zupa nic - 1526 przepisów (strona:59/102)

Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 188

26 października razem z przedstawicielami lubelskich mediów oraz blogerami kulinarnymi zostałam zaproszona na kolację degustacyjną do restauracji Day&Night znajdującej się na parterze hotelu Willowa

Pasja Smaku
Praga – przewodnik kulinarny 211

jakimś mięsem. Chyba nie przyjechaliście do Pragi, żeby schudnąć, prawda? Jeśli koniecznie się upieracie, że chcecie coś lżejszego, to w Pradze je się dużo zup (polecam kulajdę, czyli zupę z ziemniakami i grzybami). Zawsze można zjeść na obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto(...)każdej turystycznej ulicy i pachnie tak mocno cynamonem, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie, ale trdelnikowi mówimy nie, bo to specjał ze Słowacji, który z Pragą nie ma nic wspólnego. Jego kariera w Pradze wynika prawdopodobnie z faktu, że czeskie ciastka oprócz okrągłego kolača, z którym wszystko jest wporządku, są przeraźliwie słodkie, więc trudno by było sprzedać więcej

Ugotowane pozamiatane
Aromatyczne kotleciki w sosie koperkowym. 161

Soczyste, mięsne kąski zatopione w kremowym, aksamitnym, koperkowym sosie, pycha! Nic skomplikowanego, za to efekt niesamowity. Polecam! Aromatyczne kotleciki w sosie koperkowym KOTLECIKI 50 dag mięsa mielonego 2 jajka 1 drobno pokrojona cebula 1 namoczona w mleku bułka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka świeżego oregano lub 0,5 łyżeczki suszonego(...)panierowania olej do smażenia SOS 0,5 litra rosołu pół pęczka koperku 1 łyżka masła 1 mała cebulka 3 łyżki mąki 100-150 ml śmietany słodkiej 18% do zup i sosów sól pieprz      Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, musztardę, sól, pieprz, oregano, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy

Rozpustne gotowanie
Barszcz czerwony czysty 156

"Barszcz czerwony, buraczany jest chlubą staropolskiej kuchni. Nie wiadomo dokładnie kiedy pojawił się po raz pierwszy na polskich stołach. Najstarszy zachowany przepis pochodzi z początku XVI

Wiem co jem
Ginger coffee - obrzydliwie skuteczna 201

Po poście Jak się pozbyć.... chrapania pojawiły się pytania czy znamy jakieś inne ajurwedyjskie specyfiki i sposoby radzenia sobie z różnymi dolegliwościami. Za wiele ich nie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną 227

Lubimy fasolkę po bretońsku i średnio dwa razy na kwartał gości  na naszym stole. Najczęściej gotuję ją na wędzonym żeberku i z myśliwską kiełbaską

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 154

które negatywnie wpływają na nasz organizm. Jak wiadomo człowiek jest tylko człowiekiem i wszystko należy wykonywać z umiarem. Jak dwa razy do roku pozwolimy sobie rozpustę w diecie to nic nam oczywiście nie zaszkodzi.  Potrawy przygotowujemy z sercem, aby smakowały innym. Świetną alternatywą jest zastosowanie kilku trików w daniach, które nie zmienią ich smaku, ale utną zbędne kilokalorie(...)zmienić? Należy rybę dobrze doprawić (polecam: cytryna, pieprz cytrynowy i sól), a następnie upiec w folii aluminiowej w piekarniku. Smak będzie taki sam, ale kilokalorie będą mniejsze! Barszcz czerwony, zupa grzybowa Najczęściej sięgamy po ten z torebki lub z kartonu. Po prostu idziemy na "łatwiznę". Najlepiej jak przygotujemy barszcz tradycyjnie i samodzielnie. Zupę grzybową najczęściej zabielamy śmietaną i białą mąką

Truskawkowa Fiesta
“My New Roots” – recenzja 139

pory roku. Jej dania to kuchnia roślinno-pełnowartościowa, czyli zdrowe, nieprzetworzone składniki, jedzone bez pośpiechu, ale też bez liczenia kalorii, za to wyznaczane przez pory roku. Nie jest to nic nowego, ale nowe jest podejście. Sarah oprócz przepisów daje nam też praktyczne, starannie opracowane tabelki dotyczące tajników namaczania i gotowania zbóż czy nasion. Radzi, żeby każde danie zawierało coś(...)jaka jest teraz kwarta Księżyca. Jej kuchnia jest obecna i uważna. Na pewno ugotuję kiszoną rzepę barwioną burakiem, bo tak jak autorka uwielbiam kuchnię libańską. Nie ominie mnie też zupa z bobu, groszku i estragonu i lody pina colada z marakują.   My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku Autorka: Sarah Britton Okładka: twarda 256 stron

