Już niedługo Wielkanoc, czyli czas żurku z jajkiem i białą kiełbasą. To jedna z prostszych i najpyszniejszych zup – wystarczy mieć zakwas. Do tej pory kupowałam kupny zakwas na żurek, ale prawie każdy zawiera sorbitan potasu, a jeśli go nie zawiera to producenci sami nie wiedzą, ile za niego brać w sklepie. Przecież zakwas to trochę mąki i woda(...)powinien kosztować aż tyle. Jest też kiszonką, która się nie psuje. Do ogórków w słoiku nie dodajemy przecież konserwantu. Jeśli umyjemy słoik to nic nam nie spleśnieje, więc jeśli producent nie jest w stanie zapewnić warunków, żeby mu żurek nie pleśniał i musi walić sorbitan potasu, to ja nie muszę u niego kupować. Domowy zakwas można przygotować wcześniej
Ugotowane pozamiataneOd moich późnych włoskich wakacji minęły 2 miesiące, a jakby wieczność. Już tęsknię i już myślę kiedy by tu wyskoczyć, choćby tylko na weekend! Mam swoje
PichceniomaniaZastanawiałem się przez kilka chwil czy zamieścić ten przepis. Bo w sumie ty tylko zwykłe buraczki na obiadu, nic wielkiego. Każdy pewnie nawet i bez przepisu potrafiłby takie zrobić. Ale... No właśnie, są dwa ale. Po pierwsze primo: zakładając tego bloga chciałem żeby był on dla ludzi, którzy kompletnie nie radzą sobie w kuchni, żeby pokazać im, że każdy(...)może gotować. Dlatego właśnie takie proste przepisy są również potrzebne. Tym bardziej, że w chwili gdy to piszę, najczęściej odwiedzanym przepisem na tym blogu jest zupa pomidorowa :) Tak, proste przepisy są potrzebne. A po drugie primo... Powiedzmy to sobie wprost, prosto w twarz: ja nie lubię buraków! A te wyszły (Madzi, bo to ona robiła) naprawdę smaczne! Zajadałem się nimi
Marder&Marder Manufacturetyka. Od czasu do czasu trafia się jednak sytuacja, że jednak muszę coś ugotować. No dobrze - muszę jest tutaj określeniem nieco naciąganym. Bo jakbym nie ugotowała, to też nic by się nie stało. Ale jednak bywa, że mam ochotę postać chwilę nad garnkami, żeby później wydobyć z nich coś, co nie jest ciastem. Albo choćby deserem. Ostatnio(...)małe główki czerwonej kapusty i zastanawiałam się, co z nich zrobić. Bo takiej ilości surówki to nawet ja nie dam rady pochłonąć... Z pomocą przyszedł mi blog Zakochane w zupach (którego z miejsca zostałam wielką fanką, bo zupy to ja uwielbiam; kremy w szczególności, a tych na blogu dziewczyny mają naprawdę spory wybór) i zupa-krem z czerwonej kapusty właśnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowania jest banalny! Wystarczy wymieszać zawartość saszetki z 200 ml ciepłej wody i odstawić na 2-3 minuty. I gotowe! Ponad to Warzyw Kubek możesz dodać do jogurtu, kefiru, zupy, soku czy swojego ulubionego koktajlu. Należy zwrócić uwagę na to, iż jedna saszetka stanowi 200 g surowych warzyw! To odpowiada połowie dziennego zapotrzebowania ich spożycia! Warzywa, które znalazły się(...)Zastosowana metoda suszenia surowców pozwala zachować 80% witamin i 100% minerałów świeżych warzyw. Może się wydawać, że taki produkt nie posiada błonnika lub posiada go w znikomych ilościach. Nic bardziej mylnego! Warzyw Kubek w odróżnieniu od niezdrowych, nafaszerowanych chemią produktów instant posiada duże ilości błonnika , niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu! Zerknęłam na pierwszy z brzegu koktajl i zobaczyłam
Zdrowie na języku :Pprzestawałem obserwować nosa Ferrera, posiadacza jednego z najbardziej doświadczonych i uczonych nosów we Francji, twórcy ponad dwu tysięcy perfum. Byłem ciekaw, jak reaguje na bodźce w postaci dobrego wina, zupy grzybowej i tutejszej specjalności: kapusty nadziewanej kiełbasą i bekonem. Zauważyłem, że raz czy drugi marszczy się z uznaniem, ale dopiero kiedy na stół podano tacę z serami, nozdrza naprawdę się(...)stóp. Zapytałem jeszcze Ferrero, skąd wie, że sporządził coś, co odniesie sukces . - Zabieram do domu flakonik nowych perfum - powiedział - i zostawiam gdzieś, gdzie zauważy go żona. Nie mówię nic. Rien . Zupełnie jakby się zjawił za sprawą magii. Czekam. Nadal milczę. Jeśli pod koniec tygodnia flakonik jest pusty, stanowi to dla mnie zachętę. Jeśli wciąż jest pełny, daje
KUCHARNIArosołek. Taki cieplutki, taki aromatyczny, taki bogaty w witaminy i rozgrzewający. My dorośli bardzo często zaniedbujemy swój organizm poprzez to, że w ciągu dnia głównie w pracy nie jemy nic ciepłego, dlatego też zdecydowanie łatwiej łapiemy infekcje. Nie ma zatem lepszego sposobu na rozgrzanie organizmu w mroźny zimowy dzień niż talerz gorącego rosołu z kawałkami mięska i przepysznym makaronikiem(...)układu odpornościowego, co sprzyja zmniejszaniu się stanów zapalnych w organizmie i łagodzi objawy infekcji. Rosół skutecznie nawilża śluzówki w nosie, łagodzi katar i kaszel. Para z gorącej zupy oraz zawarty w niej tłuszcz działają jak balsam na podrażnione gardło. Leczy kaca :) !!! Jedzmy go zatem aby poprawić sobie humor i polepszyć Nasze zdrowie! SKŁADNIKI: 1 litr wody 1 mała
