mniejsza zawartość kokosa, jest bardziej wodniste, ma mniej tłuszczu i co się z tym wiąże kalorii. Świetnie nadaje się do koktajli, kawy, płatków śniadaniowych, można nim także zabielać zupy. Jakie składniki znajdziemy w mleku kokosowym? Mleko kokosowe możecie zrobić samodzielnie w domu lub kupić gotowe w sklepie. Jeśli zdecydujecie się na sklepowe, koniecznie przeczytajcie skład. Podstawą mleka kokosowego jest woda(...)świętojańskiego (karob, E410) pektyna (E440) skrobia z tapioki estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (E473) lecytyna słonecznikowa (E322) Cukier i słodziki Syrop z agawy, cukier, maltodekstryna, inulina, syrop ryżowy – nic strasznego się nie stanie, jeśli wypijemy mleko słodzone, ale ze względu na wszechobecność cukru i zamienników najlepiej kupować po prostu mleko niesłodzone. Szczególnie do koktajli gdzie rolę słodzika mogą
Powiedz dietom nieobiadu , a może nawet daniem głównym , może stać się pyszny pęczak . No tak , nie wszyscy temu przyklasną , część z Was stwierdzi ,że pyszny i pęczak , nie idą w parze . Nic bardziej mylnego , w tej postaci kasza przekona , każdego , nawet dzieci , jest naprawdę bardzo smakowita , przepięknie pachnie i co najważniejsze , prosta do wykonania . Warto czasami wpuścić do kuchni coś bardziej(...)przypalić . Dolewamy 2 szklanki wody , wrzucamy kostkę rosołową, warzywa i dusimy na małym ogniu , dość często mieszając i w razie potrzeby uzupełniając , delikatnie ( nie za wiele , bo wyjdzie zupa , lepiej częściej i mniej ) wodą , aż do momentu ,gdy kasza zrobi się miękka i wchłonie praktycznie całą wodę – wtedy wyłączamy gaz i odstawiamy na chwilkę pod przykryciem ,żeby doszła
Ogrodnik w podróżyudziału z otwarciu restauracji La Maison Gourmand, która mieści się na warszawskiej Woli, przy ul.Chłodnej 15. Dzień był piekielnie zimny (choć w zasadzie jak na październik to chyba nic dziwnego? ;)), ale na szczęście atmosfera i samo miejsce skutecznie go ociepliły i, przede wszystkim, osłodziły. La Maison jest podzielona na parę stref - niedaleko wejścia jest lodówka z dużym wyborem(...)obsługa nie do końca się wyrabia. Walczyli dzielnie, ale był moment, kiedy talerze były raczej puste niż pełne. Inaczej z ciepłymi daniami, których były 3 - mini szaszłyki, zraziki i zupa dyniowa. Wszystkie 3 pozycje - bardzo smaczne. I moja ulubiona część: wypieki i lody. Lodów mnóstwo, aż nie wiadomo na co się zdecydować. Mogę z czystym sumieniem polecić gałkę cytrynową
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!To zdecydowanie najlepszy barszcz jaki dotychczas przygotowałam i jaki jadłam. Cudownie słodki (to za sprawą dużej ilości warzyw i słodkich buraków) o bardzo intensywnym
Smaczne ZdroweUśmiechniesz się, kiedy zobaczysz jakie to proste! Wystarczy 10 minut i tylko 3 składniki. Jak Zrobić Pyszne Lody Czekoladowe. 3 Składniki. 5 minut.
IzaGotujesamodzielnego pieczenia chleba. Oto jak wyglądało nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney z mirabelek NIEDZIELA Chłodnik arbuzowo-pomidorowy z miętą i fetą Tabbouleh kalafiorowe Owocowy kogel(...)Dzięki La Piccola Sicilia oliwa dosłownie lała się u nas strumieniami. Wybitna w smaku oliwa z oliwek Erbesso D.O.P. Monti Iblei, Oleificio Gulino - Chiaramonte Gulfi (klik) słusznie zachwycała smakiem. Nic dziwnego, skoro uzyskała ponad 70 krajowych i międzynarodowych nagród w konkursach obejmujących najwyższej jakości oliwę. Tą oraz wiele innych gatunków oliw i sycylijskich przysmaków możecie teraz zamówić dzięki powstałemu
KUCHARNIAżeberka, czasem kawałek karkówki ładnie przerośniętej tłuszczem, a czasem po prostu kurczak. I wtedy powstaje problem: co zrobić z ugotowanym mięsem? Nieraz kroję drobno i dodaję do zupy, ale nie zawsze jest to dobry pomysł i nie zawsze pasuje. Jednym ze sposobów na wykorzystanie takiego mięsa jest dodanie go do zapiekanki, która jest niezwykle delikatna i daje duże pole(...)przez tydzień - półtora tygodnia mogę go użyć do zrobienia na przykład szybkiej tarty. Nie ma obaw, że takie ciasto się zepsuje, gdyż nie w nim nic poza tłuszczem i mąką. Wielką zaletą takiego ciasta jest niezwykła kruchość i delikatność
Codzienna kuchnia niecodziennaJeżeli powrócą do nas upały, koniecznie przygotujcie sobie gazpacho - czyli sławny hiszpański chłodnik z pomidorów. Ta zupka o ślicznym czerwonych kolorze poratowała nas w zeszłym tygodniu, gdy na nic innego za bardzo nie mieliśmy ochoty. Z gazpacho wiążą się moje najprzyjemniejsze wspomnienia z wakacji w Hiszpanii - w czasie gorącego sierpniowego wieczoru (o 22 w Hiszpanii jest jakieś 30 stopni(...)pokrój na mniejsze części. Do naczynia robota kuchennego włóż pokrojoną paprykę i zmiksuj. Następnie dodaj pomidory, pokruszony chleb, czosnek i oliwę i zmiksuj na gładki krem. Do zupy dodaj 100-150 ml zimnej wody, do uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji. Dopraw zupę cukrem, octem winny, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przelej gazpacho do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki
Chilli Czosnek i OliwaOstatnio dni mijają zdecydowanie za szybko. Ani się obejrzę, a już mija tydzień, miesiąc, rok! Nic więc dziwnego, że aby choć trochę spowolnić skutki upływu czasu, staramy się lepiej odżywiać i dbać o swoje ciało. W tym pomoże nam...marchewka. To niepozorne warzywko zawiera w sobie odżywcze cukry-węglowodany, białko, liczne karoteny, witaminy(...)Składniki:5, 6 średniej wielkości marchewek1 średnia cebula2,3 łyżki oliwy z oliwek lub zwykłego olejupół szklanki wodykostka rosołowa (lub własny bulion)2 łyżki gęstej śmietany ( najlepiej do zup i sosów), może być też 18%garść posiekanej natki pietruszkiPrzygotowanie:Skrój marchewkę w słupki i wrzuć do miseczki. Pokrój cebulę w drobną kosteczkę. Na szerokiej i dość głębokiej patelni rozgrzej oliwę
Gotowanie to kochanieZwróćcie uwagę na ofertę obiadową (w godzinach 12-16) do wyboru coś na szybki obiad czyli zupa + podpłomyk/sałatka + domowy kompot w cenie 21 zł lub obfity obiad zupa + danie główne + deser w cenie 29 zł. W stylowo urządzonych jasnych wnętrzach, w których dominuję biel oraz szarość nie mogło zabraknąć współczesnego trendu/motywu(...)myśli tajnych sekretów szefa kuchni a zwykły proces przygotowania, taka krótka historia dania utwierdza mnie w przekonaniu, że każdy element w potrawie był misternie przemyślany przez szefa kuchni i nic nie jest kwestią przypadku. Goście są ważni. Restauracja jest nowa i widać, że zależy jej na tym, aby goście wychodzili zadowoleni. Do każdego rachunku dołączana jest krótka ankieta
Wylizany Rondelpostaci słoików z przetworami, szczególnie jeśli jeszcze ładnie go przyozdobimy, to nie lada gratka. Nie mówię już o jakości zawartości jak i smaku… bo to oczywiste. No nic, wróćmy do naszych pikli. Lekko ostrawe, idealnie sprawdzą się jako dodatek do deski serów, piwa czy kolacji. Jeśli macie dość duże słoiki, użyjcie ich jako ozdoby w kuchni, bo słoiki(...)posiekany czosnek. Zalewamy zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok 25 min w piekarniku. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/pikle-wielowarzywne-sloika/ BosowKuchni Artykuł Pikle wielowarzywne do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupół godziny zrobisz pyszne, sycące danie, które świetnie nadaje się na lunch do pracy, albo na szybką kolację. Wystarszą 3 składniki. Szybki patent na resztki z kurczaka Nie ma nic gorszego niż zmarnowany kawałek upieczonego kurczaka, którego nikt nie zjadł, bo albo domownicy nie lubą zimnego pieczystego, albo nie było pomysłu co z nim zrobić, albo się(...)naszej stronie. Dostajemy też od Was sporo mejli, że przepisy Wam się podobają. Dziękujemy! Dzisiaj zaczynamy drugą serię przepisów „co można zrobić z resztek kurczaka”. Będą zapiekanki, pizza, zawiesista zupa, chińskie pierożki i nowoorleańską jambalaya. Zachęcamy Was spróbowania naszych przepisów i do dzielenia się swoimi pomysłami! Chętnie sami je przetestujemy. Nasza zapiekanka makaronowe-kurczakowa zapiekana jest w zawiesistym sosie pomidorowym
Niedzielny kucharzsezonie jesiennym podkarpackie gospodynie dynię wykorzystywały na różne sposoby. Najpopularniejsza była zupa z dyni na mleku, często z kluseczkami. Używając miąższu z dyni piekły też drożdżówki. A ja dzisiaj polecam bieszczadzkie racuszki z dyni. Są delikatne w smaku i konsystencji, pięknie pachną i wybornie smakują. Według „Leksykonu podkarpackich smaków” przepis ten jest dobrze znany gospodyniom z Soliny, Baligrodu, Cisnej, Olszanicy(...)Wykładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Racuchy obficie posypujemy cukrem pudrem. Tradycyjnie racuchy z dyni podawane były posypane właśnie cukrem pudrem lub polane śmietaną. W zasadzie nic więcej nie jest potrzebne, ale świetnie pasuje do nich miód, prażone jabłka lub dżem pomarańczowy. Przepis bierze udział w akcji Po więcej przepisów kuchni podkarpackiej zapraszam TUTAJ
Trzeci talerznich po prostu zakochał. Niestety, ich sklepowa wersja nie jest zbyt tania i mimo, że kupujemy spory słoik, po odlaniu zalewy pozostaje ledwo garść ogórków. Nie pozostało mi nic innego jak zrobić te ogórki samej. W dodatku wiemy co jemy i możemy kontrolować dodawaną ilość cukru. Ogórki w zalewie musztardowej, co roku robią furorę na każdym rodzinnym spotkaniu(...)zalewą. Pasteryzujemy w piekarniku ok 25. min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/ogorki-zalewie-musztardowej-ogorki-kozackie/ BosowKuchni Artykuł Ogórki w zalewie musztardowej – ogórki kozackie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku