zupa nic - 1526 przepisów (strona:34/102)

Kremowa zupa szpinakowa z kaszą jaglaną - wege, dietetyczna :) 145

Musiałam "ściachać" cały szpinak na działce, ponieważ za niedługo po prostu by przerósł :( Na szczęście nic się nie zmarnowało i całe 0,5 kg świeżych listków szpinaku wykorzystałam do przygotowania przepysznej, gęstej, kremowej, delikatnej, aksamitnej zupy szpinakowej! Jedna z lepszych zup jakie robiłam i jadłam ;) Składniki (3-4 porcje): 0,5 świeżych liści szpinaku  2 średnie cebule

Zdrowie na języku :P
Sos grzybowy 105

przyniósł mi z lasu duuuuuże wiadro grzybów nie pozostało mi nic innego jak się z nimi "rozprawić" :). Większą część pozostawiłam do ususzenia a cała reszta wylądowała w sosie i w zupie grzybowej. A ja czekam już na następne grzybobranie;) Przyrządzając sos bazowałam na tym przepisie ( klik ), nie dodałam jednak ani wina ani piwa. Sos wyszedł gęsty i aromatyczny

My simple kitchen
Domowy makaron 119

Nic tak nie poprawia smaku rosołu jak samodzielnie przygotowany makaron. Zrobienie go nie wymaga dużo wysiłku, a kiedy raz spróbujecie zupy z takim makaronem trudno wam będzie z niego zrezygnować. Domowy makaron Drukuj przepis Składniki 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko gorąca woda listonic_name = "Domowy makaron (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szklanka mąki pszennej

CoolinarniePL
Pieczone kasztany 121

miodem, syropem klonowym, albo oprószone… solą – do wyboru. Nadają się zarówno do potraw słodkich (torty, ciasta), jak i wytrawnych (zupy, purée, różne farsze). Świetnie komponują się z wanilią, czekoladą, grzybami, dynią i cieciorką. Spróbować na pewno warto. Nie pozostaje nic innego, jak życzyć Wam… smacznego.   Wydrukuj przepisThe post Pieczone kasztany appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Stek z rekina. 146

rekinów rocznie. Proces ten jest wyjątkowo okrutny ,kiedy odławiany jest tylko dla płetw, z których gotuje się zupę. Płetwy rekina w Azji symbolizują zamożność. Rekiny są masowo odławiane nie tylko w celach kulinarnych ,ale i farmakologicznych. Jeżeli nic się nie zmieni to zobaczymy je tylko w "Szczękach" Spilberga. Po takim wstępie nie każdy się skusi na naprawdę bardzo smaczne

Kulinarny karnet Christophera
Makaron łączy ludzi... 196

Światowy Dzień Makaronu już za nami. Nie dane mi było uczcić święta pastafarian własnoręcznie przygotowanym makaronowym przysmakiem, ale...  nic straconego. W podwójnej roli - dziennikarza

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
zupa z pieczonych pomidorów 112

zupa z pieczonych pomidorów Nigdy nie mam dosyć, dojrzałych w letnim słońcu, pomidorów. Są tak pyszne, że każdego tygodnia kupuję je na targu skrzynkami. Nic więc dziwnego, że dziś chcę zaprezentować kolejne danie, z pomidorami w roli głównej. składniki dla czterech osób 15 pomidorów 1 cebula 1,5 l bulionu 1 ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz(...)zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek. Całość smażymy  przez minutę, a następnie wrzucamy obrane i grubo pokrojone pomidory, dusimy razem  przez chwilę, a następnie zalewamy całość bulionem. Gotujemy zupę, na małym ogniu przez dziesięć minut i dodajemy  sól, pieprz, domowe magii, oraz wsypujemy słodką paprykę. Całość gotujemy jeszcze przez pięć minut, po czym  dodajemy posiekaną świeżą pietruszką

Miód i pieprz
Zupa z pieczonych pomidorów z serowymi grzankami 122

gwiazd jeszcze jeden raz przecież dobrze wiesz nic nie trwa wiecznie". Grzegorz Hyży, O Pani! Pomidorowa inaczej. M, który - delikatnie mówiąc - nie lubi pomidorów, prosił o dokładkę. Wprawdzie jeszcze nie ma tak pięknych pomidorów jak w sierpniu ale dodatek tych świeżych a nie z puszki czy koncentratu nadaje zupie całkiem inny wymiar. Ja pokusiłam się aby je upiec, przez

My simple kitchen
Ormiańska zupa wołowa – jajni 215

ilością mięsa i dodatków. Nie jestem przekonana do bakalii w daniach wytrawnych jednak uważam, że jest to często, kwestia przyprawienia - suszone owoce naprawdę potrafią podkręcić smak - szczególnie mięsa. Ormiańska zupa jajni jest bardzo treściwa i wystarczy zarówno jako pierwsze jak i drugie danie. Ja przyprawiłam ją na lekko pikantnie i uważam, że bardzo to pasuje do podanych składników. Ogromnym(...)stać nad nim" oraz jest w tym wszystkim bardzo prosta. Nie ma w niej nic bo mogło by nam się nie udać. Więc zapraszam do eksperymentowania z kuchnią ormiańską i koniecznie napiszcie czy Wam smakowało! Przepis zaczerpnęłam ze strony Smak Armenii Jajni - ormiańska zupa wołowa 500 g mięsa wołowego - użyłam udźca 2 cebule 150 g suszonych moreli

sierotka maRysia w kuchni
Zupa rybna z pstrąga. 265

wyszło nic. Bąbelek się pochorował i jest w szpitalu. Wszystko jest już dobrze, a dziś wartę przy synu sprawuje Tatuś. Mam więc chwilkę i wrzucam kilka przepisów świątecznych choć wiem, że już jest późno i pewnie menu na święta macie już ustalone...  Wybaczcie też dość krótkie i zwięzłe opisy... Czas mnie goni, tęsknie już za Bąbelkiem.... Zupa rybna

Miksturownik
Zupa parobka – kuchnia podkarpacka 157

ziemniaki, marchewka, cebula, boczek i czerstwy chleb to składniki, które tworzą niezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę parobka, podawaną przez bieszczadzkie gospodynie od Leska, przez Solinę, Uherce Mineralne aż po Cisną. Nietrudno domyślić się, skąd ta nazwa. Po takim daniu nic, tylko zabrać się za robotę :) Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Województwo(...)razem z drobno posiekaną cebulą. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w talarki. Grzyby, boczek i jarzyny łączymy z wywarem fasolowym, gotujemy do miękkości i przyprawiamy do smaku. Do ugotowanej zupy dodajemy pokrojony w kostkę razowy chleb, naczynie przykrywamy i jeszcze przez parę minut trzymamy na słabym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Inne przepisy kuchni podkarpackiej znajdziesz TUTAJ

Trzeci talerz
Zupa cebulowa 170

razem chciałbym się podzielić przepisem na zupę cebulową. Nigdy nie miałem odwagi takiej spróbować w restauracji i pewnego dnia postanowiłem spróbować taką zupę zrobić samemu. Od tamtej pory jestem jej fanem i robiię ją regularnie. Muszę Cię jednak uprzedzić: to danie jest zajebiście czasochłonne. Ale efekt (o ile niczego się nie spieprzy) całkowicie rekompensuje poświęcony na przygotowania czas. Składniki(...)cóż. Trzeba umieć się poświęcić. Gdy już opitolisz cebulę, wybierz jakiś dobry garnek. Musisz być pewien, że nic do niego nie przywrze. Rozpuść w nim całe masło i wrzuć cebulę. Musisz zeszklić całą cebulę. Tylko tego nie sp***dol, bo zupa wyjdzie do dupy! Ostrożnie operuj ogniem, jeśli zacznie delikatnie przywierać, zmniejsz go. To i tak zajmie dużo czasu

manslogblog
Kiszona marchew z natką pietruszki i jabłkiem 127

kuchni jest ogromne.  Do czego używamy? Jemy samą a sok wypijamy. Jako surówkę lub składnik surówek, sałatek, zup, sosów albo jako jeden ze składników do sajgonek czy naleśników. Jej zastosowanie może tylko ograniczać nasza wyobraźnia :). Marchew po ukiszeniu nic a nic nie traci na kolorze! Jest kilka sposobów aby ukisić marchew. Samą marchew wg przepisu poniżej. Marchew

Leśny Zakątek
ODCHUDZAJĄCY KOKTAJL Z ZIELONYM JĘCZMIENIEM 164

zimnej /ciepłej wodzie, 🍹 sokach,  🍹dodajemy do koktajli 🍹dodajemy do owsianki  🍹dodajemy do jogurtu 🍹do zup 🍹do sałatek czy surówek  🍹 NIE DODAJEMY do gorącej wody , która może spowodować straty w wartościach odżywczych   TERAZ NIE POZOSTAJE NAM NIC INNEGO JA GO PIĆ , JEŚĆ I CIESZYĆ SIĘ ZDROWIEM :) SKŁADNIKI: 🍹100 ml zimnej wody mineralnej 🍹1 kiwi

Gotowanie Patki
Pomysł na… zupę krem z cukinii 118

średnia cukinia, ok. 300-400 ml wody, garść włoszczyzny, ząbek czosnku. Trochę pieprzu i jogurtu czosnkowego. I jest zupa. Cukinię kroimy w kostkę, gotujemy z dodatkiem włoszczyzny i czosnku. Doprawiamy do smaku. Miksujemy. Podajemy z jogurtem, najlepiej czosnkowym. Czyli nic innego, jak jogurt naturalny wymieszany z odrobiną soli i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Jogurt odstawiamy na kilkanaście minut

Kucharzyca
Warsztaty - 100 pomysłów na...Rama smaż jak szef kuchni ! Z Pascalem Brodnickim 132

wychodzę z założenia , że "czym skorupka za młodu nasiąknie...." Mój zespól przygotował smażonego sandacza podanego na grzybach. Zupą z batatów i marchwi zajął się inny zespół.  Natomiast to co przygotowało stanowisko trzecie, było totalnym zaskoczeniem.  Myślałam, że już nic mnie nie zdziwi, a tu taka niespodzianka! Deser – francuski tost z chałki podany z sosem z pomidorków koktajlowych

