włoska - 3159 przepisów (strona:95/211)

Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 184

Najpierw przygotować chipsy: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z ziemniakami. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać na bardzo cieniutkie placuszki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posypać solą i pieprzem. Piec w 180 st. C. przez 10-20 minut, aż się zrumienią

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka dyniowe z czekoladą. I wyprawa do Legolandu 201

połączyć. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach. Czekoladę posiekać, dodać do masy, połączyć. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Piec w 175 st. C. przez 15 minut, aż się lekko zarumienią. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przepis dodaję oczywiście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowe biscotti 177

przyniesie nam listopadowe jutro... Dzisiaj mam dla Was coś absolutnie, obłędnie boskiego. Wypisałabym tu całą długą listę pochwalnych przymiotników; zamiast tego jednak przejdę do sedna, czyli biscotti. To popularne włoskie herbatniki, pieczone dwa razy, przypominają więc nieco konsystencją nasze sucharki. Naprawdę trzeba uważać przy ich konsumpcji, bo mimo, że wyjątkowo pyszne, to jednak nie warte wizyty u dentysty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 193

mieszając dłonią lub łyżką. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut. Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i obtaczać w cynamonowym cukrze. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Piec w 170 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Smacznego! Pierwszy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron bucatini z sosem śmietanowo-szpinakowym 303

Makaron bucatini z sosem śmietanowo-szpinakowym... Mięsisty makaron z dziurką w środku oblepiony aksamitnym sosem z miękkimi liśćmi szpinaku. Delikatny, kremowy i przede wszystkim sycący. Dla

Gospodyni Miejska
Spaghetti carbonara 214

Spaghetti carbonara... Ciągnący się makaron oblepiony śmietanowo-jajecznym sosem. W towarzystwie złocistej cebulki i chrupiącego boczku. Delikatnie oprószony potartym, twardym serem. Aksamitny i wyrazisty w smaku

Gospodyni Miejska
Spaghetti Napoli 209

Spaghetti Napoli... Cienkie i długie nitki makaronu oblepione domowym sosem pomidorowym. Towarzystwo czosnku, cebuli i przypraw. Całość posypana parmezanem. Klasyka gatunku. Zapraszam do spróbowania! Składniki: 300

Gospodyni Miejska
Surówka z selera 339

soku z cytryny można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnymi preferencjami. Surówka powinna mieć jednak słodko - kwaśny smak. Do surówki można dodać startą marchewkę i/lu chrzan i/lub posiekane orzechy włoskie. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 187

Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje. Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można zwilżać w wodzie, aby ciastka łatwo się formułowały), lekko spłaszczać je dłonią i układać w dość sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia pierniczki bardzo rosną) na wyłożonych papierem

Gospodyni Miejska
Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego 230

sosie własnym. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Z dodatkiem soli do sałatki należy uważać, bo tuńczyk jest dość słony. Słonecznik można zastąpić uprażonymi, rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Biszkopt z bitą śmietaną i masą krówkową 2167

się go układało na blasze, można mocno pognieść, zmoczyć pod bieżącą wodą i dobrze wykręcić. Tak przygotowany wyłożyć na blasze i posmarować olejem. Orzeszki ziemne można zastąpić arachidowymi lub włoskimi. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Makaron z cukinią i szynką 218

Makaron z cukinią i szynką... Sprężyste rurki makaronu. Kosteczki podsmażonej szynki i wiórki cukinii. Zatopione w sosie na bazie śmietanki i jajek. Oprószone drobno startym parmezanem

Gospodyni Miejska
Cantucci z żurawiną 203

Typowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego wina  marsala . Zamiast migdałów prozdrowotna żurawina. Czas przygotowania: 60 minut     Składniki: 2,5 szklanki mąki, ½ szklanki cukru, Skórka otarta z pomarańczy, 4 jaja (jedno do smarowania ciastek), 2 łyżki   miękkiego

SzczyptaSmaQ
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 294

Czasami z kilku prostych składników można wyczarować wyjątkowo smaczne i aromatyczne potrawy.  Wędzony pstrąg otulony wykwintnym kremowym serkiem o smaku grillowanej papryki i oliwek, chrust z długo dojrzewającej włoskiej szynki, świeże warzywa duszone na maśle i pikantny czerwony pieprz. To wszystko w chrupiącej foremce, którą można wziąć dłonią i schrupać w kliku kęsach. Gorące skórki można napełnić farszem

SzczyptaSmaQ
Serniczki Chia z mango 2334

przypadku mamy kwasy tłuszczowe omega-3, obniżające poziom cholesterolu, zapobiegające chorobom serca, chorobom neurologicznym, depresji, działające przeciwzapalnie (kwasy omega-3 znajdziecie także w siemieniu lnianym i orzechach włoskich). Chia to także bogate źródło minerałów, żelaza (wzmacniającego krew), magnezu (poprawiającego stan naszych nerwów), wapnia wzmacniającego kości. Nasionka posiadają dużą zawartość błonnika oraz dużą zdolność wchłaniania płynów i zwiększania swojej objętości. Spowalniają

SzczyptaSmaQ