zupa nic - 1526 przepisów (strona:57/102)

Sałatka z komosy ryżowej i awokado 178

właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Nazywana jest tam „świętym zbożem Inków”, „złotym ziarnem Inków” i „matką zbóż”. Nic dziwnego – quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Ponadto(...)tradycyjne zboża wcale nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową wyjątkową. Komosa ryżowa może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również składnikiem zup, gulaszu czy sałatek. Komosę ryżową można wykorzystać również do wypieku ciasteczek lub innych łakoci. Z kolei prażone ziarna można dodać np. do jogurtu. Sałatka z komosy ryżowej i awokado. Składniki

mojewypiekiinietylko
Mleko kokosowe 230

jaglankę lub gryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu orzechowego . Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy(...)oraz od sprawdzonych producentów. W przypadku mleka kokosowego najgorsze co może się zdarzyć, to kupienie zwietrzałych wiórków lub mocno odtłuszczonych. Mleko kokosowe będzie wtedy smakowało bardzo delikatnie… jak nic. A co z mleczkiem kokosowym? Jeśli chcemy uzyskać więcej gęstej części, używamy po prostu więcej wiórków. Ja zazwyczaj zwiększam ich ilość do 300g. Po odstawieniu do lodówki, po kilkudziesięciu

Blendman
Mleko kokosowe 151

jaglankę lub gryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu orzechowego . Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy(...)oraz od sprawdzonych producentów. W przypadku mleka kokosowego najgorsze co może się zdarzyć, to kupienie zwietrzałych wiórków lub mocno odtłuszczonych. Mleko kokosowe będzie wtedy smakowało bardzo delikatnie… jak nic. Jeśli chcemy uzyskać więcej gęstej części, używamy po prostu więcej wiórków. Ja zazwyczaj zwiększam ich ilość do 300g. Po odstawieniu do lodówki, po kilkudziesięciu minutach (najlepiej po całej nocy

Blendman
Sam w domu - recenzja ksiażki Lotty Olsson 143

dzieci i z humorem opowiada o przyjaźni, krótkotrwałym rozstaniu oraz tęsknocie . Udowadnia, że czasem dobrze jest popłakać i że dzięki smutkowi można wpaść na naprawdę owocne pomyły. Łzy to nic złego.  "Kiedy orzesznica wybiera się na kurs z kretem Stellanem, mrówkojad czuje się opuszczony i samotny. Czy orzesznica nie mogłaby zostać w domu i zjeść z nim podwieczorku(...)Zaczął obierać cebulę i tak obierał, obierał, aż wykończył wszystkie zapasy Orzesznicy. Nawet w ogródku już jej nie było!   I co dalej miał robić?  Ugotował przepyszną zupę cebulową, którą miło zaskoczył swoją przyjaciółkę. I nawet zaproponował, że na kolację mogą zaprosić Stellana. Mrówkojad już nie miał do niego żalu o to, że zabrał Orzesznicę na kurs i skazał

Di gotuje
Zbożowa - restauracja Łódź 157

pierwszy, zamówiłam meksykański krem paprykowy z kukurydzą i nachosami. Był smaczny, ale nie pomyślałam, że będzie raczej słodkawy, chociaż oczywiście można się było tego spodziewać. Dodałabym trochę 'kopa' tej zupie odrobiną chili cayenne, żeby było bardziej po mojemu. Zamówiliśmy jeszcze leśny krem grzybowy, był bardzo dobry, ciekawie przyprawiony. Zdjęcia nie są najlepsze, bo po prostu byliśmy bardzo głodni i naprawdę(...)była przepyszna. Super spód, pyszne dodatki, a do tego sałata, która wygląda bardzo niepozornie. Jednak dobrze, że jej spróbowałam, bo była polana pysznym, lekko miodowym dressingiem, więc na talerzu nic nie zostało. Spróbowaliśmy też cieciorki z pomidorami, kaparami i natką, podaną ze stekiem z kaszy gryczanej i owsianej. To danie mogłoby być lepsze, szczególnie kotlet bardziej wyrazisty, chociaż

