włoska - 3159 przepisów (strona:108/211)

PIKANTNY SOS BOLOGNESE 189

najpopularniejszych sosów gotowanych do makaronu.  Mój domowy sos bolognese jest pyszny :)  Gęsty od mielonego mięsa i pachnący lekkim aromatem czosnku, oregano i bazylii (chociaż wg oryginalnej włoskiej receptury bolognese nie zawiera ani czosnku, ani oregano ... ani bazylii).  Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy  go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g mielonej wieprzowiny 250g mielonej wołowiny

Walijskie Pichcenie
KIESZONKI DROBIOWE Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ 216

Małe filety drobiowe z niespodzianką zadowolą nawet najbardziej wymagających.  Jako farsz ( i naszą niespodziankę) możemy użyć praktycznie wszystkiego: brokułów, szpinaku, sera, orzechów włoskich, suszonych pomidorów...  Takie kieszonki to zdrowy i szybki pomysł na rodzinny obiad i wspaniała alternatywa dla tradycyjnych drobiowych kotletów w panierce:)) Składniki na 4 kieszonki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz słodka papryka 8 pieczarek

Walijskie Pichcenie
TAGLIATELLE CARBONARA W MOJEJ WERSJI 181

Może proporcje na mój makaron carbonara nie są idealnie włoskie :) (za mała ilość żółtek, brak wina) , ale właśnie makaron w takim bardziej śmietanowym niż jajecznym wydaniu lubimy najbardziej.  Danie pożywne i niestety kaloryczne, ale od czasu do czasu możemy połechtać nasze kubki smakowe takim pysznym aksamitnym sosem,  a potem iść na dłuuugi spacer albo po prostu wsiąść

Walijskie Pichcenie
MAŚLANE CIASTKA CRANBERRY NOEL 193

200g - 82%) 1 jajko 3/4 szkl. cukru kilka kropli aromatu pomarańczowego 3 łyżki mleka 2 szkl mąki 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl. suszonej żurawiny 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Masło wcześniej wyjęte z lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę

Walijskie Pichcenie
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 167

szklanki  mleka 2 całe jajka 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Nadzienie: 3 kwaskowe jab łka 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:  Przygotowujemy nadzienie -  jabłka ścieramy na oczkach, orzechy siekamy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i dusimy całość ok 10 minut. Studzimy. Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki

Walijskie Pichcenie
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 202

masy marcepanowej 3/4 szkl. cukru pudru 2 białka 100g płatków migdałowych 120g daktyli 3 łyżki skórki cytrynowej i pomarańczowej (ja miałam mix, ale można użyć tylko pomarańczową) 100g orzechów włoskich 3 łyżki kwaśnej śmietany aromat migdałowy Wykonanie masy: Do osobnych miseczek wsypujemy mak, daktyle i orzechy. Zalewamy każdy produkt wrzątkiem i parzymy ok 30 minut. Po tym czasie odsączamy

Walijskie Pichcenie
Kruche ciasteczka - kwiatki 184

mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła szczypta soli Wszystkie składniki  łączymy i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta robimy ok. 25 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego. Z każdej kulki robimy okrągły placuszek i smarujemy go marmoladą, a następnie ciasto zawijamy do środka. Teraz lekko spłaszczamy powstałą kulkę i nadcinamy brzegi tworząc płatki kwiatka, a każdy płatek

Salonik smaków
Lasagne bolognese - czyli lazania po bolońsku 355

Lazania przez bardzo długi czas był moją zmorą. Niby wszystko wychodziło, a jednak ciągle czegoś brakowało. Sos był zbyt słabo doprawiony, beszamel taki nijaki, a o

Kolizje Smaków
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. 2871

waniliowego 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% 3 jajka 100g świeżych drożdży nadzienie: gotowa masa makowa / marmolada różana / bakalie dodatkowo: 1 roztrzepane jajko dekoracja: cukier puder odrobina mleka posiekane orzechy włoskie Mąkę przesiewam na stolnicę, masło siekam na mniejsze kawałki, rozcieram z mąką, aby powstała konsystencja sypkiego piasku.  Dodaję cukier, rozkruszone drożdże, jajka i śmietanę, ekstrakt,  po czym dokładnie

W kuchni Karmel-itki
G... Granola na bogato! 166

szklanka płatków owsianych ½ szklanki otrębów żytnich ½ szklanki płatków jęczmiennych ½ szklanki migdałów 1 łyżeczka orzechów laskowych 1 łyżeczka orzechów włoskich 1 duża łyżka cynamonu 2 łyżki miodu ½ szklanki żurawiny ½ szklanki rodzynek Przygotowanie : 1.      Nastawiamy piekarnik na 170 ‘C. 2.      Orzechy*, płatki, cynamon i miód mieszamy drewnianą łyżką. 3.   Wkładamy

Kitchens Alphabet
Frittata z cukinią i pomidorami 151

Dzisiaj ciąg dalszy prostych dań. Z kilku podstawowych składników przyrządziłem szybkie i proste, a przy tym naprawdę efektowne i bardzo smaczne danie - frittatę. Danie polecam w

Wyprawy kulinarne
Ciasto z orzechami i jabłkami (Siostry Anastazji) 850

smaczne.  Ktoś z Was je robił z 16 jabłek?     Składniki: 6 jabłek (w książce 16) 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 szklanki pokrojonych orzechów (dałam włoskie) 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody   Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę (najłatwiej obrane jabłka ponacinać do ogryzka w kostkę, a potem ścinać

Sto kolorów kuchni
Rogale "marcińskie" 208

masła 2 łyżki cukru 4 dag drożdży ok. 1/2 szkl.letniego mleka Masa: 1 1/2 szkl. cukru pudru  [ dałam mniej] 10 dag migdałów  [ dałam mielone] 10 dag orzechów włoskich  [ nie dałam] 10 dag białego maku  [ dałam zwykły mak -mielony] 5 dkg wiórków kokosowych 1/4 szkl. śmietany kremówki lukier do dekoracji migdały do dekoracji Masło stopić, drożdże rozpuścić

Moje domowe kucharzenie
Makaron muszle ze szpinakiem 106

szpinaku mrożonego rozdrobnionego pieprz, sól 5 ząbków czosnku przeciśnięty przez praskę 200 g mozzarelli w kulce, startej na tarce 250 g. sera fety 200 g serka typu włoskiego WYKONANIE Makaron muszelki wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być lekko twarde. Odcedzić, rozłożyć na talerzu i odstawić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać

W kuchennym oknie Ewy
"Babka" Milewska dla niespodziewanych gości 374

jajek 1 kostka margaryny  1 szkl. mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. cukru trzcinowego Cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża garść zmielonych orzechów (włoskie/laskowe) 1 łyżka kakao Przygotowanie:  Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. Cały czas miksując dodać mąki i proszek do pieczenia. Dodać orzechy, a na samym końcu wrzącą

Czarnawisienka