Ciastecza orkiszowe 199uważać, aby nie powstał nam proszek) i wgniatamy w ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie i spłaszczamy je łyżką. Blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut
Kuchenny Skrawek Nieba
Pierniczki glazurowane 318piernika. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jest dość kleiste, więc należy zwilżyć ręce w wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach na blaszce. Piec w temp. 175 st.C przez ok. 15 min. Sok wymieszać z cukrem pudrem (trzeba dać go dość sporo - powinien być
Pasja Smaku
Ciastka owsiane z bakaliami 245miodu 1/4 szklanki brązowego cukru (można zastąpić zwykłym) 2 duże jajka 1/4 kostki masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200g dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, wiórki kokosowe) 1. Płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i posiekane bakalie wrzucamy do miski, mieszamy łyżką. 2. Dodajemy jajka, rozpuszczone i wystudzone masło oraz
Szefowa kuchni
pizza na cienkim spodzie 231na podstawie przepisu Jamie'go Olivera z " Naked cheff" Ciasto wychodzi cienkie i chrupiące. Składniki Ciasto 1 kg mąki chlebowej 0,5 l letniej wody
Stare Gary
Pizza z tuńczykiem 211Dodatki b ardzo smaczne , to i pizza smakowita wyszła składniki : 1/4 ciasta na pizze z tego przepisu ( 2 porcje) sos pomidorowy z tego
Stare Gary
Perliczka w occie - Faraona al Aceto 213Przepis podany przez Mario Batali na tej stronie. Perliczka wyszła naprawdę dobra a sos jest moim zdaniem pyszny. składniki: 2 perliczki, podzielone na 4
Stare Gary
Orientalne mięsne kuleczki w bulionie z kurczaka 254smaków 2 - 3 łyżeczki sosu sojowego przygotowanie W dużej misce umieścić mięso i pozostałe składniki kuleczek - dobrze wymieszać. Z wyrobionej masy formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Wyszło mi 31 kuleczek Zagotować bulion, dodać do niego grzyby, czosnek i imbir. Kuleczki ułożyć na wkładce do gotowania na parze i ustawić nad gotującym się bulionem. Przykryć. Gotowałam
Stare Gary
Rizotto z gruszką i serem Gorgonzola czyli Risotto alle pere e gorgonzola 265Przepis najpierw usłyszałam w radio, w audycji Piotra Adamczewskiego, potem udało mi się odnaleźć go tutaj . Autorką jest Tessa Capponi - Borawska, z
Stare Gary
rybne krokiety z dorsza czyli Bolinho de Bacalhau Fresco 230gałkę muszkatołową. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko i wymieszać. Uformować krokiety. Zrobiłam okrągłe krokieciki wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 17 kulek. Do głębokiego ale niedużego garnka nalać olej i dobrze rozgrzać (używam małego woka, to wygodny sposób na smażenie w głębokim tłuszczu, nie trzeba zużywać go wtedy
Stare Gary
Klopsiki wieprzowe w sosie curry 236usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu.Zmoczonymi wodą rękami , formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszły mi 22 klopsy. Umieścić pulpety na blaszce odpowiedniej wielkości, skropić olejem i delikatnie obracać mięso , tak aby pulpety ze wszystkich stron były posmarowane olejem. Wstawić do piekarnika
Stare Gary
Gruszki z gorgonzolą 192strony składniki (dla 4 osób) 2 duże dojrzałe gruszki 2 łyżki miękkiego masła 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych (użyłam znacznie mniej może 1/4 szklanki) 3 łyżki brązowego cukru ( użyłam dosłownie przysłowiowej szczypty, wystarczyło) 1 1/2 łyżki roztopionego masła 1/3 szklanki sera gorgonzola podzielonego na kawałki przygotowanie Orzechy
Stare Gary
Szpinakowe kluski z ricottą 213włożyć do dużej miski i doprawić solą i pieprzem. Przy pomocy widelca mieszać bardzo dokładnie , aż wszystko dobrze się połączy. Zmoczyć ręce i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozłożyć kluski na dużym talerzu lub tacy i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut . W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Zmniejszyć ogień do średniego i wkładać partiami
Stare Gary
Fenkuł i czerwone pomarańcze - sałatka 194duży fenkuł 3 - 4 czerwone pomarańcze sok z 1 cytryny 10 lub więcej liści świeżej mięty 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 szklanki orzechów laskowych lub włoskich 1 szalotka pokrojona w bardzo cienkie plasterki otarta skórka z cytryny sól pieprz przygotowanie Umieścić orzechy na suchej patelni i prażyć na średnim ogniu, aż się lekko przyrumienią. Ostudzić
Stare Gary
Tiramisu 203Deser, który zapewne wszyscy znają. Może nieco już oklepany, ale ponieważ on po prostu nie może się nie udać, więc warto go mieć w
Stare Gary
Faszerowana dynia 290będzie Wam smakował. A dynia piżmowa jest pyszna ! składniki 1 piżmowa dynia 2 ząbki czosnku , drobno posiekane 2 łyżki masła olej rzepakowego lub oliwa z oliwek orzechy włoskie 50 - 60g , lekko uprażone i bardzo grubo posiekane ( zostawić kilka do posypania) 100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią ) podzielonego się na małe kawałki
Stare Gary