rozgrzewająca zupa, która idealnie sprawdza się na rodzinne imprezy. W moim domu nigdy się ich nie przygotowywało, zawsze przyjeżdżały od babci.... Jednak tym razem postanowiłam skusić się i przygotować je dla rodziny. Mój tato, brat i szwagier przepadają za takimi daniami więc dla nich skusiłam się i ugotowałam. Mogę rzec, że nie ma nic prostszego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinową sytuacją życiową. Od wczoraj pracuję i jestem jeszcze nieco oszołomiona, ale i bardzo szczęśliwa. Bolą mnie ręce i nogi, a wczoraj wróciłam do domu o 1.30, ale to nic, najważniejsze, że mam fantastycznego szefa, przemiłe, uczynne koleżanki i kolegów, dostanę niezłe pieniądze i... uwaga! Pracuję w restauracji! :) Jest jeszcze wiele rzeczy, które muszę ogarnąć, ale mam nadzieję(...)ponieważ moje szczęście dziś łączy się z tematem pracy, a jak wiadomo najwięcej i najwydajniej pracują w Japonii to wrzucam Wam miso ramen, pyszną wielką zupę japońską z makaronem i dodatkami. Moim zdaniem, to prawdziwa królowa wszystkich zup! Muszę koniecznie dodać, że miso ramen była pierwszą z azjatyckich zup, którą zrobiłam samodzielnie, czyli porwałam się nieco z motyką na słońce
Kuchnia PrezydentowejJurajska to lokalna zupa o smaku pierogów ruskich. Dzień pierwszy Sobota, pobudka wcześnie rano gdyż na dworcu musiałam być po 8 (dla mnie w sobotę to bardzo wcześnie). Tam umówiona byłam z Dotą , Anią i Tomkiem . Przed nami ponad 2 godziny jazdy pociągiem..., niestety godzina stania w polu (remont torów), czyli wyszły ponad 3 godziny. Nic to, nie zrażamy
królestwo garówChoć kocham gotować i za garnkami mogę stać godzinami, to czasem zdarzy się taki dzień, że na nic nie mam czasu lub siły. Mam wówczas
Słodkie okruszkiKrokiety z mięsem, moje ulubione. Podstawą dobrych krokietów są przynajmniej 2 rodzaje mięs drobiowe i wieprzowe. Przepis jest prosty, w wykonaniu nie ma nic trudnego
Mechanik w kuchniTaki czosnek jest stworzeniem stadnym. Każdy ząbek musi mieć przytulonego obok towarzysza. Inaczej usycha biedny. Podobnie z całym główkami. Najlepiej chyba się czuja przytulona jedna do
bistro mamawyczerpały mi się znane przepisy .Musiałam poszukać czegoś nowego ,ale równocześnie znanego . W takiej sytuacji zawsze sięgam do zapisków mojej mamy . Zawsze coś tam znajdę. Wybrałam chłodnik ,niby nic takiego a jednak spełnił moje oczekiwania ,Po pierwsze przyjemnie nas ochłodził, po drugie jest dość syty(...)odstawić . Zmiksować całość na gładką masę .Wystudzić . Krok4 . Do zimnych buraczków dodać : kefir, śmietanę, jogurt ,cukier,pieprz .Dokładnie wymieszać Krok 5 . Szczypiorek i koperek posiekać . Dodać do zupy, Można jeszcze doprawić w zależności od upodobania. Podać z jajkiem , i kawałkami zimnego mięsa. Zamiast smażonego filetu drobiowego można wykorzystać dowolne mięso pieczone lub duszone które
Eli Gotowaniesmaku, ale nic bardziej mylnego- w tej wersji krem jest lekko pikantny (w sumie stopień pikanterii zależy od Was), z delikatną nutą gałki muszkatołowej, która nie przeważa, a tylko wydobywa smak i nadaje bardzo ciekawego charakteru. Fantastycznie komponuje się z wędzonym łososiem czy krewetkami- wtedy krem jest bardziej treściwy, choć samym również można się nasycić. Zupa warta wypróbowania
Kraina Miodem PłynącaKiedyś robiłam zupy na pieczonych kościach wołowych i korpusach po upieczonym drobiu - były bardzo smaczne .Ponieważ raczej do tego nie wrócę bo za mało używam piekarnika ( takie porcje jakie ja gotuję to było by zbrodnią go uruchamiać ), to sprawdzam czy można uzyskac ten sam lub podobny efekt opiekając na patelni. ** Z tymi % z ouzo to nic wielkiego - jak się
Buniabaje w kuchniwywarze z żeberek wołowych z dodatkiem pietruszki, cebuli i malutkiej marchewki. Pomijam typowe dla wywarów warzywa, takie jak por i seler, aby nie zdominowały one swoją intensywnością smaku zupy. Zupa smakuje wybornie z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. Smacznego! Składniki na wywar wołowy: 3 żeberka wołowe, 2 kostki ogonowe wołowe, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 cebulka pokrojona(...)Etap II Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 14 min Otwieranie Garnka Szybkie Etap III Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 1 m 15 s Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj wywar ze składników wypisanych powyżej - skorzystaj ze wskazówek w przepisie Wywar na żeberkach wołowych po ugotowaniu wywaru wyjmij z niego mięso i warzywa
Szybko SzybkowarDziś po raz kolejny sięgam po dawny przepis z notatnika mojej mamy - to są ciasteczka, które moja mama zawsze wypiekała, a w szczególności i hurtowych ilościach
Kawa z mlekiemDomowa wędlina z drobiu. Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego! Niektórzy pewnie określą mnie mianem "zwariowana eko mama". Nie zgodzę się. Ja po
IzaGotujenic nie robię….Dla mnie wielkanocne menu jest proste, nieskomplikowane i składa się głównie z przekąsek jak śledzie, jajka i tort kanapkowy. W tym roku będziemy mieli gości, więc mam w planie obok potraw na zimno wprowadzić kilka dań na ciepło ale również prostych i szybkich w przygotowaniu. Na pewno ugotuję żurek z jajkiem . Zupa jako przystawka świetnie
codojedzeniaróżnych zup lub sosów. Dobrze przygotowany rosół powinien być esencjonalny i po wstawieniu do lodówki przybierać postać delikatnej galaretki. Rosół świetnie rozgrzewa i idealnie sprawdza się w jesienne i zimowe dni. Najbardziej pomocny jest on w czasie, gdy dopada nas przeziębienie i talerz gorącego rosołku, może nas wtedy postawić na nogi. Moim zdaniem nie ma nic piękniejszego w porze
Kuchcik gotujeJak już miałam opisać jak zrobiłam leczo to przypomniałam sobie, że to moje leczo jest bez cukinii, a leczo kojarzy mi się z przede wszystkim z
bistro mamaChłodników jeszcze nigdy nie robiłam ale w tym roku to nadrobiłam i zrobiłam już kilka razy. Na blogu jest już chłodnik z botwiną a teraz
Monia miesza i gotujenormalnym ciśnieniu. Nic tylko leżeć plackiem. Całe szczęście , że pół zamrażalnika mam zapchane gotowymi potrawami. .Wyciągam i odgrzewam. Niestety nowości na blog z tego raczej nie ma . Wyjęłam z zapasów duży krokiet i wywar z duszenia gołąbków . Jak robię gołąbki to z reguły wywaru nam za dużo . Mrożę go i wykorzystuję potem jako bazę na sos , zupę
Buniabaje w kuchni