Smaczny gęsty sos na bazie żeberek i warzyw. Przygotowanie nie jest trudne, ale chwilę trzeba poświęcić czasu. Sosu wychodzi więcej, tak że starczy na 2-3 obiady. Najpierw z żeberkami, a potem można wykorzystać do pulpetów czy kopytek. - 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku - marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 700-800 g żeberek wieprzowych(...)minut, dodaj łyżeczkę soli i pieprzu. Dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj, chwilę podduś i wlej 7 szklanek wody. Posmakuj i ewentualnie dopraw solą.Zostaw na niewielkim gazie. Żeberka umyj, osusz i pokrój jak lubisz, im mniejsze kawałki czas gotowania się skraca. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju na patelni i delikatnie poukładaj w niej mięso. NIE SÓL . Podsmaż na dużym
Pasje Jolkiprzegryziony" przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapusniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą" (wikipedia) Uwielbiam kapuśniak... taki domowy na żeberkach i kiszonej kapuście. Ten który robię jest tak pożywny, gęsty i sycący, że z powodzeniem zastępuje danie jednogarnkowe :) Składniki: o.80 kg kiszonej kapusty 60dkg żeberek wędzonych 3 marchewki pietruszka(...)kawałek selera kawałeczek wędzonego boczku szklanka kaszy jęczmiennej 4 średnie ziemniaki 1 cebula sól, pieprz, majeranek liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Z żeberek i włoszczyzny gotujemy wywar, dodając, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kiszoną pokroić i podgotować w osobnym garnku (bez płukania) ok 15 minut od zagotowania. Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzamy. Obieramy żeberka z mięsa
Walijskie Pichceniezupy. Ogórkowa to także jedna z nielicznych zup, które zabielam śmietaną :)) Składniki: 5-6 ogórków kiszonych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 60 dkg.żeberek wieprzowych 1/2 szkl. soku od ogórków koperek sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie 1 ząbek czosnku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Wykonanie: Żeberka umyć, włożyć do garnka(...)zalać wodą, lekko osolić i gotować ok 20 minut. Podczas gotowania zeszumować. Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do garnka z gotującymi się żeberkami. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie,posiekany czosnek i gotować, aż warzywa i mięsko będą miękkie. Kiedy mięso będzie już miękkie (można wtedy bez problemu wyjąć kości) wyjmujemy je na talerz
Walijskie Pichcenieczasie przygotowałam pierwszy etap gotowania szynki metodą 2 x 5 minut , zmniejszyłam tym razem ilość majonezu, którego brak wyrównałam musztardą francuską, dodałam również ocet balsamiczny i przygotowałam również żeberka, czyli pokroiłam je w paski, ugotowałam i posmarowałam marynatą, żeberka czekały sobie potem do niedzieli, gdzie w hotelu zostały zapieczone i podane z plackami ziemniaczanymi , miałam do tego zestawu zrobić jeszcze(...)dodatkiem papryki czerwonej i zielonej - zrazy wieprzowe zawijane z karkówki - tradycyjne kotlety mielone - improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) - moje żeberka glazurowane z plackami ziemniaczanymi wg przepisu Piotra - polędwiczki smażone z tymiankiem w wykonaniu Piotra, które zostały podane z moim porzeczkowym chutneyem Ukoronowaniem naszej wspólnej pracy było podanie gościom przybyłym na inaugurację
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodążaj za swoim smakiem - chciałoby się powiedzieć i dużo w tym racji. Ja staram się wyznawać tą prostą zasadę i właśnie w taki sposób powstała... Pikantna zupa wielowarzywna na żeberku przepis na duży, całorodzinny garnek Potrzebujemy: ok. 250 żeberka wieprzowego z kością 100 g rolady boczkowej lub parzonego, wieprzowego boczku w plastrach mix mrożonych warzyw (u mnie marchewka, pietruszka(...)kolendry, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe olej do smażenia (jeśli mamy chudziutki boczek bez tłuszczyku) trochę startego na tarce żółtego sera (najlepiej ostrego i wyraźnego w smaku) Żeberko najlepiej ugotować dzień wcześniej. Chyba że macie dużo czasu na przygotowanie obiadu. Wtedy nie ma to znaczenia. Jeśli natomiast przygotowujecie zupę po pracy, to dobrze byłoby to jednak zrobić. Żeberko
Ratunku obiadsałatce już pisałam, pęczotto smaczne, ale ser mało wyczuwalny. Polędwiczki zbyt słabo doprawione. Sos jednak smakował bardzo dobrze. Pierwsza jednak była zupa. EINTOPF, czyli RUMPUĆ na bulionie z żeberek, z fasolką szparagową, kalarepką, itd. Smaczna, ale nie jadam zup na mięsnych bulionach, więc to nie mój smak. Natomiast z żeberek z bulionu powstało danie drugie. ŻEBERKA W GLAZURZE PIWNO(...)MIODOWEJ podane na PLACKU ZIEMNIACZANYM, z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI i KURKAMI. Przez to, że mieszałam pęczotto, nie załapałam się na kurki. Żeberka jak dla mnie zdecydowanie za tłuste, ale konfitura była świetna. Placuszek natomiast był takim typowym ziemniaczanym blinem. Ogólne wrażenia? Hm, było bardzo miło, ale bez wielkiego szału. Jedzenie smaczne, ale jak dla mnie – ulepszyłabym co nieco. Atmosfera
