żeberka - 2743 przepisów (strona:49/183)

Kwaśnica 219

przeciwieństwie, do dość często goszczącego na naszych stołach kapuśniaku, do kwaśnicy nie używamy żadnych innych warzyw za wyjątkiem ziemniaków. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się wywaru sporządzonego na wędzonych żeberkach. Poprzez kuchni węgierskiej w niektórych rejonach przygotowuje się ją na wywarze z ryb. Ja jednak dzisiaj pozostanę wierny tradycji,tylko lekko ją modyfikując. Składniki: 500g żeber wędzonych 500g kapusty kiszonej(...)kapusty 3 duże ziemniaki liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Przygotowanie: Żebra dzielimy na mniejsze porcje i zalewamy ok. 1 litrem wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gdy żeberka zmiękną dodajemy niepokrojoną kapustę kiszoną. Kapusta kiszona a kapusta kwaszona… w sklepowych wiaderkach czy paczkach bardzo często mamy do czynienia z kapustą kwaszoną. Jaka jest różnica pomiędzy nią

Jacob Tastes
Żeberka pieczone w sosie malinowo ketchupowym. 146

Dziś danie mięsne, dla tych którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez niego i nie mają dosyć po świętach ;-)     Składniki; 1 kg żeberek (u mnie paski) 5 cebul 3 łyżki dżemu malinowego pół szkl. ketchupu ( u mnie łagodny) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu worcester sól, pieprz, przyprawa do gyrosa   Przygotowanie; Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Żeberka(...)następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą , pieprzem i przyprawą do gyrosa. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dno naczynia wyłożyć  (2/3 z całości) cebulą, na cebuli poukładać żeberka. Do kubka wkładamy ketchup, dżem, sos worcester a także sos sojowy. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Powstałą mieszanką smarujemy żeberka a na nie wykładamy pozostałą cebulę. Naczynie przykrywamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 229

wygodne do jedzenia– szybko podsmażam go na łyżce smalcu do lekkiego zrumienienia. Dodaję go do garnka, bez wytopionego tłuszczu. Kiełbasy wędzone przekrawam w poprzek na pół – lądują w wodzie. Żeberko wędzone oczyszczam z resztek kości (jeśli je kroiłam) i dodaję do garnka. Wrzucam suszone grzyby – nie trzeba ich wcześniej moczyć.   Całość stawiam na małym ogniu do powolnego podgrzewania(...)grubsze plasterki, seler – w większe zapałki, grzyby w cienkie paski. Odkładam je na później do miseczki – dodam je do zupy na koniec. Po ugotowaniu wywaru mięso z wędzonego żeberka powinno bez problemu odchodzić – oddzielam fragmenty mięsa od kości, kroję je w paski i dodaję je do zupy, kości wyrzucam. Wędzoną kiełbasę wyławiam i kroję w plasterki. Nigdy nie dodaję surowej

Karo in the Kitchen
Żeberka duszone w pomidorach 127

Mięso rozpływa się w ustach, jest soczyste i pełne aromatów. Smaki wspaniale się uzupełniają, żadne się nie "gryzą". Sos pomidorowy na żeberkach również wyszedł przepyszny.    Składniki 1 kg żeberek ( w miarę chudych ) 3 ząbki czosnku 5 łyżek mąki 5 łyżek oleju rzepakowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża cebula 1 l bulionu wołowego(...)passaty pomidorowej 1 łyżeczka mielonej kozieradki sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje ( wzdłuż kości ). Czosnek rozcieramy z solą i pieprzem. Nacieramy żeberka i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki, mięso obtaczamy w mące i podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Dodajemy

R'n'G Kitchen
Żeberka duszone z sosem z cebuli (bez mąki) 151

potrzeby zagęszczania go mąką. Zblendowanie cebuli daje smakowity efekt. Przepis jest bardzo prosty, ale takiego dania nie trzeba już urozmaicać.         1 kg żeberek wieprzowych 2-3 cebule   2-3 szklanki bulionu (np. warzywnego) (*) 1/2 szklanki białego wina   2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego suszony tymianek papryka w proszku sól, pieprz Żeberka (paski) porozcinać(...)zalać bulionem, dodać listki laurowe i ziele angielskie.   Tuszyć pod przykryciem - do miękkości. W międzyczasie podlewać winem (ja zrobiłam to 2 razy)   Na koniec doprawić do smaku. Żeberka wyjąć na talerz, a cebulę i powstały sos zmielić blenderem. Całość ponownie połączyć. (*) Bulion nie powinien pokrywać żeberek w całości. Jego ilość zależy od szerokości i głębokości naczynia. Ważne

Di gotuje
ŻEBERKA W SOSIE Z SUSZU OWOCOWEGO 119

Kompot z suszu to nieodłączny element każdej Wigilii, bynajmniej u mnie. W te święta przekonałam się, że susz owocowy oprócz zastosowania w kompocie, wspaniale komponuje się ze smakiem żeberek wieprzowych.Susz podczas gotowania rozpada się na mniejsze kawałki, zagęszcza sos, czyni go wyjątkowym. Wspaniale wzbogaca ich smak, czyniąc je wybornie smacznymi. Przekonajcie się sami   Składniki: 1 kg żeberek ekstra mięsnych(...)smażenia sos: 2 łyżki miodu 2 łyżki keczupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 szklanka wody 15 dag suszonych śliwek 15 dag suszonych moreli Wykonanie: Żeberka tniemy na kawałki z jedną kosteczką. Posypujemy solą, pieprzem oraz papryką. Obsmażamy na rumiano na oleju. Kiedy się zezłocą, przekładamy do garnka, wlewamy wodę oraz wrzucamy suszone owoce

Z Majeczką w kuchni
Bigos 163

bigosem w roli głównej. 2 dni składniki: 0,5 kg kiełbasy 2 kg kapusty kiszonej garść suszonych podgrzybków 2 cebule 10 suszonych śliwek węgierek bez pestek 1 kg żeberek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mąki 2 łyżki smalcu sól, pieprz wykonanie: Na początek płuczemy grzyby, zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy smalec. Żeberka(...)kroimy, obtaczamy w mące i dość porządnie podsmażamy. Ściągamy z ognia. Kroimy cebulę w półtalarki i szklimy na tłuszczu po żeberkach. Kapustę troszeczkę kroimy by puściła soki i wrzucamy ją do rondla, w którym jest cebula. Dodajemy żeberka i zalewamy wywarem z grzybów. Odsączone uprzednio grzyby kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do bigosu. Całość pierwszego dnia dusimy

Ania i Marcin gotują
ŻEBERKA W DOMOWYM SOSIE PIECZENIOWYM 159

wiem jak Wy , ale ja uwielbiam mięsa w pysznych , kremowych sosach.Zazwyczaj są to bitki że schabu lub wołowiny , ale żeberka w tym SOSIE wyszły wyśmienite.Polecam bardzo ten przepis na wspólne , rodzinne spotkania przy stole. 1 kg.żeberek 2 łyżki mąki do obsypania mięsa 2 cebule sól, pieprz ostra i słodka papryka mielona szczypta czosnku granulowanego przyprawa uniwersalna bulion mięsny(...)Żeberka umyć ,osuszyć i natrzeć przyprawami.Zostawić na noc w lodówce.Na patelni Rozgrzać łyżkę smalcu i na mocnym ogniu obsmażyć żeberka pokrojone na porcje obtoczone w mące .Zmniejszamy gaz i dodajemy drobno posiekaną cebulę ,chwilę dusimy aż się zeszkli.Podlewamy bulionem mięsnym i dusimy do miękkości.Gdy mięso będzie miękkie poypujemy mięso 1 łyżką mąki ,nie mieszamy,przykrywamy pokrywką

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Żeberka w coli 124

Żeberka w coli. Przepis z internetu troszeczkę zmodyfikowany. Składniki: 1 kg żeberek 2 szklanki coca - coli 4 ząbki czosnku sól pieprz mielona czerwona papryka oliwa ja dodałam jeszcze przyprawę do czerwonego mięsa Sposób wykonania: Żeberka natrzeć czosnkiem i przyprawami, zostawi ć na całą noc w lodówce. Następnego dnia każdą porcję obtoczyć w mące i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Włożyć(...)rękaw do pieczenia mięsa i zalać coca -colą, zamknąć. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 1,5 h.  Moje wrażeni a .  Żeberka były smaczne, lekko słodkie i kruche. Warte zrobienia

Darcia w kuchni
Żeberka pieczone w rękawie 148

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Mięso tak upieczone jest aromatyczne i delikatne w smaku. Przygotowanie żeberek jest bardzo proste i nie wymaga wielkich umiejętności.   700g żeberek wieprzowych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki. Przyprawy wymieszać(...)miseczce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie żeberka umieścić w rękawie do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 70 minut w 180 stopniach

Di gotuje
ZUPA Z SOCZEWICY Z WĘDZONYMI ŻEBERKAMI 191

stanowi urozmaicenie naszego pożywienia. Składniki: ok.1 szkl.czerwonej soczewicy włoszczyzna cebula liście laurowe ziele angielskie czosnek majeranek sól,pieprz 2 -3 grzybki suszone łyżka masła 1 łyzka koncentratu pomidorowego żeberka wędzone zielona pietruszka Sposób przygotowania: Do garnka z wodą włożyłam 4 kawałki wędzonych żeberek,liscie laurowe, parę ziarenek ziela angielskiego i ziarna soczewicy. Dodałam kawałek pora i gotowałam zupę aż soczewica(...)zupy. Wrzuciłam suszone grzybki,dodałam przyprawy (sól,pieprz,majeranek) i gotowałam  do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjęłam z garnka pora,ziele,listki,wędzone żeberka i dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego. Wszystko zmiksowałam. Pozostało już tylko wlać zupkę na talerz, dodać zielonej pietruszki i zajadać się pysznymi wędzonymi żeberkami. Smacznego! Polecam również  ZUPĘ Z CIECIERZYCY

potrawyregionalne
Kapuśniak na wędzonym żeberku 188

się, by zupa była w domu codziennie. Jest dobra nie tylko na obiad, ale i na podwieczorek, czasem dla Taty na śniadanie przed wyjściem do pracy. 1 duże wędzone żeberko 1/2 kg kiszonej kapusty 1 marchewka 4 ziemniaki 1 cebula koncentrat pomidorowy sól pieprz czarny pieprz ziołowy czosnek kminek mielony liść laurowy  ziele angielskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żeberko umyć(...)włożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy i zagotować. Kapustę opłukać dokładnie, posiekać na drobno i wrzucić do gotującego się żeberka.  Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do gotującej się kapusty. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do niej 2 łyżki koncentratu pomidorowego, podusić chwilkę i dorzucić do kapuśniaku.  Zupę przyprawić solą, pieprzem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Żeberka po polsku w kapuście młodej 207

danie z archiwum. Zaczynam się powoli przestawiać na kuchnię śródziemnomorską (dziś robię kalmary), ale nie mam na tyle wyćwiczonych dań żeby podawać przepisy. Jeszcze... Przedstawiam typowe polskie żeberka z młodą kapustą w maceracie musztardowej. Smacznego!   Składniki: 1 kg żeberek główka kapusty młodej liść laurowy łyżka kminku łyżka octu jabłkowego łyżka ketchupu   Macerata: 2 łyżki oleju łyżka(...)papryki i pół łyżeczki soli ale my mało solimy). Całość można jeszcze posypać majerankiem lub czosnkiem niedźwiedzim.     Wykonanie:   Mieszamy składniki maceraty i smarujemy nią żeberka. Teraz całość wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej noc). Po wyjęciu z lodówki mięso smażymy na patelni na oleju. Kiedy żeberka się przypieką dolewamy wody

Lubczyk i Wanilia
Żeberka duszone z cukinią i kalafiorem 257

Danie obiadowe idealne na pełnię letniego sezonu, wykorzystujmy sezonowe warzywa!, bo szalenie zdrowe, pełne witamin, a jak czarująco wygląda talerz w ich towarzystwie.... Składniki: 1 kg żeberek 2 cebule olej do smażenia po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej mielonej,  listek laurowy sól, pieprz do smaku 1 średni kalafior 2 młode cukinie garść rukoli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki(...)masła Wykonanie: Żeberka myjemy, kroimy w kawałki, przyprawiamy przyprawami. W rondlu rozgrzewamy olej wkładamy żeberka, obsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę, listek laurowy, przykrywamy pokrywką, dusimy na wolnym ogniu podlewając wodą aby mięso się nie przypaliło. Kalafior i cukinie gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie około 3 minut, wykładamy na durszlak do osączenia z wody. Na patelni rozpuszczamy masło

kgwjanczewo
Goloneczki i żeberka w piwie 143

mogłam się oprzeć aby ich nie kupić. Po przyjściu do domu doszłam do wniosku, że robienie tylko tych dwóch małych goloneczek, byłoby marnowaniem energii. I tak do goloneczek dołączyły żeberka. A co z tego wyszło, sami zobaczcie. Składniki: 2 przednie goloneczki 1 ½ kg żeberek Suszone grzyby leśne 2 marchewki Kawałek selera Cebula 1 mały por Liście selera Natka pietruszki Sól(...)Pieprz Rozmaryn suszony Liść laurowy Ziele angielskie Papryka słodka Papryka ostra Kostka bulionowa 500 ml piwa olej Wykonanie: Goloneczki i żeberka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i rozmarynem oraz pokrojoną cebulą. Pozostawiamy do zamarynowania ( minimum 30 minut ).Garść suszonych grzybów zalewamy niewielką ilością gorącej wody, przykrywamy ( grzyby moczymy ). Mięso podsmażamy na patelni z każdej strony.  Podsmażone golonki i żeberka układamy

Smaki Ewy