Ogólnie uwielbiam rogaliki. Do tej pory moje ulubione to rogaliki drożdżowo- kruche , zastanawiałam się, czy szybko się moje upodobania zmienią, ale chyba jednak nie. Rogaliki z ziemniaków nie są złe, ale nie podbiły moich kubeczków smakowych do tego stopnia, żebym się nimi zachwycała, ale na pewno moja przygoda z różnymi rogalikami się na tym nie skończy. Dzieci zajadały się nimi(...)ogromnym apetytem i pochłonęły całą porcję, co mnie niezwykle cieszy. Starsza córeczka nawet brała je do szkoły. Składniki: - 350 g mąki pszennej - 250 g ugotowanych ziemniaków - 150 g cukru pudru - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju rzepakowego Wykonanie: Ziemniaki zmielić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, olej i jajko. Zagnieść ciasto, podzielić na kilka części
dom-agi.plPyszna, wyrazista zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą, serem i beszamelem. Przepis na tę zapiekankę znalazłam na blogu Kuchnia szeroko otwarta - dodałam od siebie kilka rzeczy, między innymi piwo :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na 4 porcje: 10 średnich ziemniaków 400 g kiełbasy, w miarę suchej 1 ciemne piwo 250 g sera żółtego 1 łyżka masła, do wysmarowania naczynia Beszamel(...)kroimy w cienkie plastry o grubości ok. 4 mm. Wkładamy do miski, zalewamy piwem i odstawiamy na dwie godziny na bok. Po tym czasie kiełbasę odcedzamy na sitku. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 4 mm. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut - chcemy żeby ziemniaczki trochę zmiękły, ale się nie rozgotowały. Odcedzamy i odstawiamy
My Culinary Artswoich ulubionych potraw i są o niebo lepsze niż w poprzednim piekarniku. Dzisiaj podam przepis pochodzący z miesięcznika „Lubię gotować „ nr 10/2012 na chleb żytni z dodatkiem ziemniaków. Przepis zmodyfikowałam, dodając zioła i suszone pomidory. Już dawno nie jadłam tak delikatnego i pachnącego chleba, który nawet 3 dni po upieczeniu nie stracił nic ze swoich właściwości(...)dwie podłużne foremki trochę szersze od tradycyjnych keksówek. Składniki: 1 kg mąki żytniej, typ 720 100 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki wody do rozczynu + woda z ugotowanych ziemniaków do ciasta 5 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżeczki soli 2 łyżki suszonych pomidorów ze słoiczka, drobno pokrojonych 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka prażonej cebulki Szczypta mielonego kminku. Dodatkowo
Na słodko lub wytrawnieJest to chyba najlepsze puree ziemniaczane jakie jadłam do tej pory. Aksamitne, z wyczuwalnym czosnkiem, szałwią ale gwiazdą jest na pewno palone masło, które to właśnie nadaje ziemniakom doskonały smak. Polecam do każdego dania głównego, sprawdzi się tak samo dobrze z mięsami jak i rybami. Niestety jest dosyć kaloryczne, ale raz na jakiś czas taka przyjemność nikomu nie zaszkodzi;) Pycha(...)Scroll down for recipe in English Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem (6-8 porcji) Składniki: 1,2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2 cm kostkę 6 łyżek masła 1 ½ łyżki posiekanych listków szałwii 1½ łyżeczki czosnku, przeciśniętego przez praskę sól i pieprz ¾ szklanki śmietanki 30% Przygotowanie: Włóż ziemniaki do większego rondla i zalej wodą
karmelowyChyba nie ma bardziej tradycyjnego hiszpańskiego dania jak tortilla z ziemniaków. Ewentualnie paella , którą także polecam. Dzisiaj proponuję Wam przepis podstawowy na to danie, które już samo w sobie jest przepyszne. Ale można także do niego dodać pokrojone chorizo, marynowaną lub świeżą paprykę, cukinię... Składniki (na obiad dla 2 osób lub przekąskę dla 6): 50-60 dag ziemniaków(...)jajek 1 mała cebula ok. 6 łyżek oliwy sól, pieprz, suszona słodka papryka Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy lub ścieramy na jak najcieńsze talarki. Cebulę drobno siekamy . Na patelni o średnicy ok. 22 cm rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej ziemniaki pilnując by się nie przypaliły. Gdy będą się rumienić zdejmujemy je z ognia i odcedzamy na sitku
Zakręcony WidelecNajprostszy i chyba najzdrowszy sposób przygotowania ziemniaków,ponieważ zjadamy je razem ze skórką,a pod skórką tak jak w owocach gromadzą się najwartościowsze składniki ziemniaka. Zima to najlepsza pora na ten pieczony w piekarniku specjał .Zresztą młode ziemniaki ze względu na sporą zawartość wody nie nadają się do pieczenia. Składniki : ziemniaki średniej wielkości(...)przymrozku wycinam wszystkie pozostale gałązki, obrywam igielki,drobno siekam i do zamrażarki.Nie traci koloru,smaku,ani zapachu.Polecam ten sposób.Smakuje zupelnie jak świeży.Zimą wprost niezastąpiony. Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować,przekroić na pół.Przekrojoną stroną jak pieczatką nabierać posiekany drobno rozmaryn i układać na blaszce wyłożonej pergaminem.Wszystkie ziemniaki klaść przekrojoną stroną do spodu blaszki.Wstawić do nagrzanego piekarnika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stole królują ryby i śledzie, tak samo żaden szanujący się Szwed nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Janssons Frestelse , czyli Pokusa Janssona to klasyczna kremowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i sardeli (anchois), przyprawiona białym pieprzem i obficie posypana tartą bułką. Pamiętam moje zdziwienie, jak po raz pierwszy moi szwedzcy znajomi mi ją zaserwowali - "ale jak to tak: ziemniaki(...)Walléna o tym samym tytule . Tak więc zapraszam do spróbowania i mam nadzieję, że zapiekanka stanie się pokusą także i dla Was. Składniki (na 6-8 porcji) : 1 kg ziemniaków 2-3 cebule 150 g sardeli, np. w formie anchois (Szwedzi dodają ich podwójną ilość) świeżo mielony biały pieprz 300-400 ml śmietany 30% masło bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki oraz
Food SquarePyszny sposób na kuraka z rosołu. W portugalskim oryginale mięso z kurczaka i ziemniaki gotujemy razem, z dodatkiem oliwy. Z mięsa "z odzysku" kotleciki wyszły bardzo smaczne i sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska. Przepis znalazłam(...)tutaj składniki 500 g piersi z kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu 2 lub 3 średnie ziemniaki 1 por (biała część) 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki bułki tartej natka pietruszki Olej do smażenia sól przygotowanie Jeżeli używamy świeżego mięsa, zacząć od gotowania piersi kurczaka i obranych ziemniaków w wodzie doprawionej solą i odrobiną oliwy
Stare Garydanie na co dzień, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką kaloryczną rozpustę…;) Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem Składniki (porcja na 4-6 osób): 1 kg ziemniaków ok 500 g boczku wędzonego 1 duża cebula 1 duży brokuł 2 pory (białe części) 4-5 ząbków czosnku 300 ml śmietany 30% 3 jajka 250 g startego żółtego sera(...)łyżki masła do smażenia sól, pieprz, szczypta mielonego kminu rzymskiego, papryka słoska i opcjonalnie płatki chilli masło do wysmarowania naczynia 1. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Wrzucić talarki na osoloną wodę i gotować aż zmiękną (ale uważać żeby się nie rozgotowały). Odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. 2. Brokuł podzielić na mniejsze części i obgotować w lekko osolonej
UgotujmyTo.plokazji 130-lecia istnienia marki. Nożyk dotarł, a ja zastanawiałam co przygotować. Kuchnia szwajcarska obfituje w moje ulubione smaki, bo są to głównie potrawy z serów, ziemniaków czy TEŻ słynne czekolady. I co tu wybrać, skoro wszystko takie smaczne? :) W końcu zdecydowałam się na moją własną, swobodną interpretację placków ziemniaczanych rösti. Część źródeł (i samych(...)Szwajcarów) podaje, że robi się je z podgotowanych ziemniaków, a część że z surowych. Ja postanowiłam zrobić z surowych i troszkę po swojemu. Znacie mnie na tyle, żeby wiedzieć, że jeśli coś modyfikuję to w taki sposób, aby było szybciej i prościej. Mam więc nadzieję, że spróbujecie rösti, bo naprawdę warto :) Składniki: ziemniaki , zielona pietruszka , czosnek , sól , olej
Codzienna kuchnia niecodziennaDziękujemy za pomysł. Danie faktycznie jest smakowite. W dobrze osolonej wodzie gotujemy 12-15 ziemniaków "w mundurkach". W innym garnku, też w osolonej wodzie gotujemy 10 dkg ( jedna torebka) kaszy jęczmiennej. Kroimy w kostkę 25 dkg boczku i jedną średnią cebulę. Z wystudzonych ziemniaków ścinamy wierzchołki. Środki ziemniaków wydrążamy (podpowiadamy: z pozostałych z wydrążenia ziemniaków można(...)zrobić sałatkę ziemniaczaną). Rozbieramy ziemniaki z "mundurków" . Boczek i cebulkę lekko podsmażamy na patelni i łączymy z kaszą. Nasz farsz przyprawiamy do smaku a ten musi być wyrazisty, więc pieprz i sól. Doły ziemniaków ścinamy, aby się nie przewracały. Napełniamy naszą kaszą ze skwarkami. Ustawiamy armię ziemniaków na blaszce z papierem
Maminek kulinarnySałatka jarzynowa... Kosteczki ugotowanych ziemniaków i marchewki. Do tego kiszony ogórek i jajka ugotowane na twardo. W towrzystwie groszku i kukurydzy konserowej. Całość oblepiona majonezem, śmietaną i musztradą. Oprószona drobno posiekanym szczypiorkiem. Pycha! Składniki: 5 średnich ziemniaków; 3 średnie marchewki; 3 średnie ogórki kiszone; 3 jajka ugotowane na twardo; 1 mała, czerwona cebula; Puszka groszku konserwowego (waga netto(...)waga netto po odsączeniu 285 g); Pęczek szczypiorku; 2 płaskie łyżki majonezu; 3 płaskie łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka musztardy; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchewkę umyć. Marchewkę obrać. Ziemniaki i marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ziemniaki obrać. Ziemniaki i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać
Gospodyni Miejskanadmiaru ziemniaków nie wiedziałam co zrobić, za każdym razem kiszka albo babka. Dzisiaj trochę inna odsłona bo ziemniaki w quiche - pysznie. Świetny obiad albo kolacja, a składniki znajdą się w każdym domu. No to co do dzieła :) Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego masła szczypta soli 5-7 łyżek ciepłej wody farsz(...)ziemniaków 150 g wędzonego boczku 2 cebule pęczek pietruszki 1 łyżka klarowanego masła 4 jajka 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta papryki ostrej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty. Ziemniaki szorujemy, nie obieramy i gotujemy przez
Niezły Młynekprzygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej, 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy, 1/2 kg ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwy, 1 łyżki smalcu, 50 gram masła, 2 łyżek mąki pszennej(...)odpoczęło w ciepłym, ale nie gorącym miejscu przez około 15 minut przed jego pokrojeniem. Po tym czasie pokroiłem ciasto w plastry o grubości około 2,5 cm. 150 gram ziemniaków starłem na tarce o drobnych oczkach i uzyskany przecier odcisnąłem z nadmiaru wody przy użyciu ściereczki. Uzyskany z odciskania ziemniaków płyn zebrałem do miski i odstawiłem na bok. Pozostałe
Wyprawy kulinarneZiemniaki, pyry, kartofle, bulwy ... jako typowa Wielkopolanka czuję się ambasadorką tych oto warzyw :) w moim domu gościły bardzo często, a babcia z mamą, które przygotowywały je na różne sposoby sprawiły, że jeszcze mi się nie znudziły :) Czy wiecie, że największym importerem ziemniaków jest... nie, nie Polska, ani kraj europejski, ale... Chiny? <taka mała ciekawostka> ;p Gotowanie, zapiekane(...)kaloryczność (która w początkowej fazie wbrew wszystkim legendom wcale nie jest wysoka!) zależy od późniejszej obróbki i sosów, z jakimi zostaną podane. Ja wiem, jak wszyscy lubią pieczone ziemniaki. Nie muszą być jednak smażone na ooogroooomnej ilości niedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs. Składniki
Kitchens Alphabet