Dziś przedstawiam Wam doskonały pomysł na dodatek do każdego dania głównego. Pyszne ziemniaki z grzybami w pysznym sosie śmietankowym, które przygotowuje się w jednej patelni z pewnością przypadną do gustu każdemu. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, najpierw podsmażamy cebulkę z czosnkiem, następnie dodajemy pieczarki i ziemniaki, a na koniec dusimy na bardzo małym ogniu w śmietance, pycha! Zapraszam! Scroll down(...)recipe in English Kremowe ziemniaki z grzybami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 dużej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 250 g pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę 1/4 szklanki białego wina 4 ziemniaki, obrane pokrojone w grubą kostkę 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 lub 36 % sól i pieprz natka pietruszki do podania Przygotowanie: Rozgrzej
karmelowyJestem prawie pewna, że większość z Was nie jadła ziemniaków w takim wydaniu. I nie, nie mam na myśli dodatku groszku czy cebuli, ale miodowo-cynamonowego sosu, którym zalewamy ziemniaki na sam koniec smażenia. Okazuje się, że ziemniaki są niebywale uniwersalne i na słodką nutę też świetnie smakują. Ja byłam bardzo zaskoczona efektem końcowym. Mile zaskoczona;) 4 większe ziemniaki około(...)kostkę. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy 1 łyżkę octu jabłkowego oraz 4 łyżki wody. Wrzucamy cebulę, dusimy. Pod koniec dodajemy rozmrożony groszek, dusimy do miękkości. W międzyczasie obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, smażymy ziemniaki około 10-15 minut. Doprawiamy sporą szczyptą soli. Gdy ziemniaki zmiękną i ładnie się przyrumienią dodajemy groszek z cebulą
Smaki Na TalerzuNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Prościej chyba się nie da! Kluski śląskie to rodzaj klusków, przygotowywanych z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, formowanych na kształt spłaszczonej kulki z dziurką w środku. Jak nazwa wskazuje są szczególnie popularne na Górnym i Dolnym Śląsku, ale znane są również w pozostałych regionach. Kluski śląskie obok kopytek stanowią u nas najczęstszy sposób(...)zutylizowanie" pozostałych po obiedzie ziemniaków. Przyznam jednak, że zdarza się mi specjalnie gotować ziemniaki, gdy mam ochotę na kluski:) Podaje je z gulaszem lub pieczonym mięsem, polane sosem. Pycha! Składniki: 1 kg ziemniaków ok 250g mąki ziemniaczanej sól Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc lub przecisnąć przez praskę, uklepać, przykryć i zostawić w garnku do ostygnięcia. Masę
Obiad gotowyZiemniaki 🥔....muszę przyznać, że nigdy za nimi nie przepadałam. Do tej pory gotowane ziemniaki nie są moim ulubionym dodatkiem do dań, ale ziemniaczki pieczone w piekarniku z ziołami to co innego 😉 Zakochałam się w nich od momentu, kiedy pierwszy raz je zrobiłam. Mogę je jeść same, z sosem koperkowym oraz jako dodatek do mięsa czy ryb. Są pyszne! Nigdy(...)się nie nudzą - ostatnio dodaje je prawie do każdego dania 😊 Składniki: 5 średniej wielkości ziemniaków 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy. Mniejsze ziemniaki kroimy w ćwiartki, a większe -w grubsze słupki. W misce mieszamy oliwę z oliwek z solą, pieprzem
Kuchnia MagdaLenysmaczna zapiekanka. Jedna z nielicznych potraw, która lepiej smakuje odgrzewana na drugi dzień. Czas wykonania: 1h 15 min Ilość porcji: 6 Składniki: 500 g ziemniaków 300 g kiełbasy 1 duża czerwona cebula 200 g pieczarek 1 mała zielona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy lub oleju (do smarowania) Sos: 200 g sera(...)żółtego 200 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Ziemniaki ugotować na półtwardo (tak, aby się nie rozpadały podczas krojenia). Ostudzić i pokroić je w plastry. Pokroić cebulę, pieczarki i kiełbasę w grube pół plastry, czosnek posiekać i podsmażyć wszystko na maśle
KuchniaWeDwoje.plZostały Wam ziemniaki z wczorajszego obiadu?! Nie ma mowy żeby się zmarnowały. Zamieńcie je w pyszne babeczki z ziemniaków i sera. Wystarczy odrobina sera żółtego i szczypiorku, aby zamienić zwykłe tłuczone ziemniaki w rewelacyjne danie. Jeżeli chcecie to oczywiście możecie dodać dodatkowe składniki, doskonale nadadzą się warzywa lub mięso. Ważne żeby Wam smakowało i lodówka była pusta! Jeżeli wypróbujecie przepis(...)koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ziemniaki to kliknijcie tutaj -> klik ! Babeczki z ziemniaków i sera 2 porcje (10 babeczek, 1 porcja to ok. 400 kcal) czas przygotowania to ok. 45 minut (z tego 38 minut to czas pieczenia) koszt to ok. 3 zł. 70 gr. Składniki: ziemniaki gotowane i potłuczone
rabarbarowoKopytka bez dodatku jajka ze smażoną cebulką Co zrobić z reszty ziemniaków z poprzedniego obiadu? Na przykład kopytka. Jeśli ziemniaków zostało zbyt mało, zawsze można jeszcze dogotować. Dzisiaj przepis na kopytka wegańskie, zawsze robiłam z jajkiem ale tym razem chciałam zobaczyć jak wyjdą bez niego. I wiecie co wam powiem, o wiele lepsze. Jajko jest w ogóle nie potrzebne(...)Przepis na kopytka jest bardzo prosty, z małą ilością produktów, a są na prawdę smaczne, ja bardzo lubię również odsmażane następnego dnia. :) Przepis: (90 kopytek) Składniki: 1 kg ziemniaków około 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól dodatkowo: smażona cebulka Wykonanie: 1. Jeśli do przepisu używamy ziemniaki z poprzedniego dnia wystarczy, że przepuścimy je przez
Mój pomysł nadotarł." Albert Einstein. Wam życzę samorealizacji, wiary i marzeń. Nowy rok rozpoczynam klasyką kuchni hiszpańskiej - tortillą. Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 45 min 1 kg ziemniaków 125 ml oliwy z oliwek 2 żółte cebule 6 jajek sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w równej grubości plasterki, najlepiej zrobić to za pomocą mandoliny lub krajalnicy(...)dużej patelni rozgrzewamy 1/2 szklanki oliwy, dodajemy połowę plasterków ziemniaków i smażymy na małym ogniu ok 15-20 min aż zmiękną, ale nie zbrązowieją, w oryginalnej wersji tortilli ziemniakó nie podgotowuje się wcześniej, powinny zmięknąć w oliwie 3. Ziemniaki przenosimy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem 4. Oliwę pozostawiamy na patelni, powtarzamy czynność z pozostałymi ziemniakami
Słodki Kompromisotrzymuje wynagrodzenia za samo gadanie o problemie, przedstawiam przepis ze składników, które pozostają nam nie tylko po przygotowaniu mojego poprzedniego dania ( przepis tutaj ), ale i wielu innych. W końcu ziemniaki to podstawa naszej kuchni. Obierki zazwyczaj wyrzucamy. W zależności od umiejętności lub użytego narzędzia, mogą one mieć więcej masy ziemniaczanej lub mniej. Jeżeli ktoś w jakiś sposób przetwarza(...)była moda na chipsy ze smażonych skórek, ja postanowiłem zrobić placek, który może być podstawą do innych dań. Ja go lekko podrasowałem groszkiem konserwowym. O napoju z wody po ziemniakach słyszałem już kiedyś przy okazji kuchni żydowskiej. Wydało mi się to nawet logiczne pokazując analogiczny przykład herbaty, gdzie pijemy wywar, a nie jemy fusy. O uszy obiła mi się również
Kryzysowa Książka Kucharskaróżnymi nazwami, od bardzo skomplikowanych jak आलू गोभी po proste jak alu gobi . Ta, którą ja użyłem jest najbardziej uniwersalna, oczywiście dla Europejczyków :) Sama nazwa znaczy tyle co ziemniaki ( aloo ) z kalafiorem (gob(h)i) . Kuchnia indyjska to mieszanina kultur i religii, a może zwłaszcza religii :) Jedni nie jedzą krów, inni świń, kolejni zwierząt w ogóle, a jeszcze inni(...)tego jeszcze dochodzą wpływy kolonialne. To właśnie dzięki nim powstało to danie. Choć też nie bezpośrednio. I tak. Zanim Portugalczycy po wyprawie Vasco da Gamy, przywieźli do Indii ziemniaki, sami musieli je sobie załatwić z Ameryki. Notabene zaraz po tym jak odrzucili śmiały plan Krzysztofa Kolumba, który, na szczęście, przyjęto w innym kraju, (brzmi znajomo? :)) bo by w ogóle
Kryzysowa Książka Kucharskabędę po raz kolejny pisał o cudownych właściwościach ziemniaka i jaką rolę spełnia on w zwalczaniu głodu na świecie. Zamiast tego przypomnę pierwszy film animowany, który został wygenerowany od początku do końca za pomocą komputera - Toy Story. Oprócz głównych bohaterów był tam tzw. Pan Bulwa . Pani Bulwa zresztą też. Podobno znaleźli się w pierwszej dziesiątce rankingu Brytyjczyków na najlepszą wymyśloną(...)miejscach, o którym filozofom nawet się nie śniło, ale raczej gdzieś w plenerze, z dala od miejskiego hałasu. Jednym z bardziej popularnych dań, przy okazji ogniska, są pieczone ziemniaki. Oczywiście ziemniaki możecie sobie zrobić również w piekarniku, mikrofali (musicie tylko porobić dziurki, zeby nie wybuchło;) ), a także w kominku, zakładając, że w Waszym nie została na Was zwalona wina
Kryzysowa Książka Kucharskamieście, ze swoimi napojami alkoholowymi za 5 zł i zakąskami za dychę. Jedynym wegetariańskim daniem w Przekąskach oprócz rybnej awanturki, która nie zawsze była, był właśnie gzik. Niesamowicie dobry ziemniak z twarożkiem i warzywami. Obiadowa wersja kanapki z twarożkiem, która jest moim ulubionym śniadaniem. Tak zaczęła się moja wielka miłość do tej potrawy. Składniki: kilka ładnych,średnich ziemniaków(...)białego sera twarogowego pół małego opakowania śmietany 12% mała cebula pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku mały ząbek czosnku świeżo mielony pieprz i sól Jak zrobić poznański gzik? Ziemniaki umyć i wyszorować szczotką do warzyw, ugotować w mundurkach. Po prostu wkładam je nieobrane do wrzątku i gotuję 30 minut. Zostawiamy je do przestygnięcia. W tym czasie robimy swoją ulubioną wersję twarożku
Ugotowane pozamiataneogrodowe party z wykorzystaniem grilla. Moja propozycja grillowa jest bardzo prosta, zarówno pod względem kompozycji, jak i smaku. Są to szaszłyki z ziemniaków i boczku. Prościej już nie może być, no chyba, że wrzucicie na ruszt nieśmiertelną kiełbasę, która też może być smaczna. Ja lubię eksperymenty(...)lodówce. I tak będzie u nas w słoneczne weekendy do połowy lipca, bo wtedy Młody, nasz domowy grillboy, ucieka na wakacje. Składniki: • 6 młodych ziemniaków ok. 7 cm długości • 200 g chudego boczku wędzonego • po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej czerwonej papryki • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Wyszorowane ziemniaki gotować 12-15 minut
To co kochamNależę do osób, którym ziemniaki smakują pod każdą postacią. Czy to puree, czy młode z koperkiem i kefirem, czy kopytka, placki, pyzy… no może najmniej frytki. A ostatnio zrobiłam takie oto pyszne pieczone ziemniaczki, pachnące czosnkiem i tymiankiem. Nawet nie spodziewałam się, że będą takie smaczne. Te ziemniaczki jedliśmy jako(...)dodatek do mięsnego obiadu, ale zostało kilka sztuk i po odgrzaniu bardzo smakowały nam z kefirem. Bardzo proste i zarazem wykwintne danie z ziemniaków. Składniki: • 16 sztuk średnich ziemniaczków Marynata • 1/2 szklanki oliwy • 3 ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka soli • 2 łyżeczki posiekanego tymianku Wykonanie: • Ziemniaków nie obierać tylko dokładnie wyszorować szczoteczką. • Gotować
To co kochamNiedawno w warzywniaku rzuciły mi się w oczy duże, młode ziemniaki i od razu wyobraziłam je sobie upieczone z boczkiem w towarzystwie ostrego sosu. Tak też powstało to danie, czyli ponacinane ziemniaki w przyprawach i pachnące wędzonym boczkiem. Takie lekkie dane obiadowe najlepiej smakuje o tej porze roku. Składniki: • 4 duże(...)młode ziemniaki • 150 g boczku wędzonego • sól, pieprz, papryka do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • oliwa do skropienia Sos czosnkowy • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18% • 2 łyżki majonezu • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka posiekanego koperku Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować i gotować przez 10 minut. • Ziemniaki ponacinać, ale nie do końca
To co kocham