zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały na zakwasie z mąki pszennej . Poniżej znajdziecie przepis na barszcz biały na zakwasie , gotowany na wywarze z mięsa wieprzowego z kością, np. żeberek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Barszcz biały domowy – Składniki: ok. 500 g mięsa wieprzowego z kością (u mnie żeberka wieprzowe) 1 duża marchewka(...)krok po kroku możecie przeczytać tutaj: domowy zakwas pszenny na barszcz biały Przepis na barszcz biały na domowym zakwasie: Do dużego garnka włożyć mięso wieprzowe z kością (u mnie żeberka wieprzowe). Zalać mięso 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 30 minut. Marchew, seler i pietruszkę obrać. Wedle uznania przekroić na mniejsze kawałki
Kulinarne PrzebojeZimową porą kapuśniak smakuje najbardziej. Ja chcę Wam pokazać jego wersję podkręconą szczyptą wędzonej papryki. Zapach wędzonki trochę podobny do wywaru na wędzonych żeberkach. Kapuściane danie znajdziecie również na blogu Mirabelki , przygotowany z okazji wspólnego gotowania blogerek., którego tematem było dowolne danie z kapusty. Składniki: duży kawałek żeberka(minimum 300 g) 250 g kiszonej kapusty, posiekanej z grubsza 1 mały(...)łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Żeberko umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół godziny. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić
Czerwień i błękitzabawę z korzyścią Składniki : 0,5 kg szynki wieprzowej bez skóry 0,5 kg świeżego boczku bez skóry , może być tłusty to nawet zalecane 0,5 kg mięsa z żeberek ekstra mięsnych , pozbawionych kości 0,5 kg mięsa z żeberek wołowych bez kości 0,5 kg golonki bez skóry i kości ale z tłuszczem 1 łyżka mielonego ziela angielskiego(...)czubata łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka mocno roztartego , suszonego lubczyku 2 szklanki wody 2,5 łyżki soli peklowej dodatkowo : sznurek wędliniarski osłonka kolagenowa dowolnego przekroju Mięso z golonki i żeberek wieprzowych , mielimy maszynką o małych oczkach ( przepraszam za uproszczenia , ale jestem amatorem , nie masażem ) Mięso z żeberek wołowych , boczku wieprzowego i szynki wieprzowej , mielimy na grubych oczkach . Wszystkie gatunki umieszczamy
Ogrodnik w podróżyŻeberka pieczone w rękawie to fantastyczny pomysł na smaczny obiad przy którym nie trzeba się napracować a i wykarmić nim można sporą gromadkę ludzi. Mięsko jest mięciutkie, aromatyczne, pięknie odchodzi od kości. Świetnie smakuje z ziemniaczkami, które pieką się jednocześnie z mięsem, więc praktycznie gotowy obiad wyciąga się z piekarnika :) Składniki na ok. 4-6 porcji(...)żeberek 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka pikantnego keczupu 2 łyżki sosu sojowego 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki rękaw do pieczenia Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. W miseczce wymieszać musztardę, keczup, sos sojowy, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę. Przygotowane wcześniej mięso włożyć do miski, dokładnie obtoczyć w wymieszanych
Simply FoodPróbowałam żeberek w różnej wersji, ale te pieczone w keczupie i cebuli są zdecydowanym faworytem:). Przygotujemy je w 5 minut, później wystarczy już tylko czekać aż się upieką. 1 kg żeberek 3-4 cebule 1/2 szklanki keczupu 4 łyżeczki musztardy 5 łyżek sosu sojowego po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, czosnku granulowanego 1. Żeberka kroimy na kawałki. Cebulę(...)kroimy w krążki. Keczup, musztardę, sos sojowy i przyprawy mieszamy ze sobą. 2. Żeberka i cebulę umieszczamy w dużej misce. Wlewamy sos i mieszamy tak by pokrył mięso i cebulę. 3. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
Szefowa kuchnizimno,więc barszcz ukraiński na zimę w sam raz. Myślę,że w każdym domu przepis na tą zupę jest inny. U mnie z fasolką szparagową. SKŁADNIKI: 0,5 kg. żeberek 2 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 5 średnich buraczków 3 średnie ziemniaki 30 dag. zielonej fasolki szaragowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 pomidory świeże paprykowe(...)mała puszka 2 -3 łyżki octu spirytusowego lub winnego, albo sok z 1/2 cytryny sól,pieprz,liść laurowy-2, 4 ziarnka ziela angielskiego lubczyk łyżka masła WYKONANIE: żeberka pokroić na kawałki, włożyć do wody z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu,soli, wszystkie warzywa umyć i obrać, dodać do wywaru, na łyżce masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojone
Kuchnia Beatyjakiegoś czasu miałam ochotę na żeberka. Postanowiłam wykorzystać już ostatnie zapasy mięsa,ugotowałam niepaloną kaszę gryczaną i powstał pyszny obiad. Zapraszam do spróbowania,z pewnością nie pożałujecie. Składniki: 1 kg żeberek czosnek sól,pieprz ostra papryka ( u mnie wędzona) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziele angielskie,liść laurowy 2 szklanki rosołu Żeberka(...)oczyścić i zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie warzywa podsmażyć na patelni ,dodać 3 liście laurowe, parę sztuk ziela angielskiego, doprawić solą,pieprzem oraz dwoma ząbkami czosnku - wyłożyć gorące na żeberka. Podlać rosołem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C -, dusić pod przykryciem ok 1 - 1,5 godziny, do miękkości. Smacznego
Niespełnione zdolności kulinarneNajpopularniejsze są żeberka pieczone lub grillowane. Duszone w sosie są równie smaczne i serdecznie polecam je na obiad, na przykład zamiast gulaszu. 1 kg żeberek 3 cebule 3 marchewki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek 1-2 łyżki mąki olej 1. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i przyprawami. 2. Na rozgrzanym oleju(...)dużym ogniu smażymy żeberka z dwóch stron, do bardzo mocnego zarumienienia (dzięki temu powstanie sos). Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce marchewkę. Smażymy chwilę, zalewamy 1 litrem wody. Dusimy przez 1 godzinę. 3. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody. Wlewamy do garnka, dusimy jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku
Szefowa kuchnipyszną, pełną aromatu, zupę fasolową. Wyrzucacie „badyle” z natki i koperku? Zobaczcie jak można je wykorzystać. Zapewniamy! Aromat nieziemski <3 Składniki 500 g świeżej fasoli 500 g wędzonych żeberek 1 pęczek "badyli" (z natki pietruszki, koperku, liście selera korzeniowego) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2-3 ząbki czosnku 2 pętka kiełbasy śląskiej 3 młode marchewki 1 pietruszka(...)mały seler 4 ziemniaki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka masła 1 pełna łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Fasolę, związane „badyle” i liście selera, żeberka, zalewamy zimną wodą (tak, żeby były zakryte). Warto sprawdzić jaką słoność mają żeberka, żeby nie przesolić zupy, choć później dodamy jeszcze inne składniki. Dosypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie
R'n'G KitchenDomowa, pyszna i aromatyczna zupa buraczkowa. Buraczkową gotuję na wywarze z żeberek wołowych z dodatkiem pietruszki, cebuli i malutkiej marchewki. Pomijam typowe dla wywarów warzywa, takie jak por i seler, aby nie zdominowały one swoją intensywnością smaku zupy. Zupa smakuje wybornie z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. Smacznego! Składniki na wywar wołowy: 3 żeberka wołowe, 2 kostki ogonowe wołowe(...)cukier do smaku 2 łyżki soku z cytryny lub nieco więcej sól, czarny pieprz śmietana kwaśna 18% lub inna - ilość wedle uznania zielony koperek - opcjonalnie Przygotowanie Wywar na żeberkach wołowych Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 20 min Otwieranie Garnka Szybkie Etap II Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 14 min Otwieranie Garnka Szybkie Etap III Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania
Szybko Szybkowarjutrzejszy obiad polecam pyszne żeberka duszone w kapuście. Potrawa jest łatwa do przygotowania. Zachwyci niejedne kubki smakowe. Polecam!!! SKŁADNIKI: 600g żeberek pasków, ½ kg kapusty kiszonej, 30g suszonych grzybów, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, ½ pęczka koperku, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka kroję na porcje. Mięso przekładam do garnka razem z kapustą kiszoną. Dodaję(...)kapusta i mięso były zanurzone. Gotuję około 30 minut. 2. Cebulę kroję w kostkę. Na oliwie szklę cebulę. Cebulę dodaję do kapusty razem z posiekanym koperkiem. Kapustę i żeberka duszę na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Potrawę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia KasiZapraszam na najbardziej tradycyjny przepis na barszcz ukraiński. Możesz ugotować go na żeberkach lub kościach, jeśli jednak masz domowy rosół wołowy możesz go użyć w przygotowaniu swojego barszczu. Z pewnością skróci on znacznie czas przygotowania potrawy. Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy: – rosół tradycyjny – rosół z kaczki – flaki – pomidorowa z makaronem – pomidorowa z ryżem(...)zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa BARSZCZ UKRAIŃSKI PRZYGOTOWANIE: 2 h ILOŚĆ PORCJI: 6-8 SKŁADNIKI: – 400 g żeberek surowych lub 500 g kości wieprzowych – 4 średnie buraczki – 2 cebule – 2 marchewki – 1 mała pietruszka – 1/4 selera – 200 g kapusty kiszonej – 600 g ziemniaków – 1 puszka
nietylkopasta.plkiszonej, z samej białej i mieszany. Wszystkie wersje bardzo mi smakują. A Wy jak gotujecie swój bigos? Składniki: * 1 kg kapusty białej * 1 kg kapusty kiszonej z marchewką * 1 żeberko trójkąt * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * 5-6 listków laurowych (użyłam Skworcu) * 7-8 ziarenek ziela angielskiego (użyłam Skworcu) * 1 łyżeczka przyprawy do bigosu (użyłam Skworcu) * sól(...)pieprz do smaku * garść suszonych grzybów * 2 kiełbasy śląskie * około pół litra wody Wykonanie: Do garnka wlać wodę, włożyć żeberko, suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, wsypać sól i pieprz. Gotować wywar na małym ogniu około pół godziny. Białą kapustę drobno poszatkować, dodać do gotującego się wywaru. Całość gotować na najmniejszym ogniu około godziny, co jakiś czas mieszając
Zrób to smaczniektórzy zjadają mięso tym przepisem nie powinni być zawiedzeni. Składniki 5 łyżek sosu sojowego 100 g miodu 4 łyżki sosu worcestershite pieprz szczypta tymianku półtora kg żeberek wieprzowych pół główki czerwonej kapusty 1 łyżka octu z białego wina 4 łyżki masła 2 łyżki octu jabłkowego półtora litra soku z jabłek sól 100 g rodzynek Przygotowanie Marynata(...)sojowy wymieszałem z miodem, sosem worcestershire, pieprzem i tymiankiem. Żeberka włożyłem do marynaty i wstawiłem do lodówki na 30 minut. Z kapusty usunąłem głąb, drobno poszatkowałem. Opłukałem w w wodzie z łyżką octu z białego wina. Rozgrzałem masło w garnku, gdy zaczęło się pienić dodałem kapustę. Smażyłem na średnim ogniu 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodałem ocet
R'n'G Kitchenktórzy zjadają mięso tym przepisem nie powinni być zawiedzeni. Składniki 5 łyżek sosu sojowego 100 g miodu 4 łyżki sosu worcestershite pieprz szczypta tymianku półtora kg żeberek wieprzowych pół główki czerwonej kapusty 1 łyżka octu z białego wina 4 łyżki masła 2 łyżki octu jabłkowego półtora litra soku z jabłek sól 100 g rodzynek Przygotowanie Marynata(...)sojowy wymieszałem z miodem, sosem worcestershire, pieprzem i tymiankiem. Żeberka włożyłem do marynaty i wstawiłem do lodówki na 30 minut. Z kapusty usunąłem głąb, drobno poszatkowałem. Opłukałem w w wodzie z łyżką octu z białego wina. Rozgrzałem masło w garnku, gdy zaczęło się pienić dodałem kapustę. Smażyłem na średnim ogniu 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodałem ocet
R'n'G Kitchen