włoska - 3159 przepisów (strona:88/211)

Panna cotta z koziego sera z bakaliami i pudrem piernikowym 275

zawartości tłuszczu 2% - 250ml śmietanki kremowej do deserów 30% - 180g Roladki pleśniowej Duo MerciChef!  - 9g żelatyny w proszku - szczypta mielonej gałki muszkatołowej  Bakalie:  - 50g obranych orzechów włoskich - 50g obranych orzechów nerkowca - 20g rodzynek królewskich - 1/2 łyżeczki kakao - szczypta mielonego imbiru i kardamonu  - miód gryczany 120ml  - dwa pierniczki Katarzynki roztarte na proszek   Panna cotta

Sajkofanka smaku
Pierogi nadziewane białą kiełbasą i wędzoną mozzarellą - ravioli con salsicia e provola affumicata 231

Na obiad niedzielny jako pierwsze danie dzisiaj były pyszne pierogi :) W przepisie podaję sposób na ciasto do pierogów,  które się zawsze udaje. Jako nadzienie smaczna

zielonacukinka
Kebab- kebap 385

Zaczynamy: Składniki: 500 gr mięsa wołowego mielonego 500 gr mięsa jagnięcego mielonego 2 łyżeczki mąki 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonych włoskich przypraw 0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 2 foremki do pieczenia Wykonanie: Do dwóch oddzielnych misek dajemy mięso wołowe i jagnięcinę- dzielimy przyprawy

Smaki Edyty
Panna Cotta z Sosem Truskawkowym 153

Kieliszkowa" wersja popularnego włoskiego deseru. Prosta, smakowita, a zarazem efektowna Panna Cotta urzeknie niejednego smakosza.  Panna Cotta z Sosem Truskawkowym - Składniki: galaretka truskawkowa 150 g truskawek 250 ml śmietanki 30% 250 ml mleka ok. 180 g cukru 2 łyżeczki żelatyny łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią odrobina ekstraktu waniliowego Panna Cotta z Sosem Truskawkowym - Sposób przygotowania: Ok. 2 łyżki cukru

Słodka Strona
Tiramisu - Cappuccino 396

Wersja Tiramisu dla osób, które stronią od czarnej kawy, ale delikatnego cappuccino nigdy nie odmówią. Ta forma popularnego włoskiego deseru jest lekka, puszysta i wyjątkowa w smaku. Zachęcam do wypróbowania przepisu, który jest bardzo prosty w wykonaniu, a poza tym jest szansa, że to ciasto zasmakuje, nawet tym którzy tiramisu nie lubią. Tiramisu - Cappuccino -  Składniki: Cappuccino: 4 łyżeczki cappuccino

Słodka Strona
Sos Boloński - Bolognese 197

Boloński jak sama jego nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia.  J est on jednym z obecnie najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem.  W jego skład wchodzą głownie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa  Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny. Sos Boloński - Bolognese - Składniki: 500 g mięsa mielonego duża cebula 2 ząbki czosnku

Słodka Strona
Babeczki "Brownies" z Orzechami 151

gorzkiej czekolady 100 g brązowego cukru 2 jajka  cukier waniliowy łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g mąki pszennej łyżka kakao 50 g gorzkiej czekolady 60 g orzechów: włoskie, laskowe, fistaszki, pekan, migdały Babeczki "Brownies" z Orzechami -  Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z czekoladą i cukrem. Następnie ściągając z ognia dodajemy rozbełtane jajka, ekstrakt, cukier waniliowy

Słodka Strona
Sernik Czekoladowy z Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką 183

śmietanki kremówki 30% 50 g czekolady gorzkiej cukier waniliowy łyżka kakao 50 g czekolady białej 50 g czekolady mlecznej 100 g dowolnych orzechów: u mnie laskowe, ziemne, włoskie Masa śmietanowa: 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki likieru czekoladowego 2 łyzki cukru pudru łyżka kakao 100 g herbatników łyżka kakao łyżka masła Sernik Czekoladowy z Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką

Słodka Strona
Prosty Deser Straciatella z Poziomkami 224

Bardzo prosty w przygotowaniu, a przy tym przepyszny deser z włoską stracciatellą oraz uwielbianymi przez wielu poziomkami.  Bita śmietana, poziomki, kawałki czekolady...  czy można chcieć czegoś więcej...   Prosty Deser Straciatella z Poziomkami - Składniki: (ok. 4 duże desery) 300 g słodkiej śmietanki 36% fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady

Słodka Strona
Deser "Owocowe Tiramisu" 408

Letni, owocowy deser na bazie kremu z śmietanki kremówki i mascarpone charakterystycznego dla popularnego włoskiego Tiramisu. Prosty w wykonaniu, a dzięki kolorowym, soczystym owocom efektowny i niezwykle kuszący deser. Idealny na wakacyjne dni.     Desery Owocowe Tiramisu - Składniki: (4 duże desery) 300 g słodkiej śmietanki 30 lub 36% 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru

Słodka Strona
Orzechowe ule - wersja świąteczna 213

koniecznie zrobić je na te święta. Zostawiam dla Was linki do tym poprzednich ciasteczek : ule czekoladowe , ule orzechowe , ule wytrawne .  Składniki : * 200g mielonych orzechów - u mnie laskowe i włoskie * 200g cukru pudru trzcinowego * białko jajka - u mnie od wiejskiej kury, więc nie miałam żadnych obaw, ale takie sklepowe najlepiej sparzyć * kolorowe lukry i ozdobne cukiereczki, czekolada biała bądź polewa

Magiczne Życie Marty
Owsianka z orzechami i bananem 154

szybko nas nie opuści i zawita na dobre. Bo taka wiosna jest bardzo wyczekiwana :). A teraz pora na przepis. Składniki: litr mleka szklanka płatków owsianych (górskich) mała paczka orzechów włoskich łuskanych 2 banany ew. miód, lub cukier (co kto lubi) Wykonanie: Mleko zagotować, następnie wsypać płatki i gotować chwilę, aż będą miękkie. Banan pokroić w kosteczkę, i podzielić na cztery

Moje pyszne gotowanie
Żeberka z soczewicą - costine con lenticchie 196

Soczewica jest najzdrowszą  rośliną straczkową spośród wszystkich znanych mi warzyw. Ostatnio wyczytałam, że zawiera  taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo

zielonacukinka
Spaghetti 157

się przekonacie na moim blogu mam duży sentyment do Włoch i włoskiego jedzenia, dlatego nie może zabraknąć przepisu na spaghetti. Podam tutaj taką troszkę uproszczoną wersję, którą robię gdy mam mniej czasu. Praktyczna wskazówka:  Jeśli macie zamrożone kotlety mielone to wystarczy wyjąć ok 5, poczekać aż się rozmrożą i pokroić w grubą kostkę. W tej sposób mamy już gotowe

upichcic