rośnie jej popularność, a w ślad za tym dostępność składników, także w Polsce. Kucharz w Tajlandii ma przywilej eksperymentowania- czasem potrawy przyrządzone z takich samych składników smakują zupełnie inaczej. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, by bawiąc się kuchnią, eksperymentować samemu, szukając prawdziwe tajskich smaków. PODSTAWY KUCHNI TAJSKIEJ Wiele składników używanych w tajskiej kuchni jest nieznanych(...)gotowania, podobnie jak goździków, dlatego najczęściej używa się jej do przygotowania podsmażanych potraw. Bai mangluk , bazylia cytrynowa, szczególnie popularna w północno-wschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można
ClauditteMissCookingZalecane są m.in. w leczeniu reumatyzmu i przy spadku odporności. Dieta wzbogacona w te owoce ma pomóc także wyregulować pracę serca, ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu i cukru. Nic dziwnego, że jagody goji są nazywane czerwonymi diamentami Wschodu i należą do superfoods, czyli "superżywności". żródło Owoce Goji są bardzo bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze(...)Goji zawierają beta-karoten, kwasy tłuszczowe i jako jedyne spośród produktów spożywczych stymulują organizm do wytwarzania hormonu wzrostu. źródło Jagody goji można dodawać do deserów, ciast, musli a nawet zup, można robić soki, nalewki, mają szeroki wachlarz zastosowania, można też jeść po prostu suszone owoce , dostarczają one wielu witamin organizmowi. Polecam sklep ze zdrową żywnością Galeria Herbat -Plenus
Gotowanie jest łatweokoło 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną, łącznie z ziemniakami. Po tym czasie wyrzuć liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem. dopraw solą i pieprzem do smaku. Przełóż zupę do miseczek, posyp boczkiem, serem i kapustą i podawaj. Smacznego! Recipe in English Young cabbage, beer and cheese soup (6 servings) Ingredients: 2-3 slices of bacon, chopped 2 tbsp(...)leaf ½ cup cheddar cheese, grated salt and pepper to taste Preparation: Heat 1 tbsp olive oil in a large soup pot on medium heat. Cook the bacon until nice and crispy, about 10 minutes. Remove the bacon to a plate with a paper towel on it, set aside to cool. Place the pan on medium heat, add the other tablespoon
karmelowyskończył, niedobry. Do sklepu nie chciało mi się ruszać po niemalże dwugodzinnym spacerze, który sobie z C. i Ptysią urządziliśmy wczesnym popołudniem. A zjadłoby się coś dobrego, oj zjadło... Nic nie poradzę na to, że nawet w takie ciepło chce mi się słodkiego. A najlepiej z rabarbarem, bo kilka lasek czeka grzecznie na wielką chwilę. I nie wiem, jakim(...)Witaminki. Tak, tak, wiem: każdy wie jak ugotować kaszkę. Ja zasadniczo też wiem, ale że nie robiłam tego tysiąc lat, wolałam więc sprawdzić proporcje, co by nie dostać zupy albo innego klocka zamiast tak pożądanej przeze mnie kaszki o konsystencji idealnej. Wspomogłam się więc cudzą wiedzą, po czym całość ukoronowałam rabarbarem, na który taką miałam ochotę. Tym razem użyłam tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMarchewka nie jest zarezerwowana wyłącznie jako składnik zup, surówek czy jako dodatek do obiadu. Okazała się świetnym i wartościowym składnikiem śniadania, które smakuje jak najlepsze desery. Owsianki dają naprawdę ogromne pole do popisu – można do nich dodać wszystko na co mamy ochotę, zmieniać ich konsystencję, gotować, piec… Czekając na wiosnę i nowe smaki w kuchni po raz kolejny biorę(...)beta-karoten), witaminy B1 i B2, B6, C,E, H, K, PP oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor. Wartość energetyczna 100 g marchwi wynosi ok. 33-35 kcal –prawie nic. W błonie śluzowej jelit roślinny beta-karoten przetwarza się w niezbędny dla zdrowej skóry retinol (odmianę witaminy A). Marchew to też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Dzięki
Karo in the KitchenI znowu mi zielono, ale tym razem takie piękne, zielone danie to propozycja na lekki obiad podczas wiosennego detoxu. To już 5 dzień odtruwania organizmu i
Smaczna Pyzamoim domu rodzinnym, nie wiem czemu, ale nie robiło się łazanek, przynajmniej w takiej formie, z dodatkiem kapusty i grzybów dowolnego rodzaju. Łazanki o ile były używane, lądowały w zupie. Czemu? Nie wiem. Szkoda, bo łazanki jako danie, tak naprawdę poznałam dopiero po przeprowadzce do Krakowa. W grudniu, przed Świętami, mieliśmy z mężem taką łazankową jazdę, w oczekiwaniu na pierogi(...)dokładce. A ja lubię to danie, bo w zasadzie robi się niejako samo, gdzieś tam z boku. Można je zrobić na zapas i jedynie podgrzewać przez kolejne dni, bo nic nie traci na smaku, a wręcz jak bigos zyskuje, bo smaczki się przegryzają. Ja lubię łazanki z baaardzo drobno posiekanymi grzybami. Z tego względu jeśli używam pieczarek, to lubię
Mieszam w Garnkupozbawionego ambicji złodzieja. Czas jest nasz. I choć upływa bezlitośnie, to sami ustalamy program dnia, nie dając się wciągnąć w pułapkę emisji, powtórek, kolejnych setnych odcinków i nic nie wnoszących sensacji. Nie walczymy więc o pilota, ale o miejsce w grze. Wiele wspólnych chwil upływa nam na graniu. Komputerowe potyczki nigdy nas nie wciągnęły. Uwielbiamy gry planszowe. Dlaczego(...)jednak ostatecznie Amber wybrała... O tym dowiecie się już wkrótce:) Ja mimo to zdobyłam bataty i chciałam je koniecznie wykorzystać inaczej niż zwykle, tzn. nie w zupie, nie jako frytki czy składnik zapiekanki. Z pomocą przyszedł Królik, a raczej Rok Królika , którym 3 lutego rozpoczął się Chiński Nowy Rok . Natrafiłam na informacje o smakołykach, jakie szykuje się z tej okazji
KUCHARNIAW mojej kuchni czuć już jesień. :) Chętnie piekę nieprzyzwoite ilości dyni, gotuję brukiew i ostrzę sobie zęby na brukselkę. Nałogowo kupuję ostatnie pełne słońca pomidory, papryki
U FiolkiFlaczki na rosole to dla mnie jesienne danie kojarzące się od dzieciństwa z listopadowym Świętem Zmarłych. Tego dnia spotykaliśmy się w gronie rodzinnym, w domu Babci
Smaczna PyzaJeszcze jedna wersja prostej zupy z dyni :), a właściwie zupy-kremu. Składniki : 1 kg obranego miąższu z dyni 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 4 łyżki gęstej śmietany grubo mielony pieprz czerwony gałka muszkatołowa, sok z cytryny carry, sól, ewentualnie grubo mielony pieprz czerwony, chili 1/2 kostki rosołowej, a jeszcze lepszy rosół Przygotowanie: Dynię(...)miękkości dyni Po lekkim przestudzeniu całość miksujemy, doprawiamy gałką i solą, można też dodać ciut kostki rosołowej, jeśli nie mamy rosołu W przepisie oryginalnym nie mówi się nic o cytrynie, ale ja dodałam soku do smaku Już na talerzu dodajemy łyżkę śmietany. Jeśli mamy cebulkę dymkę - posypujemy po wierzchu. Wysmażona czerwona cebulka też będzie super :) Przepis
Proste Potrawypotraw. Najważniejsze składniki jednak to szczypta magii i odrobina szaleństwa typu truskawki w grudniu. Teksty Majewskiego to wspomnienia z wakacji, wspomnienia o sławnych przyjaciołach – artystach i smakoszach. Przecież nic nie zarekomenduje przepisu lepiej, niż fakt, że danie smakowało samej Kalinie Jędrusik. Widać po nich, że autor jest na diecie. Nie za bardzo lubi część dań, które przygotowywała Zofia(...)się w serowiec, a vitello tonato w cielęcinę w sosie tuńczykowym. Co miałabym ochotę ugotować z tej książki? Na pewno zrazy a la Radziwiłł, kwiaty bzu w cieście, zupę koperkową i deser Celiny, który przypomina nieco PRLowską białą galaretkę. Na pewno ugotuję jednak coś więcej, a to przez wygodę z gotowymi zestawami, gdzie poszczególne dania będą na pewno
Ugotowane pozamiataneNiedawno pisałem o bigosie z młodej kapusty i sezonowych warzywach i owocach . Chłodnik z młodych buraków jest kolejnym, jednym z kilku, sezonowym daniem, na które czekam
Marder&Marder Manufacturenigdy mi do głowy nie przyszło aby zrobić tę hiszpańską pikantną kiełbasę samemu. A przepisów z chorizo trochę się nazbierało: – farfalle z bobem i chorizo – hiszpańska zupa pomidorowa – jajko w koszulce z chorizo – grzanki z jajecznicą i chorizo Gdy podczas wspólnego gotowania z San Jacinto, a właściwie w czasie wolnym od gotowania, wpadła mi w ręce(...)przemawiał koper w kiełbasie. Przewidziany był też długi okres suszenia chorizo, bo 8 tygodniowy. Chorizo zostało zrobione. Kiełbasa sobie wisiała, a ja co drugi dzień ją obwąchiwałam, czy przypadkiem nic się z nią nie dzieje złego. Kiełbasa podsychała w dosyć szybkim tempie, po 2 tygodniach nie wytrzymałam i odcięłam jedną porcyjkę, przecięłam ją na pół i co? Kiełbasa była
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciąży, zajadała się nimi, a później ja, jako wyrośnięty dzieciak również przy każdej możliwej okazji wpychałem je w siebie. Słodki ulepek, który kojarzy mi się z dzieciństwem jak nic innego. Dla mnie jedyną i prawdziwą wersją napoleonki, to ta z różowym kremem bezowym. Ciężka masa budyniowa to po prostu kremówka, którą również lubię i na pewno na blogu pojawi(...)zrobienia napoleonki. Krem bezowy robi się w kąpieli wodnej, ale czy woda spod ciecierzycy zareaguje na to tak samo jak białka jaj…? Wyjdzie pyszny krem czy słodka, różowa zupa? Na szczęście wyszedł piękny krem, a napoleonka bez jajek stała się faktem! Ilość kremu bezowego z przepisu wystarczy na 9 średniej wielkości napoleonek. Jeśli marzą Ci się wielkie, wypełnione
Blendman