zupa nic - 1526 przepisów (strona:43/102)

Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 127

wystarczyć na cały dzień. No a rano i wieczorem, albo zupa z mleka albo polewka. I to dzień w dzień. Nie było innego jedzenia. Mięso pieczone i obiad z dwóch dań, to tylko w niedzielę był albo w święta jakieś. K : A w Boże Narodzenie? W : To samo. Nic specjalnie nie było. Nie powiem czy ryba była, ale chyba(...)było coś w rodzaju piernika. Tak jak w czasie stanu wojennego. K: A na wigilię staraliście się robić coś wigilijnego? W: Staraliśmy się robić wigilijne dania. Mama robiła zupę z ryb z kluskami. Ryb nie było za wiele, ale coś tam było. Kluski z makiem też były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie

Kryzysowa Książka Kucharska
Ramen w 3 minuty – OYAKATA Kurczak po japońsku 265

naszykowania szybkiego obiadu z jednej miski wykorzystałam ramen OYAKATA Kurczak po japońsku . Z użyciem dodatków na zaspokojenie pierwszego głodu dwóch dorosłych osób wystarcza jedna paczka zupy instant. Zupę według przepisu na opakowaniu można przyrządzić w dwojaki sposób – albo po japońsku, czyli gotując makaron przez 3 minuty w wymaganej ilości wody, albo – co wygodne – zalewając go wrzątkiem i odkładając na czas(...)smakowy i sproszkowany wywar z drugiej, większej saszetki. Nie ma absolutnie nic dziwnego w takim dodawaniu składników – w Japonii wywary wzbogacane i budowane są przez dodawanie do nich olei infuzowanych przeróżnymi przyprawami, soją, pastą miso, skórkami kurczaka, palonymi kośćmi, skorupiakami i owocami morza, rybami i glonami. Gorącą zupę rozdzieliłam pomiędzy głębokie talerze i ułożyłam naszykowane wcześniej dodatki – do tego

Karo in the Kitchen
Babka kokosowa (bezglutenowa) 265

U nas niepodzielnie kokos rządzi :-) Dziś przedstawiam przepis na proste ciasto na niedzielę z gatunku tych, gdy nie ma nic w lodówce, takie ciasto kryzysowe

Kawa z mlekiem
Pierś na maśle w sosie śmietanowo - koperkowym podane z białym puree 401

delikatna kompozycja obiadowa. Łagodna w smaku, stonowana. Przede wszystkim domowa i smakowita. Niby nic specjalnego, a na pewno nie wykwintnego - a jednak gorąco polecam ;) : Składniki: średnia pierś z kurczaka 1/2 pęczka kopru szczypta siekanej pietruszki i szczypioru garść różnego rodzaju warzyw ( u mnie z mrożonej zupy wiosennej) mała porcja kurczaka (indyka na wywar 1/2 małego opakowania śmietany 12% łyżka

Kuchnia po mojemu
Zupa kalafiorowa wg Aleex 115

pachnącym świeżością, bo gdy zaglądam do niego, nic nie wskazuje na to, by wkrótce miał się obudzić. Dla Daria to też pierwszy dzień urlopu, więc w spaniu dotrzymuje kroku synowi. Niech śpią. Tym bardziej, że jak to w weekend ostatnio bywa regularnie, na zewnątrz leje deszcz. Ja tymczasem ugotowałam pyszną zupę kalafiorową. W sezonie świetnie smakuje ze świeżutkimi warzywami

W mojej kuchni
Makaron z sosem brokułowo – serowym 136

Dzisiaj światowy dzień makaronu. Dlatego też i na blogu pojawia się przepis na niego w towarzystwie sera i brokułów. Proste danie, które polubił nawet mój wybredny

Polska Zupa
Wielkanocna baba drożdżowa dla leniwych 134

Baba na Wielkanoc musi być. U mnie były dwie baby, upieczone przed świętami, na bloga trafi jedna. Do wtorku stała sobie spokojnie, nie było kiedy jej

Polska Zupa
Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). 296

Barszcz czerwony to tradycyjna wigilijna potrawa . Niektórzy gotują go na zakwasie, który najlepiej zrobić samemu, ale jeżeli go nie mamy, to nic straconego :-) Ten barszcz czerwony z pieczonych buraków gotuję na rosole jarzynowym, przez co jest naprawdę bardzo, bardzo pyszny o zdecydowanym przyjemnym smaku. Barszczyk należy zacząć przygotowywać minimum jeden dzień przed Wigilią, można go także przygotować już(...)oraz majeranek. Jeżeli natomiast barszczyk ma zostać zagotowany w słoikach, majeranek dodajemy dopiero po wyciągnięciu go ze słoika. Zagotować barszczyk czerwony. Wyłączyć.  Barszczyk podajemy bez buraków - należy przecedzić zupę przez sito z grubymi oczkami, tak by nie zgubić majeranku.  Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zimowa zupa grzybowa ze świeżymi płomiennicami 178

Zupa grzybowa ze świeżych i do tego samodzielnie zebranych w grudniu czy styczniu grzybów to dla większości osób coś niemożliwego. Ja mówię, że to normalne bo grzyby rosną przez cały rok a nie tylko we wrześniu czy październiku. Trzeba jedynie obserwować przyrodę i zgłębiać wiedzę na temat innych niż najpopularniejsze gatunków grzybów. Kiedy podczas zimowych miesięcy temperatura jest na plusie(...)pomylicie ich z żadnymi innymi grzybami bo nic podobnego nie rośnie. Zimówkom nie szkodzi nawet śnieg. Jeśli je przykryje to rosną sobie pod nim dalej. Gdy zetnie je mróz zamierają, ale po odwilży wracają do życia. Podczas świątecznego spaceru zebrałam zimówek całkiem sporo i z części ugotowałam pyszną zupę grzybową . Świeżyzna grzybowa o tej porze roku smakuje wyjątkowo. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Kohersen Mycook – recenzja 190

parze gotując w jednym urządzeniu warzywa i pulpety na parze. Zrobimy też zupę krem, a właściwie maszyna zrobi, miksując warzywa i gotując je w jednym urządzeniu. Najlepsze, że nie trzeba nad nim stać, kiedy danie się gotuje, bo tylko włączamy odpowiedni program i nie musimy nic trzymać czy sprawdzać jak w typowym blenderze. I nie trzeba nic umieć

Ugotowane pozamiatane
Penne z gotowanym kurczakiem i zielonym pesto 130

paski i podsmażyć. Ugotować marchewki lub wyciągnąć razem z podgrzanym udkiem z zupy. Na tak małą ilość marchewek najlepiej przygotować bardzo mały garnek z wodą, a jeśli marchew zostanie pokrojona na mniejsze kawałki ugotuje się szybciej. Czas gotowania to około 20 minut, ale można próbować. Nic nam się nie stanie jeśli będzie ona jeszcze nieugotowana.  Ugotować makaron penne

Karola gotuje
Oszukany, ale szybki bezglutenowy żurek z quinoy ;) 135

Ktoś z Was zapomniał w porę nastawić bezglutenowy zakwas na żur? Jeszcze nic straconego, możecie cieszyć się w Święta jego smakiem, dzięki temu prostemu przepisowi

Quinoa Raz!
Penne z sosem szpinakowym, kurczakiem i pomidorkami cherry (Penne with spinach sauce, chicken and cherry tomatoes) 222

uniwersalny składnik dań. I nie mówię o nim, jako o dodatku do zup, ale jako bazie na niezłe danie. Począwszy od makaronu aglio olio, przez spaghetti bolognese czy carbonara, na tagliatelle czy penne z sosem kończąc. I na penne dzisiaj chciałbym się skupić. Co prawda nic nie zastąpi własnoręcznie wykonanego makaronu. Tagliatelle robię sam. Wszelkie pozostałe rodzaju makaronu dostarcza

Jacob Tastes
Krokiety ruskie. 161

     Dziś przepis na pyszne krokiety z nadzieniem twarogowo-ziemniaczanym, powszechnie zwanym "ruskim". Próbowaliście? Jeśli nie, to bardzo polecam! Nie ma nic lepszego

Rozpustne gotowanie
Botwinka 114

minuty. Śmietankę wymieszać dwiema łyżkami zupy. Powoli wlewać do garnka z zupą, zagotować, odstawić z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać z pokruszonym serem mozzarella, z dużą ilością szczypiorku. . Podobno najlepsza jest po kilku godzinach od przygotowania lub nawet następnego dnia. U nas nic nie zostało :D Smacznego

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania