przygotowanie ciasta w domu nie jest żadnym problemem. Wtedy tego nie wiedziałam teraz już chociaż o tę wiedzę jestem bogatsza. Nadzienie robię tylko z warzyw. Najbardziej smakuje mi wersja ziemniaki plus groszek. Warto też wiedzieć, iż tak naprawdę smak nadzienia uzyskać możemy tylko i wyłącznie poprzez dodanie do niego przypraw kuchni indyjskiej. Jeśli do ziemniaków i groszku dodamy tylko sól(...)Składniki potrzebne do przygotowania pierożków samosa. Ciasto: 20 dkg mąki pszennej 1/2 łyżeczka kminku w ziarnach 1/2 łyżeczka soli 4 łyżki oleju słonecznikowego letnia woda Nadzienie: 50 dkg gotowanych ziemniaków 5 dkg mrożonego groszku kilka płatków suszonej papryczki chili lub 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili 2 ziarna kardamonu 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru 3 ząbki czosnku 1 mała cebula
mecooksczęsto z tych samych składników tylko wykonanych w troszkę w innej formie, czyli małych, drobnych kluseczek z wgłębieniami. Istnieje wiele wersji tej potrawy, najbardziej znane są gnocchi wykonane z ziemniaków gotowanych w mundurkach lub pieczonych w całości w piekarniku. Dziś podsyłam Wam pomysł na pyszny obiad, który możemy przygotować także z ziemniaków, które zostały nam z wczorajszego obiadu(...)Składniki: 1 kg średniej wielkości ziemniaków 100g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 20dkg boczku wędzonego 1 duża cebula 0,5 kg kiszonej kapusty suszona bazylia, sól, pieprz *** Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku zawinięte w foli aluminiowej (około 1 godzinę) do miękkości *** *** Ziemniaki studzimy, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa
Blog z ApetytemZapiekanka jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. A jeszcze zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami z dodatkiem pieczarek, zapieczona pod warstwą beszamelu i dużej ilości rozpuszczonego sera to już mistrzostwo. Kompleksowy obiad dla całej rodziny, który praktycznie sam się robi w piekarniku, a w międzyczasie możemy przygotować fajną sałatkę do kompletu A odgrzana smakuje jeszcze lepiej, bo smaki przegryzą się(...)już konkretnie. Zapraszam po przepis! Inspiracji do tej potrawy dostarczył mi blog Domowe Potrawy . Scroll down for recipe in English Zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami (4 porcje) Składniki: 500 g dowolnego mięsa mielonego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 2-3 łyżki oleju roślinnego do smażenia 5 ziemniaków, obranych 1 mała lub ½ średniej wielkości
karmelowyWitam Kochani Dziś zapraszam po przepis na pyszne kartacze, specjał kuchni polskiej, wykonane są z ciasta ziemniaczanego, które jest połączeniem ziemniaków gotowanych i surowych. Kartacze nadziane są farszem mięsnym Zapraszam SKŁADNIKI CIASTO -1200g ugotowanych ziemniaków -550g surowych ziemniaków startych na małych oczkach -2 jajka -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki mąki pszennej -sól,pieprz FARSZ(...)około 700g mięsa wieprzowego np szynki lub łopatki -1 cebula -2 ząbki czosnku -sól, pieprz -trochę maggi do smaku 1200g ziemniaków gotujemy (waga po obraniu) Studzimy i przepuszczamy przez praskę lub mielimy. Surowe ziemniaki trzemy na małych oczkach i odkładamy na sitko by się odcedziły z nadmiaru płynu, sitko stawiamy nad miską, bo będziemy potrzebować skrobię, która się wytrąci
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwłaśnie ją zamawiam w nowo odwiedzanej restauracji w celu wyrobienia sobie zdania na temat kucharza. Dziś przedstawiam bardzo łatwy i kompleksowy przepis na aromatyczną kaczkę pieczoną w całości z ziemniakami i figami, które teraz są najlepsze i najtańsze. Jest to jedno z takich dań, które robi się samo w piekarniku, więc polecam gorąco nawet leniuszkom. Jeżeli tak jak ja jesteś(...)pieczonych kaczek, polecam także moją w glazurze pomarańczowo-miodowej i pieczoną z jabłkami i pomarańczami , obie przepyszne! Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Kaczka pieczona z ziemniakami i figami (1 kaczka) Składniki: 1 cała średnia kaczka 1 duża cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki 1 duże jabłko, obrane, bez pestek i pokrojone w ćwiartki 4-5 gałązek
karmelowygości w mojej kuchni, na ogół w wersji śniadaniowej. Ale to danie po niedużej modyfikacji idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Aby było bardziej pożywnie dodajcie do środka ziemniaki, tak jak w tym przepisie. Polecam Wam także przepisy lekko zmodyfikowane na: – klasyczna szakszuka – szakszukę z dynią – szakszukę z kurkami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację(...)PIKANTNA SZAKSZUKA Z ZIEMNIAKAMI PRZYGOTOWANIE: 45 minut SKŁADNIKI: – 2 łyżki oliwy – pół cebuli – 3 ząbki czosnku – 3 łyżeczki sproszkowanego chilli – 1 łyżeczka soli – 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego – 1 puszka krojonych pomidorów – 4 jajka – 1 szklanka pokrojonych w dużą kostkę ziemniaków – 1 szklanka jarmużu (bez twardych części
nietylkopasta.plspacery. Z dzieckiem. A kiedy na chwilę przyśnie, cieszę się błogą ciszą i chwilą samotności z własnymi myślami. Składniki na przygotowanie tego obiadu/kolacji ma chyba każdy w domu. Ziemniaki, cebula, boczek i ser - sami zajrzyjcie i przyznajcie mi rację :) Dlatego zachęcam do przygotowania sobie takich faszerowanych ziemniaczków :) Tanie, pyszne i proste. Cóż chcieć więcej? :) Składniki: 6 dużych ziemniaków(...)boczku wędzonego 2 średnie cebule 100 g żółtego sera 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany sól, pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. Następnie przekroić wzdłuż na pół i obrać ze skórki. Za pomocą łyżeczki wydrążyć środek ziemniaka, tworząc zgrabne łódeczki. Wydrążony miąższ odłożyć do miski. Cebulę obrać i drobno posiekać. Boczek drobno pokroić i wytopić na patelni. Dodać cebulę
My simple kitchenSmaczne danie z niedużej ilości składników. Tak upieczone ziemniaki są całkiem sycące. Podałam je z sałatką z cykorii klik . To dobry obiad na chłodne dni, które niestety już nadchodzą. składniki ( 2 porcje) 6 - 7 średnich ziemniaków 120 g wędzonej makreli 2 łyżki posiekanej pietruszki 1/4 posiekanej cebuli czosnkowej 1 łyżka majonezu sól, pieprz oliwa 20 g startego sera(...)chedar Przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć wydrążyć łyżeczką zostawiając ścianki grubości ok 1 cm. Zalać zimną wodą, zagotować, posolić, gotować ok 10 minut od momentu zagotowania. Ostrożnie wyjąć i poczekać aż obeschną. Makrelę pozbawić skóry i ości. Wziąć mniej więcej połowę, rozgnieść w misce widelcem. Dodać pietruszkę, cebulę, majonez. Dobrze wymieszać, doprawić pieprzem, ewentualnie solą. Tak przygotowanym farszem napełnić ziemniaki. Ziemniaki
Stare GaryKaczka pieczona z figami i ziemniakami - przepis może troszkę skomplikowany, ale warto pobawić się piekranikiem, aby uzyskać soczyste, delikatne mięso. A do kaczki pieczone ziemniaki i figi, zanurzone w pysznym sosie i tłuszczu z kaczki. Kaczka, 1 kg ziemniaków do pieczenia, kilka gałązek rozmarynu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, świeże figi (2 plus 1,5 - 2 na osobę) Odciąć kaczce(...)się do dna). Włożyć do środka kaczki gałazkę rozmarynu i dwie pokrojone na ćwiartki figi. Kaczkę oprószyć pieprzem. Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić piekarnik na 120 stopni. Obrać ziemniaki i ugotować al dente, w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować. Po dwóch godzinach pieczenia kaczki, włożyć ziemniaki do brytfanki. Kaczkę i ziemniaki polać wytworzonym sosem. Zwiekszyć temperaturę
królestwo garówrazem kminek i czarny pieprz, wsypujemy do rondla. Wlewamy piwo i zagotowujemy – gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, do momentu aż połowa piwa odparuje. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w dużą kostkę, sporo większą niż do zupy i podgrzewamy rosół. Kiedy w rondlu zostanie połowa piwa wlewamy gorący rosół, wkładamy pokrojone ziemniaki i dodajemy pół łyżeczki(...)soli. Wszystko dokładnie mieszamy tak, żeby ziemniaki były całkowicie zanurzone w płynie i przestawiamy garnek na mały ogień. Przykrywamy pokrywką –nie do końca szczelnie – i gotujemy na małym ogniu, tak by płyn tylko lekko mrugał – do miękkości ziemniaków, przez około 30-35 minut. Próbujemy czy ziemniak już miękkie i czy wywaru nie trzeba dosolić– jeśli tak, dodajemy sól
Karo in the KitchenSkładniki: 3 kg ziemniaków 2 jajka 6 łyżek mąki ziemniaczanej sól 2 cebule 150 g wędzonego surowego boczku 1 łyżka oleju Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a po ostudzeniu mielimy lub rozgniatamy praską. Drugą połowę ziemniaków przepuszczamy przez sokowirówkę. Sok z ziemniaków wylewamy a skrobię, która osiądzie na jego dnie wrzucamy(...)startych ziemniaków (ziemniaki możemy również zetrzeć na tarce, w tym przypadku odsączamy sok ręcznie). Łączymy ugotowane ziemniaki z surowymi, wbijamy do nich jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sól. Szybko wyrabiamy całość na jednolite ciasto. Oprószamy ręce w mące ziemniaczanej i formujemy z ciasta kulki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy. Na gotującą się wodę wrzucamy delikatnie pyzy, mieszamy drewnianą łyżką
Qchnia po prostuGofry ziemniaczane – przepis na pyszne i proste gofry z ugotowanych ziemniaków . Do ich wykonania można specjalnie ugotować ziemniaki tego samego dnia lub wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego, które np. zostały z obiadu. Najlepiej smakują podawane z sosem tzatzyki . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear(...)330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gofry ziemniaczane – Składniki: 5 średnich ziemniaków – ok. 800g (przed obraniem) 1 średnia cebula – ok. 140g 2 ząbki czosnku 2 duże jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej (lub więcej w zależności od gatunku ziemniaków) sól
Kulinarne Przebojerozpływające się w ustach i nie będą strukturą przypominały płyty wiórowej. Wskazana jest słonina wędzona, która dodatkowo da lekko dymny smak. Cukier to magiczny składnik, który używamy do przygotowania ziemniaków. Sprawi, że skórka będzie chrupiąca, a środek kremowy. Bez obaw, nie staną się przez to słodkie. Mogę się nawet pokusić o stwierdzenie, ze cukier podkręci smak ziemniaka. Przed pieczeniem, ziemniaki(...)obgotowuję, ale tylko do momentu zagotowania się wody. Oczywiście, mogłabym pominąć ten etap, wtedy ziemniaki będą mniej kremowe, a skórka twardsza i grubsza. A nie o ten efekt mi chodzi. Składniki: - schab - ilość plastrów w zależności od potrzeb - słonina - 2x więcej plastrów niż mamy schabu - ogórek kiszony - cebula - ząbki czosnku - majeranek, papryka czerwona, sól i pieprz - niewielkie, równe ziemniaki
Cook&LoveUwielbiam ziemniaki. Pieczone, smażone, puree, gotowane, no po prostu pod każdą postacią! Jeśli jest to możliwe to staram się je przygotowywać w zdrowszy sposób. Jakiś czas temu na moim fanpage'u pokazałam Wam sposób na odchudzone chipsy ziemniaczane, wystarczy tylko mieć specjalny, mały przyrząd do cięcia ziemniaków w specjalne sprężynki. Ja swój zamówiłam za jakieś 7zł na popularnym chińskim portalu(...)przesyłkę czekałam około 1,5 miesiąca, ale warto było! Dla mniej cierpliwych - podobne urządzenie jest również dostępne na Allegro. Tak pokrojone ziemniaki lekko spryskuję oliwą w sprayu i wkładam do piekarnika, wychodzą z tego super chrupiące chipsy. Takie chrupiące sprężynki na pewno zrobią furorę na domowej imprezie. Kolejną odsłoną odchudzenia dania z ziemniaków jest dietetyczna babka ziemniaczaną, w której
Feel EatPlacki ziemniaczane wszyscy znamy i lubimy, jest to proste i łatwe do zrobienia danie. Najsmaczniejsze są zrobione z młodych ziemniaków, gdyż są chrupiące i nie ciemnieją. Podane z twarożkiem i koperkiem smakują wspaniale. Placki z młodych ziemniaków będą chrupiące i delikatne, jeśli zachowamy umiar w ilości dodanej mąki i usmażymy je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Uważam, że najlepsze placki ziemniaczane(...)smalcu. Jeśli tłuszcz jest dobrze rozgrzany, to placki wcale go dużo nie chłoną. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu można dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Moim ulubionym dodatkiem do placków z młodych ziemniaków jest twarożek z dodatkiem koperku, a niektórzy domownicy jedzą je z gęstą śmietaną. Najlepsze są od razu zdjęte z patelni, wtedy są najbardziej chrupiące. Mam nadzieję, że również lubicie placki
Kuchcik gotuje