żeberka - 2743 przepisów (strona:68/183)

Żeberka z dzika w jałowcu 130

Żeberka z dzika, gałązki jałowca, 5 jagód jałowca, 4 owoce ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól, torebka do pieczenia, Żeberka umyć, osuszyć. Na dnie dużej patelni z grubym dnem ułożyć gałązki jałowca. Położyć ruszt – (najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki czemu jest przestrzeń między ziołami a mięsem) na nim mięso i przykryć szczelnie – ja uszczelniam folią aluminiową pokrywkę. Ustawić(...)Wszystko musimy przygotować przed skończeniem wędzenia. Mięso szybko przełożyć do torebki do pieczenia, natrzeć przyprawami i zamknąć torebkę i wstawić do piekarnika. Piec 10 godzin.     zastawa z Żeberka można kupić w sklepie dziki trop

królestwo garów
Moja ulubiona zupa ogórkowa 166

Moja ulubiona zupka z ogórków kiszonych mojej mamy :) SKŁADNIKI: kiszone górki mojej mamy włoszczyzna kilka ziemniaków żeberka wieprzowe koperek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy śmietana 18%  Do większego lub średniego garnka włożyć żeberka, wlać zimną wodę. Zagotować, ściągnąć szumowiny , następnie zmniejszyć ogień. Dodać  sól, przykryć i gotować mięso przez około  pół godziny na małym ogniu. Następnie(...)koniec dodać posiekany koperek. Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć natkę, seler, pietruszkę, cebulę, pora i pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do zupy. Wyciągnąć również żeberka i je oskubać, mięsko wrzucić do zupy. Śmietanę włożyć do większego kubka i stopniowo - po 1 łyżce - dodawać wywar cały czas mieszając. Następnie tak zahartowaną śmietanę przelać do garnka z zupą

MarciochaKucharzy
Klasyczna grochówka 140

Konkretna, sycąca, znakomita Grochówka na żeberkach i wędzonym boczku SKŁADNIKI: 500 g grochu w połówkach 300 g boczku kawałek żeberek włoszczyzna kilka ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe 4 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, lubczyk  Groch  wypłukać aż do uzyskania czystej wody. Zalać wodą  i odstawić na kilka godzin.  Żeberka

MarciochaKucharzy
Bigos z młodej kapusty 164

będzie. Kapusta okazała się strasznie maleńka. A, że główki były dwie, tak więc ugotowałam bigos z młodziutkiej kapusty. Składniki: 2 główki kapusty 1/2 kg cienkiej kiełbasy 1/2 kg żeberek 1 mały koncentrat pomidorowy lub 1/2 dużego  2 cebule 2 marchewki 3 łyżki oleju 3 łyżki mąki Przyprawy: sól pieprz cukier gorczyca majeranek jagody jałowca papryka słodka  papryka ostra(...)kminek Wykonanie: Żeberka  gotuję w lekko osolonej wodzie, aż  mięso zacznie odchodzić od kości, studzę i kroję drobno. Kapustę szatkuję, marchew myję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Warzywa zalewam wodą i gotuje do miękkości.Odcedzam pozostawiając niewielką ilość wody. Cebulę obieram, kroje w kostkę i podsmażam na maśle, dodaję pokrojoną w ćwierć talarki cienką kiełbasę i mięso

Bea(u)ty kitchen
Tradycyjna ziemniaczanka na zakwasie 180

naszych stołach zupa - doskonała na zimowe dni, ale jej wyjątkowy smak wzbogacony zakwasem samodzielnie przyrządzonym dodaje jej pikanterii, i wyjątkowego smaczku w dosłownym znaczeniu... Składniki: 0,5 kg żeberek pęczek włoszczyzny 5 dużych ziemniaków 1 cebula sól pieprz świeżo zmielony 2 listki laurowe 3 ziela angielskie pół łyżeczki tymianku 1 szklanka zakwasu 2 łyżki masła 3 litry wody Zakwas(...)łyżki mąki żytniej  1 szklanka ciepłej wody  2 ząbki czosnku  Składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 3-4 dn i    Wykonanie: Żeberka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelnię kładziemy łyżkę masła obsmażamy żeberka z obu stron. Wkładamy do garnka z wodą podsmażone mięso dodajemy obraną włoszczyznę, którą kroimy w kostkę, listki laurowe, ziele angielskie

kgwjanczewo
Żeberka pieczone z warzywami 157

Chrzanić dietę - czasami człowiek ma ochotę na porządny kawał mięsa. Żeberka nadają się do tego idealnie. Ale aby nie było tak ciężko jako dodatek pyszne pieczone warzywa :) Składniki - 1 kg żeberek - 1 czerwona papryka - 2 marchewki  - 2 cebule  - por  - 500 g pieczarek  - olej  - sól, pieprz, ostra mielona papryka Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione(...)bloga  aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, poporcjować i natrzeć przyprawami . Odstawić na 2 godziny ( najlepiej na całą noc ). Pieczarki oczyścić, pokroić na pół i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Warzywa umyć i obrać

Świat Smaku
Kapuśniak 189

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty i warzyw gotowana na wywarze z żeberek wieprzowych. Bardzo sycąca i pożywna, podawana samodzielnie lub z pieczywem.   Składniki: 500 g kapusty kiszonej 250 g żeberek wieprzowych 2 kiełbasy 2 marchewki pietruszka 1/2 selera cebula kilka ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżka suszonego majeranku sól, pieprz przecier pomidorowy lub passata - ewentualnie Żeberka

wyzwania kuchenne
50. Żeberka w miodzie z BIEDRONKI 145

Przepis pochodzi z gazetki wydawanej przez BIEDRONKĘ 1 kg żeberek 125 ml piwa 4 łyżki miodu  sok z połówki cytryny 4 łyżki oliwy 6 ząbku czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Mięso myjemy i osuszamy. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, którą zalewamy żeberka. Odstawiamy na noc do lodówki. Wyjęte z zalewy żeberka obsmażamy

Jadło i czytadło
GROCHÓWKA NA WĘDZONCE 142

domu nie było. Nadrabiam więc zaległości i dzisiaj u mnie gości ta zupka   Składniki: 20 dag ziemniaków 30 dag grochu 15 dag wędzonego boczku 6 żeberek wędzonych sól pieprz 3 litry bulionu warzywnego majeranek Wykonanie: Groch zalewamy wrzątkiem na całą noc.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do bulionu dodajemy groch razem z wodą w której się moczył. Doprawiamy solą(...)pieprzem. Gotujemy ok 45 minut , dodajemy ziemniaki. Dokładamy pokrojony w kostkę boczek, wkładamy żeberka. Gotujemy do miękkosci ziemniaków, dodajemy dość obficie majeranku. Mieszamy, jesli jest potrzeba doprawiamy jeszcze pieprzem i solą.Podajemy z żeberkami

Z Majeczką w kuchni
Barszczyk czerwony z marynowanych buraczków. 216

różne sposoby, dziś proponuję chyba najlepszy z nich. Barszczyk z marynowanych buraczków. Buraczki zamarynowałam niedawno,dzisiejszy barszczyk jest z buraczków przetworzonych w poprzednim sezonie. Polecam :) Składniki - słoik marynowanych buraczków* - żeberka surowe wieprzowe ok. 30-40 dkg - kawałek wędzonego boczku ( lub innej wędzonki ) - marchewka, pietruszka, kawałek selera - cebula, czosnek - ziele angielskie,listek laurowy - domowa wegeta, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek(...)przepis na buraczki marynowane tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/11/buraczki-marynowane-w-caosci-cae-mae.html Wykonanie Wypłukane żeberka wraz z wędzonym boczkiem wkładam do garnka zalewam wodą, dodaję pół łyżki soli, ziele angielskie i listek laurowy i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy żeberka są w pół miękkie dodaję obrane i dowolnie pokrojone warzywa wraz z cebulą i czosnkiem. Gdy warzywa i mięso jest już miękkie, do wywaru

Kuchnia z widokiem na ogród
Grochówka na żeberkach 164

dużą ilością mięska. Można ją podać z grzankami lub ziemniakami .  Doskonale rozgrzewa zimową porą. Pachnąca czosnkiem i majerankiem , po prostu pyszna;)   Grochówka na żeberkach 60 dag żeberek mięsnych , mogą być wędzone 50 dag groszku żółtego  łupanego 2 łyżki suszonej włoszczyzny 3 duże ząbki czosnku 2 Listki laurowe 3 ziela angielskie pół łyżeczki papryki słodkiej

Takie tam pichcenie
Żeberka wołowe duszone w miodzie i piwie 122

Dzisiaj coś  dla "mięsożerców"...pyszne żeberka, które się rozpływaja w ustach. Ich tajemnica, to subtelne połączenie smaku gorzkawego piwa ze słodkim miodem i cebulą...tyle. Temu połączeniu poza szczyptą soli i pieprzu, nic więcej nie trzeba. Składniki: 1 kg żeberek wołowych  0,5 kg cebuli 0,5 l piwa jasnego 1 czubata łyżka miodu sól i pieprz(...)smaku 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: Żeberka umyć,  pokroić po "kości", osuszyć i otoczyć w mące. Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć mięso na rumiano. W miedzyczasie w garnku zagotować 0,5 l wody, wrzucić przyprawy , podsmażone mięso, dolać piwo i miód. Dusić 1 godzinę, a po tym czasie dodać pokrojoną w piórka cebulę i jeszcze

Gosia gotuje
Bigos staropolski 183

zajmuję się głównie doprawianiem dania i samą degustacją. Trzeba przyznać, że udał się znakomicie po raz kolejny, więc goraco polecam przepis. Z dedykacja dla Cioci Krysi. Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 600 g kapusty słodkiej 1 mała laseczka kiełbasy  podlaskiej 2 łyżki domowego smalcu solidna garść suszonych podgrzygków 5 suszonych śliwek 5 suszonych moreli(...)muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru Sposob przygotowania: Na dnie garnka układany umyte żeberka, przykrywamy kiszoną kapustą, zalewamy wodą, tak aby mięso było przykryte .Gotujemy do czasu, aż z żeberek będzie można łatwo oddzielić  kości. Wyjmujemy mięso, kroimy w dość dużą kostkę

Gosia gotuje
Kartoflanka 185

bardzo sycąca. Dodaję do niej dużą ilość ziemniaków w końcu sama nazwa mówi, że jest to zupa składająca się z ziemniaków :) Składniki:      około 300g żeberek      0,5-1kg ziemniaków      0,4kg kiełbasy      włoszczyzna      sól, pieprz(...)posiekana natka pietruszki lub koperku      50ml słodkiej śmietanki 18%      1 płaska łyżka mąki Przygotowanie:     Żeberka obsmażymy na patelni (ja zrobiłam to w dużym garnku), po podsmażeniu dolewamy około 2 litry wody i gotujemy aż żeberka zmiękną.    Następnie dorzucamy pokrojoną w pół plasterki marchewkę, całą pietruszkę, seler, por. Ziemniaki

Amatorka kuchenna
Krupnik na żeberkach 218

jadłam i chyba jeszcze nigdy sama nie robiłam więc postanowiłam ugotować. W domu miałam tylko drobniutką kaszę i taką dałam ale krupniczek i tak wyszedł przepyszny. składniki: 500 g żeberek wieprzowych ok 3 l wody 1 cebula 3-4 marchewki pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora) 600 g ziemniaków 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka drobniutkiej kaszy(...)jęczmiennej kilka łyżek mleka sól,pieprz 3 listki laurowe Żeberka zalać wodą zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać cebulę, listek laurowy, włoszczyznę oraz sól,pieprz i ugotować wywar. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gdy żeberka będą już miękkie wyłowić je z wywaru i odstawić do wystudzenia. Wywar przecedzić lub wyłowić włoszczyznę. Do wywaru dodać pokrojone

Monia miesza i gotuje