała, jednak daliśmy radę :) Stawy Milickie to największy
Niezły Młynekprzy których później pracowali. Jurek Sobieniak też wtrącił, chociaż mało nie gadał. Chodziło o cebulę, a dokładniej o substancje, estry, które wydzielają się podczas jej krojenia. Słychać było, jak nic, że skończył analitykę chemiczną, o czym nas zresztą poinformował, gdy po swoim krótkim wykładzie, pozostali się wgapiali w niego zdziwieni. Rozumiałam go, gdyż sama myślę o tym kierunku studiów(...)francuskim z kurkami i młodą włoszczyzną. Tarta z kozim serem na spodzie z krupczatki z kurkami i młodą włoszczyzną. Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa rybna ze szpinakiem i palonymi pomidorami oraz ośmiorniczkami. Przepiórki z nektarynkami, rozmarynem i masłem. Domowy makaron z warzywami sezonowymi. Owoce leśne z zabayone. Poszłam na całość i wzięłam się
W kuchni Karmel-itkiKiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej moje koleżanki z compoundu - głównie te pochodzące z Indii i krajów arabskich były niezmiernie zdziwione, że nie mam ani rice cookera
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię z Ciebie, drogi Maćku, zrobił podróżnik! I jeszcze te sugestywne opisy :) Nic tylko zamknąć oczy i dać się ponieść wyobraźni. To może tym razem udamy się do Włoch i skosztujemy pysznego risotto, siedząc sobie gdzieś nad brzegiem morza, skąpani w promieniach słońca, najlepiej w miłym towarzystwie ;) Można też w domowym zaciszu, tak jak my dzisiaj. Przygotowałam risotto(...)ciecierzycą oraz grzybami - pieczarkami i suszonymi borowikami. Dodałam łyżkę hummusu, przez co danie zyskało aksamitną konsystencję. Całkiem fajna potrawa mi wyszła, polecam :) P.S. Kolor Twojej zupy z czarnej fasoli mnie nie przestraszył, raczej zadziwił :) Składniki: 3/4 szkl. ryżu Arborio 100 g ugotowanej ciecierzycy 100 g pieczarek suszone borowiki (kilka sztuk) bulion 1 łyżka hummusu cebula papryka chili sól oliwa Wykonanie
zadanie-gotowaniedobrze zakręcimy słoiki, odwrócimy je do góry dnem to produkt nie wymaga już pasteryzacji. Ja jednak wolę mieć pewność, że sos się nie popsuje. Jeszcze pół godziny pasteryzowania to nic w porównaniu z wiecznością Jeżeli pasteryzujemy gorące jeszcze słoiki, to do garnka wyłożonego ściereczką wlewamy gorącą wodę do 3/4 wysokości słoika, słoiki nie mogą się dotykać z innymi słoikami(...)minut. Jeszcze gorące słoiki ustawiamy „do góry nogami”. Tak przygotowany domowy sos pomidorowy na zimę przechowujemy w chłodnym miejscu przez sezon zimowy. Sos to świetna baza do spaghetti, zupy pomidorowej, czy też do innego wykorzystania. The post Sos pomidorowy na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW mojej kuchni prym wiodą kasze. Kasza jaglana i kasza gryczana to moje ulubione. Dziś pomysł na wykorzystanie jednej z nich nieco inaczej. U nas podczas
IzaGotujePodczas tak wysokich upałów jednym z obowiązków jest regularne nawadnianie organizmu. Szczególnie należy pilnować dzieci, kontrolujmy ile nasze dzieci wypijają płynów. Popularne
IzaGotuje