ziemniaki - 38421 przepisów (strona:133/2562)

Zupa grzybowa 128

Zupa grzybowa z suszonych i mrożonych grzybów. Zupa grzybowa z ziemniakami, nasz ulubiony przepis na klasyczną zupę ze świeżych lub mrożonych  grzybów (borowików albo podgrzybków) pozostaje niezmieniony od wielu lat. Sekretem jej wspaniałego smaku jest dodatek kilku drobno pokrojonych suszonych grzybów. Dodają jej mocniejszego aromatu i ciemniejszego koloru.  Zupa grzybowa 10 g suszonych borowików 500 g grzybów(...)porze roku mrożonych borowików np. Leśne Skarby około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 2 średnie cebule 2 średnie marchewki 400-500 g ziemniaków 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła sól i pieprz do smaku garść posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek śmietany 18% Uwagi do przepisu: Dzień wcześniej zalej suszone grzyby przegotowaną wodą i pozostaw na całą

Cztery Fajery
Ryba z konfiturą morelową 96

podać na wigilijny czy świąteczny stół. Szczerze polecam ten przepis, wszyscy goście będą mile zaskoczeni. Wszystkich, którzy nie boją się kreatywnej kuchni, zapraszam do przepisu. Składniki 1 kg obranych ziemniaków 2 łyżki octu balsamicznego słoiczek pomidorów suszonych w oleju 1 łyżka przyprawy do ziemniaków 700 g filetów rybnych konfitura morelowa 1 główka czosnku świeże zioła: bazylia, rozmaryn, oregano zielona pietruszka(...)sól, pieprz, słodka papryka w proszku Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i obgotować w osolonej wodzie około 15 minut, odcedzić. Pomidory pokroić w cienkie paski, olejem z pomidorów posmarować blachę. Ziemniaki włożyć do miski, skropić olejem z pomidorów, dodać przyprawę do ziemniaków, pomidory, ocet balsamiczny i wymieszać. Wysypać na blachę z piekarnika i zapiekać około 30 minut w 200 stopni

gotuj ze mną
Smażone szproty z sosem alioli i paprykowymi ziemniakami 98

minionych wakacji. Wiadomo, że jak wybieramy się nad Bałtyk na naszym talerzu musi się pojawić naturalnie ryba. Dziś na moim talerzu smażone szproty z sosem alioli i  paprykowymi ziemniakami. Powiem Wam, że to jest idealne połączenie: chrupiące rybki, intensywny czosnkowy sos i paprykowe ziemniaki.  21 listopada przypada Światowy Dzień Rybołówstwa. Święto to zostało ustanowione, aby uświadomić ludziom(...)dzisiejszym wpisie poczytacie również na temat zrównoważonego  rybołówstwa i o tym jak nasze codzienne wybory mają wpływ na środowisko.   Smażone szproty z sosem alioli i  paprykowymi ziemniakami             Zrównoważone rybołówstwo - co to znaczy?   Zrównoważone połowy nie zaburzają naturalnej równowagi w ekosystemie morskim, pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach, a także

Kulinarne przygody Gatity
Frittata – przepis na szybki obiad z patelni 97

Masz w lodówce kilka ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego? Frittata to przepis, który pozwoli Ci zużyć nadmiar tych warzyw i zamienić je w przepyszne danie. Frittata to przepis pochodzący z Włoch . Danie to bazuje na jajkach i przypomina nieco omlet, ale jest jednak pewna znaczna różnica: frittata wypełniona jest warzywami, spośród których najchętniej używane są ziemniaki. Frittata z warzywami(...)idealne danie do spożytkowania warzyw już nie pierwszej świeżości, albo ziemniaków, które zostaną nam z obiadu z dnia poprzedniego. Gdy nie mam weny na gotowanie skomplikowanego obiadu, przy okazji też nie chcę wyrzucać warzyw, to robię frittatę! Jeśli interesują Cię takie właśnie rozwiązania zero waste w kuchni, koniecznie zerknij też na mój przepis na szybkie placki z kaszy gryczanej

Wiszniówka
Zupa musztardowa krem 106

zimową porę. Przepis na kremową zupę musztardową: warzywa na zupę (np. 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cebule, por…) opcjonalnie kawałek kości 4 ziemniaki 4-8 łyżek musztardy (im więcej, tym bardziej goryczkowa i pikantna zupa) – może być jeden typ, możesz zmieszać musztardy dijon, sarepską, rosyjską itp. 3 jajka 200 ml śmietany 30% sól ( kłodawska lub himalajska(...)drobne kawałki. Cebulę i por można przesmażyć chwilkę na oliwie z oliwek albo tłuszczu zwierzęcym. Warzywa (z kością, jak masz) gotujemy około 30-40 minut, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy i gotujemy kolejne 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Teraz dodajemy musztardę, śmietanę, jajka ugotowane na twardo i opcjonalnie podsmażony boczek. Wszystko ucieramy na krem blenderem i gotowe! Zupę

PaleoSMAK
Schab duszony w kiszonej kapuście 1266

kiszonej kapuście. To połączenie jest dosyć znane, ponieważ wielokrotnie do tradycyjnych schabowych podaję surówkę z kiszonej kapusty lub kiszoną kapustę duszoną. Przygotowując schab duszony w kiszonej kapuście razem z ziemniakami mamy cały obiad w jednym naczyniu. To danie możemy przyrządzić dzień wcześniej, a następnego dnia dołożyć tylko ziemniaki, wstawić do piekarnika i gotowe! U mnie schab duszony w kiszonej kapuście(...)podałam na obiad, ale jeżeli pominiemy ziemniaki to sprawdzi się on również na kolację czy przyjęcie imieninowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Schab duszony w kiszonej kapuście: około 800 g schabu bez kości 700 g kapusty kiszonej 200 g boczku wędzonego 1 duża cebula 1 łyżka majeranku 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka kminku sól, pieprz

Danka Pichci
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 143

ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka Regionalna kuchnia Podkarpacia nie jest kuchnią szerzej znaną, czy popularną. Jako nasze sztandarowe danie zwykle wymienia się proziaki i może jeszcze gołąbki z ziemniakami, czy z kaszą. Jednak podkarpacka kuchnia ma wiele charakterystycznych, typowych dla regionu dań, o których warto mówić i które warto gotować. Ponieważ region nie jest jednorodny pod względem zamieszkującej Podkarpacie(...)dobrze znane w jednej części Podkarpacia i obce mieszkańcom innej części województwa. Dla przykładu w północnej części regionu od wielu pokoleń wypieka się drożdżowe buły nadziewane kaszą, ryżem lub ziemniakami, które doprawia się na słono lub słodko. Króluje tu również delikatny mleczny biały barszcz na zakwasie, który gotuje się na mleku i wodzie bez dodatku przypraw takich jak czosnek, pieprz

Trzeci talerz
Kopytka z sosem grzybowym – przepis na sos grzybowy i kopytka 114

łyżek masła oraz od 50 do 100 ml wody lub bulionu (w razie potrzeby, jeżeli podczas duszenia grzyby będą suche) opcjonalnie natka pietruszki lub koperek na kopytka: 1 kg ziemniaków (po ugotowaniu) 200 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki 250 ml) 1 jajko (rozmiar L) oraz mąka do podsypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Kopytka z sosem(...)już miękkie to dodaję śmietankę, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 2-3 minut. Na koniec można dodać zieleninę – sos jest gotowy. Przygotowanie kopytek: Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, ugotowane odcedzam. Najlepiej na kopytka wybrać ziemniaki mączaste, które po ugotowaniu są sypkie. Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe możemy przecisnąć przez praskę lub odstawić do wystudzenia i zimne

Uwaga Babcia Gotuje
Tarta ziemniaczana z porami i fetą 174

jest zdecydowanie jedną z prostszych ponieważ nie wymaga przygotowania ciasta. Wszystkie pyszne składniki w środku zalewamy dobrze nam znaną zalewą jajeczno-śmietanową, a resztę robi piekarnik. Zestawienie ziemniaków i słodkiego, przesmażonego pora i cebuli to zestaw sprawdzony i przepyszny, a dla przełamania tej słodkości ostra, słona feta. Musicie wypróbować. Składniki (na formę o średnicy około 31cm): 500g ziemniaków 1 duży(...)łyżka siekanych świeżych ziół – u mnie oregano, tymianek i odrobina mięty Na zalewę: 3 jajka 100ml tłustego mleka 250ml śmietanki kremówki sól i pieprz do smaku   Obieramy ziemniaki i kroimy nożem lub mandoliną na bardzo cienkie plasterki. Zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na ogień tylko do zagotowania. Gdy zaczną się gotować, odcedzamy i otwieramy do odparowania. Możemy też

Smaczna Strona
Chłodnik z porów i ziemniaków – na letnie dni i nie tylko 103

Taki właśnie jest chłodnik z porów, czyli pyszna zupa na bazie aromatycznych warzyw. Uwielbiam go zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu. Sprawdź przepis na chłodnik z porów i ziemniaków, a następnie zaskocz swoich bliskich tym świetnym daniem! Przepis na chłodnik z porów i ziemniaków Nie przepadam za zupami, bo dla mnie są one zbyt mało sycące, żeby tylko takie(...)nich odkryłam tego lata i przyznam, jest pyszny. ZOBACZ INNE PRZEPISY Składniki: 1 litr bulionu warzywnego (możesz go przygotować np. na domowej kostce rosołowej), 2 pory, 5-6 średnich ziemniaków, 3 pietruszki (korzeń), pół szklanki śmietany 18%, przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i pietruszka szczypiorek do posypania, grzanki (opcjonalnie). Przygotowanie: Pokrój pora i pietruszkę w kostkę, a ziemniaki w plasterki

Rozdomowiona
Zapiekanka rybna z ziemniakami i tymiankiem 103

Dzisiaj ryba w innym wydaniu. Zapraszam na pyszną zapiekankę rybną z ziemniakami i tymiankiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka rybna z ziemniakami i tymiankiem Składniki 500 g filetów rybnych (np. dorsz) 5 średnich ziemniaków 200 g pieczarek 2 łyżki mąki 100 ml śmietany 22% 20 dag sera żółtego sól pieprz łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej tymianek Instrukcje Rybę solimy, oprószamy(...)pieprzem i papryką. Obtaczamy w mące, nadmiar strzepujemy. Smażymy z obu stron, aż się zrumieni. Pieczarki kroimy na dowolne kawałki i obsmażamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, około 15 minut. Kroimy w plastry 0,5 cm. W naczyniu do zapiekania układamy rybę, na niej warstwę ziemniaków i pieczarek. Całość posypujemy świeżym lub suszonym tymiankiem. Śmietanę mieszamy z odrobiną wody

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka Olivier - fit i wege 119

niej  mięsa, a majonez został zastąpiony jogurtem greckim. Oto przepis na przepyszną sałatkę Olivier w wersji fit i wege. 45 minut 4 porcje Składniki 500 g ziemniaków 1/2 szklanki zielonego groszku konserwowego 2 marchewki 2 duże ogórki kiszone 2 ugotowane na twardo jajka 1 czerwona cebula sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki musztardy miodowej sól świeżo zmielony czarny(...)pieprz Ziemniaki i marchewki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Warzywa odcedzamy i przekładamy do miski. Jajka obieramy i drobno siekamy. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Razem z jajkami i zielonym groszkiem dodajemy do ziemniaków i marchewki. Jogurt mieszamy z musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki i mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy

My Chcemy Jeść
Paprykowe łódeczki ziemniaczane 104

Fakt nie opinia: ziemniak jest królem warzyw. I to do tego tak wszechstronnym, że aż trudno w to uwierzyć. A chyba najlepszą wersją są te pieczone – rumiana skórka i cudownie puszyste wnętrze. Czegóż chcieć więcej? Paprykowe łódeczki ziemniaczane biją na głowę frytki, bo do ich zrobienie potrzeba znacznie mniej tłuszczu, a ich przygotowanie nie wymaga od nas aż tyle(...)waszej wyobraźni. Jednak moim zdaniem najlepsze są te paprykowe, zwłaszcza jeśli dodacie do nich wędzonej papryki. Przepis na paprykowe łódeczki ziemniaczane Składniki na paprykowe łódeczki ziemniaczane 6 średniej wielkości ziemniaków łyżeczka wędzonej papryki Pół łyżeczki ostrej papryki (najlepiej chilli w płatkach) płaska łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka suszonego oregano duża szczypta soli 3-4 łyżki oleju Jak zrobić paprykowe łódeczki ziemniaczane

okolicepalnika.pl

Proponowane wyszukiwania