Z Kuchni Do Kuchni
Kiszona marchew z natką pietruszki i jabłkiem 223

kuchni jest ogromne.  Do czego używamy? Jemy samą a sok wypijamy. Jako surówkę lub składnik surówek, sałatek, zup, sosów albo jako jeden ze składników do sajgonek czy naleśników. Jej zastosowanie może tylko ograniczać nasza wyobraźnia :). Marchew po ukiszeniu nic a nic nie traci na kolorze! Jest kilka sposobów aby ukisić marchew. Samą marchew wg przepisu poniżej. Marchew

Leśny Zakątek
Paprykowe penne z kurczakiem 247

gara. Zwiększ ogień na maksa i wymieszaj całość dokładnie. Dodaj ser. Jeśli wyjdą Ci ciągnące się grudy, nic się nie martw. Mieszaj dalej, tak długo, aż znikną pod wpływem temperatury. Poczekaj, aż mleko trochę odparuje. Generalnie nie chcemy zupy, tylko ładny, gęsty sos. Jak całość się ładnie zredukuje, danie będzie gotowe. Po nałożeniu posyp z wierzchu trochę natki pietruszki

manslogblog
Koktajl szpinakowy z bananem i mango 86

Miałem w planach zupę na surowo ze szpinaku, ale jak się okazało nie wszystkie składniki były w mieszkaniu, a 3-ego maja nie dostanę nic co bym chciał. Dlatego też pomyślałem co mogę zrobić ze szpinaku, żeby mi się nie zepsuł. Najlepszą opcją jaka się w mojej głowie urodziła to zielony koktajl . Mam zawsze sporo bananów i innych owoców

Blendman
Domowy kisiel z wiśniami 94

Lubicie kisiel? Ja lubię, ale jakoś tak wychodzi, że robię go bardzo rzadko. I sama się dziwię dlaczego, przecież to nic trudnego. Wystarczą owoce, cukier

Polska Zupa
Koktajl szpinakowy z bananem i mango 145

Koktajl szpinakowy z bananem i mango Miałem w planach zupę na surowo ze szpinaku, ale jak się okazało nie wszystkie składniki były w mieszkaniu, a 3-ego maja nie dostanę nic co bym chciał. Dlatego też pomyślałem co mogę zrobić ze szpinaku, żeby mi się nie zepsuł. Najlepszą opcją jaka się w mojej głowie urodziła to zielony koktajl

Blendman
Zakwas na barszcz 132

Wielkimi krokami zbliżają się Święta. Na wieczerzę wigilijną polecam przygotować barszcz z kiszonych buraków a żeby taką zupę przygotować potrzebny nam będzie zakwas z kiszonych buraków. Można go przygotować nawet klika tygodni przed Świętami czyli właśnie teraz.. Nic nie smakuje tak na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka - kilkanaście

Pyry na Gaz
Zupa z cukinią 105

mieszamy ze śmietaną (która musi być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ją w kubku pół na pół z gorącą zupą i wlewamy do garnka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pokruszoną Gorgonzolą i chrupiącymi grzankami. Ps. grzanki to nic innego jak pokrojony w kostkę chleb usmażony na złoty kolor na patelni, natarte czosnkiem. Smacznego! Ten i inne przepisy

Wielki apetyt
"Odchudzona" golonka w piwie i miodzie 162

takiej bez skóry i kości. W ten sposób to danie jest zdecydowanie "odchudzone", a myślę, że na smaku nic nie traci. Przy przygotowywaniu tego przepisu powstaje też wywar z gotowania golonki. Można go wykorzystać, na przykład, jako bazę na zupę. Składniki (na 2 porcje):4 małe golonki bez skóry i kościwłoszczyzna1 cebula2 ząbki czosnku0,5 l piwa1

Zakręcony Widelec
Najprostsza Pavlova 20468

mnie obudził mówiąc, że ma dla mnie obiad. W sumie, to taki obiad - nie obiad, bo zimną zupę na maślance zazwyczaj konsumujemy w ramach deseru. Tym razem jednak było tak gorąco, że w grę nie wchodziło w zasadzie nic innego.I tak sobie siedzimy i jemy, a kiedy skończyliśmy, C. zerknął na mnie spod oka. Bo wiesz - mówi spokojnie - białka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomysł na wegetariański obiad z Polsoja 232

nabrać! Użyłam do tego vege kiełbasek białych . Kiełbaski maja kształt kiełbas mięsnych, ale z mięsem nie mają nic wspólnego! Vege kiełbaski białe Polsoja,są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kiełbas i mięs. Mogą być wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych polskich zup, takich jak żurek czy barszcz, jak również stanowić samodzielne danie. Vege kiełbaski białe najlepiej smakują na gorąco – po usmażeniu, zgrillowaniu

Z Kuchni Do Kuchni