W kuchni Karmel-itkitakże do innych moich przepisów: – zupa gołąbkowa – gołąbki bez zawijania – fasolka po bretońsku – gołąbki z włoskiej kapusty – zupa z włoskiej kapusty – kwaśnica z żeberkiem – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta – surówka z czerwonej kapusty ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJKIEM Ilość porcji: 4-5 porcji Przygotowanie: 2 h Składniki: 500- 600 g surowych(...)żeberek wieprzowych 500 g kurczaka, indyka lub kaczki (porcja rosołowa, skrzydełka, uda, podudzia) 500 g świeżego szczawiu lub 1 słoik (około 300 g) szczawiu 2 średnie marchewki 1 pietruszka ¼ korzenia selera 600 g ziemniaków 1 łyżka soli 2 liście laurowe 4-6 ziaren ziela angielskiego pieprz czarny do smaku 100 g śmietany 18% jajka ugotowane na twardo do podania Przygotowanie
nietylkopasta.plŻeberka duszone z warzywami w sosie własnym to klasyka, którą mile wspominam z dzieciństwa i późniejszych lat. Moja mama przyrządzała żeberka naprawdę wyśmienite, więc chcąc wrócić do tego smaku sama go odtwarzam i naprawdę czuję się jakbym cofnęła się w czasie. Żeberka są rewelacyjne! Czytaj więcej
Di gotujeŻeberka pieczone w kapuście to moja dzisiejsza propozycja na pyszny obiad. P yszne, mięciutkie , rozpływające się w ustach, takie właśnie były. A następnego dnia były jeszcze lepsze, polecam. Składniki: 1 kg żeberek 1,2 kg kapusty kiszonej smalec do smażenia 3 cebule 3-4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela(...)mięsie, podsmażam. Pod koniec dodaję czosnek, chwilę razem smażę. Dorzucam kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, kminek. Mieszam i duszę przez 5 minut. Do żaroodpornego naczynia przekładam kapustę, wciskam żeberka. Wlewam 2/3 szklanki wody/bulionu i przykrywam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 ° C i piekę przez 2 godziny. Smacznego
magiczna kuchnia KasiZnów zrobiliśmy żeberka według naszego sprawdzonego przepisu i tym razem nagraliśmy dla was wideo. Zawsze się udają, bo tu po prostu trudno coś zepsuć, a wychodzą tak, że szybko zostają po nich same kosteczki. Ten przepis znajdziecie u nas także w wersji tradycyjnej: Prosty przepis na pieczone żeberka, które zawsze się udają. Są mięciutkie i pyszne Artykuł Żeberka pieczone. Bardzo
Kulinarna Polskachłodny i szary dzień niema nic lepszego, jak talerz gorącej zupy. Pyszny, sycący kapuśniak na żeberkach to mój dzisiejszy przepis z którym dzielę się z Wami. Tu zapraszam na kapuśniak z pomidorami Składniki: 600 g żeberek wieprzowych 800 g kapusty kiszonej 6-8 ziemniaków 2 marchewki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 3-4 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego sól, pieprz Wykonanie: Do garnka wkładam żeberka, liść laurowy, ziele angielskie, wstępnie doprawiam solą i pieprze, zalewamy wodą ok 2,5-3 . Zagotowuję i gotuję do miękkości mięsa. Kapustę kroję na mniejsze kawałki (jeżeli jest bardzo kwaśna, to płuczę). Z wywaru wyciągam mięso, odlewam 0,5 L wywaru
magiczna kuchnia Kasikilku lat mieszka w dużym mieście. Tak kwaśnicę gotuje jej mama, jest to zupa niezwykle prosta, a zarazem pokrzepiająca i pyszna. Przepis na góralską kwaśnicę Składniki: pół kilograma wędzonych żeberek wieprzowych, 800 gramów dobrej kapusty kiszonej, szklanka soku z kapusty kiszonej, 1 cebula, 5-6 ziemniaków, majeranek, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić góralską kwaśnicę? Cebulę pokrój w kostkę(...)wrzuć ją do dużego garnka, zrumień na sucho. Dodaj żeberka pokrojone w mniejsze kawałki, pokrojoną kapustę, sok (kwaśnica musi być kwaśna), wlej wodę do wysokości 3/4 garnka. Zagotuj, dodaj liście laurowe, dopraw pieprzem i solą. Gotuj pod przykryciem przez godzinę. W międzyczasie obierz ziemniaki, przekrój na pół i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Dodaj razem z wodą do ugotowanej kwaśnicy
Kulinarna Polskazawsze przyrządzano go tak samo i smakowało tak samo.. Pewnie macie takie same wspomnienia, ale fakt.. było magicznie .. mimo prostoty a może dzięki niej Choć osobiście preferuję żeberka ekstra mięsne, karczek, a nade wszystko łopatkę , to szynka i inne chudsze części tez się nadają To obiad dla każdego, Ci którzy nie lubią tłuszczu mogą użyć schabu i szynki(...)czasowego lub lockdawnoego Zdrowe bo domowe i tego się trzymajmy .. póki siłownie zamknięte.. składniki na około 4 osoby: 0,6 kg łopatki wieprzowej ( lub innej lubianej części blondyny, żeberka, szynka, schab, karkówka czy mostek.. ) 2 łyżki smalcu 4-5 kulek ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 2-3 średnie cebule sól, pieprz do smaku
Ogrodnik w podróży