Corner With Recipes
Ciasto marchewkowe dla gości 174

Strasznie jestem ostatnio zajęta. Ciągle gdzieś biegam, jeszcze więcej dzwonię... Aż samej mi ciężko to wszystko ogarnąć. C. jest nieocenioną pomocą, kiedy mam ochotę rzucić telefonem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Panna cotta z kawiorem z owoców leśnych 237

towarzystwie orzeźwiającego 'kawioru' o smaku owoców leśnych... O ile Panna Cotta brzmi znajomo (włoski deser na bazie kremówki i żelatyny), o tyle 'kawior' brzmi już tajemniczo i skomplikowanie, ale nic bardziej mylnego- przygotowanie jego zajmuje dosłownie 15 minut: wystarczy zagotować płyn z agarem, a następnie za pomocą strzykawki tworzyć kropelki, które lądują wprost do oleju i... gotowe! :) Czyli samo(...)zachwycająco i niezwykle, że okrzyk 'wow' u biesiadników gwarantowany! :) 4 porcje Panna Cotta: * śmietanka 30%- 400 ml * cukier puder- 2 lekko czubate łyżeczki * żelatyna- 2 płaskie łyżeczki 'Kawior': * "Zupa z owocami leśnymi i makaronem" Profi- 1 opakowanie * sok z cytryny- 2 łyżeczki * agar- 1 łyżeczka * olej- 1 i 1/2 szklanki * mała strzykawka Panna Cotta: Śmietankę przelać do rondelka, wsypać cukier

Kraina Miodem Płynąca
Klopsiki z grzybami w sosie pieczarkowym wg Aleex 162

wiem, jak Wy, ale ja zastanawiałam się, co pozostawiamy młodym? Jaką spuściznę odziedziczy nowe pokolenie? Zamiast ładu i spokoju, dziś mamy stałe zagrożenie. Niby jeszcze żyjemy normalnie, niby pozornie nic się nie zmieniło, ale teraz z tyłu głowy czai się pytanie – kiedy? Nie, nie wpadam w panikę, nie ulegam wyłącznie emocjom. Jestem jednak przekonana, że ta sobotnia tragedia powinna(...)łopatki • 30 dag pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1/2 małej bułki, np. kajzerki • olej Na sos: • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz • zupa borowikowa Knorr’a • olej Sposób przygotowania: 1. Przygotować pulpeciki: Pieczarki obrać, oczyścić i opłukać. 2. Grzyby pokroić na kawałki. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć grzyby na złoty

W mojej kuchni
Makaron z cukinii lekarstwem na szaleństwo 172

Nasz weekend był trochę szalony- ale właściwie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Udało się wiele rzeczy, które ogólnie uznajemy za relaksujące. Była zupa cukiniowa, ciasto gruszkowe, praca w ogrodzie- trawa jest skoszona, niektóre grządki ogarnięte, orzechy i owoce róży zebrane. Obejrzeliśmy słaby film dla młodzieży, lepszy serial z Halle Berry, ja przypomniałam sobie nawet parę odcinków Felki. Dokończyliśmy halucynogenne zielonogórskie(...)sport. Były zakupy. Tylko tradycyjnej niedzielnej drzemki w ogrodzie nie było- za zimno, żeby wieszać hamak. Po takim weekendzie nie chce się przyrządzać szalenie skomplikowanych dań na poniedziałkowy obiad. Nic nie szkodzi- w zanadrzu mam pomysł na cukinię! Czas spędzony w ogrodzie był bardzo owocny- wystarczy wspomnieć, że z zebranych rzeczy udało mi się już kilka smakołyków przygotować- czekają

les mirabelles
Toksyczny świat. Po obejrzeniu tego filmu najprawdobodobiej spalisz swoją szafę... 209

Szokujący materiał na temat szkodliwych dla zdrowia substancji dodawanych do ubrań popularnych marek (nawet dla dzieci). Nie zabraknie fragmentu o jedzeniu...   Po obejrzeniu tego filmu

IzaGotuje
Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami 178

Gotowe kulki możemy obtaczać w mielonych orzechach, herbatnikach czy kakao. Trufle przechowujemy w lodówce do 3 dni. Składniki na te małe cuda macie zapewne w lodówce. Więc nie pozostaje nic jak zabrać się do roboty. Drukuj Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami Składniki 1 kostka masła 3 paczki herbatników szklanka bakalii 1/2-2/3 szkl. cukru 4 żółtka 3 łyżki kakao(...)kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. 4.9 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/czekoladowe-trufle-orzechami-herbatnikami/ MieszamWGarnku   Artykuł Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Nadziewana kalarepa 215

obiad, obrałam, wykroiłam zdrewniałe części, krótko obgotowałam i były już gotowe do nadziewania farszem z mięsa mielonego, marchewki i natki pietruszki. Wydrążone części kalarepki zamroziłam, wykorzystam je do zupy. Podczas duszenia kalarepek powstał delikatny sos, doprawiony, zagęszczony i posypany świeżym koperkiem idealnie dopełnił danie z kalarepą. Całość wyszła bardzo pyszna i zdrowa. Składniki: kilka kalarepek 0,5 kg zmielonej łopatki(...)pół szklanki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej pół pęczku koperku Sposób przygotowania: Kalarepki umyć. Jeśli są stare, łykowate i zdrewniałe należy je obrać ze skórki, jeśli jest młoda, nic nie trzeba robić. Ściąć wierzchnią warstwę, tzw. kapelusz. Kalarepy wydrążyć łyżeczką, uważając by nie uszkodzić wierzchniej warstwy. Kapelusze również nieco wydrążyć. Kalarepy wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować kilka

na moim stole...
Andrzejkowe szybkie przysmaki 245

Dzisiejsza noc upłynie wielu z nas na zabawie. Będzie to chyba najbardziej tajemnicza noc ;) Andrzejki obchodzą duzi i mali. Już dzieci w przedszkolu bawią się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Strogonow- Boeuf Stroganow 186

ogórek kiszony, mało popularny dodatek w innych krajach a szkoda, bo nadaje fajnego charakteru daniu. A poza tym my, Polacy, lubimy przecież na bogato I nie ma w tym nic złego, żeby przejmować dania z innych kuchni i przerabiać je pod swój smak. A jest to danie rosyjskie, które spopularyzowano w całej Europie w XIX w. Część nacji(...)zwykle z wołowej polędwicy i serwowany w postaci gęstej potrawki – gulaszu z chlebem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Czasem możemy strogonowa spotkać w wersji nieco rzadszej, podobnej bardziej do zupy. Danie to jest popularne nawet w Japonii czy Brazylii. Spotkacie również naprawdę różne warianty tego dania jak choćby z kurczaka czy nawet krewetek. Dlaczego je lubię? Bo średnim nakładem pracy

Mieszam w Garnku
Ogórki małosolne- wiosna w słoiku! 239

wypływają. Muszą być stale zalane.   Ja lubię kisić ogórki w dużych, przeźroczystych szklanych słoikach. Widać wtedy dobrze w jakim są stanie i czy w słoiku nie dzieje się nic złego. Pamiętajcie o tym, żeby słoiki nie stały bezpośrednio w świetle czy w pobliżu kaloryfera – optymalna temperatura dla kiszenia to 18-22⁰C a bakterie pomagające w procesie kiszenia(...)cała zawartość słoika była zakryta. Te ogórki u mnie nigdy długo nie stoją. Po 2-3 dniach są chrupane do kanapek lub półhurtem do obiadu, potem utopione w botwinkowej zupie. Jeśli chcecie przerwać proces fermentacji, czyli sprawić żeby zostały małosolne a nie ukwaszone, zakręćcie słoik i wstawcie go do lodówki. Jeśli jak ja jesteście amatorami małosolnych, tak czy siak – długo

Karo in the Kitchen