ziemniaki - 38421 przepisów (strona:132/2562)

ZIEMNIAKI NADZIEWANE FARSZEM Z BOCZKU I CEBULI + FILMIK 98

Dzisiaj pomysł na ziemniaki nadziane farszem z dodatkiem boczku, cebuli, serka i przypraw. Ziemniaki po nadzianiu i upieczeniu smakują tak smacznie że chce się ich zjeść więcej i więcej. W smaku przypominają farsz do pierogów ruskich.  SKŁADNIKI :   7 sporych ziemniaków  20 dkg boczku wędzonego, parzonego 2 cebule 1 serek wiejski 200 g spory plaster masła(...)łyżki śmietany 18 %  sól, pieprz do smaku  2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę żółty ser do posypania  PRZYGOTOWANIE :  Ziemniaki myjemy, przecinamy na 2 połówki i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy i studzimy. Środek ziemniaka wydrążamy łyżeczką, pozostawiając łódkę do nadziania.  Boczek i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni aż wszystko ładnie się podpiecze

Kulinarne Fantazje Marioli
BARSZCZ CZERWONY Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI 78

Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami to zaraz po rosole i zupie pomidorowej ulubiona zupa mojej córki. Prosta a jakże smaczna i pożywna . Doskonale rozgrzewająca w chłodne dni. Kiedy tylko w warzywniaku zauważę świeże buraki , to zawsze je kupuję i gotuję tą że właśnie zupę . Uśmiech na twarzy mojej córki jest bezcenny :) Składniki na barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami(...)włoszczyzna * 3 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * 2 ząbki czosnku * pieprz * ocet do smaku * sól * około 2,5 litra wody * 1 udo kurczaka Dodatkowo: * około 1 kg ziemniaków * 1 kiełbasa typu śląska * 1 cebula * 3-4 łyżki oleju Wykonanie: Warzywa z włoszczyzny obrać. pokroić na nieduże kawałki. W garnku umieścić pokrojoną włoszczyznę, mięso z kurczaka, ziele angielskie, liście

Zrób to smacznie
PIEROGI RUSKIE 124

Czerwonej (Galicja Wschodnia). Swą nazwę zawdzięczają więc nie Rosji jak można by sądzić, a Rusi. (wikipedia) Ciasto przygotowuje się z mąki, wody i soli, a wypełnia farszem z potłuczonych ziemniaków, z dodatkiem sera i podsmażonej cebulki. Po ugotowaniu polewa się je tłuszczem z podsmażoną cebulką. I choć przeraziła mnie początkowo ilość użytej cebuli, przygotowałam jej zdecydowanie mniej, to w efekcie(...)bardzo sprężyste, nie powinno się kleić. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut. Ja w tym czasie przygotowałam sobie farsz do pierogów. Wykorzystałam ziemniaki, które pozostały mi z poprzedniego dnia. Gdy ich nie mamy, musimy ugotować ziemniaki (ok. 600-700g nieobranych), w osolonej wodzie, następnie odsączyć je i lekko przestudzić. farsz: - 500g ugotowanych ziemniaków

Smaczne Zdrowe
Ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej 120

Wczoraj w internecie natknęłam się na takie fajne pieczone ziemniaczki.  Zainteresowała mnie marynata zrobiona na jogurcie. Wcześniej piekłam ziemniaki  z masłem, lub olejem. Dlatego chętnie wypróbowałam ten przepis.  Ziemniaczki wyszły naprawdę smaczne. Jogurt dodał im fajnego posmaku.   Przepis znalazłam u Moniki na blogu Sio-smutki . Zajrzyjcie i poczytajcie, bo u mnie  są minimalne zmiany(...)Dałam trochę więcej jogurtu, majeranek zamieniłam  na tymianek, dodałam świeży koperek, ale nie dodałam rozmarynu.  Przyprawy można dostosować pod swój smak.  Składniki: 1 kg. ziemniaków  3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka tymianku 1 łyżka posiekanego koperku świeżego Wykonanie: Ziemniaki obrać ze skórki

Agusiowe smakołyki
Jak ugotować ziemniaki w szybkowarze 117

ugotować ziemniaki w szybkowarze oto temat dzisiejszego przepisu. Jeśli posiadacie szybkowar bardzo polecam wam ugotowanie w nim ziemniaków – wychodzą niczym gotowane na parze, zachowują swoje właściwości, witaminy nie uciekają do wody, w smaku są bogate i aromatyczne (smak nie rozwadnia się jak przy gotowaniu w wodzie). Największym jednak atutem tego rodzaju gotowania jest czas – tutaj zajmie(...)minut! JAK UGOTOWAĆ ZIEMNIAKI W SZYBKOWARZE Ziemniaki wybieramy średniej wielkości, dobrze by były mniej więcej równe. Następnie ziemniaki obieramy ze skórki i myjemy lub zostawiamy w mundurkach, ale dokładnie je szorujemy szczoteczką do warzyw. Potem do szybkowaru wlewamy ok 400-500ml wody, wstawiamy na dno metalową kratkę do gotowania na parze (jeśli nie mamy, nie wstawiamy). Następnie w szybkowarze

Dorota Smakuje
Pieczona perliczka w winie z jabłkami i puree z batatów 91

jest świetnym pomysłem na wykwintny obiad. A jak pieczemy perliczkę? Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na pieczoną perliczkę z masłem, czosnkiem, ziołami i białym winem. Tradycyjnie podawana jest z ziemniakami, lecz my sugerujemy wypróbowanie jej z puree z batatów. Aromat jabłek i wina świetnie tu komponuje się. Jest aromatycznie słodka i bataty genialnie do niej pasują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przepis(...)pieczeniu. Wtedy będzie wilgotne w środku a chrupiące na zewnątrz. Puree z batatów W międzyczasie (około 10 minut przed końcem pieczenia perliczki) możemy przygotować puree z batatów (bądź z ziemniaków). Bataty obrać i pokroić. Wrzucić do zimnej i lekko osolonej wody. Postawić na kuchence i gotować około 15 minut licząc od zawrzenia wody. Po tym czasie bataty odcedzić, dodać łyżeczkę

ProstePesto.pl
Pieczona ośmiornica z ziemniakami 80

żeby była mięciutka i pyszna. Robiliśmy ją na wiele sposobów, ale najbardziej odpowiada nam pieczona ośmiornica na sposób przygotowywany przez Chorwatów – peka od hobotnice, czyli ośmiornica pieczona z ziemniakami. Najpierw jednak kilka słów, jak przyrządzić ośmiornicę. Jeśli kupisz świeży okaz, nie próbuj naszej metody z patelnią:) Mięso świeżej ośmiornicy trzeba najpierw solidnie rozbić, żeby potem nie było twarde. Inny(...)Można też wstawić do pieca. Pieczona ośmiornica jest miękka w środku, a z zewnątrz lekko przypieczona. Ma unikalny smak: coś pomiędzy krewetkami i kalmarem. Doskonale smakuje z kremowymi, upieczonymi ziemniakami. Nasza pieczona ośmiornica powstała na podstawie przepisu z Guidetocroatiablog. Pieczona ośmiornica z ziemniakami Składniki: 1 mrożona ośmiornica 6 ziemniaków 4 małe marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy

Niedzielny kucharz
Sałatka ziemniaczana z boczkiem 657

Sałatka ziemniaczana z boczkiem , to bardzo sycące danie, które często przygotowuje na kolacje. Nie robię dużo sałatek z dodatkiem ziemniaków, zazwyczaj przygotowuję sałatkę warzywną, sałatkę śledziową albo właśnie jak teraz sałatkę ziemniaczaną z boczkiem . Bardzo lubię jej smak, nie zjadam jej dużo, bo i ziemniaki i boczek mają sporo kalorii. Świetnie nadaje się również do pracy, jeśli chcemy zjeść coś(...)sycącego a nie mamy możliwości odgrzania obiadu w piekarniku czy mikrofalówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na sałatkę ziemniaczaną z boczkiem 700 g ziemniaków dowolnej odmiany, jednak najlepsze będą sałatkowe 150 g wędzonego boczku 1 mała cebula bądź 1/2 większej cebuli 5 ogórków kiszonych kilka listków natki pietruszki sól, pieprz Składniki na sos majonezowy 2 czubate łyżki majonezu 2 łyżki gęstego

Do Garów!
Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą 90

niewymagający dużego nakładu pracy obiad dla całej rodziny z łatwo dostępnych składników. Smakuje dobrze podana po prostu z ketchupem lub z ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 gram ziemniaków, ważyłam po obraniu 4-5 białych kiełbasek 1/2 świeżej papryki 2 duże cebule opcjonalnie garść świeżego szpinaku ( ja miałam to użyłam ) ok 200 gram lub więcej dobrego sera żółtego(...)mozzarelli przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę kroimy w piórka, paprykę w kosteczkę, kiełbasę w plasterki ( ja swoją wcześniej obrałam ze skórki) ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie tak na półtwardo, następnie odlewamy i odstawiamy do odparowania aby lekko przestygły, następnie kroimy w talarki lub większą kostkę, cebulę podsmażamy wraz z kiełbasą kilka minut

Blog kulinarny S9.PL
Jakie warzywa jeść zimą? – Podsumowanie 81

jego super mocy Warto włączyć jarmuż do swojej zimowej diety. Oto wybrane przepisy z jarmużem: Zimowa zupa z jarmużem Koktajl z jarmużu i jabłek Koktajl z jarmużu i ananasa ZIEMNIAK Na ziemniaki jest sezon cały rok. To warzywo towarzyszy nam powszechnie i na co dzień i stanowi tło do innych warzyw, a zdecydowanie zasługuje na to, by być bardziej doceniane(...)Ziemniaki obfitują m.in. w magnez i potas, a także w witaminę C. Oto moje wybrane przepisy z ziemniakami: Pieczone ziemniaczki z sosem Tzatziki Zapiekanka z ziemniaków i kurczaka Ziemniaki Hasselback Zapiekanka warzywna z parmezanem Pizza z ziemniakami SELER KORZENIOWY W starożytności był tak cenny, że obdarowywano nim zwycięzców olimpiad. Dziś już niedoceniany, ale nadal posiada moc składników odżywczych: zawiera wapń

Wiszniówka
Zupa koperkowa z ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka 85

Zupa koperkowa z ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka Jeden odpowiedni dodatek potrafi odmienić charakter całego dania. Koperek jest takim właśnie dodatkiem, który zwykłą zupę ziemniaczaną zamienia w lekkie danie pachnące wiosną. Przepis na zupę koperkową z ziemniakami pochodzi z terenów Pogórza Dynowskiego, z Lutczy. Można go znaleźć w publikacji „Poznaj tradycyjną kuchnię Ziemi Strzyżowskiej”, promującej kuchnię regionalną Podkarpacia. Zupa koperkowa(...)ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 filet z kurczaka lub udko 3 marchewki 2 pietruszki 3 ziemniaki liść selera 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 pęczki koperku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Do garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy filet z kurczaka, lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Obrane marchewki i pietruszki

Trzeci talerz
Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka 133

paluszky – kuchnia podkarpacka Łemkowie to wschodniosłowiańska grupa etniczna, w Polsce zamieszkująca głównie obszar Beskidu Niskiego oraz zachodnich krańców Bieszczadów i wschodnich krańców Beskidu Sądeckiego. Podstawą wyżywienia dawnych Łemków były ziemniaki, kiszona kapusta, mąka pszenna i owsiana oraz kasza owsiana i jęczmienna. Kuchnia łemkowska jest typową kuchnią karpacką, gdzie tradycyjna rusińska kuchnia chłopska wzbogacona była wpływami polskimi, słowackimi i węgierskimi(...)powodu wiele takich samych lub podobnych dań występuje w kuchniach tych krajów, choć regionalnie noszącą inne nazwy. Haluszkami Łemkowie nazywali kluski, głównie te, przyrządzone z mąki pszennej i z ziemniaków. Haluszky - paluszky to kluseczki z mąki pszennej i ugotowanych ziemniaków z dodatkiem jajka i soli. Podawano je z roztopionym masłem, podsmażoną cebulą lub posypane białym serem albo bryndzą. Haluszky sprawdzą

Trzeci talerz
Sałatka z młodymi ziemniakami, szpinakiem, kaparami i suszonymi pomidorami 111

Choć młode wersje warzyw na ogół smakują lepiej niż dojrzali „osobnicy”, to ziemniaki zdają się tu bić wszystkie inne warzywa na głowę. Te małe, słodkie bulwy są wyborne pod każdą postacią, będąc zarazem istną skarbnicą składników odżywczych. A jeśli szukacie nowego, inspirującego pomysłu na ich podanie, to spróbujcie poniższej szybkiej i prostej sałatki, w której ziemniaki znakomicie zrównoważą wytrawny(...)tłuszczów, a szpinak wielu witamin i minerałów. Jakby tego było mało, sałatka smakuje po prostu fantastycznie – gorąco zachęcam do wypróbowania. Składniki na 2 porcje: około 200 – 250 g młodych ziemniaków 2 spore garście młodego szpinaku około 6 suszonych pomidorów 2 łyżki kaparów 1 szalotka dressing musztardowy: 1 – 2 łyżki oliwy lub ulubionego oleju tłoczonego na zimno, 1/2 – 1 łyżeczka miodu

Even Better Food
Nie marnujemy żywności czyli poświąteczne kluski 92

świętach zostały ugotowane ziemniaki. Zrobimy pyszne kluseczki. Do klusek z ziemniaków może być poświąteczna kapusta. Albo poprostu zeszklona na oleju cebulka czy posmażona kiełbasa. Składniki: ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana lub pszenna osolona woda z olejem Jeśli chodzi o proporcje to mąki wsypujemy jedna czwartą ilości ziemniaków. Już wyjasniam jak to zrobić. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy nawet blenderem. Ugniatamy(...)misce i dzielimy na 4 części. Jedną ćwiartkę przekładamy na pozostałe trzy i w powstałe miejsce wsypujemy mąkę do wysokości ziemniaków. Mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na małe kuleczki. Do wrzącej w dużym garnku wody wsypujemy 2 łyżki soli i wlewamy 2 łyżki oleju. Jeśli ziemniaki były posolne podczas gotowania możemy mniej posolić wodę na kluski. Teraz wrzucamy

prawdziwe jedzenie
Kluski śląskie 79

kluchy wyszły dość urodziwe. I smaczne, jak zawsze. Podrzucam Wam przy okazji przepis na  sałatkę z czerwonej kapusty , która idealnie pasuje do tytułowych klusek.  Składniki: 4 duże ziemniaki (ok 500 g) 1 jajko mąka ziemniaczana – proporcjonalnie do ilości ziemniaków (szczegóły w opisie) (przepis na około 35 małych klusek) Ziemniaki gotujemy do miękkości i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę(...)wiem czy jest taka potrzeba, ale my kluski robimy z ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Ugotowane i utłuczone ziemniaki rozprowadzamy w garnku na płasko, dzielimy na 4 części. Jedną część wyciągamy i w jej miejsce wsypujemy tyle mąki, żeby uzupełniła brakującą część ziemniaków. Dodajemy do tego jajko, odłożone ziemniaki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odrywamy porcje ciasta i formujemy kulki wielkości

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania