Gołąbki to nie tylko nieśmiertelne mięso i ryż albo kasze, tym razem… Moje gołąbki są z najprostszych, wręcz ‘chłopskich’ składników. Pełne ziemniaków. I z twarogiem. I z oscypkiem na dodatek. I jeszcze z chrupiącymi skwarkami z boczku i z wędzonej słoniny. I są megapyszne! Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski – miskę, garnek(...)ziemniaki, średnią patelnię z grubym dnem i duży garnek z pokrywką taki, żeby zmieściła się w nim cała główka kapusty. Ziemniaki obieramy, kroimy na równej wielkości kawałki i gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane odcedzamy, odparowujemy chwilę bez przykrycia na małym ogniu, mieszając, następnie przeciskamy przez praskę lub ubijamy. Całkowicie studzimy przed łączeniem z resztą składników. Twaróg
Karo in the KitchenSKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 500 gr pomidorków 100 gr czarnych oliwek oliwa z oliwek świeży rozmaryn s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Obrane ziemniaki kroimy w łódeczki. Gotujemy ok. 8 min od zagotowania się wody. Po ugotowaniu ziemniaki delikatnie wyjmujemy z wody i osuszamy. Ziemniaki wykładamy na wysmarowaną olejem formę(...)pieczenia. Posypujemy świeżym rozmarynem. Ziemniaki zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Formę wyjmujemy z piekarnika. Do ziemniaków dodajemy pomidorki, oliwki, doprawiamy solą, pieprzem, delikatnie mieszamy. Pieczemy 15-20 min. Po tym czasie ziemniaki będą już ładnie przyrumienione a pomidorki upieczone. Smacznego
La grande e la piccola cuocaKlopsiki wołowe z pieczonymi ziemniakami -500 g wołowiny zmielonej gulaszowej -jedna duża cebula -jedno jajko - 4 ogórki konserwowe wielkości ok. 10 cm -łyżka majeranku -łyżeczka suszonych pomidorów (suchych- nie w oliwie ) -szczypta chili -łyżka ciemnego sosu sojowego -sól -pieprz -80 ml zimnej przegotowanej wody Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starte na tarce o drobnych(...)stopniowo wodę. Woda jest ważna, bo spulchnia mięso wołowe. Po wyrobieniu jest gładkie i aksamitne. Mięso odstawiamy na godzinkę aby smaki się zintegrowały. W tym czasie przygotowujemy ziemniaczki. Pieczone ziemniaki w ziołach. Jeżeli nie chce Wam się przygotowywać mikstury ziołowej to wystarczy kupić gotową przyprawę do pieczonych ziemniaków. Też są dobre . A oto mój przepis na ziołową marynatę
Kulinarne przemysleniapomysły na szybkie danie, ale też i całkiem nowe. Na przykład zupa dyniowa z ciecierzycą staje się zupą pomidorową – wystarczy dodać więcej koncentratu pomidorowego, a na patelni lądują ziemniaki z botwiną i batatem. Obiad dla dwóch osób w trybie szybkim. Obrany batat raz, umyty młody ziemniak raz i raz pęczek dobrze wyczyszczonej botwinki. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry(...)wrzucamy na patelnię z olejem kokosowym – najpierw młody ziemniak, po 5 minutach bulwa botwiny, po kolejnych 5 minutach batat – również pokrojony w plastry, nie muszą być tak cienkie jak ziemniaki. Na koniec łodyga i liście botwiny. Dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie – w sumie ok. 20 minut, jeśli ziemniaki pokroimy cienko. Doprawiamy solą i pieprzem
Kucharzycarazem zapiekanka ziemniaczana, prosta i sycąca. Składa się z kilku warstw ziemniaków, przełożonych szpinakiem i marchewką. Wierzch polałam masą jajeczną, można również posypać samym startym serem. Jeżeli miałabym podsumować kończący się tydzień, to największym odkryciem była dla mnie zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko. A to dlatego, że do tej pory wydawało mi się, że nie lubię akurat tego rodzaju(...)wydaje mi się, że to za szybko, że jeszcze tyle niezrealizowanych pomysłów. Jednocześnie jestem niezmiernie ciekawa, co przyniesie następny tydzień. I weź tu człowieku zrozum kobietę...;) Składniki: 8-10 ziemniaków 450 g szpinaku (u mnie świeży) 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz tymianek oliwa masa jajeczna: 2 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, starty
zadanie-gotowaniegzikiem to postne danie wielkopolskie. Smak bliski każdemu poznaniakowi. Podobno dla bardziej tradycyjnie nastawionych mieszkańców Pyrlandii ryba w piątek nie musi być czymś oczywistym, pyry z gzikiem - tak. Ziemniaki oraz twaróg ze śmietaną, cebulką i szczypiorkiem - hmm? Nic niezwykłego - jadałem to tysiące razy! Ale żeby razem? Na obiad!? Czy to się sprawdzi? Korzystając z taniego tygodnia postanowiłem potrawę wypróbować. Sprawdziła(...)się! Smakowała:) Jeśli macie (jakkolwiek motywowaną) potrzebę piątkowego, czy innego, postu - spróbujcie. Żeby było najbardziej przepisowo, ziemniaki powinny być w mundurkach. Ugotowane lub upieczone. W ogóle dobre ziemniaki to podstawa. Wybierzcie takie ze zdrową gładką skórką, kształtne, średnio duże. A jak w Waszych stronach mówi się na ziemniaki? Pyry, grule, kartofle? Pamiętam z dzieciństwa jak pod dom zajeżdżały konne wozy
zadanie-gotowanieDziś będzie bardzo kaloryyycznie, bo prezentuję sałatkę ziemniaczaną z jajkiem! Taka sałatka to coś niesamowitego, smakuje po prostu pysznie. Jest bardzo zbilansowana w smaku, z chrupiącymi grzankami, mięciutkimi ziemniakami, z dodatkiem marynowanej cebulki. Uwielbiam ją! Lecz nie polecam robić ją zbyt często, ponieważ jak już wspomniałem, jest to prawdziwa bomba kaloryczna, ale czas od czasu można sobie pozwolić na ucztę(...)Sałatka ziemniaczana z jajkiem jest bardzo szybka w przygotowaniu, jeżeli mamy wcześniej ugotowane ziemniaki, to idzie to raz-dwa. Jeżeli chcemy możemy ją wzbogacić szczypiorkiem, smażonym bekonem, łyżeczką musztardy, drobno pokrojonym kiszonym ogórkiem, ale ja pozostaję przy swojej ulubionej wersji, czyli ziemniaki+grzanki+jajka+marynowana cebulka. Inne przepisy na sałatki TUTAJ. Sałatka ziemniaczana z jajkiem - przepis: Składniki: 4 ugotowane
Kuchnia ŁukaszaDziś polecam przepis na kumpir. Niezwykłe, co można zrobić z ziemniaka! Porcja dla jednej osoby. Smacznego! Składniki 1 bardzo duży ziemniak 2 łyżki sałatki jarzynowej 1 ugotowana i pokrojona na plasterki parówka 1 łyżka pokrojonych oliwek 1 łyżeczka masła 2 łyżki utartego roztopionego żółtego sera sól Przygotowanie Ziemniak umyć, osuszyć. Nakłuć w kilku miejscach. Owinąć folią i piec w piecu(...)rozgrzanym do temperatury 180 °C, aż ziemniak będzie miękki. Przeciąć ziemniak wzdłuż, włożyć masło i ser, posolić i zagarniając częściowo miąższ ziemniaka, wymieszać, aż ser i masło roztopią się. Potem dodać parówkę, sałatkę i oliwki. Polać ketchupem. Artykuł KUMPİR, czyli pieczony i faszerowany ziemniak pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisyBörek z ziemniakami w cienkim cieście. Ziemniaki przyprawione chili zapewniają oryginalny smak. Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 5 ziemniaków 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego chili sól 2 łyżki oliwy Składniki (sos) 1 szklanka mleka 1 białko 4 łyżki oleju 1 łyżka roztopionego masła Składniki (pozostałe) 1 paczka yufek do baklawy 1 żółtko sezam Przygotowanie Żeby przygotować farsz(...)obrać i umyć ziemniaki. Wrzucić do garnka z wodą i solą. Gotować do miękkości. Ugnieść ziemniaki. Umyć i obrać cebulę. Pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić. Dodać koncentrat. Mieszać jeszcze chwilę. Wymieszać cebulę z koncentratem razem z ziemniakami i przyprawić chili i solą. Żeby przygotować sos, wymieszać mleko, białko, olej i roztopione masło. Jedną
Tureckie Przepisymoże być dodatkiem do mięsnego sosu czy gulaszu. Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 5 średnich ziemniaków 100ml mleka 100g mascarpone 1 łyżeczka masła sól, pieprz papryka słodka 3 łyżeczki orzeszków piniowych (opcjonalnie) Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem, upieczony spód studzimy. Ziemniaki obieramy, myjemy(...)kroimy w bardzo cienkie plasterki. Ja użyłam do tego obieraczki do ziemniaków, dzięki temu plasterki wyszły cieniutkie i równe. Plasterki ziemniaków wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną, ale zachowają swój kształt - powinny być al dente. Odcedzamy. Podgotowane ziemniaki układamy na ostudzonym spodzie tarty. Mleko zagotowujemy, dodajemy mascarpone, łyżeczkę masła i mieszamy
Gotowanie i blogowaniePyszna, sycąca, idealna jako danie na obiad, ale może być także na kolację. Zapiekanka z ziemniaków świetnie sprawdzi się również na imprezie (wystarczy dla dużej liczby gości...). Niesamowite połączenie smaków zaskoczy myślę niejedną osobę. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . lekko tylko zmodyfikowany, część była celowa, część wyszła przypadkiem, w pośpiechu zapomniałam dodać ser.. mimo tego zapiekanka i tak była(...)pyszna... :-). Można również wykorzystać ziemniaki, które pozostaną nam z poprzedniego dnia. Z podanych ilości wychodzi bardzo pokaźna zapiekanka, my zajadaliśmy ją przez dwa dni. Najbardziej smakowała nam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, pycha... ;-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm . Składniki: - 1200-1400g obranych, ugotowanych ziemniaków - 5-6 dużych jaj - 500g pieczarek - 100-150g wędzonego boczku
Smaczne Zdrowerównie dobrze sprawdzi się w roli dani głównego. Jej przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale zdecydowanie jest tego warta. Polecam Wam wypróbować tę zapiekankę, ponieważ wg mnie połączenie ziemniaków z porami jest idealne, podobnie jak w zupie ziemniaczano - porowej . Składniki : 1 kg ziemniaków 2-3 pory 150ml śmietany 150ml mleka listek laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu sól, pieprz(...)szczypta gałki muszkatołowej kawałek żółtego sera szczypta ostrej papryki Przygotowanie : Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i chwilę obgotować w dobrze posolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. W międzyczasie do niedużego garnka wlać śmietanę, mleko, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu i gałkę muszkatołową, sól, lekko podgrzewać, aby aromaty się połączyły. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ułożyć warstwę ziemniaków, tak aby częściowo
Codzienne Gotowaniepachnie chemią. Tymczasem mamy swoje, polskie warzywa, które bardzo często są niedoceniane, lub przyzwyczailiśmy się do jedzenia ich w formie surowej lub rozgotowanej i bezsmakowej papki. Dziś zajmiemy się ziemniakami. Nie wiem dlaczego, w naszym kraju ziemniakiem stojącym, mamy tak mało dostępnych w sprzedaży odmian. Gdzie się nie ruszysz to mamy trzy odmiany podstawowe – Irga, Irga i Irga. Niektóre sklepy(...)chwała. Markety poszły dalej i segregują ładnie na siateczki, a każda jest opisana zgodnie z przeznaczeniem. Jak sytuacja wygląda na straganach to sami wiemy. Na naszych stołach królują ziemniaki w formie papki do obiadu (czas zrobić przepis na idealne „pióre”), w sałatkach lub pieczone. Ja mam dla was propozycję zupy. Pewnie powiecie, że ueeeee ziemniaczkanka. No nie taka znowu ziemniaczanka
ladykitchensoczysta . Składni ki: 4 plastry karkówki Marynata: 1 łyżeczka przyprawy do grosa 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki oleju 1 kilogram młodych ziemniaków 2 łyżki przyprawy do ziemniaków Pól pęczka koperku 5 łyżek oleju Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy , do miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę do karkówki i słodką paprykę , mieszamy i nacieramy karkówkę(...)Zamarynowane mięso wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki . Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Wyjmujemy z wody studzimy . Do miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę do ziemniaków , posiekany koperek , mieszamy . Ziemniaki kroimy na pół i obtaczamy w oleju z przyprawami . Karkówkę wyjmujemy z marynaty , przekładamy na patelnię grillową i obsmażmy z obydwu stron
Bajeczna KuchniaPieczone ziemniaki Jest to tak banalny przepis, że trochę wstyd mi go tu umieszczać. Banalny i powszechnie znany, ale tak pyszny, że nikt nie powstydzi się podając właśnie pieczone ziemniaki na stole. Przygotowanie ziemniaków zajmnie Wam chwilkę. Wystarczy obrać, lekko obgotować, przeżucić do żaroodpornego naczynia, obtoczyć w naszych ukochanych ziołach i gotowe. Nie ważne jak i z czym podane(...)prostu wyśmienite. Składniki: około kg ziemniaków 3-4 łyżki oliwy sól morska świeżo mielony pieprz słodka czerwona papryka roztarty rozmaryn roztarty tymianek granulowany czosnek Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić dowolnie (u mnie w półksiężyce, ale mogą być talarki, kostka, co kto lubi). Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, włączyć ogień. Jak tylko woda zawrze, ziemniaki odlać i odparować
na moim stole...