przepis na zupę buraczkową, którą przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Cudownie prosta, sezonowa zupa buraczkowa, którą można ugotować na bulionie jarzynowym, świetny smak będzie miała także ugotowana na żeberkach. Krok 1. Buraczki starannie wyszorować, obrać i pokroić w plasterki, a następnie w paski. Można je także pokroić w kostkę albo zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami. Krok(...)kalafiorowa z serem>>> Pyszna botwinka z ziemniakami i jajkiem>>> Zupa tajska tom yum z kurczakiem>>> Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach>>> Kremowa zupa pomidorowa z tortellini>>> Szybka zupa pomidorowa>>> Zupa ogórkowa na żeberkach>>> Miłego gotowania! Zupa buraczkowa. Zupa buraczkowa
Moja Książka KucharskaPyszny bigos z młodej kapusty ale zapiekany. Zrobiłam go z żeberkami i parówkami bo akurat to miałam w lodówce. Możecie dodać inne mięso i wędliny. Bigos tak naprawdę piecze się sam a my tylko czekamy na efekt końcowy. Wyszedł pyszny bigosik. 1 cebula 1 główka młodej kapusty nieduża 30 dkg parówek 50 dkg żeberek 1 marchewka 1 kawałek pora(...)cebulę i por, dodaję marchewkę, seler, koncentrat pomidorowy, paprykę pokrojoną,paprykę wędzoną, wino, ziele angielskie, liście laurowe i chwilę przesmażam. Dodaje kapustę, i mieszam. Na głęboką blaszkę wykładam żeberka. Posypuję je sola, pieprzem, tymiankiem, majerankiem. Wykładam na nie kapustę, wylewam trzy szklanki wody. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 90 minut temp 180 stopni. Blaszkę przykrywam folią aluminiową. Parówki kroję
wesoła kuchniasię za gotowanie zupy. Pracy przy niej mało a jest naprawdę smaczna. Polecam tym, którzy jeszcze nie jedli zupy ziemniaczanej . Składniki na zupę ziemniaczaną na wędzonce : * około 300 g żeberka wieprzowego wędzonego * 200 g boczku wędzonego * 1 kg ziemniaków * 1 marchewka * 1 cebula * korzeń pietruszki * 1 łyżka majeranku * pół łyżeczki gałki muszkatołowej (użyłam Skworcu ) * 4 liście laurowe * 6 ziaren(...)ziela angielskiego * sól do smaku * 1 łyżka mąki pszennej * około 2-2,5 litra wody Wykonanie: Do garnka włożyć żeberko wędzone, ziele angielskie i liście laurowe. Wlać 2 litry wody. Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Następnie dodać obrany korzeń pietruszki i obraną, pokrojoną w kostkę marchewkę. Garnek zakryć pokrywką, gotować dalej około 15 minut
Zrób to smaczniepyszna, a gotowana na wędzonce ma bardzo aromatyczny smak. Polecam. Składniki: 1 pęczek botwinki 2 buraki (jeśli przy botwinkę są malutkie) 3 skrzydełka z kurczaka 2-3 kawałki wędzonych żeberek 2 małe marchewki 1 mała pietruszka 1 cebula 4-5 ziemniaków liść laurowy ziele angielskie 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka kminku ocet jabłkowy do zakwaszania sól, pieprz(...)łyżki śmietany 18% siekany koperek Sposób wykonania: 1. Skrzydełka opłukać, zalać zimną wodą (u mnie garnek 3-litrowy), postawić na gazie, zagotować i odszumować. Dodać wędzone żeberka, 1 pokrojoną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie. Gotować ok 40-50 minut. 2. W międzyczasie buraki obrać, zetrzeć na tarce, zalać wrzątkiem w takiej ilości, by woda zakryła buraki
Kuchnia domowa Aniugotować grochówkę z grochu łuskanego? Dobra grochówka lubi wędzonkę i oprócz grochu, to właśnie baza pysznej i pachnącej zupy. Przepis na grochówkę z kiełbasą i boczkiem, z wędzonymi żeberkami lub na wędzonych kościach to naszym zdaniem najlepsze warianty tej popularnej zupy. Najlepiej wypróbować wszystkie wersje i wybrać te, która nam najbardziej odpowiada Grochówka na zwykłych żeberkach lub na innym niewędzonym(...)czarny pieprz oraz majeranek. Gotową zupę możesz posypać świeżą natką pietruszki. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na domowe zupy. Polecamy: pyszny domowy kapuśniak z kiszonej kapusty , pomidorowa na żeberkach , prosty przepis na pyszny krupnik oraz zalewajka – sprawdzony przepis. Życzymy smacznego! Artykuł Grochówka na wędzonce pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasieświadomość tego, że domowa nigdy nie będzie smakować tak dobrze jak wojskowa. I tak, niebywale mnie do cieszy. Składniki: 2 l wody 250 g wędzonych żeberek 2 cienkie kiełbasy 250 g grochu łuskanego (ja użyłam żółtych połówek) 1 cebula 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela(...)angielskiego 1 czubata łyżka majeranku sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Żeberka zalewamy wodą, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy. Dodajemy do tego przepłukany groch i ząbki czosnku, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać, u mnie trwało to około 30 minut). Dodajemy do tego pokrojone w małą kostkę marchewkę, pietruszkę
Kardamonovysłowacku , doskonałą tradycyjną kapustę „bidulę” , oraz kopytka w pysznym, mięsnym sosie . Polecamy też pyszną tradycyjną zalewajkę! Zupa fasolowa jak z wojskowego kotła Składniki: fasola Jaś: 200 g żeberka wędzone: ok. 0,5 kg swojska kiełbasa wędzona: 300 g ziemniaki: 2 – 3 szt. włoszczyzna jak do rosołu czosnek: 2 ząbki czarny pieprz kulki: 1 łyżeczka liść laurowy(...)wojskowego kotła Wykonanie: 1. Fasolę dzień wcześniej płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na noc aby namokła. Następnego dnia lekko solimy i gotujemy do miękkości. 2. Do drugiego garnka wkładamy żeberka, dodajemy włoszczyznę, liście laurowe oraz pieprz, zalewamy wodą i gotujemy, aż żeberka będą miękkie. Wówczas dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek, fasolę oraz pokrojoną kiełbasę i lekko solimy. Kiedy ugotują
Kuchnia Na Wypasieszkl suszonych grzybów 0,5 szkl suszonych, najlepiej wędzonych śliwek 1 pęto dobrej jakości kiełbasy cienkiej 30 dag wędzonego boczku 30 dag szynki wędzonej 2 białe kiełbasy 30 dag żeberek wieprzowych 30 dag karkówki 20 dag surowego boczku 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydła z kaczki 30 dag wołowiny 2 łyżki smalcu pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie,jałowiec Grzyby(...)wolno jej płukać ! Dodałam pokrojone w piórka cebule i startą na jarzynowej tarce marchewkę (chyba, że kapusta zawiera jej dużo, wtedy nie dodajemy). Do kapusty wkładamy wszystkie mięsa (żeberko surowe, w całości) i pokrojone w kostkę wędliny. Dodajemy też pokrojone grzyby i śliwki.Wkładamy przyprawy. Podlewamy częścią obu wywarów. Gotujemy na małym ogniu, około 1 godziny. Wyłączamy
Co w garnkach piszczywędzonych śliwek. Te śliwki zrobiły całą robotę. Nie jest jednak tak łatwo kupić wędzone śliwki. Jeśli macie zwykłe suszone, to wędzonego smaku nada mielona wędzona papryka, wędzone żeberka albo boczek. Kapusty nie powinniśmy płukać, wystarczy ją posiekać. A jeśli mamy z tej kapusty wodę, to należy ją dolać do zupy. Im bardziej kwaśna, tym lepsza. Chyba, że wolicie łagodniejszą wersję(...)wtedy oczywiście kapustę płuczemy przed gotowaniem. Składniki: ok. 0,5 kg kiszonej kapusty ok. 300 g wędzonych żeberek lub wędzonego surowego boczku pętko dobrej kiełbasy 1 ząbek czosnku 1 cebula kilka suszonych grzybów 6-8 szt. suszonych wędzonych śliwek kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 łyżeczki papryki wędzonej
bistro mamaNajpyszniejszy krupnik to właśnie ten gotowany na żeberkach i obowiązkowo z suszonym grzybkiem. Ilość kaszy dosypanej do zupy może być różna. Na garnuszek ok 3 litrowy dodaję niecałe pół szklanki kaszy jęczmiennej. Składniki: 30 dag żeberek (pasków lub mięsnych kątów) 1/3 - 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej ( u mnie mazurska gruba perłowa) 5-6 niedużych ziemniaków 1 marchewka 1 cebula(...)zupie dodać pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki (im wystarczy 10 minut, by zmiękły). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i siekanym koperkiem lub natką pietruszki. Przed podaniem mięso z żeberek oddzielić od kości, dodać na talerz i zalać krupnikiem. Smacznego
