szczególności sól(para wydobywa sód). Do gotowania na parze przydadzą się natomiast zioła, a w przypadku ryb- sok z cytryny. Dodatkową zaletą gotowania na parze jest to, że nic nie przywiera ani nie przypala się, ale na parze można rozgotować produkty podobnie jak w wodzie, dlatego należy od czasu do czasu kontrolować stan naszej potrawy. Gotowanie na parze(...)sposób gotowania, kup parowar. Tutaj zarówno wybór jak i zakres cen jest bardzo duży. Każda firma dorzuca do swojego produktu różne gadżety, takie jak specjalne pojemniki na zupę czy foremki do przygotowywania deserów. Przy wyborze warto jednak kierować się rozmiarem i funkcjonalnością, a na dodatki zwrócić uwagę później. Parowar elektryczny to z pewnością najbardziej praktyczna opcja, ponieważ za jednym podejściem
peanutbuttermonsterbloger kulinarny to ktoś, kto jada tylko bliny z kawiorem,szlachetne sery z żurawiną, trufle, a wszystko zagryza deserami z płatkami złota i zapija drogimi winami czy szampanem. Nic bardziej mylnego!Bloger kulinarny to człowiek jak każdy inny - chodzi do pracy lub jak ja, studiuje, żyje codziennym rytmem. Co prawda, w grafiku musi wygospodarować czas na sprawy typowo blogowe(...)prawdziwe wyzwanie. Dzięki nam gotowanie staje się łatwiejsze i bardziej przystępne. Wystarczy znaleźć przepis i do dzieła. Szkoda, że tak dużo ludzi nadal boi się pary znad gotującej się zupy czy skwierczącego na patelni oleju. NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. na ok. 8-10 naleśników 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie
W kuchni Karmel-itkiZdrowe, smaczne i bezglutenowe przekąski? Znacie już Gryczanki? Bo my tak! To rewelacyjny BIO produkt, bez glutenu, dla vegan, bez
IzaGotujeczekać na to, co dla nas wybrał. Na początek podano cappuccino z selera z mocno wyczuwalnym tymiankiem. Dla mnie to było coś nowego, mimo, że podobne kremowe zupy już jadałam, chociaż nigdy wcześniej z selera. Danie, co oboje możemy przyznać, było niezwykle delikatne i przyjemne. Zwłaszcza jego puszystość zwracała uwagę. Po chwili stały przed nami puste naczynia. Przystawka(...)czym będę w stanie zjeść przystawkę, danie główne i deser, a tu wydawało się to możliwe. Na deser dostaliśmy coś od szefa kuchni, kelner nie chciał (albo nie mógł) nic nam o nim powiedzieć. Niepozorne ciasteczko na kawałku ananasa i malinowa kuleczka z jogurtem naturalnym zamknięta w małym słoiczku robiły wrażenie. Ze smakiem było podobnie – z każdym kęsem utwierdzaliśmy
Pasja Smakupomocy. W dzisiejszym zabieganym świecie - stety-niestety - nikt nie ma czasu na takie podchody. A jeśli zapomniałam o twoich urodzinach, to znaczy... Że zapomniałam . Nic więcej i nic mniej; nadal cię lubię, nadal mi na tobie zależy, ale... Zapomniałam. Jeśli dam ci prezent spóźniony o tydzień, nadal będzie to prezent od serca. Więc nie rozpaczaj(...)ciasto razem z łososiem - i upiekłam. Wyszło pysznie! Co prawda najlepszy jest w dniu pieczenia (następnego warto lekko go podgrzać), ale znika niesamowicie szybko. Idealny jako dodatek do zupy kremu, na szybkie śniadanie (nie trzeba robić kanapek), czy na kolację. Spróbujecie...? Drożdżowy warkocz z wędzonym łososiem Składniki: (na 2 chlebki) 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży
Pożeraczka, czyli raz adobrzemleka należy użyć mleka o najkrótszym czasie przydatności lub prosto od rolnika , mleko nie może być UHT . Do garnka wlewam zsiadłe mleko – jeżeli użyjemy 300 g zsiadłego mleka to nic się nie stanie po prostu całe mleko szybciej się zsiądzie , małe kubeczki zsiadłego mleka mają różne gramatury od 250 g do 300 g. Do zsiadłego mleka wlewam mleko . Garnek(...)białego sera: Na durszlaku rozkładam gazę ( lub ściereczkę) i przecedzam twaróg . Twaróg na durszlaku pozostawiam na około 30 minut aby serwatka ściekła – serwatkę można użyć do przygotowania chleba lub zupy . Następnie zgromadzony twaróg na gazie odcisnę pod obciążeniem . Gazę zbieram do siebie ( robię sakiewkę ) i górę związuję nitką , należy dobrze związać aby ser podczas odciskania nie wyszedł . Związaną gazę
Uwaga Babcia Gotujegrupy roślin psiankowatych spokrewniona z bakłażanem i pomidorami. Czerwone, zielone czy żółte http://pomyslowakuchnia.pl/penne-z-papryka/ , są to odmiany tego samego gatunku. Po prostu zielone strąki papryki to nic innego jak przedwczesne zebrane owoce. Maja one jednak odmienne cechy – poza najbardziej ewidentnym kolorem różnią się też teksturą, smakiem i właściwościami trawiennymi. Wszystkie kolory papryki maja orzeźwiający(...)smaku papryki decyduje substancja zwana kapsaicyna, która pobudza gruczoły trawienne i korę nadnerczy, co wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu. Papryka, właściwości i zastosowanie Zastosowanie papryki: Zupy: zupa gulaszowa, zupa jarzynowa, zupa kremowa,zupa fasolowa Sosy: sos pieczeniowy Sałatki: z rybą, drobiem, kiełbasą, makaronem, ryżem i sałatka ziemniaczana Potrawy z jaj: jajecznica, jajko sadzone Ryby: gulasz
Pomysłowa kuchniaRazem z naszymi Przyjaciółmi doszliśmy do wniosku, że w pewnym wieku (zwłaszcza takim, kiedy wąska talia i szerokie horyzonty zamieniają się miejscami) należałoby zacząć…. zdrowo się
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagorącej wody. Tutaj takich cudów nie musimy wyrabiać. Bajgle to bajgle, a że są pyszne, to sami musicie się o tym przekonać robiąc je osobiście. Te bajgle, to nic innego, jak pokłosie wcześniej publikowanego przepisu na paluchy drożdżowe z makiem , od genialnej Onijki Z tego samego ciasta możecie formować bułki, rogale, paluchy lub co Wam przyjdzie na myśl(...)tego przepisu, wychodzą niesamowicie pyszne oponki. Ciasto po wyrośnięciu wystarczy usmażyć. PRZEPIS Artykuł Szybkie bajgle z makiem na drożdżach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupani Gogol. - Ale również to, że ktoś tu przybywa. - Tak? Ile osób? Pani Gogol zanurzyła w kociołku chochlę i skosztowała płynu. - Trzy osoby. - Mlasnęła wargami. - Kobiety. Znowu nabrała zupy. - Niech pani spróbuje - zaprosiła. - Jest też kot. Można poznać po sasafrasie. - Cmoknęła wargami. - Szary. Jedno oko. - Zbadała językiem dziurę w zębie. - Zaraz... Tak. Lewe. Pani Pleasant w zdumieniu(...)miejsca, jeśli nie miała na to ochoty. - Ta kobieta, Lilith, mówi, że widzi w lustrach cały świat - powiedziała odrobinę oskarżycielskim tonem. Pani Gogol pokręciła głową. - Nic nie można zobaczyć w lustrach, tylko siebie. A w dobrym gumbo jest wszystko. Pani Pleasant przytaknęła. Wszyscy to wiedzieli. Nie mogła zaprzeczyć. Kiedy kucharka wyszła, pani Gogol smętnie pokiwała głową