Ugotowane pozamiatane
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 13.05.2016 r. 169

poprzedniego piątku. Wybaczcie mi to, ale dawno nie byłam tak chora jak teraz. Jakiś paskudny i wredny wirus opanował mnie całkowicie. Przez blisko tydzień nie miałam sił na nic, gorączka przykuła mnie do łóżka bezlitośnie. Powoli wracam jednak do zdrowia, więc pora nadrobić zaległości w miarę sił.  Oto wpisy udostępnione 13. maja w naszej wspólnej akcji "Błyskawiczne piątki(...)być na bieżąco z wpisami. Zapraszamy :) Kotlety jajeczne Odwrócone ciasto z jabłkami Bagietki z rwaną łopatką Chłodnik szparagowy Kuskus z warzywami Pomysł na okrycie nieciekawej doniczki Lemoniada pomarańczowa Zupa gulaszowa ze śmietanką Surówka z młodej kapusty

Codzienna kuchnia niecodzienna
BOGRACZ / Bogrács – WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA 322

Bogracz ( z węgierskiego bogrács ) to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. W Polsce przyjęło się , że tym mianem nazywamy zupe gulaszową , która najczęściej

Ostra na Słodko
Podlaska botwinka z kiszonymi ogórkami 146

Rok czy dwa lata temu Tata zabrał mnie na wycieczkę na Podlasie. Zwiedziliśmy wiele uroczych miejscowości i spróbowaliśmy wiele miejscowych dań. Botwinkę, którą jadłam w Kruszynianach

wegetalerze
Żywność liofilizowana - współpraca z LYO FOOD :) 175

wycieczki rowerowe, cały dzień w pracy czy na uczelni - to tylko kilka przykładów, w których dobrze mieć pod ręką gotowy posiłek LYO FOOD! Reasumując , gotowe posiłki LYO FOOD to nic innego jak pełnowartościowy, naturalny, odżywczy produkt, którego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut! W szczelnym opakowaniu znajdują się tylko naturalne składniki, które poddane procesowi liofilizacji zostały całkowicie(...)przegotowanej wody.  Dobrze zamieszaj. Zamknij zip i odczekaj 10 minut. Urwij używając nacięcia pod struną i zamieszaj ponownie.  W ofercie LYO FOOD dostępne są: śniadania dania główne zupy  owoce  proszki owocowe i warzywne - w ofercie od kwietnia  W ramach współpracy otrzymałam:  Gotowe posiłki: farfalle w sosie szpinakowo serowym, penne bolognese, risotto z pęczaku

Zdrowie na języku :P
Rosół 268

W płucach grzechocze przy każdym oddechu, drapie i pali żywym ogniem. Nos prawie odpada od nieustannego przecierania. Tak, w naszym domu zawitało letnie przeziębienie, bo jak

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chłodnik z botwiny trochę inaczej. 128

Miało być o ciężkiej orce na ugorze jaką jest depilacja, ale depilacja średnio pasuje do jedzenia. Jak ktoś bardziej wrażliwy to może nie zdzierżyć i womitować

ladykitchen
Botwinka 255

botwinki i szparag wysiadłam z samochodu i pędem (bo wiecie, dzieci i Mąż w aucie) na stragany...  Oj jakże się rozczarowałam... Nie dość, że z tego co chciałam nic nie było, to nawet jak zapytałam o to, to sprzedawcy ze zdziwieniem kiwali głową, że nie mają... No bo przecież kto normalny kupuje takie rzeczy. Jabłka, cebula, marchewka(...)czosnek. Wszystko drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu ok 35 minut. Pęczek liści botwinki siekamy drobno i dodajemy do zupy wraz z sokiem z cytryny. Na wolnym ogniu gotujemy ok 20 minut, tak by łodyżki odpowiednio zmiękły. Odmierzamy 1 chochlę i łączymy ze śmietaną, by ją zahartować. Dodajemy do całości

Kuchnia w czekoladzie