wody z gotowania grzybów 150 ml piwa (Książęce Burgubdowe Trzy słody z dziką różą) 3 łyżki tartego parmezanu 30 dag serc króliczych (opcjonalnie drobiowych) 1/3 szklanki tartych orzechów włoskich sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 2 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki masła Serca opłukujemy w wodzie i gotujemy aż do miękkości w osolonej wodzie z listkami laurowymi
Bon Appetit Małgorzatyrazowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę. Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 litry warzywnego bulionu 1 szt. średniej kapusty włoskiej ok. 8 kromek chleba razowego, bez skórki ok. 15 suszonych grzybów 3 cebule 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia Suszone grzyby moczymy w letniej wodzie przez około
Bon Appetit Małgorzatymogłam taki dostać. Ale w końcu doczekałam się gotowego makaronu w lidlu :) A jak czarny makaron, no to sos musi być biały. Zrobiłam na bazie śmietanki i mojego ulubionego włoskiego sera. Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie czarnego makaronu barwionego sepią 200 g sera gorgonzola (najlepiej bez skórki) 125 ml śmietanki kremówki (u mnie śmietanka 18 %) 2 łyżki posiekanego
Bon Appetit Małgorzatymleka 3,2 % 1/2 szklanki cukru 120 g masła 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 szklanka kaszy manny karmel: 25 dag posiekanych orzechów włoskich 7-8 dag masła 5 łyżek cukru brązowego 2 łyżki miodu 100 ml śmietanki kremówki (pokojowa temperatura) sól do smaku Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy
Bon Appetit Małgorzatypolecam! :) Takie bakalie idealne są do wieczornego podjadania przy TV :D składniki: 5 średnich jabłek (u mnie antonówki) 5 dag rodzynek np. Helio 5 dag posiekanych orzechów włoskich np. Halio 2 łyżki mielonego cynamonu 3/4 szklanki cukru szklanki przesianej mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2-3 łyżki kakao 3 jajka 1/2 szklanki
Bon Appetit MałgorzatyNie wiedziałabym, że w ogóle jest finał mistrzostw. Gdyby nie tablica na Facebooku wypełniona hasłami na temat mundialu, żyłabym nadal pełna nieświadomości, oglądając
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki 1 kostka margaryny 1 jajko 3 łyżki śmietany 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa orzechowa: 20 dag mielonych orzechów włoskich 0,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru kryształu 2 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masła lub margaryny Ser: 1 kg zmielonego sera 1 kostka margaryny
Kuchnia domowa Aniwłoskiej sałatki specjalnie nie trzeba przedstawiać. Więc nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was na stołu! Składniki: 1 kulka mozzarelli 1 duży pomidor oliwa z oliwek pieprz (kolorowy lub czarny) listki bazylii Sposób przygotowania: 1. Pomidora myjemy i kroimy w plastry. 2. Mozzarellę kroimy w plastry. 3. Na talerzy układamy naprzemiennie plastry sera i pomidora. Całość posypujemy pieprzem
Kuchnia domowa AniBardzo pyszna lekka sałatka z przepisu Magdy. Składniki: 1 kalafior 3-4 ogórki gruntowe garść orzechów włoskich 2-3 łyżki jogurtu naturalnego siekany koperek sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy. 2. Obrane ogórki kroimy w kostkę. 3. Orzechy siekamy. 4. Składniki mieszamy, dodajemy jogurt, sól, pieprz i siekany koperek
Kuchnia domowa Aniwychodzi klejące i takie ma być. Nie należy dosypywać mąki. 4. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. 5. Dłonie zwilżamy wodą i z ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego lub odrobinkę większe). Po kilka kulek wrzucamy na olej i smażymy na rumiano. 6. Wyjmujemy, odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!! P.S. A oponki lubicie? Jeśli
Kuchnia domowa Anipomidora Surówka z sałaty lodowej z marchewką Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem korniszonym Surówka z sałaty lodowej z papryką Surówka z sałaty lodowej z porem Surówka z włoskiej kapusty
Kuchnia domowa Anijednej pomarańczy szczypta soli Nadzienie: 25 g masła 125 g śmietany kremówki 50 g miodu 40 g cukru pudru 1,5 szkl bakalii (ja dałam sezam, rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie orzechy arachidowe, wiórki kokosowe) aromat pomarańczowy (ok 5 kropelek) dodatkowo : cukier puder do posypania ciasteczek Przygotowanie: Mąkę, masło i smalec wrzucamy do miski i łączymy ze sobą tak, jak robimy
charlotte gotujemnie blacha 35cmx20cm, jeśli chcemy grubsze blaty i więcej kremu użyjmy mniejszej blachy) 6 biał ek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 200 g orzechów włoskich lub laskowych (ja użyłam posiekanych, ale najlepiej gdyby były zmielone) 100 g rodzynków (najlepiej drobnych, gdyż te bardzo duże będą utrudniały krojenie ciasta) 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki
Walijskie Pichceniesię na naszym Wigilijnym stole. Składniki : 10 dag maku zmielonego garść rodzynek - wcześniej wymoczonych garść drobno krojonych migdałów 2 -3 łyżki miodu kilka drobno pokrojonych moreli i orzechów włoskich Przygotowanie : Sparzony wcześniej mak mielimy Miód ogrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy bakalie i mak, smażymy chwilę do połączenia składników Ugotowane łazanki dokładamy do masy makowej, mieszamy, wykładamy
Proste Potrawy