żeberka - 2743 przepisów (strona:45/183)

Kwaśnica 142

Kwaśnica jest to zupa pochodząca z południa polski. Górska zupa robiona na wędzonych żeberkach. Kwaśnicy nie można porównywać do kapuśniaku, bo to są dwa zupełnie różne dania. Przepis na tą potrawę jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Sprawdźcie listę zakupów oraz nasz przepis. Zobacz również: Tajska zupa curry z krewetkami Składnik: 1kg wędzonych żeberek 250g wędzonego boczku 1 duża(...)sól pieprz 0,5 kg ziemniaków szczypta kminku 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego Zobacz również: Zupa warzywna z soczewicą Kwaśnica – przepis Do dużego garnka wkładamy żeberka, zalewamy wodą (ok. 2,5 litra) i gotujemy ok. 1 godziny. Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do żeberek. Do wywaru dodajemy również pozostałe przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, odrobinę soli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żeberka na orientalnym makaronie 124

zauważyliście, kuchnia azjatycka jest dla   nas szczególna. Co jakiś czas staramy się przemycić te smaki do „naszych” polskich dań. Żeberka idealnie wkomponowały się w ten akcent. Podane na makaronie nie tylko pięknie prezentują się, na dodatek świetnie smakują. Idealne danie dla naszych gości. Potrawę zaczną zjadać oczami. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych Marynata: 2 łyżki ketchupu 3 łyżki słodkiego(...)dużej pomarańczy sok z 1/3 limonki 1 łyżka cukru palmowego 100 ml zimnej wody 1 łyżka mąki z tapioki (opcjonalnie ziemniaczana) 1 pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Żeberka dzielimy na kawałki. Ketchup,sos chili, tabasco, sos sojowy i truskawkowy mieszamy. Dodajemy do mięsa, marynujemy przez 12 godzin, co jakiś czas możemy przemieszać. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 35 minut

R'n'G Kitchen
Białe żeberka 106

Żeberka marynowane w jogurcie są bardzo soczyste, mięciutkie a przede wszystkim nie wymagają wiele pracy. Do tego odrobin musztardy, odrobina majonezu, przypraw, ziół  i mamy wspaniały obiadek, przy którym nie napracujemy a efekt będzie naprawdę fantastyczny. Zapraszam:) Białe żeberka - 1 kg wieprzowych żeberek - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka majonezu - 2 łyżeczki musztardy - sól., pieprz do smaku - 1 łyżka(...)ziół prowansalskich Jogurt, majonez, musztardę  i przyprawy z ziołami mieszamy. Żeberka myjemy , osuszamy i dokładnie obtaczamy w mieszance i wstawiamy na co najmniej dwie godziny do lodówki. Po tym czasie układamy w naczyniu do zapiekania i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 170C ( z temoobiegiem) i pieczemy ok godziny

Kuchnia Pełna Emocji
Żeberka marynowane w wodzie z ogórków kiszonych 86

Idealnie nadaje się do marynowania mięs do pueczenia w piekarniku lub grillowanych. Dlatego nie wylewajcie wody z kiszenia ogórków i wykorzystajcie ją maksymalnie. Ja użyłam jej do marynowania mięsnych żeberek, mięso wyszło kruche, mięciutkie z wyraźnym aromatem kopru i czosnku. 1 kg mięsnych żeberek ok. 2 litry wody z kiszenia ogórkow pół główki czosnku również z zalewy  2 łyżeczki(...)sosu worcestershire 2 łyzeczki miodu naturalnego 1/2 lyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka wędzone słodkiej papryki w proszku Żeberka umyc i osuszyć, następnie pokroić na porcje i umieścić w pojemniku z przykrywką. Mięso zalać wodą z ogórków, do zalewy dodać pół główki czosnku z kiszenia ogórków. Pojemnik szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki

Krylowa Kuchnia
Żeberka pieczone 362

użycia dodatkowego tłuszczu, no i piekłam je, więc troszke się go jednak z mięsa pozbyłam Nie jest to, też tradycyjny, babciny przepis, ale naprawdę wart wypróbowania, a prócz marynowania żeberek, nie musimy nic z nimi robić-praktycznie robią się same. Żeberka proponuję podać z ulubioną sałatą. 1 pasek żeberek (ok 1 kg) Na marynatę: 5 łyżek pokantnego ketchupu curry (jeżeli(...)zatąpić zwykłym ketchupem i przyprawą curry w proszku) 1 łyżka bardzo ostrego sosu chilli 2 łyżki sosu worcestershire 1 łyżka miodu naturalnego 3 łyżki ciemnego sosu sojowego  Żeberka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na mniejsze porcje. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą, a następnie bardzo dokładnie pokryć nimi mięso. Mięso odstawić do lodówki na 24 h. Piekarnik rozgrzać

Krylowa Kuchnia
Klasyczne żeberka z młodą kapustą 122

Klasyczne żeberka z młodą kapustą to klasyczne danie polskiej kuchni. Żeberka w aromatycznym ciemnym sosie i delikatna w smaku młoda kapusta. Przepis na to danie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kwaśnica 106

przygotować ją w domu, kierując się przy tym głównie wpisami osób komentujących przepis na kwaśnicę zamieszczony na kilku blogach. Składniki na kwaśnicę 500 g kiszonej kapusty 1 kg wędzonych żeberek 500 g wędzonego surowego boczku 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki kminku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 3 suszone grzyby(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żeberka oraz boczek pokroić na części, wrzucić do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Dodać obrane i rozgniecione ząbki czosnku, kminek, liście laurowe, ziela angielskie, jałowiec i suszone grzyby. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie do garnka dołożyć kiszoną kapustę (nie płukać jej, a jeśli trzeba, to pokroić), wlać także

niecodziennikpary
Pikantna zupa chrzanowa na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem 104

preferujesz. Zupa syta, więc doskonale się sprawdzi jako wystarczające danie obiadowe dla całej rodziny. SKŁADNIKI ( 4 porcje) ·        1-2 kości wieprzowe wędzone, bądź żeberka ·        4 surowe białe kiełbaski (lub dwie większe) ·        1 marchew ·        1 pietruszka(...)ugotowane na twardo jajka ·        cebulka dymka lub szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Do średniej wielkości garnka dodać kości wieprzowe lub żeberka wędzone i zalać wodą do ¾ wysokości garnka. Jak wywar zacznie się gotować, usunąć zawiesinę i dodać obrane i umyte warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Doprawić solidnie solą, lubczykiem i majerankiem. Po chwili dodać podpieczoną na suszej

Calzonella.com
ŻEBERKA PO DIABELSKU 107

Dziś tłusty czwartek a ja zamiast piec pączki,faworki czy oponki upiekłam pyszne,soczyste żeberka. W końcu też na tłusto.     Sama nazwa mi się niezbyt podoba,ale mięsko wyszło naprawdę smaczne,godne polecenia zwłaszcza dla osób,które lubią ostre smaki. Składniki: 1 kg żeberek sól 1/2 szkl ostrego keczupu  2 łyżki miodu 2 łyżki oleju czubata łyżka(...)musztardy  3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka sosu sojowego łyżeczka chilli Żeberka podzielić na porcję i posolić.  Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać i zalać nią żeberka ułożone w misce.Przykryć i wstawić do lodówki,najlepiej na całą noc,ewentualnie na 3-4 godziny.  Ułożyć w naczyniu żaroodpornym,polać marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego

Niespełnione zdolności kulinarne
Makaron z pieczonymi żeberkami i brokułem w myśl idei zero waste 91

spożycia, albo nie wiemy, jak w pełni wykorzystać określone produkty. Nienawidzę marnowania żywności. Tytuł mojego posta powinien brzmieć inaczej : Makaron z głąba brokułu z resztką marchewki i dwudniowymi żeberkami. Mało zachęcające , ale to prawda, a do tego pyszna prawda!  W mojej lodowce poniewierał się głąb, czy jak to nazwać, duża ,gruba łodyga , którą odłożyłam po ugotowaniu różyczek brokułu(...)smętna marchew, dwie porcje żeberek upieczonych w piekarniku. Podczas pieczenia żeberek wytworzył się aromatyczny sos, którego nie usunęłam z garnka. Mojego głąba oraz marchewkę, starłam na tarce, na największych oczkach i wrzuciłam z kilkoma plasterkami czosnku na sos z żeberek ( mięso usunęłam wcześniej) podlałam wodą (około pół szklanki), dosmaczyłam solą, pieprzem, suszoną miętą, truflami. Dusiłam do miękkości. Na koniec oddzieliłam

Z Kuchni Do Kuchni
Bigos z kiszonej kapusty z żeberkami, grzybami i żurawiną 130

tylko pojawia się świeżo ukiszona kapusta nie mogę sobie odmówić zrobienia bigosu. Tym razem będzie z żeberkami, żurawiną i grzybami. Co potrzeba: 1,5 kg kiszonej kapusty, 1,5 kg surowych żeberek, 2 długie kiełbasy Podwawelskie, 2 garści suszonych grzybów, 5 średnich cebul, 6 łyżek oleju rzepakowego, 2 pełne łyżki suszonej żurawiny, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego(...)naczynia żaroodpornego dajemy grzyby, zalewamy je wrzątkiem, przykrywamy, zostawiamy do namoczenia na 1 godzinę. Do garnka, w którym będziecie robić bigos, dajemy olej, rozgrzewamy na średnim płomieniu, wkładamy żeberka pokrojone w kawałki wzdłuż kości. Jeśli kawałki mięsa są bardzo duże, wówczas przy kości zostawiamy ok. 2 cm mięsa, a resztę kroimy w większą kostkę. Mięso obsmażamy, dodajemy kiełbasę pokrojoną

Bułka z Chlebem
Żeberka w marynacie 111

Marynata sprawia, że żeberka rozpływają się w ustach Co potrzeba: 1,3-1,5 kg żeberek, 3 łyżki oleju rzepakowego Co potrzeba na marynatę: 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 płaska łyżka oregano, 1 płaska łyżka tymianku, 1 łyżeczka czubata czosnku granulowanego, 1 pełna łyżka musztardy francuskiej Wykonanie: Składniki na marynatę(...)przekładamy do miski z marynatą, mieszamy, żeby każdy kawałek mięsa pokrył się marynatą. Przykrywamy, wstawiamy na dobę do lodówki. Po tym czasie na blachę wlewamy 3 łyżki oleju, układamy żeberka, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 40 minut. Po tym czasie odwracamy, pieczemy 10 minut. Smacznego :)) musztarda francuska, sos sojowy, żeberka, sok z cytryny

Bułka z Chlebem
Pieczone żeberka 136

Żeberka pieczone w piekarniku, to bardzo smaczne i proste w przygowtowaniu danie. -- Skład: żeberka ~0,7-0,9 kg, 2-3 cebule, czosnek, smalec 1/4 kostki 50g lub olej 5 łyżek,  sól-pieprz , papryka i ulubione przyprawy wg gustów smakowych ale bez przesady. Umyte i osuszone żeberka przyprawiamy najpierw solą, potem pozostałymi przyprawami. Przekładamy do naczynia, dodajemy tłuszcz, cebulę

chleba naszego
Żeberka na młodej kapuście 265

sobotę na targu kupiłam młodą kapustkę, żeberka i tak w niedzielę wyczarowałam dla rodziny żeberka na młodej kapuście, które podałam z młodymi ziemniakami. Rodzina była zachwycona, danie było pyszne. Żeberka na młodej kapuście Składniki · 1kg żeberek · młoda kapusta

Kulinarne pyszności Molki