ClauditteMissCookingugotowaniu wyszły idealne, piękne i kształtne groszki? Kluczem do sukcesu jest odpowiednia ilość wody! Jeśli groch wchłonie jej za dużo, ulegnie całkowitemu rozgotowaniu i powstanie zupa. W odpowiedniej ilości wody groch ugotuje się do miękkości zachowując naturalny kształt ziaren. Zielony groch łuskany. Składniki 200 g suchego, łuskanego zielonego grochu 500 ml zimnej wody do pierwszego zagotowania(...)zimnej wody do końcowego gotowania ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej drobno mielonej Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 2 min Otwieranie Garnka Naturalne Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . pozbądź się zepsutych ziaren grochu zalej suche ziarna grochu 500 ml zimnej wody i zagotuj bez przykrywania garnka jak tylko woda zacznie wrzeć, przelej całość
Szybko Szybkowartych, którzy kotletów bez mięsa nie uznają, a którzy są otwarci na nowe, ale niekoniecznie rewolucyjne smaki. Kotleciki mięsno-soczewicowe z piekarnika Garść podgotowanego mięsa (ulubionego lub z zupy :)) Pół garści podgotowanych ziemniaków (opcjonalnie) 100gr. ugotowanej zielonej soczewicy (dobrze jest ją namoczyć przed gotowaniem na kilka godzin) Do miski/rondla wrzuć ziemniaki, na to soczewicę na sam wierzch mięso - zblenduj przede(...)część ziaren i ziemniaków w całości). Uformuj kotleciki na blasze i do piekarnika - 180 stopni - naście minut (zależy jak bardzo podpieczone chcemy). Ja podaję z warzywami i ziemniakami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić z tego burgery! Netopedia: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/bialko-ktore-wybrac_39140.html http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=52
Przepysznik - BLW i nie tylkorehabilituję się, oto przepis. 😉 2 - 3 jajka szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny mąka Oraz: rosół natka pietruszki szklanka wody Zimny rosół przecedzamy, aby tam nic w nim nie było z czasu gotowania, dodajemy wodę. Z wodą nie będzie tak słony i intensywny w smaku. Ustawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Rosół się grzeje(...)delikatną fakturę, ale jak tam kto woli. I to wszystko, podajemy posypane natką, tak jak przy zwykłym makaronie. Takie kluseczki gotowane na wodzie, są fajnym dodatkiem do innych zup, sosów, a także jako dodatek do drugiego dania. Prosta potrawa, nawet banalnie prosta, a daje tyle możliwości
Dieta moja pasjaReceptura wyewoluowała od zwyczajnego minestrone. Przedpotowa można wręcz rzecz. Historyczna. Robiona naście razy. Do kwietnia niesfotografowana. W tym czasie zdążyły zapełnić się turystami główne aleje trzech
U FiolkiReceptura wyewoluowała od zwyczajnego minestrone. Przedpotowa można wręcz rzecz. Historyczna. Robiona naście razy. Do kwietnia niesfotografowana. W tym czasie zdążyły zapełnić się turystami główne aleje trzech
Fiolka w kuchniwykonalne. Po drugie, warto z wielu powodów. Posiłki to jeden z podstawowych rytuałów podczas, których z dala od telefonów i tabletów możemy usiąść z bliskimi i porozmawiać lub posiorbać zupę w ciszy. Samo gotowanie daje dużo satysfakcji. Robisz coś z niczego. Jeśli tylko jesteś dobrze przygotowana/przygotowany to samo mieszanie w garnkach, dosypywanie, podsmażanie i cały taniec z tym związany staje(...)zawsze tak to widziałam. Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się dość późno, bo na studiach. Rozumiem zagubienie, które pojawia się u początkujących i przekonanie, że temat kogoś przerasta. Nic tak mnie nie irytowało jak odpowiedź "na oko", kiedy pytałam o ilość jakiegoś składnika lub czas gotowania. Wprawa wymaga doświadczenia. Nie ma najmniejszego sensu wymagać od siebie wyczucia, kiedy dopiero
W kuchni wieczoremlata temu również w lipcu żar napierdzielał z nieba tak, że odechciewało się wszystkiego! Tak już chyba mi zostało, że w tak upalnych dniach nie mam apetytu na nic ciężkiego, gorącego do jedzenia. I powracam myślami właśnie do Polańczyka, do chłodnika, który jest rewelacyjną alternatywą jako obiad w gorące i bezlitościwe dni. Chłodnik z jajkiem w koszulce(...)śmietanę oraz wodę z ogórków małosolnych. Dorzucamy pokrojone i posiekane produkty, łącznie z ostudzonymi burakami, Odstawiamy do schłodzenia (może być nawet do zamrażarki). W oczekiwaniu na schłodzenie się zupy, ale tuż przed samym podaniem zupy, gotujemy 100 ml czystej wody ze 100 ml wody z ogórków małosolnych, która nam zakwasi ten roztwór. Do wrzącej wody wbijamy jajko i gotujemy
Right Behind The Kitchen