jakiś czas zamieszać – to dużo makaronu i mało płynu – i pilnować, żeby nie zaczął kipieć. Gdy makaron już miękki, zupę ściągamy z ognia i wsypujemy połowę startego sera, mieszamy. Zupę razem z makaronem rozdzielamy między talerze – to 2 porcje z dolewką – posypujemy pozostałym startym serem, drobniutko posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Przepis jest banalny, a końcowy efekt(...)rosół jest bezczelnie tłusty i obezwładniająco przepyszny. Pakujemy się pod koc, pod pachę książka lub kot i wszystkie smutki tego świata znikają. A przynajmniej znika ten, że nie było nic na obiad! SKŁADNIKI 2 porcje z dolewką 700ml domowego rosołu 200-250g makaronu – drobne kółeczka, koraliki lub mini muszelki 45g masła 82% tłuszczu 3 średnie ząbki czosnku
Karo in the Kitchenpastę z czerwonej soczewicy, która nie tylko jest pyszna i w 100% wege, jest też zdrową alternatywą dla wędlin i innych mięsnych dodatków do pieczywa (choć nie mam nic przeciwko dobrej jakości wędlinom, to myślę że nawet zatwardziałemu mięsożercy czasami dobrze zrobi odmiana). Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet(...)różnią się od siebie. Soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa, a dzięki braku łupinki jest lepiej przyswajalna przez organizm. Łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem past i zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namoczenia. Przygotowanie pasty jest banalnie proste. Doskonale smakuje na kromce razowego chleba, z dodatkiem świeżych, chrupiących warzyw:) Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 szklanki nasion słonecznika
Smakowity Blog Kulinarnymąki pszennej, dla osób z nietolerancją glutenu- też wiedziałam. 3. Mąka ryżowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przy jej użyciu można przygotować każdą potrawę, od zupy po kopytka, kończąc na makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4. Można przygotować chleb, chociaż za bardzo nie urośnie, głównie z braku glutenu- nie wiedziałam 5. Doskonała(...)ponieważ prawie nie wchłania tluszczu. Zyskuje na tym tylko nasze zdrowie: potrawy są lżejsze, latwiejsze w trawieniu i smaczniejsze- nie miałam pojęcia) 7. Nie pozostaje nam nic innego jak zastąpic mąkę pszenną zdrowszą mąką ryżową) A z drugiej strony musi być w tym trochę prawdy. Nie bez przyczyny mąka ryżowa jest istotnym składnikiem kuchni japońskieji
Mia Cucina Sofietasię nie znamy… A, no i poza tem wszystkiem, to niewyględne te szparagi wcale a wcale. Nu, sami musita przyznać, straszne to to, koszmarny sen ogrodnika normalnie. Ale nic to, se pedzielim, zmagalim się już kiedyś z morskimi potworami , to i szparagom śjakoś radę damy! I co, mili Państwo, się okazało? Że koszmarek wcale nie taki straszny, a więcej(...)smaku i ewentualnie zagęszczamy skrobią. Na koniec dołączamy główki szparagów. Podajemy z grzankami z chleba wieloziarnistego natartego czosnkiem oraz z kleksem mascarpone. Kategoria: żarło powszednie Tagged: mascarpone , szparagi , zupa
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaMacie swój sprawdzony przepis na rosół? Pewnie tak, każdy ma. Ten swój jedyny, niepowtarzalny. I każdy uważa, że właśnie jego jest najlepszy. Absolutnie nie zamierzam tego
Marder&Marder ManufactureWięc ja znowu spokojnie: no nic się nie stało, trudno. A Madzia na to: Ale nie ma żadnych LODÓW na deser! Więc ja znowu spokojnie: no wiem, rozumiem, nic się nie stało. A w myślach dodałem: No do jasnej cholery, zrozumiałem za pierwszym razem, wiem, że po drodze mam iść do Lidla i kupić! :) Więc jak wróciłem(...)zamrażalnika schłodzony kufel do piwa i podała mi z miłym uśmiechem. Myślałem, że znowu coś przeskrobała, ale nie, dzisiaj po prostu taka miła była :) Później była jeszcze pikantna zupa-krem z brukwi i spaghetti aglio olio - ale o tym opowiem następnym razem, za kilka dni. Teraz buraki. I w ogóle to Madzia chce żebym kupił maszynkę do robienia lodów, żebym
Marder&Marder Manufacturejuż nie wiem co mam zrobić na obiad to zawsze sięgam po domowe pesto i makaron. Makaron z pesto jest tak pyszny, że ja już nic do niego nie potrzebuję. Jest to danie pełne smaku, aromatu, a przy tym bardzo pożywne. Orzechy, parmezan i oliwa sycą na długo! Pesto to po prostu świetna alternatywa do serowych i pomidorowych sosów(...)oczywiście mowa o domowym pesto. Zmiksowanie pesto zajmuje zaledwie kilka minut. Warto zrobić większą porcję. Pesto to para nie tylko z makaronem. Można je wymieszać z twarożkiem, dodać do zupy lub posmarować nim kanapkę …Zawsze mam słoiczek pesto w lodówce, a Wy? Uwielbiam pesto bo można je przyrządzić na wiele sposobów. Miksowałam bazyliowe pesto . W sezonie na jarmuż robię
codojedzeniamiejscem na którym byłem więcej niż raz to stoisko Thai Trade Center Warsaw, to tajlandzka organizacja rządowa, która wspiera stosunki gospodarcze między tajskimi eksporterami, a potencjalnymi importerami. Oczywiście importować nic nie zamierzam w tej chwili, ale Mistrza Kuchni Tajskiej mieli świetnego :) Było bardzo smacznie :) a dodatkowo dostałem broszurkę z kilkoma tajskimi przepisami, które na pewno kiedyś wykorzystam(...)bardzo sympatyczna, choć momentami wstydliwa sowa ;) Kolejnym ciekawym produktem, który widziałem często w sklepach, ale po niego nie sięgnąłem, były produkty firmy Sys Dania Babci Zosi. Są to zupy, placki, dania z kaszy i ryżu, które składają się wyłącznie z naturalnych surowców. Bardzo proste w przygotowaniu i w sam raz na szybki obiad :) Choć ja osobiście wole sam gotować
Parowar FacetaW tym roku przeziębienia czepiają się mnie i mojej rodzinki bardzo często , kichanie , katar ,kaszel , gorączka , a grudzień to już jest sam szczyt
Mój Smakjaglankę lub gryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu satay. Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy(...)wybierania wiórków niesiarkowanych oraz od sprawdzonych producentów. W przypadku mleka kokosowego najgorsze, co może się zdarzyć, to kupienie zwietrzałych wiórków. Mleko będzie wtedy smakowało bardzo delikatnie… jak nic. Jeśli chcemy uzyskać więcej gęstej części, używamy po prostu więcej wiórków. Ja zazwyczaj zwiększam ich ilość do 300g. Po odstawieniu do lodówki, po kilkudziesięciu minutach (najlepiej po całej nocy) powinniśmy
Blendmanjaglankę lub gryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu satay. Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy(...)wybierania wiórków niesiarkowanych oraz od sprawdzonych producentów. W przypadku mleka kokosowego najgorsze, co może się zdarzyć, to kupienie zwietrzałych wiórków. Mleko będzie wtedy smakowało bardzo delikatnie… jak nic. Jeśli chcemy uzyskać więcej gęstej części, używamy po prostu więcej wiórków. Ja zazwyczaj zwiększam ich ilość do 300g. Po odstawieniu do lodówki, po kilkudziesięciu minutach (najlepiej po całej nocy) powinniśmy
BlendmanLubię je w każdej postaci, ciemne, jasne, smakowe, korzenne... Jedynie w grzańcach wygrywa wino. Jest idealnym kompanem w ciągnących się godzinami pogaduchach z przyjaciółką. Na plaży orzeźwia jak nic innego. No i jest idealną parą dla...wypieków. Wiedzieliście o tym? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Tym bardziej, jeśli macie w domu choć jednego wielbiciela złotego trunku, najlepiej(...)dodatkiem ziół, chleb ten przenosi się na zupełnie inny poziom. Mmmm...w myślach krążą już tylko skąpane w słońcu, zielone wzgórza Toskanii. Jest idealnym dodatkiem do zup, szczególnie ze świeżych pomidorów. Możecie zabrać go ze sobą na wiosennego grilla i posmarować gruuubo masłem. Uwielbiam go, bo jest szybki i prosty w przygotowaniu, długo zatrzymuje świeżość, a efekt
Gotowanie to kochaniepomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Restauracja uraczyła nas barszczem wigilijnym, zupą grzybową z łazankami oraz kremem chrzanowym z wędzonym pstrągiem. Tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną KLIK Oczywiście aby tradycji stało się za dość oraz jak przystało na blogerów kulinarnych musieliśmy(...)prawdziwą Wigilię, góry prezentów za które chciałam bardzo podziękować Mam nadzieję, że wspólne spotkania przy pysznym jedzeniu, nie tylko z okazji świąt, staną się wkrótce naszą tradycją bo nic tak nie cieszy jak spędzenie czasu w miłym towarzystwie które posiada wspólną pasję
sierotka maRysia w kuchniśledzia z cebulą. Oczywiście z drugiej strony kocham miłością pierwszą domowe ciasto drożdżowe, takie, które ma dużo kruszonki i jeszcze więcej kruszonki. Umówmy się, każdy kocha – nie ma nic lepszego niż ciepła drożdżówka z masłem popijana szklanką mleka. Jednak moje parszywe serduszko domaga się konkretów. Ostro, wytrawnie i najlepiej popijane barszczykiem na zakwasie. Jak już ustaliliśmy(...)oczach, bo żrą wypieki, które nie wyszły – to czas na dzisiejszą propozycję. Drożdżowe ślimaczki z boczkiem, cheddarem i żurawiną. Genialne na ciepło z barszczykiem, jako dodatek do zup typu krem, na zimno, posmarowane masłem, popijane herbatą i nawet profanowane „keczukiem”. No cholera, dobre są. Zróbcie i jedzcie 🙂 Potrzebujemy: 400 g mąki pszennej typ 550 1 płaska łyżeczka soli
ladykitchen