Kuchnia domowa AniBardzo lubię mięsa z dodatkiem lekkiej owocowej słodyczy. Przygotowałam dziś żeberka duszone w piwie z sokiem mango. Bardzo lubię ten owoc, ale można wybrać piwo we własnym ulubionym smaku. SKŁADNIKI: kilka kawałków żeberek wieprzowych 2 cebule sól,pieprz,papryka ostra 3/4 piwa smakowego(u mnie mango z limonką) 2-3 łyżki mąki 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe(...)olej do smażenia WYKONANIE: żeberka posypujemy solą, pieprzem i papryką, obtaczamy mąką, kładziemy na rozgrzany olej, smażymy na złoty kolor, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, szklimy, dodajemy zielę angielskie i liść laurowy, podlewamy piwem, dusimy pod przykryciem do miękkości
Kuchnia BeatyPieczone żeberka wieprzowe niejednokrotnie lądują na naszych talerzach. Przyjemne w smaku, w każdej postaci, teraz w grillowej wersji wyborne są. Tak przygotowane można upiec i podać na ruszcie. Składniki: 500 g żeberek wieprzowych 2 łyżki ketchupu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka mielonej gorczycy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka syropu z agawy 1 ząbek czosnku 2 łyżki(...)sosu tamari Przygotowanie: Mięso kroimy w paski. Nakłuwamy. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy (czosnek przeciskamy przez praskę), łączymy z żeberkami. Odstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin. Smaki muszą przejść. W wersji na grill dodajemy więcej oleju i smarujemy podczas smażenia, pozostałą marynatą. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, polewamy marynatą. Zapiekamy 35 min. w temp. 180°C. Normal
R'n'G Kitchenkuchni Pan Stanisław Nowogródzki . Doskonale przygotowuje potrawy i sięga przy tym do korzeni kuchni polskiej z odrobiną nuty nowoczesności. Będąc w restauracji warto spróbować dań w stylu amerykańskim jak żeberka BBQ czy wyśmienity pieczony stek w bukowym dymie. Mieliśmy okazję spróbować przekroju całej kuchni dostępnej w tym miejscu – od przystawek – śledzika i tatara przez dania główne- pieczoną kaczkę(...)modrą kapustą, pierożki z cielęciną w truflowej emulsji, żeberka BBQ czy pieczonego łososia w winie chardonnay. Nie mogło zabraknąć oczywiście deseru – delikatnego, puszystego sernika i lodów z ciepłym sosem malinowym. Zresztą zobaczcie sami te wyśmienite potrawy. Krewetka Torcik z buraków Śledź z dębowej beczki Siekany tatar po warszawsku Chłodnik z jajkiem Żur na żytnim zakwasie i wędzonce z jajem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!białą kiełbasą. Tym razem postanowiliśmy nieco urozmaicić jej aromat przez dodanie wędzonych akcentów. No i oczywiście, koniecznie jajko musi być. Składniki: 320 g polskiej kiełbasy surowej 300 g wędzonych żeberek wieprzowych 2 marchewki 1 kawałek selera korzeniowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 500 ml żuru staropolskiego(...)sól, pieprz Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w grube talarki. Przekładamy do garnka razem z żeberkami, warzywami, liśćmi, ziarnami ziela. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy 20 minut, warzywa i żeberka wyławiamy. Marchew kroimy w talarki, pozostawiamy w miseczce. Mięso oddzielamy od kości, dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę, ziemniakami. Gotujemy przez kwadrans. Wlewamy zakwas
R'n'G KitchenZnana wiosenna zupa. A le tym razem wzbogacona o bób i żeberka. Składniki: duży pęczek botwinki 500 g żeberek koncentrat z buraków 50 ml kawałek pora kawałek selera naciowego 1 korzeń pietruszki 3 młode marchewki kilka ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku(...)pęczek koperku 1 szklanka ugotowanego młodego bobu Przygotowanie: Obrałem i ugotowałem bób. Włoszczyznę dokładnie opłukałem i obrałem. Warzywa pokroiłem na plasterki. Botwinkę pokroiłem na niewielkie kawałki. Żeberka pokroiłem, zalałem wodą, dodałem listek laurowy i ziele angielskie, gotowałem do uzyskania mięsnego wywaru. Do wywaru dodałem pokrojoną włoszczyznę i gotowałem ok. 10 minut. Dodałem sok z buraków, pokrojone łodyżki botwiny
R'n'G Kitchen