Kryzysowa Książka Kucharskaoczywiście mojej produkcji, w wersji crunchy, z kawałkami orzeszków, bo pan blender nie daje rady na gładziutko pojechać orzechów. Nada się równie dobrze, to sklepowe. Jeśli nie masz erytrolu, nic straconego, dodaj inny zdrowy zamiennik cukru. Jeśli szukacie zdrowych pomysłów na ciastka, dodajcie zamiast tradycyjnego tłuszczu, właśnie masło orzechowe lub olej kokosowy, to doskonałe a przede wszystkim zdrowe zamienniki(...)wykrawać ciastka. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-gryczane-maslem-orzechowym/ BosowKuchni Artykuł Ciastka gryczane z masłem orzechowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuczym pisał dr Calvin W. Schwabe w swojej książce Unmentionable Cuisine . Poniekąd było to spowodowane tym, że Szwajcaria była największym producentem futer z kota. Zresztą nie jest to nic nowego w Alpach, bo Beppe Bigazzi również wspominał o tym w swoim programie kulinarnym, tyle, że miał na myśli Włochów. Nie żeby w Polsce nie jedzono, bo przecież jest(...)wrażenie żylastego. Przepis według szwajcarskiej receptury. Składniki: - mąka pszenna - musztarda - pieprz - czosnek granulowany - papryka słodka - tymianek - cebula - olej - przyprawa do zup w płynie Wykonanie: Do mąki dodajemy tyle wody aby można było ugnieść zwarte ciasto, które następnie odstawiamy do lodówki. Wyjmujemy po godzinie i ugniatamy w misce wody, wymieniając wodę
Kryzysowa Książka Kucharskastoliku, zaznaczając że spędziłyśmy w restauracji ponad 2,5 godziny. Przejdźmy jednak do sedna wizyty. Wybrałyśmy się do restauracji we wtorkowe popołudnie. Obsługa w postaci wcześniej wspomnianej kelnerki nic nie wiedziała o naszej wizycie, ani o akcji z jakiej jesteśmy. Dopiero Pani manager, która przyszła poproszona przez kelnerkę wiedziała o co chodzi, aczkolwiek też nie spodziewała się(...)zgodnie z naszym życzeniem, kawę latte. Kawka była bardzo dobra, w dużej szklance i z dużą ilością spienionego mleka czyli taka jaką lubimy. Następnie do stolika podana została zupa. Zaserwowano nam krem z pomidorów z serem feta , posypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, śmietana lub jogurt - ile potrzeba Z TYCH SKŁADNIKÓW SĄ 2 POTRAWY I SOK DO PICIA = nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania(...)tartą bułkę, czosnek, wbić jajka i wszystko dobrze wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane placki, odkładać na ręcznik papierowy aby nadmiar tłuszczu wchłonął z resztek przygotowałam 2 potrawy: zupę kalafiorową "zobacz TUTAJ" i sok do picia "zobacz TUTAJ" - placki najlepiej smakują ze śmietaną lub jogurtem, są syte, aromatyczne .........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękoniec, przed dolaniem zalewy, dokładamy do każdego słoika kilka ziaren gorczycy, czarnego pieprzu, ziela angielskiego i pokruszony listek laurowy. Oczywiście słoiki i pokrywki powinny być wcześniej wyparzone, żeby nic nam się nie podziało z grzybkami. Ja, jak po raz pierwszy robiłam grzybki, nie doczytałam przepisu i władowałam do słoików surowe grzyby. Zalewę zrobiłam jak przykazano, dodałam przyprawy i zalałam(...)słoików przyprawy. Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i przekładamy słoiki do góry nogami. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/marynowane-grzybki/ BosowKuchni Artykuł Marynowane grzybki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku