mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy Skworcu 2 łyżki płynnego miodu 1,5 łyżeczki sody 1 kostka margaryny 3 jajka 1 puszka masy kajmakowej 210 g orzechów włoskich Skworcu 1/2 kostki margaryny 2 łyżki miodu 120 g cukru trzcinowego Masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie waniliowe 1 łyżka mąki 1 cukier waniliowy Skworcu 3 łyżki
Sama słodycz i szczypta chiliTaka pasta przydać się może na jutrzejsze imprezy Andrzejkowe :) Składniki : 3 czerwone mięsiste papryki 1/2 szklanki bułki tartej 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól, mielona ostra papryka Przygotowanie: Papryki umyć, osuszyć i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 *C przez około 30 min. - z termoobiegiem (ok. 200*C w zwykłym
Proste Potrawybiałka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: słoik dżemu lub konfitury, u mnie frużelina truskawkowa , ale może być wiśnia lub brzoskwinia garść orzechów włoskich od www.Skworcu.com.pl Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanka cukru kryształu cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 20 dag masła 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą
Apetyczna babeczkaWłochy to kawa ,to morze kawy. To kultura, to zapach ,sposób parzenia, ciśnienie w maszynie, podgrzewane filiżanki, dzwięk wytrzepywanej kapsułki ...Styl parzenia, ruchy baristy, swoistego rodzaju rytuał. Wchodząc do włoskiego baru, nigdy nie zamawiaj „Espresso, per favore!” czyli „Espresso poproszę!”. Może się to skończyć niepowodzeniem na całej linii, albo dostaniesz...gazetę o tej nazwie, albo zostaniesz skwitowany drwiącym uśmieszkiem
Z Kuchni Do Kuchnismaku. Podajemy mocno schłodzony. Ja uwielbiam z młodymi ziemniaczkami ale sposób podania według Twoje fantazji. Zamiast oliwy można dodać łyżkę oleju lnianego a tuż przed podaniem posypać prażonymi orzechami włoskimi
pieprzny smaczekszklanki suchej kaszy jaglanej 1 duże wiejskie jajko ewentualnie 2 mniejsze od szczęśliwej kurki 2 łyżeczki olejku waniliowego 1 łyżeczka cynamonu garść posiekanych orzechów włoskich 1 duża łyżka rodzynek Sposób przygotowania: Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszę dokładnie płuczemy aby pozbyć się goryczki - oba składniki mieszamy w dużej misce. Całość przez
pieprzny smaczekdokładnie wymieszać i następnie przekrojone wzdłuż banany zanurzyć w cieście. Smażyć z obu stron na oleju kokosowym do uzyskania złotego koloru. Opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi.Polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Podawać na gorąco
pieprzny smaczekjuż wiecie, że za niego dałabym się pokroić. Zaczynamy. Składniki: 100 g makaronu 100 g łososia wędzonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku duża garść orzechów włoskich 4 duże łyżki śmietany 18% pół cukinii sól, pieprz oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Cukinie pokroić w plastry, zamarynować w przyprawie do ziemniaków z łyżką oliwy. Grillować na suchej
pieprzny smaczekzjadałam sama :-) Składniki : 3 średniej wielkości ugotowane lub upieczone buraczki czerwone 2 garście rukoli 2 serki pleśniowe typu camembert 3 łyżki pestek dyni lub orzecha włoskiego Sos: łyżeczka musztardy łyżeczka miodu łyżka ostu balsamicznego szczypta soli 3 łyżki oliwy lub oleju dobrego gatunku ( może być orzechowy) Ser i buraki kroimy
pieprzny smaczekpół pora 3 ogórki kiszone szklanka kwasu z ogórków 1 łyżka masła ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie posiekana natka pietruszki i kopru włoskiego 100 g brązowego ryżu łyżka śmietany Sposób przyrządzenia: W dużym garnku zagotować korpus w ok. 2 litrach wody. Gotować ok. 30 min aż mięso będzie odchodzić
pieprzny smaczekmielonego z indyka 1 mała cebula 5 dużych ogórków konserwowych 5 łyżek kaparów 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanego kopru włoskiego malutka papryczka chilli sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki czerstwa kajzerka korzenna (może być biała) bułka tarta oliwa do smażenia 1 dużo jajko od szczęśliwej kurki
pieprzny smaczekbardzo kreatywnych i klimatycznych w arsztatach stylizacji i fotografii. Odbyły się ona w przepięknym anturażu domu stylistki Gosi Krasuskiej, właścicielki Secret garden . Gosia opowiadała nam, między innymi, o włoskim savoir vivre przy jedzeniu i o tym jak prawidłowo nakryć do stołu. Druga część warsztatów została podzielona na dwie części, a blogerki na dwie grupy: w trakcie kiedy jedna
Kulinarne przygody GatityNastępnie podzielić na kilka 4 części, każde z nich rozwałkować ma kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów. Nadzienie makowe: 150g zmielonego maku, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki mielonych migdałów, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, łyżka rodzynek, 100g cukru, łyżka miodu, łyżeczka cynamonu, 2 białka, 1/2 łyżki masła
Z miłości do słodkościwyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa makowa: 300g maku, 2 białka, szklanka cukru, łyżka powideł śliwkowych, 1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa). Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić
Z miłości do słodkościTen i kolejne przepisy to trochę taka podróż po Europie. Ponownie zainspirowana moim ulubionym programem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie
Mango Papaja